Studeren in het buitenland
Wil je je wereld vergroten en extra uitdaging tijdens je studie? Volg dan een deel van je studie in het buitenland. Op deze pagina vind je informatie over studeren in het buitenland die geldt voor jouw opleiding. Via de knop hieronder lees je alle belangrijke algemene informatie, zoals verschillende mogelijkheden, bestemmingen en de aanmelddeadline.
Wat zijn de vereisten bij TCS?
Je moet 7,5 EC besteden aan een cursus in het buitenland of een stage. Tijdens een half jaar in het buitenland, kun je 30 EC halen. Hiervan is 7,5 EC verplicht en de overige 22,5 EC komt dan in je vrije ruimte (profilering). Let op: Ben je vóór 2017 begonnen, dan moet je 15 EC in het buitenland halen (of stage lopen).
Niveau van de cursussen in het buitenland
Het is mogelijk om de cursussen die je in het buitenland volgt als keuzepakket op te nemen in je hoofdrichting. Deze moeten dan voldoen aan de niveau-eisen van de hoofdrichting. Een keuzepakket moet altijd worden goedgekeurd door de hoofdrichtingsadviseur.
Studiepunten die je haalt in het buitenland worden in principe zonder niveau-aanduiding (niveau 1/2/3) in je programma opgenomen. Eventueel kun je je buitenlandse studiepunten op niveau mee laten tellen, en/of in je hoofdrichting opnemen. Neem hiervoor contact op met de examencommissie. Heb je vragen? Neem dan contact op met je studieadviseur.
Contactpersoon buitenland TCS
De Contactpersonen Buitenland van TCS zijn de studieadviseurs van TCS. Heb je een vraag? Maak dan zoveel mogelijk gebruik van de studyplan-spreekuren. Zie de TCS-jaarkalender.
Een bestemming vinden
Let op: omdat je een interdisciplinaire opleiding volgt, is het soms lastig een passende bestemming te vinden binnen de faculteit Geesteswetenschappen. Kijk dus vooral ook naar de universiteitsbrede bestemmingen. Daar zijn namelijk minder beperkingen in de keuze bij het cursusaanbod.
Ben je toch geïnteresseerd in een facultaire bestemming? Dan moet je hoofdrichting/studieachtergrond aansluiten op het vakgebied. Dit staat op de bestemmingenpagina onder 'areas of study open to exchange students'. Neem contact op met het International Office voordat je je aanmeldt in Osiris.
NVT-stage: Nederlandse taal doceren tijdens exchange
Ben jij een student Vreemde Talen, Taalwetenschap, Liberal Arts and Sciences of Taal- en cultuurstudies met een hoofdrichting die daarop aansluit en lijkt het je wat om aan een buitenlandse universiteit de Nederlandse taal te onderwijzen, lees dan verder!
Specifieke informatie voor Geesteswetenschappen
Hoe wordt er geselecteerd?
Voor de facultaire bestemmingen bepalen we je geschiktheid op basis van je academische achtergrond, taalniveau in de voertaal van je bestemming en eventueel gekozen vakken. We starten altijd met de eerste keuze. Bij overaanmelding en gelijke geschiktheid wijzen we de plekken toe door loting.
Vraag goedkeuring aan bij de examencommissie
Weet je naar welke partneruniversiteit je gaat en heb je je daar ingeschreven voor cursusussen? Vraag dan bij de examencommissie goedkeuring aan voor alle cursussen die je gaat doen.
Andere mogelijkheden in het buitenland
Naast een uitwisseling of stage, zijn er nog enkele andere mogelijkheden om binnen het kader van je studie naar het buitenland te gaan. Denk aan summer en winter schools, of bron- of veldonderzoek in het kader van je scriptie.