Stage MA Neerlandistiek
Stage lopen is een uitgelezen kans om werkervaring op te doen in het vakgebied van de Neerlandistiek. De meeste studenten doen de verplichte stage van 15 EC in blok 4, na de scriptie. Stage en scriptie gezamenlijk spreiden over blok 3 en 4 is ook een optie.
Op deze pagina vind je alle informatie om je stage te zoeken, regelen en af te ronden, alsook de benodigde formulieren (zie uitklapmenu's hieronder). Voor de meeste vragen over stages kun je terecht bij de coördinator loopbaanoriëntatie van Talen, Literatuur en Communicatie (TLC). Voor heel specifieke inhoudelijke vragen kun je ook bij de programmacoördinator terecht.
Stageproducten en -beoordeling
Je rondt de stage af met een stageverslag en een eindproduct (onderzoeksverslag of in overleg een ander product). Deze stageproducten worden becijferd door je stagedocent.
- Stagebeoordelingsformulier - (R)MA faculteit Geesteswetenschappen
- Toelichting bij het stagebeoordelingsformulier - MA Neerlandistiek
Stage-etalage: eerder gelopen stages
De Stage-etalage bevat eerder gelopen stages van de masterprogramma's van het departement Talen, Literatuur en Communicatie (TLC), zo ook van de master Neerlandistiek. Je kunt hier inloggen met je solis-ID en inspiratie opdoen voor jouw stagezoektocht. Aan het einde van je eigen stage, voeg je jouw stage toe aan de Stage-etalage ter inspiratie van toekomstige studenten Neerlandistiek. Met vragen kun je terecht bij de coördinator loopbaanoriëntatie van TLC.
Algemeen GW-stappenplan en -formulieren (onderzoeks-)masterstage
De stappen hieronder helpen je voor te bereiden op je stage en tonen alle benodigde formulieren per stap. Lees deze stappen goed door, evenals de facultaire uitgebreide stagehandleiding, waarin belangrijke informatie staat over het vinden van een stage, buitenlandstages, het schrijven van een stagewerkplan, je inschrijving in OSIRIS, stagebegeleiding, het bijhouden van een logboek en het schrijven van het stageverslag en de beoordeling.
Belangrijke documenten in de opstartfase
Uitgebreide stagehandleiding - (research)masters (pdf, Nederlands)
Richtlijnen stagewerkplan - (research)masterstage (Word, Nederlands)
Richtlijnen stagewerkplan - onderwijsstage in de (research)master (Word, Nederlands)
Goedkeuringsformulier stagewerkplan (Word, Nederlands)
Standaard GW stageovereenkomst (Word, Nederlands) / Standard HUM internship agreement (Word, Engels)
Formulier verlenging stageovereenkomst (Word, Nederlands)
Stage zoeken
Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een geschikte stageplaats. De stagecontactpersoon van je (research)masterprogramma en de coördinator loopbaanoriëntatie van je eigen departement kunnen je eventueel ook helpen. Begin in ieder geval tijdig met het zoeken naar een stage en controleer altijd of deze stage voldoet aan de eisen van je studieprogramma.
Handige tips voor je stagezoektocht (bijeenkomsten, workshops, stagevacaturebanken, etc.) vind je in de uitgebreide stagehandleiding.
Stagebegeleiding
Tijdens je stage heb je twee begeleiders:
- Je stagebegeleider (dit is je begeleider op je stageplek): stagebegeleiding krijg je voornamelijk van de stagebegeleider van de stagegever; deze persoon is jouw eerste aanspreekpunt tijdens de stage en begeleidt de inhoudelijke kant van je stage.
- Je stagedocent (dit is een docent, in principe van je eigen opleiding): de stagedocent is degene die bepaalt of de stage(opdracht) geschikt is en begeleidt voornamelijk het stageproces. Daarnaast is de docent degene die de stage uiteindelijk beoordeelt.
De stagedocent krijg je meestal toegewezen door je opleiding, maar bij sommige (research)masterprogramma’s wordt er verwacht dat je zelf op zoek gaat naar een stagedocent. Bekijk de opleidingsspecifieke stage-informatie om te zien hoe dit bij jouw (research)masterprogramma is geregeld.
Stagewerkplan
Zodra je een stage hebt gevonden, schrijf je een stagewerkplan waarin je onder andere een omschrijving van de stageopdracht, je leerdoelen en motivatie, en afspraken omtrent stagebegeleiding opneemt. Dit plan stel je op in overleg met de stagebegeleider en je stagedocent. Wat er precies in het stagewerkplan moet worden opgenomen hangt af van welk soort stage je gaat lopen:
- Richtlijnen stagewerkplan - (research)masterstage (Word, Nederlands)
- Richtlijnenstagewerkplan - onderwijsstage in de (research)master (Word, Nederlands)
Goedkeuring stagewerkplan
Het stagewerkplan wordt goedgekeurd met behulp van het goedkeuringsformulier stagewerkplan. Dit formulier vul je in en laat je daarna door beide begeleiders ondertekenen. Het formulier is ook beschikbaar in het Engels (approval form internship work plan).
