Introductie 2023

Tijdens de introductie maak je kennis met je studiegenoten en je tutor. Daarnaast krijg je informatie over allerlei praktische zaken, zoals ICT, studiebegeleiding en het Bindend Studieadvies.
Beste student,
Welkom bij ons bachelorprogramma Taalwetenschap of onze volledig Engelstalige track Linguistics!
Introductiedagen
Hoewel september nog ver weg lijkt, kijken we ernaar uit je te verwelkomen bij de introductiedagen van het bachelorprogramma. Deze introductie vindt plaats in de eerste week van september 2023. Je zult dan kennismaken met het programma, onze docenten, je medestudenten en onze studievereniging Babel. Zij organiseren naast de introductie ook allerlei andere activiteiten. Je kunt alvast een kijkje nemen op hun website. De eerstejaars Taalwetenschapcursussen beginnen een week later. Ongeveer half juli ontvang je meer informatie over het introductieprogramma. Kijk alvast op onze pagina voor nieuwe studenten voor alle praktische informatie voor je studie.
Programmataal
De hoorcolleges van beide tracks zijn in het Engels in het eerste jaar. Als je je hebt aangemeld voor Linguistics (Taalwetenschap in het Engels) dan zijn de werkgroepen ook in het Engels. Als je je hebt aangemeld voor Taalwetenschap in het Nederlands dan zijn de werkgroepen in het eerste jaar soms in het Nederlands en soms in het Engels. Stuur een e-mail naar ba.linguistics@uu.nl als je hier vragen over hebt of als je een voorkeur hebt voor overwegend Nederlandstalige werkgroepen.
Studeren in Utrecht
Studeren in Utrecht kan een volledig nieuwe of juist een herkenbare ervaring zijn. Lees je ter voorbereiding vast in over het leven van een student in Utrecht. Denk daarbij ook aan zaken als huisvesting, sport en zorg. Via Student Life kun je ervaringen van medestudenten lezen en erachter komen wat hun favoriete plekjes in de stad en op de campus zijn.
Houd er rekening mee dat de beschikbaarheid van woningen gelimiteerd is en het lastig kan zijn om een (geschikt) plekje te vinden. Als student zul je zelf huisvesting moeten regelen. We raden je aan om zo vroeg mogelijk te beginnen.
Houd straks ook je UU-mailadres goed in de gaten: daarop sturen we je maandelijks onze nieuwsbrief hUUmannews vol handige info en leuke events. Wil je alvast een kijkje achter de schermen van wat er allemaal op onze faculteit gebeurd? Volg ons dan op Instagram @HumanitiesUU.
Voorbereiding
Wil je deze zomer alvast iets lezen, dan vormen onderstaande boeken een goede voorbereiding op het programma:
- Sterre Leufkens (2016). Taal. Elementaire Deeltjes 40. Amsterdam University Press.
- Steven Pinker (2015). The Language Instinct: How the Mind Creates Language. Penguin. Ook in het Nederlands, als Het taalinstinct.
Praktische zaken
Van onze Centrale Studenten Administratie ontvang je nog apart bericht over het voltooien van je inschrijving en eventuele vooropleidingseisen waaraan je nog dient te voldoen.
- Heb je in de tussentijd besloten om toch niet te starten met onze opleiding? Jammer! Je helpt ons en jezelf erg door je dan uit te schrijven in Studielink.
Studeren met een functiebeperking
De Universiteit Utrecht wil graag dat iedereen zich welkom voelt en de nodige hulp krijgt om het beste uit zichzelf en de studie te halen. Als je een functiebeperking hebt, zoals bijvoorbeeld lichamelijke of psychische belemmeringen, dyslexie of vermoeidheidsstoornis, kun je speciale voorzieningen en begeleiding aanvragen.
Voorzieningen kun je vanaf 1 juli via Osiris Student aanvragen.
Bij de aanvraag wordt ook gevraagd om een afspraak te maken met je studieadviseur. Lukt het nog niet om in te loggen in Osiris Student, maak dan al wel een afspraak met je studieadviseur. Alle informatie die je geeft wordt vertrouwelijk behandeld.
