Afstuderen

Wanneer ben je afgestudeerd?

Je bent afgestudeerd als:

 • je voldoet aan de exameneisen uit de Onderwijs- en examenregeling (OER) van je opleiding.
 • al je studieresultaten zijn geregistreerd in OSIRIS.

Afgestudeerd in juni, juli of augustus 

Je hoeft je niet uit te schrijven voor je opleiding via Studielink: je inschrijving loopt vanzelf af.

Afgestudeerd in de maanden september tot en met mei 

Zodra alle cijfers die je nodig hebt in Osiris staan, kun je je uitschrijven via https://www.studielink.nl. Je hoeft niet te wachten op bericht van de examencommissie over je afstuderen. Je wordt uitgeschreven op de 1e dag van de volgende maand. 

Wat moet je doen om te kunnen afstuderen?

 • Controleer regelmatig je studievoortgangsoverzicht (SVO) in Osiris.
  • Staan er resultaten onder Overig die moeten meetellen binnen je studieprogramma? Geef dit dan door aan het Examensecretariaat.
  • Heb je resultaten behaald buiten de Universiteit Utrecht die niet in Osiris staan, vraag dan goedkeuring aan bij de examencommissie.
  • De cursussen van een honoursminor tellen niet mee voor je afstuderen en staan dus in Osiris onder Overig. Op je diplomabijlage worden ze natuurlijk wel vermeld.
 • Moet je onnodig lang wachten op een cijfer? Neem dan contact op met je docent en geef aan dat je snel wilt afstuderen.
 • Upload je eindwerkstuk/scriptie naar het digitaal scriptiearchief van de UU.

Nadat je bent afgestudeerd

Studeer je af per 31 augustus?

Heb je al eerder dan 31 augustus een afstudeerverklaring nodig? Geef dit door via het aanvraagformulier (zodra al je resultaten zichtbaar zijn op je studievoortgangsoverzicht). Wij proberen dan je verklaring binnen een week naar jou en de instelling in kwestie te mailen.

En dan?

Als je je opleiding hebt afgerond kun je een baan gaan zoeken. doorstuderen of promoveren (als je een master hebt gedaan). Weet je nog niet wat je wilt? Kijk dan eens bij Career Services voor tips, hulp of advies. En vergeet je niet te registeren bij het Alumni Office van de UU!

Nog vragen?

Denk je dat je bent afgestudeerd en heb je hierover nog geen bericht gehad? Heb je in het verleden (buitenlandse) studiepunten behaald die nog niet in OSIRIS staan vermeld? Heb je een andere vraag over de afstudeerprocedure? Neem dan contact op met het Studiepunt Geesteswetenschappen.

FAQ

Afgestudeerd in 2019-2020

Diploma afhalen bij het Studiepunt

Als je voor 1 september 2020 bent afgestudeerd ligt je diploma voor je klaar. Je kunt een afspraak maken om je diploma op te halen bij het Studiepunt. Neem een geldig ID mee. Moet iemand je diploma namens jou ophalen? Stuur dan een mail naar ExamensecretariaatGW@uu.nl

Diploma per post laten versturen

Wanneer je vanwege de huidige situatie rondom het coronavirus niet in de gelegenheid bent of je comfortabel voelt om naar het Studiepunt te komen voor het ophalen van je diploma, kunnen we hem naar je opsturen. Neem in dat geval contact op met het Examensecretariaat via ExamensecretariaatGW@uu.nl

Wegens drukte en minimale bezetting op kantoor kan het een paar weken duren voordat je je diploma ontvangt.