Tijdens je opleiding leer je een aantal vaardigheden die belangrijk zijn als je een baan hebt. Je kunt er tijdens je studie nog meer ontwikkelen door een bestuursjaar te doen, een bijbaan te hebben of trainingen te volgen.

Een goed cv laat zien of je kennis en vaardigheden aansluiten bij de functie waar je voor solliciteert. Of jouw cv goed is hangt af van de vacature, maar als je je cv laat controleren door een van onze career officers, is de basis in ieder geval in orde.

Sollicitatietips

Als je gaat solliciteren is het handig als je je goed voorbereidt.

Bouw je curriculum vitae helder op

Het curriculum vitae (cv) laat zien wie je bent en wat je gedaan hebt aan opleidingen, werk en nevenactiviteiten. Met een mooi vormgegeven en duidelijk cv maak je een goede eerste indruk. Stem je cv altijd af op de functie en functie-eisen. Maak voor jezelf een soort databank van je ervaringen en selecteer per sollicitatie de relevante elementen.

Download de pdf voor een overzicht van de opbouw van een curriculum vitae en bekijk de video hieronder voor meer uitleg.

Schrijf een aantrekkelijke sollicitatiebrief

Het is altijd belangrijk dat je een goede motivatiebrief schrijft bij een sollicitatie. Onderstaande video leert je hoe je een aantrekkelijke brief schrijft waarin je duidelijk maakt waarom jij graag bij een organisatie wilt werken en waarom jij denkt dat je de geschikte kandidaat bent. 

Download ook de tips voor een goede sollicitatiebrief (pdf). 

Voer een goed sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek krijgen jij en je potentiële werkgever de kans om kennis met elkaar te maken en zo een helder beeld van elkaar te krijgen. Deze tips helpen je op weg bij de voorbereiding van een gesprek.

Lees je goed in over de organisatie en de actuele ontwikkelingen in de branche. Hierdoor krijg je een beter beeld van wat je kunt verwachten van de organisatie en de cultuur. Lees ook de website van de organisatie en bekijk social media en andere online informatie. Het is ook altijd een goed idee om het LinkedIn-profiel van je gesprekspartners te bekijken. Deze kennis kun je gebruiken bij het beantwoorden van vragen tijdens je gesprek. 

Vragen die vaak wordt gesteld tijdens een sollicitatiegesprek:

 • Waarom wil je bij dit bedrijf werken?
 • Wat spreekt jou aan in deze functie?
 • Wat maakt jou geschikt voor deze functie?
 • Wat zijn je sterke punten? En je verbeterpunten?
 • Hoe zou je jezelf omschrijven?
 • Hoe zouden anderen je omschrijven? Als mens en als collega? Wat waarderen zij in jou?
 • Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Ook worden er vaak vragen gesteld over hoe je omgaat met bepaalde situaties. Deze vragen kun je voorbereiden door situaties te bedenken (in je bijbaan, vriendenkring, bestuur, studie) die laten zien dat jij over bepaalde competenties beschikt.

 • Waaruit blijkt dat je een goede teamspeler bent?
 • Hoe ga je om met stress-situaties?
 • Beschrijf eens een probleem dat je bent tegengekomen en hoe je deze hebt opgelost.

Oefen de antwoorden volgens de STARR-methode (Situatie, Taak, Aanpak, Resultaat, Reflectie): beschrijf de situatie, leg uit wat jouw taak was, welke activiteiten je hebt ondernomen en wat het uiteindelijke resultaat was.