Relevante data
Introductie: Eerste week van september (medio juli ontvang je meer informatie)
Semester I
- Start periode 1: Maandag 4 september 2023 (week 36)
- Start periode 2: Maandag 13 november 2023 (week 46)
- Kerstvakantie: 25 december 2023 - 12 januari 2024 (week 52, 53, 1 en 2)
Semester II
- Start periode 3: Maandag 5 februari 2024 (week 6)
- Start periode 4: Maandag 22 april 2024 (week 17)
Meer informatie vind je in de Academische Jaarkalender.
Vragen?
Mocht je nog vragen hebben over de aanmeldingsprocedure, kijk dan op onze website of neem contact op met het Studiepunt. Heb je nog (inhoudelijke) vragen over het programma of over de introductie, neem dan contact op met ba.linguistics@uu.nl.
Hartelijke groet,
Dr. Joost Zwarts
Programmacoördinator BA Taalwetenschappen
Beste student,
Over een paar weken is het zover: dan begin je met de opleiding Taalwetenschap aan de Universiteit Utrecht. De opleiding organiseert, samen met de studievereniging Babel, in de eerste week van het academisch jaar een aantal activiteiten die bedoeld zijn om elkaar te leren kennen maar ook om je wegwijs te maken op de universiteit en in de opleiding.
Op maandag 4 september om 11 uur word je verwacht voor de eerste introductiebijeenkomst. Stuur een mail naar ba.linguistics@uu.nl om te weten waar je precies moet zijn. De rest van de week zijn er ook introductieactiviteiten, maar er is nog geen onderwijs: de twee cursussen From language to linguistics en Psychology of language colleges beginnen een week later.
Via deze brief willen we je informeren over de introductieactiviteiten.
- Meer informatie, zoals het volledige introductieprogramma en informatie over de benodigde boeken: https://students.uu.nl/gw/taalwetenschap/nieuwe-student/introductie). We raden je aan om hier goed rond te kijken en de informatie goed door te lezen.
- Meer informatie over de studievereniging Babel: https://svbabel.nl/index.php/voor-eerstejaars/.
- De introductie vindt plaats in het Engels.
- We verwachten je in principe bij alle activiteiten, maar eventuele onderdelen in de avonduren zijn niet verplicht.
- Voor een gratis lunch op maandag (vegetarisch en veganistisch) wordt gezorgd door de universiteit. Laat het ons weten (ba.linguistics@uu.nl) als je een allergie hebt waarmee we rekening zouden kunnen houden. Op de andere dagen moet je zelf voor je lunch zorgen.
- Let op: als je op de universiteit iets wilt kopen kun je niet terecht met contant geld, maar heb je een pinpas nodig (met contactloos betalen voor de automaten).
- Er zullen (los van je eigen consumpties) activiteiten zijn tijdens de introductieweek die wat kosten met zich meebrengen. Reken op ongeveer 35 euro. Je kunt mogelijk een passe-partout kopen, maar dat hangt af van de totale kosten van de activiteiten.
- De studievereniging Babel heeft op haar website (https://svbabel.nl/) belangrijke informatie over onder andere de studieboeken en activiteiten rondom de studie. Je krijgt tijdens de introductieweek voldoende gelegenheid om je aan te melden voor Babel.
- De introductie kent een tweede deel in november, de zogenaamde Breekweek (6-8 november). Dit is een eerstejaarskamp, georganiseerd door Babel, bedoeld voor community building en reflectie over de eerste cursusperiode. Elke eerstejaarsstudent wordt daar normaal gesproken verwacht. Zet die data alvast in je agenda.
- Mail naar introductiecommissie@svbabel.nl met vragen over de introductie.
- Als je vragen hebt die specifiek op de opleiding Taalwetenschap betrekking hebben, stuur dan een e-mail naar ba.linguistics@uu.nl.
- Heb je andere vragen neem dan contact op met het onderwijssecretariaat GW: ows.gw@uu.nl.
Tot 4 september!
De Introductiecommissie van Taalwetenschap en SV Babel
Hieronder zie je de verplichte boeken voor de cursussen van de eerste periode. De eerstejaars boeken voor latere cursussen worden later bekend gemaakt. Het is belangrijk om de boeken al te hebben voordat de cursussen beginnen op 11 september.
Psychology of Language
- T. Harley (2017). Talking the talk: Language, psychology and science. 2nd edition. Psychology Press.
From language to linguistics
- Isac, D. & C. Reiss (2013). I-Language: An introduction to linguistics as cognitive science. 2nd edition. Oxford University Press.