Stageovereenkomst
Voor je stage moet er een overeenkomst tussen de faculteit Geesteswetenschappen, de stageorganisatie en jou als student worden getekend. Zo wordt je stagevergoeding en je aansprakelijkheidsverzekering geregeld en sta je juridisch sterker. Zonder deze overeenkomst kun je niet beginnen aan je stage. Je gebruikt bij voorkeur de standaard GW stageovereenkomst (of de Engelse versie standard HUM internship agreement).
Uitzonderingen
Met sommige stageorganisaties zijn afwijkende afspraken gemaakt:
- Ministerie van Buitenlandse Zaken en Mediastages: deze instanties hebben een eigen stageovereenkomst.
- Meertens Instituut: je levert zowel de facultaire overeenkomst als de eigen overeenkomst van het Meertens Instituut aan.
Inschrijving OSIRIS
Zodra je je overeenkomst hebt ondertekend en laten ondertekenen door je stagebegeleider (dus niet stagedocent), mail je de volgende drie documenten naar het Stagebureau Geesteswetenschappen (stage.gw@uu.nl):
- Definitief stagewerkplan
- Goedkeuringsformulier stagewerkplan (ondertekend door jou, je stagebegeleider en je stagedocent)
- Originele stageovereenkomst (ondertekend door jou en je stagebegeleider)
Het Stagebureau controleert de ingeleverde documenten en ondertekent de overeenkomst, en voorziet daarmee in de derde en laatste handtekening. Let op! Het is verplicht bovengenoemde drie documenten vóór aanvang van je (buitenland)stage in te leveren bij het Stagebureau.
Vervolgens ontvangen jij, je docent en de stageorganisatie een ondertekend exemplaar van de overeenkomst retour van het Stagebureau. Ook word je dan ingeschreven voor de stage in OSIRIS (dit kun je niet zelf doen).
Nu ben je er klaar voor om met je stage te beginnen!
Begeleiding
Twee verschillende mensen begeleiden je tijdens je stage:
- Stagedocent: die de stage vanuit de universiteit begeleidt (met een focus op het leerproces)
- Stagebegeleider: die de stage vanuit de stageorganisatie begeleidt (met een focus op de inhoud en dagelijkse werkzaamheden)
Logboeken
Het bijhouden van logboeken is geen verplicht onderdeel van elk masterprogramma, maar is ten zeerste aan te raden voor je eigen leerproces. Het helpt je te reflecteren op je werkzaamheden en leerdoelen, en vormt een handige bron voor het schrijven van je stageverslag. In het document 'Toelichting stagebeoordelingsformulier' van je eigen opleiding (zie informatie over stagebeoordeling hierboven) lees je of logboeken een verplicht onderdeel van de stage zijn.
Starten met schrijven stageverslag
Je stage wordt beoordeeld op basis van je stageverslag. Je kunt het beste al vroeg tijdens je stage beginnen met het schrijven ervan.Tip: bekijk de 'Toelichting op het stagebeoordelingsformulier' van je eigen studieprogramma (zie hierboven onder 'beoordeling') en de algemene richtlijnen voor het stageverslag om te zien wat er van je verwacht wordt.
Verlenging stage
Mocht gedurende je stage blijken dat je stage langer doorgaat (en je hebt dit afgestemd met je stagedocent en stagebegeleider), gebruik dan het formulier verlenging stageovereenkomst (pdf).
Belangrijke documenten in de afrondende fase
Stagebeoordelingsformulier – (research)masterstage (zie hierboven onder 'stageproducten en -beoordeling')
Toelichting stagebeoordelingsformulier - per opleiding (zie hierboven onder 'stageproducten en -beoordeling')
Feedbackformulier stagebegeleider (docx, Nederlands) / Feedback form internship supervisor (docx, Engels)
Feedbackformulier onderwijsstage (docx, Nederlands) / Feedback form teaching internship (docx, Engels)
Uitgebreide stagehandleiding (research)masters met richtlijnen stageverslag (pdf, Nederlands)
Stageverslag afronden
Aan het einde van de stage rond je het stageverslag af. Het stageverslag vormt de basis van de beoordeling door je stagedocent.
Bekijk het document 'Toelichting op stagebeoordelingsformulier' van je eigen opleiding en de algemene richtlijnen in de stagehandleiding om te zien wat er in dit verslag moet komen te staan.
