Als je je bachelor hebt afgerond kun je een baan gaan zoeken of doorstuderen. Weet je nog niet wat je wilt? Kijk dan eens bij Career Services voor tips, hulp of advies. 

Kies een master

Met je bachelordiploma op zak kun je een master gaan volgen om je verder te specialiseren. Houd er rekening mee dat sommige masters ingangseisen hebben (zoals een 7 gemiddeld in je bachelor of een bepaald vakkenpakket).

De bachelor Religiewetenschappen bereidt goed voor op de volgende masters:

Eenjarige master

Tweejarige (onderzoeks)master

Educatieve masters

Wil je les gaan geven in het voortgezet onderwijs, dan zijn er twee mogelijkheden.

 • Leraar worden met eerstegraadsbevoegdheid:
  • 2-jarige lerarenopleiding
   ​Deze master leidt je op tot eerstegraads docent in het voortgezet onderwijs. Je kunt dan aan de slag in de onder- én bovenbouw van vmbo, havo en vwo in Nederland.
  • 1-jarige lerarenopleiding
   Deze master kun je doen ná een vakinhoudelijke master. Je hebt dan dezelfde mogelijkheden als bij de tweejarige lerarenopleiding.
 • Leraar worden met een tweedegraadsbevoegdheid
  • Volg binnen je bachelor een educatieve minor
  • Volg een educatieve module als je je bachelor hebt afgerond

Andere masterprogramma's

 • De faculteit Geesteswetenschappen heeft meer dan 30 masters
 • Bekijk ook het hele aanbod masters van de Universiteit Utrecht.
 • Je kunt er natuurlijk voor kiezen een master bij een andere universiteit te gaan volgen. In dit geval ga je zelf op zoek naar meer informatie.
 • Studiekeuzehulp

Hulp bij het kiezen van een masterprogramma

Blijf je twijfelen, misschien ook óf je wel een master wilt doen? In de workshop Kiezen voor master en loopbaan leer je hoe je dat kunt aanpakken.

Een baan zoeken

Heb je je bul op zak en wil je nu aan het werk, maar heb je vragen over waar, wat en hoe? Dan ben je bij Career Services van harte welkom. Tot 6 maanden na je afstuderen kun je trainingen volgen, tests doen, je cv-check laten checken en een gesprek met je career officer voeren.

Vanaf je afstuderen ben je alumnus of alumna van de Universiteit Utrecht en van je opleiding en studievereniging. Je wordt automatisch opgenomen in het adressenbestand van het Alumnibureau van de Universiteit Utrecht en krijgt informatie over de (Career) events die worden georganiseerd door het Jonge Alumni Netwerk (JAN) van de Universiteit Utrecht.

Denk je erover om je eigen bedrijf te starten? Dan kun je je nu alvast voorbereiden. De Universiteit Utrecht biedt je een aantal mogelijkheden om het ondernemerschap te verkennen.

StudentsInc

Wil je jezelf naast je studie oriënteren op ondernemerschap en feedback krijgen van andere (student)ondernemers? Of wil je afstuderen op je eigen bedrijf? Bij StudentsInc zitten verschillende studentbedrijven en kun je je ondernemerschapskwaliteiten in programma’s ontwikkelen. Zo biedt StudentsInc bijvoorbeeld een 'pressure cooker' programma aan waarin je binnen 10 weken de basis van het ondernemen leert. 

UtrechtInc

Ben je (bijna) afgestudeerd en wil je een bedrijf starten? Heb je misschien zelfs al een concreet bedrijfsidee? Dan vind je bij UtrechtInc hulp en toegang tot financiering, kantoorruimte, experts en coaching. UtrechtInc is er voor

 • startende ondernemers en alumni, promovendi en onderzoekers, bij voorkeur afkomstig van UU, Hogeschool Utrecht en UMC Utrecht;
 • die in de ideefase zitten OF al verder zijn (< 5 jaar);
 • met een (IT) start-up en focus op gezondheid, duurzame leefomgeving of educatie.

Meer weten? Ga naar UtrechtInc, meld je idee aan en kom langs voor een kop koffie.

UtrechtInc

 

Enactus

Wil jij weten of ondernemerschap bij jou past? Ben je gedreven, sociaal bewust en ambitieus? Ben je bereid gedurende 1 jaar minimaal 8 uur per week te werken aan een onderneming? Enactus Utrecht biedt je de kans om te ondernemen en verzorgt workshops en begeleiding door professionals.    

Masters in ondernemerschap

De Universiteit Utrecht biedt verschillende masters waarin je nader kennis kunt maken met ondernemerschap. Let wel: als je niet de vereiste achtergrondkennis hebt om de master te kunnen volgen, kun je in de meeste gevallen een premaster doen om alsnog aan het programma deel te nemen.

 • In september 2016 start een nieuwe eenjarige master Business Development and Entrepreneurship van de Utrecht School of Economics.
 • Heb je een achtergrond in Natuurwetenschappen of Geneeskunde, dan is de tweejarige master Science and Business Management misschien iets voor jou.
 • De tweejarige master Sustainable Business and Innovation is toegankelijk voor een brede groep studenten, maar ook daar is een zekere voorkennis vereist. Zie ‘Admission and application’ voor de details.    

Handige links

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel.  
Op de site van de Belastingdienst lees je wat je verder moet regelen.    
Sluit je aan bij relevante groepen op LinkedIn om online kennis te delen en je netwerk te vergroten.
Wil je duurzaam, innovatief en/of internationaal ondernemen? De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) ondersteunt je met o.a. subsidies, kennis en regelgeving.

Alumnicoördinator

Er worden regelmatig alumni-bijeenkomsten gehouden. Heb je daar ideeën over of wil je op een andere manier iets voor je opleiding betekenen, je ervaringen delen met studenten of ben je op zoek naar een stagiair(e)? Laat dat dan weten aan je stage/alumnicoördinator: Bart Mijland.

U-fonds en Jonge alumninetwerk (Young)

Het U-fonds organiseert nascholingsdagen en lezingen. Hier kunnen alumni zich laten bijpraten over recente ontwikkelingen op hun vakgebied en binnen de Universiteit Utrecht. Bekijk de agenda voor alumni.

Speciaal voor jonge alumni is er Young, ons netwerk voor jonge alumni. Young organiseert activiteiten en evenementen waarbij je op een informele manier je netwerk kunt uitbreiden.