Verplichte Toets basisgrammatica (TL1V19001)
Voor: eerstejaarsstudenten van de opleidingen Keltische talen en cultuur & Taalwetenschap
Kennis van de grammatica en de grammaticale begrippen
Voor deze opleidingen is een goede kennis van de grammatica en de grammaticale begrippen onmisbaar. Om op een algemeen analytisch niveau over taal en taaluitingen te kunnen praten, is het van groot belang dat alle studenten vanaf het begin vertrouwd zijn met deze begrippen. De ervaring leert dat middelbare scholen heel verschillend omgaan met grammaticaonderwijs. Bij sommige studenten, voor wie het meer dan vier jaar geleden is dat zij hiermee voor het laatst hebben geoefend, is de kennis van het ontleden weggezakt, voor anderen is dit gesneden koek. Dat leidt tot verschillen in voorkennis binnen de groep en daarmee tot vertragingen in het studieprogramma.
Grammaticatoets verplicht voor alle hoofdvakstudenten
Om het onderwijs in de taalverwervings- en taalkundevakken in goede banen te leiden, wordt in het eerste blok een toets elementaire grammatica afgenomen onder alle eerstejaars van de opleidingen Keltisch en Taalwetenschap. In deze toets wordt de beheersing van elementaire grammaticale begrippen getoetst. Omdat het gaat om het ophalen van stof van de basisschool en middelbare school, zijn er geen studiepunten aan de toets gekoppeld. Maar let op: de toets vormt voor alle hoofdvakstudenten van de genoemde opleidingen een verplicht onderdeel in het examenprogramma. Je moet de grammaticatoets dus behaald hebben om de bacheloropleiding te kunnen afronden.
Taal en inhoud van de toets
Er zijn twee varianten van de toets: een Nederlandse en een Engelse. Je mag zelf kiezen welke toets je aflegt. Bedenk echter dat de twee toetsen niet alleen verschillen in de taal waarin de vragen gesteld worden: de inhoud is ook anders. In de Nederlandse toets komen andere concepten aan de orde (uit de Nederlandse ontleedtraditie) dan in de Engelse (die aansluit bij de Angelsaksische ontleedtraditie). En in de Nederlandse toets wordt je natuurlijk gevraagd om Nederlandstalige voorbeeldzinnen te ontleden, en in de Engelse Engelstalige. Ook het oefenmateriaal is dus inhoudelijk heel anders. Het is daarom van belang dat je aan het begin van blok 1 al kiest of je de Nederlandse of Engelse toets gaat doen, en je dáárop voorbereidt. Als je een Nederlandstalige schoolopleiding gevolgd hebt ligt het voor de hand dat je de Nederlandse toets doet. Als je een niet-Nederlandse schoolopleiding hebt gevolgd raden we je aan om aan de hand van het oefenmateriaal in Blackboard in te schatten welke variant het beste past bij je voorkennis en interesses.
De toets voorbereiden
Voor het voorbereiden van de toets wordt gebruik gemaakt van de digitale leeromgeving Blackboard. Het is van groot belang dat je je goed voorbereidt op de toets. In de eerste weken van blok1 kun je in Blackboard oefenen tot de stof weer helemaal vertrouwd is; de vragen waarmee je oefent zijn vrijwel gelijk aan de vragen die je in de toets voorgelegd krijgt. Binnenkort ontvang je informatie over je Solis-id en wachtwoord waarmee je op uu.blackboard.com kunt inloggen. In Blackboard vind je het oefenmateriaal onder “Toets basisgrammatica/Basic Grammar Test (TL1V19001)”, knop “Assignments”, in de Folder “Oefenopdrachten Nederlands”.
In Blackboard (“Course content”) is onder “Cursusmateriaal voor Nederlandstalige toets” een lijst te vinden met alle grammaticale begrippen die getoetst worden. Hier zijn ook lijsten te vinden met vertalingen van de grammaticale begrippen die getoetst worden, voor het geval je beter bekend bent met een andere taal dan het Nederlands. Daarnaast is hier een weblecture over traditionele zinsontleding van prof. dr. Norbert Corver beschikbaar, wat een goede hulp kan zijn bij het voorbereiden van de toets.