Feedback stagebegeleider
Een paar weken voor het einde van je stage vraag je je stagebegeleider van de stageorganisatie om nadere input voor de beoordeling. Hiervoor gebruik je het Feedbackformulier stagebegeleider / Feedback form internship supervisor. Het is aan te raden deze feedback in je stageverslag te verwerken en hierop te reflecteren.
Stageverslag inleveren
Je levert het verslag in bij je stagedocent en in sommige gevallen de stageorganisatie.
Beoordeling van je stage
Je stagedocent is verantwoordelijk voor de beoordeling van je stage. Bij het bepalen van de eindbeoordeling is de kwaliteit van het stageverslag doorslaggevend. De beoordeling gebeurt aan de hand van een standaard beoordelingsformulier en opgestelde programmaspecifieke criteria. Deze documenten vind je hierboven onder 'stageproducten en -beoordeling'.
Eindgesprek stagedocent en stagebegeleider
Aan het eind van de stage vindt er een eindgesprek plaats tussen stagedocent en stagebegeleider bij de organisatie om tot een definitieve beoordeling te komen. Dan bespreken ze ook de feedback uit het feedbackformulier van de stagebegeleider.
Eindcijfer
Hoewel het stageverslag leidend is bij de beoordeling, heeft je eigen studieprogramma mogelijk aanvullende beoordelingscriteria om het eindcijfer voor je stage te bepalen (zie 'Toelichting stagebeoordelingsformulier' van je eigen opleiding). Je stagedocent stelt je op de hoogte van je eindcijfer en zorgt dat je het ingevulde beoordelings- en feedbackformulier ontvangt of kunt inzien. Je cijfer en het aantal EC worden in OSIRIS geregistreerd door je stagedocent.
Archivering stagedossier
Mail je verslag (inclusief alle bijlagen) naar het Stagebureau Geesteswetenschappen: stage.gw@uu.nl
Stage als je een functiebeperking hebt
Een stageplek is voor studenten met een beperking niet altijd even makkelijk te vinden. Loop je ergens tegenaan? Neem dan contact op met de stagecontactpersoon van je (research)masterprogramma of de studieadviseur. Websites met nuttige tips en/of stagevacatures:
- Expertise Centrum Inclusief Onderwijs
Informatie over stagelopen met een functiebeperking en een handige Stagewijzer. - Onbegrensd Talent
Werving- en selectiebureau voor hoogopgeleide mensen met een beperking. - Onbeperkt aan de slag
Digitaal platform voor werkgevers en werkzoekenden in de regio Utrecht. - SWOM
Stichting SWOM begeleidt Young Professionals met een arbeidsbeperking bij het vinden van een volwaardige functie, en heeft ook een Stagedesk.
Stage als topsporter
Als je aan topsport doet, kan het lastig zijn om een geschikte stage te vinden. Steeds meer bedrijven komen deze groep studenten tegemoet met bijvoorbeeld flexibele werkuren of de mogelijkheid om de stage uit te smeren over een langere periode. Neem contact op met de stagecontactpersoon van je (research)masterprogramma of de studieadviseur voor de mogelijkheden binnen jouw opleiding.
- Voorbereidingstijd: stagelopen in het buitenland kost meer tijd in de voorbereiding dan een stage in Nederland, zeker als je naar een land buiten de EU gaat. Daarom is het verstandig om ongeveer een jaar van tevoren te beginnen met oriënteren en zaken uitzoeken.
- Eigen inzet: een van de aspecten die een stage zo leerzaam maakt, is het feit dat je veel zelf moet doen. Ten opzichte van een stage in Nederland vereist het regelen van een stage in het buitenland nog meer van je eigen initiatief en doorzettingsvermogen. Dat kan je echter veel opleveren: je maakt het dagelijkse leven in een ander land mee, je leert meer over de cultuur van het land en (in veel gevallen) de taal, en je hebt veel meer contact met de lokale bevolking dan wanneer je gaat studeren in het buitenland. Bovendien levert het je een internationaal professioneel netwerk op en werk je aan je interculturele competenties in een professionele setting.
- Reisadvies: houd er rekening mee dat er in gebieden waar het Ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies geeft (Code Oranje of Rood), de universiteit geen goedkeuring zal verlenen voor je stage.
Er zijn verschillende manieren om een stage in het buitenland te vinden:
- Je gaat zelf op zoek. Hieronder vind je een aantal tips om gericht te zoeken.
- Je kunt ook hulp inschakelen van een bemiddelingsorganisatie. Hieronder vind je een aantal organisaties die je kunnen helpen; er zijn er echter meer.
Weet je nog niet bij wat voor organisatie je stage wilt lopen? Een goed begin van je oriëntatie is om de gratis tests van Career Services te doen. Kijk voor meer tips over hoe je aan een stage komt die past bij je interesses en ambities in de stagehandleiding voor studenten op de stagepagina van je opleiding. Kom je er niet uit? Maak een afspraak met de stagecoördinator van je opleiding. Zij denken graag met je mee.
