Introductie studenten, © Michael Kooren

Tijdens de introductie maak je kennis met je studiegenoten en je tutor. Daarnaast krijg je informatie over allerlei praktische zaken, zoals ICT, studiebegeleiding en het Bindend Studieadvies.

Beste student,

Over een paar weken is het zover: dan begin je met de opleiding Taalwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Docenten en studenten zien er naar uit om met je kennis te maken. Daarom organiseert de opleiding, samen met de studievereniging Babel, in de eerste week van het academisch jaar een aantal activiteiten die bedoeld zijn om elkaar te leren kennen maar ook om je wegwijs te maken op de universiteit en in de opleiding.

We hebben goede hoop dat het onderwijs en ook de introductie weer gewoon op locatie kunnen plaatsvinden, fysiek en zonder beperkingen. (Bij een aantal onderdelen zetten we via MS Teams een livestream aan, voor studenten die eventueel toch niet fysiek kunnen deelnemen.)

Op maandag 6 september om 10 uur word je verwacht voor de eerste introductiebijeenkomst. De rest van de week zijn er ook introductieactiviteiten, maar er is nog geen onderwijs: de colleges beginnen een week later.

Via deze brief willen we je informeren over de introductieactiviteiten en over andere zaken die van belang zijn. Meer informatie, zoals het volledige introductieprogramma en informatie over de studievereniging Babel en het bestellen van boeken, vind je op deze website. We raden je aan om hier goed rond te kijken en de informatie goed door te lezen.

 

 • De introductie vindt plaats in het Engels.
 • We verwachten je in principe bij alle activiteiten, maar eventuele onderdelen in de avonduren zijn niet verplicht.
 • Voor gratis lunches wordt gezorgd door de universiteit. Let op: als je op de universiteit iets wilt kopen kun je niet terecht met contant geld, maar heb je een pinpas nodig (met contactloos betalen voor de automaten).
 • Er zullen (los van je eigen consumpties) activiteiten zijn tijdens de introductieweek die wat kosten met zich meebrengen. Reken op ongeveer 35 euro.
 • De studievereniging Babel heeft op haar website belangrijke informatie over onder andere de studieboeken en activiteiten rondom de studie. Je krijgt tijdens de introductieweek voldoende gelegenheid om je aan te melden voor Babel, maar je kunt nu al contact met hen opnemen via bestuur@svbabel.nl.
 • Als je vragen hebt die specifiek op de introductie van Taalwetenschap betrekking hebben, stuur dan een e-mail naar introductie@svbabel.nl.
 • Doe dat ook als je niet of niet altijd aan de introductie kunt deelnemen.
 • Heb je andere vragen neem dan contact op met het onderwijssecretariaat GW: ows.gw@uu.nl.
 • Als je in september Taalwetenschap komt studeren, word dan lid van onze WhatsAppgroep: https://chat.whatsapp.com/JUzsyB6ps0e4jjIL4XAmw7. Zo blijf je op de hoogte van het laatste nieuws.

Tot 6 september!

De Introductiecommissie van Taalwetenschap en SV Babel

Below are the books needed for the eight Taalwetenschap/Linguistics courses of year 1. In order to buy the required books for the first year, it is useful to become a member of Babel. This way you can get a discount on your books, and you can join a WhatsApp chat with older years, who might want to sell their first years books!

Psychology of Language

 • T. Harley (2010), ‘Talking the talk: Language, Psychology and Science’. Hove, etc.: Psychology Press. ISBN 978-1-84169-340-8

From language to linguistics

 • I-Language: An Introduction to Linguistics as Cognitive Science; Daniela Isac and Charles Reiss; ISBN 978–0–19–966017–9; SECOND EDITION; 2013; Oxford University Press

Phonetics

 • Henning Reetz & Allard Jongman (2020). Phonetics: Transcription, Production, Acoustics, and Perception, 2nd Edition. Wiley-Blackwell. ISBN-10: ‎1118712951 ISBN-13: 978-1118712955. 

Language meaning and language use

 • Saeed, J.I. (2016). Semantics. Wiley-Blackwell. Fourth edition.

Sociolinguistics

 • M. Meyerhoff (2019). Introducing Sociolinguistics, Routledge, 3rd edition, (Taylor & Francis Group). ISBN-13: 978-1138185586 ISBN-10: 1138185582

Methods and statistics 1

 • No book needed, online text available.

Language development

 • Saxton, M. (2017) Child Language: Acquisition and Development, Londen: Sage Publications . 2nd edition.

Linguistic invariance

 • I-Language: An Introduction to Linguistics as Cognitive Science; Daniela Isac and Charles Reiss; ISBN 978–0–19–966017–9; SECOND EDITION; 2013; Oxford University Press

Om het onderwijs in de taalverwervings- en taalkundevakken in goede banen te leiden, wordt in het eerste blok een toets elementaire grammatica afgenomen onder alle eerstejaars van de opleiding Taalwetenschap. In deze toets wordt de beheersing van elementaire grammaticale begrippen getoetst. Op deze pagina vind je alle informatie over de grammaticatoets.

Het bindend studieadvies (BSA) aan het eind van je eerste bachelorjaar geeft aan of je mag doorgaan met je studie of niet. Het BSA wordt uitgebracht door de examencommissie, op grond van het aantal studiepunten dat je hebt gehaald. Lees hier alles over het BSA.