Als je bij het oefenen moeite hebt met de vragen zijn er de volgende leerboeken om de stof weer op te halen:
- M. Klein & M.C. van den Toorn, Praktische cursus zinsontleding (Groningen: Wolters-Noordhoff 2011) (ca. € 30,00)
- Of (bij voorkeur): J. Kerstens & A. Sturm, Beknopte grammatica van het Nederlands (Bussum: Coutinho 2002) (ca. € 12,50)
Aanschaf van een van deze titels wordt aangeraden wanneer je bij de oefenvragen in Blackboard merkt dat je extra uitleg nodig hebt.
De toets maken
De toets wordt afgenomen halverwege blok 1, waarschijnlijk in week 4 of 5. De precieze plaats en tijd worden zo snel mogelijk via Blackboard bekend gemaakt (kijk onder Announcements). Voor het afleggen van de toets gebruiken we niet Blackboard, maar speciale toets-software (Remindo). De toets duurt een uur. Je hebt de toets gehaald als je ten minste 70 van de 100 vragen goed beantwoord hebt. Een voldoende is dus in dit geval een 7 of hoger. Als je lager dan een 7 scoort, moet je herkansen.
De toets inhalen of herkansen
Mocht je onverhoopt door ziekte of andere omstandigheden verhinderd zijn bij het college waarin de toets wordt afgenomen, meld dit dan per e-mail aan de coördinator van de Grammaticatoets (dr. E.G. Ruys) via grammaticatoetsMT.gw@uu.nl.
Als je de toets niet gehaald hebt, of er niet aan hebt kunnen deelnemen, kom je in aanmerking voor de herkansing begin blok 2. Studenten die moeten herkansen, krijgen hierover bericht. In de tussentijd kun je je kennis bijspijkeren met de oefeningen in Blackboard.
Voor degenen die ook de herkansing niet halen wordt extra begeleiding door een docent georganiseerd, de zogenaamde bijwerkklas (in december of januari). Je wordt ook hiervoor uitgenodigd. De bijwerkklas wordt gevolgd door een laatste herkansing; aan die herkansing mag je alleen deelnemen als je de bijwerkklas hebt gevolgd. Uiteindelijk moet je de toets met een voldoende afsluiten (ten minste 70 van de 100 vragen goed).
In het (onwaarschijnlijke) geval dat je voor geen van de herkansingen slaagt, dien je je, tijdens de inschrijfperiode voor blok 1 en 2 van het volgende studiejaar, zelf via Osiris in te schrijven voor de cursus Toets basisgrammatica/Basic Grammar Test (TL1V19001) in blok 1 van het volgende studiejaar, zodat je opnieuw aan de toets en herkansingen kunt deelnemen.
Studenten met een contract Onderwijsvoorzieningen
Indien je vanwege een functiebeperking of chronische ziekte recht hebt op bijvoorbeeld extra tijd of andere voorzieningen, dien je dit onmiddellijk bij het begin van blok 1 zelf door te geven aan de coördinator van de grammaticatoets (grammaticatoetsMT.gw@uu.nl). Alleen wanneer je dit op tijd meldt, is het mogelijk de voorzieningen te verzorgen.
Vragen?
Met vragen, problemen en ziekmeldingen op het moment van de toets kun je terecht bij grammaticatoetsMT.gw@uu.nl. Vermeld bovenaan het bericht altijd je naam, studentnummer, opleiding, en jaar van aanvang van studie.
Belang van de toets in het eerste semester van het eerste jaar
Ten slotte: het is van groot belang dat je de toets haalt in de eerste twee blokken van je opleiding. De toets bevordert immers de kwaliteit van deelname aan de cursussen taalverwerving en taalkunde die in deze periode van je opleiding centraal staan.
Bindend studieadvies (BSA)
Het bindend studieadvies aan het eind van je eerste bachelorjaar geeft aan of je mag doorgaan met je studie of niet. Het BSA wordt uitgebracht door de examencommissie, op grond van het aantal studiepunten (EC) dat je hebt gehaald. Elk jaar bestaat uit 8 cursussen van 7,5 EC.
Voor het collegejaar 2023-2024 is de norm 45 EC.
Het BSA wordt als volgt berekend:
- Positief BSA:
- bij 45 EC of meer behaald in 2023-2024. EC's van toegekende vrijstellingen of van vakken behaald in eerdere studiejaren tellen hierbij niet mee.