Optie 1: Zelf een stage vinden
Stagelopen in het buitenland kan bij allerlei verschillende soorten organisaties:
- Organisaties/bedrijven die werk doen in de richting van jouw interessegebied en aansluiten bij jouw studieachtergrond;
- Een buitenlandse vestiging van een Nederlandse organisatie (bijvoorbeeld nieuwsorganisaties zoals de NOS, een ambassade, Nederlands cultureel instituut of een Nederlandse NGO); of, als je een internationale student bent, een organisatie in je thuisland of een buitenlandse vestiging van een organisatie uit jouw thuisland.;
- Een lokaal bedrijf in het buitenland met een internationale oriëntatie of in een land waarvan jij de taal op hoog niveau beheerst;
- Een van de verschillende internationale organisaties of bestuursorganen (zoals een onderdeel van de VN, een onderdeel van de EU, grote NGO’s) of andere organisaties met een internationale oriëntatie zoals een multinational;
- (Onderzoeksprojecten bij) buitenlandse universiteiten* of onderzoeksinstituten;
- Musea, evenementen, denktanks, culturele instellingen, etc. met een voor jouw specialisatie belangrijke collectie/activiteiten.
* Stage Nederlands als Vreemde Taal: ben je een student Nederlands, of heb je belangstelling voor de Nederlandse taal, taalverwerving of taalonderwijs? Dan kun je een studie in het buitenland combineren met een stage lesgeven Nederlands als vreemde taal (NVT). Landen met veel studenten Nederlands zijn bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje, Hongarije, Tsjechië en Duitsland. Voor meer informatie en beschikbare stageplaatsen kun je terecht bij drs. Emmeline Besamusca-Douwes.
Optie 2: Een stage vinden via een bemiddelingsorganisatie
Er zijn verschillende organisaties die bemiddelen bij het zoeken naar stages. Deze vragen vaak geld voor hun werk, dus lees de voorwaarden goed en vraag jezelf af of dit voor jou echt nodig is. Niet alle stages zijn even geschikt, maar je kunt ze wel gebruiken door te bekijken welke organisaties stages aanbieden en op die manier ideeën opdoen. Enkele links die je verder kunnen helpen:
- Overal ter wereld: Stage.nl (Young Capital), iHipo, AIESEC, JOHO.
- Specifiek Europa: Jobted, Europlacement, ETCi - UK, iAgora.
- Specifiek land of regio: Verenigde Staten, Australië, Curaçao, Zuid-Amerika.
Veel informatie en inspiratie vind je ook op de website van WilWeg.
Naast het ondertekenen van een stageovereenkomst (zie hierboven) controleer je ook waarmee je rekening moet houden op het gebied van gezondheid en veiligheid: zijn er veiligheidsrisico’s? Hoe is de gezondheidszorg geregeld?
Financiering
Stage lopen in het buitenland is niet goedkoop. Hier enkele nuttige links:
- studiefinanciering
- OV-chipkaart
- Erasmus+ beurs
- www.beursopener.nl (overzicht van (particuliere) fondsen). Heb je hier een fonds gevonden en vraagt dit fonds om een aanbevelingsbrief van een studentendecaan? Kijk dan hier.
Visa en vergunningen
- Binnen de EU heb je geen visum of werkvergunning nodig.
- Voor stages buiten Europa heb je altijd een werkvergunning en/of visum nodig. Houd er rekening mee dat het regelen van deze vergunning veel tijd kan kosten. Bij ontwikkelingslanden is dit soms wel een jaar!
Verzekeringen en aansprakelijkheid
- Of je tijdens je stage voldoende verzekerd bent, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoogte van je stagevergoeding, de duur van je stage en je leeftijd.
- Belangrijk is dat je je individuele situatie goed hebt uitgezocht voordat je op stage gaat en een contract hebt ondertekend. Daar hoort ook bij welke verzekeringen je hebt en hoe die zaken volgens de wet en het stagecontract zijn geregeld.
Als je een stage in het buitenland hebt gevonden, doorloop je naast de stappen voor een stage in Nederland, de volgende stappen om je inschrijving in Osiris te regelen:
- Bij het aanmelden van je stage in Osiris Zaak geef je aan dat je een stage in het buitenland gaat lopen (dit geldt alleen voor bachelorstudenten).
- Zodra je stagedocent en stagebegeleider je definitieve stagewerkplan hebben goedgekeurd, registreer je je stage onder het tabblad ‘Buitenland’ in Osiris.
Meer informatie?
Voor vragen of meer informatie kun je contact opnemen met het Stagebureau van de faculteit Geesteswetenschappen.