Zeker als je in het buitenland stage wilt lopen is een voorbereiding van een half jaar tot een jaar geen overbodige luxe. Begin dus op tijd. Het aanvragen van bijvoorbeeld visa en verblijfsvergunningen kan lang duren. Voor meer informatie kun je terecht bij het Stagebureau (Studiepunt Geesteswetenschappen).
Contact
- Informatie over stage lopen in het buitenland > stagecoördinator
- Stagepapieren in orde maken en ondertekening OV-vergoeding > Studiepunt Geesteswetenschappen
- Algemene informatie en aanvragen van een Erasmusbeurs > International Office Geesteswetenschappen
Om de aanvragen voor een Erasmus-beurs of OV-vergoeding te kunnen ondertekenen, moet je bewijzen dat je stage gaat lopen. Dit kan door middel van een overeenkomst of eventueel een mailwisseling met de stagegever.
Registratie in Osiris
Als je stage wilt lopen in het buitenland, moet je dit registreren in OSIRIS. Via de knop ‘Buitenland’ kun je aangeven voor welke periode je stage gaat lopen in het buitenland. Vergeet niet daar ook je buitenlandse adres in te vullen. Zo kunnen wij contact met je opnemen bij een eventuele calamiteit.
Stage vinden
Er zijn verschillende manieren om een stage te vinden.
Zelf zoeken
Soms heeft een Nederlandse ambassade in het land een goede website met veel waardevolle informatie. Je vindt informatie over Nederlandse ambassades via de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken.
- Via de Stagebank Geesteswetenschappen
- Op plaats/regio
- de website van de plaats zelf
- de lokale kranten (bijv. via www.allyoucanread.com)
- de nationale overheid
- de regionale overheid
- Op bedrijf/organisatie
- Buitenlandse vestiging van een Nederlands bedrijf
Meestal kun je officieel solliciteren naar een stageplek via de afdeling personeelszaken van het bedrijf, maar je kunt ook de stoute schoenen aantrekken en direct contact proberen te leggen met de buitenlandse vestiging.Wees goed voorbereid! Men wil vaak met name weten waarom je met hen contact zoekt, wie je bent en wat je wilt met een stage. - Een lokaal bedrijf in het buitenland
Zoek bijvoorbeeld via het Ministerie van Economische Zaken in het land zelf. Ook kunnen de buitenlandse handelsregisters van de KvK (Kamer van Koophandel) soms uitkomst bieden.
- Buitenlandse vestiging van een Nederlands bedrijf
- Op sector
Een goed beginpunt kan de Nederlandse brancheorganisatie zijn (bijvoorbeeld de Nederlandse museumvereniging of het Nederlands Theaterinstituut), daar vind je vaak links naar internationale zusterorganisaties. Je kunt ook kijken in de Gouden Gids van een land/regio (bijv. voor de VS: www.yellowpages.com). Ook hier zou de Nederlandse ambassade een aanknopingspunt kunnen zijn.
Zoeken via een bemiddelingsorganisatie
Er zijn verschillende organisaties die bemiddelen bij het zoeken naar stages. Deze vragen vaak geld voor hun werk. Niet alle stages zijn even geschikt. Je kunt wel bekijken welke organisaties stages aanbieden en op die manier ideeën opdoen. Enkele links die je verder kunnen helpen:
- Nederland: Stagehulp, Stageplaza, Europracticum, Stage.startpagina.nl, Stagemotor, AIESEC, Magnet.me
- Europa: Placement UK, ETCi - UK, Frankrijk, iAgora, Ierland - Léargas
- Verenigde Staten: Internships USA, Internweb, Council exchanges, Fulbright Center
- Overige landen: Australian Internships, Curacao, Zuid-Amerika
Enkele andere interessante organisaties in het buitenland:
- Nederlandse culturele Instituten in Rome, Florence, Athene, Caϊro en St. Petersburg.
- De Nederlandse Taalunie: lesgeven op de Europese universiteiten (meestal als bijbaan tijdens een uitwisselingsperiode)
- Europees Parlement
- Europese Unie
- Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging
Waar moet je aan denken?
Bij het organiseren van je stage kun je gebruik maken van een internationale stageovereenkomst (zoals deze modelovereenkomst). Controleer ook waarmee je rekening moet houden qua gezondheid en veiligheid.
Financiering
Stage lopen in het buitenland is niet goedkoop. Enkele nuttige links:
- studiefinanciering
- OV-chipkaart
- Erasmus+ beurs (Als je stage gaat lopen in een EU-land, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Turkije)
- www.beursopener.nl (overzicht van (particuliere) fondsen). Heb je hier een fonds gevonden en vraagt dit fonds om een aanbevelingsbrief van een studentendecaan? Kijk dan hier.
Visa en vergunningen
- Binnen de EU heb je geen visum of werkvergunning nodig.
- Voor stages buiten Europa heb je altijd een werkvergunning en/of visum nodig. Houd er rekening mee dat het regelen van deze vergunning veel tijd kan kosten. Bij ontwikkelingslanden is dit soms wel een jaar!
Verzekeringen en aansprakelijkheid
- Of je tijdens je stage voldoende verzekerd bent, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoogte van je stagevergoeding, de duur van je stage en je leeftijd.
- Belangrijk is dat je je individuele situatie goed hebt uitgezocht voordat je op stage gaat en een contract hebt ondertekend. Daar hoort ook bij welke verzekeringen je hebt en hoe e.e.a. volgens de wet en stagecontract is geregeld.
Reisadvies
-
Houd bij het kiezen van een mogelijke bestemming rekening met het volgende: De Universeit Utrecht volgt het beleid dat het reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken leidend is.