óf - bij het afronden van het eerstejaarsprogramma van je opleiding aan het einde van 2023-2024. Hierbij tellen toegekende vrijstellingen en vakken van eerder behaalde studiejaren wel mee. Meer informatie over deze optie kun je opvragen bij de studieadviseur van jouw opleiding.
- bij 45 EC of meer behaald in 2023-2024. EC's van toegekende vrijstellingen of van vakken behaald in eerdere studiejaren tellen hierbij niet mee.
- Negatief BSA: als je niet voldoet aan een van bovenstaande routes naar een positief advies.
Je ontvangt de beslissing over het BSA eind juli op je UU-mailadres.
Negatief bindend studieadvies
Als je een negatief bindend studieadvies krijgt, mag je je gedurende vier jaar niet meer voor dezelfde opleiding aan de Universiteit Utrecht inschrijven.
Tussentijds studieadvies
Al eerder gedurende het eerste jaar ontvang je het zogeheten tussentijds studieadvies. Dit is niet bindend.
Het advies wordt gegeven in december of januari van het eerste studiejaar en is gebaseerd op de resultaten van het eerste blok. Je krijgt:
- een positief tussentijds studieadvies bij 15 EC of meer.
- een voortgangswaarschuwing bij 7,5 EC.
- een negatief tussentijds studieadvies bij 0 EC.
Bij uitschrijven voor 1 februari
Als je vóór 1 februari van het eerste studiejaar een verzoek tot uitschrijving doet, krijg je geen bindend negatief studieadvies. Dit geldt alleen in het eerste jaar dat je voor de betreffende opleiding staat ingeschreven. Als je in dat eerste jaar van inschrijving uiterlijk 31 januari je uitschrijfverzoek indient, word je met ingang van 1 februari uitgeschreven en krijg je geen bindend negatief studieadvies. Lees meer over hoe je je kunt uitschrijven.
Studiebegeleiding
Bij een voortgangswaarschuwing of negatief tussentijds studieadvies is het raadzaam contact op te nemen met de tutor en/of studieadviseur. De tutor kan je helpen met vragen over je studievoortgang. De studieadviseur is beschikbaar voor allerlei vragen over facultaire regelingen en de meer organisatorische aspecten van de studie, zoals het maken van een realistische studieplanning, of een gesprek over het verbeteren van je academische vaardigheden. Je kunt ook een afspraak maken met de studieadviseur als persoonlijke of sociaal-maatschappelijke omstandigheden je studievoortgang belemmeren. Om in aanmerking te komen voor een uitzondering op de BSA-regels is contact met je studieadviseur een voorwaarde (zie verder de informatie onder het kopje Bijzondere Persoonlijke Omstandigheden).
Studie stoppen
Als je met je studie wilt stoppen, of dit na een negatief bindend studieadvies moet doen, word je geadviseerd dit met de studieadviseur te bespreken. Er zijn mogelijk regelingen die voor jou gelden waar je profijt van kunt hebben. De studieadviseur kan je eventueel ook informeren over de mogelijkheden van een andere studie aan de Universiteit Utrecht of het overstappen naar een andere onderwijsinstelling.
Als je door bijzondere persoonlijke omstandigheden (mogelijk) niet kunt voldoen aan de eisen van het BSA, kun je de examencommissie verzoeken hier rekening mee te houden bij het uitbrengen van het BSA. Het is hiervoor wel noodzakelijk dat je, wanneer dergelijke omstandigheden zich voordoen, deze zo spoedig mogelijk -voorzien van bewijs- aan de studieadviseur meldt. De studieadviseur biedt passende begeleiding om de vertraging zoveel mogelijk te beperken en informeert je over relevante regelingen en procedures.
Onder bijzondere persoonlijke omstandigheden wordt verstaan:
- ziekte
- zwangerschap
- functiebeperking
- psychische omstandigheden
- ernstige familieomstandigheden
- topsport
- bestuursactiviteiten (voor een studentenorganisatie met volledige rechtsbevoegdheid of in het kader van de organisatie en het bestuur van de Universiteit Utrecht, de faculteit of de opleiding)
Verzoek indienen bij de examencommissie
Nadere informatie over het indienen van een verzoek volgt in mei 2024. De gesprekken met de examencommissie vinden plaats eind juni of begin juli 2024.
Meer informatie
Lees meer over het bindend studieadvies en bijzondere omstandigheden in artikel 7.4.3 van de algemene Onderwijs- en examenregeling (OER) bacheloropleidingen.