Een goed gesprek komt van twee kanten. In een gesprek geef je niet alleen het bedrijf waar je solliciteert een beeld van jouw capaciteiten, maar jij kunt ook kijken of de organisatie en de functie passen bij wat je zoekt. Het is belangrijk om vooraf te bedenken wat je wilt weten. Bedenk een aantal vragen over de baan waarop en het bedrijf waar je solliciteert. Bijvoorbeeld:

 • Wat zijn de prioriteiten van deze functie de komende maanden? 
 • Hoe is het team samengesteld? Zijn er onlangs grote veranderingen geweest in het team of de organisatie?
 • Wat zijn de mogelijkheden voor opleiding en doorgroeien? 
 • Wat is volgens jullie dé reden dat werknemers het werk hier leuk vinden? 
 • Wat is de meest gewaardeerde karaktereigenschap binnen het bedrijf? 

N.B: vraag in het sollicitatiegesprek niet naar de arbeidsvoorwaarden: salaris, duur contract, vrije dagen, reiskostenvergoeding, pensioen, etc. Pas als je samen verder wilt, is dit een onderwerp. Laat de ruimte aan je gesprekspartners om hierover te beginnen; meestal is dit pas in een tweede gesprek.

De kleren die je aantrekt, zijn afhankelijk van het type organisatie: informeel of formeel? Maar wat voor type organisatie het ook is, het is altijd belangrijk dat je er verzorgd uitziet: schone & gestreken kleren, gepoetste schoenen, verzorgd kapsel enz.

Meer kledingtips.

Doe je best een zo goed mogelijke indruk te maken, maar blijf jezelf wel trouw. Mensen prikken er snel doorheen wanneer je je anders voordoet dan je daadwerkelijk bent. En wanneer je iets niet weet of niet direct een antwoord hebt op een vraag, geef dit dan eerlijk aan in plaats van te gaan stamelen. Openheid en eerlijkheid worden nog altijd het meest gewaardeerd.

Assessment betekent letterlijk ‘beoordeling’: Dit kan gedaan worden door middel van een simulatie: situaties uit de praktijk worden nagebootst om te kijken hoe je het ervan afbrengt. Je kunt je hierop voorbereiden door te oefenen.

Een psychologisch onderzoek bestaat uit een intake, afname van testen en eventueel een (casus)simulatie. Met behulp van dit onderzoek probeert de werkgever een beeld te krijgen van jouw competenties. Assessments kunnen voorafgaand aan een selectieprocedures worden gedaan of om bevestiging te krijgen over de kwaliteiten van een kandidaat. Meer informatie:

Meer tips? Kijk op:

 • Wees ruim op tijd, beter te vroeg dan te laat. 10 minuten te vroeg is prima.
 • Zorg dat je bekend bent met de weg ernaartoe. Een dag voor het sollicitatiegesprek de route verkennen geeft jou een gerust gevoel.
 • Neem (voor alle zekerheid) je cv mee naar het gesprek.
 • Neem een notitieblok en je vragen mee.
 • Zeg ‘u’ tegen je gesprekspartners; alleen als er gezegd wordt dat je ‘jij’ mag zeggen, kun je dat doen.
 • Kijk niet alleen naar de persoon die je een vraag stelt maar ook naar de andere aanwezigen.
 • Zit rechtop, alert (zit niet onderuitgezakt), oefen dit desnoods.
 • Herhaal soms de vraag, dat geeft even rust om na te denken over het antwoord. Het houdt je bovendien bij de vraag.
 • Als voor jou niet duidelijk is wat ze precies vragen, vraag dan om verduidelijking van de vraag.
 • Laat je antwoord overtuigend klinken; er zal dan geen reden zijn om door te vragen.

Netwerktips

Je hebt wellicht al een uitgebreid netwerk: je familie, vrienden, mede-studenten, studentenvereniging, sportvereniging, enz. Daarnaast kun je actief op zoek gaan naar mensen die je nog niet kent, maar die iets voor je kunnen betekenen. Het kan ook andersom: dat jij benaderd wordt omdat je iets voor een ander kunt betekenen.

Via LinkedIn

LinkedIn biedt je de mogelijkheid om in contact te komen met professionals die het werk doen dat jij ook wil doen of in een type organisatie werken waar jij ook wil werken. In onderstaande video's leer je hoe je een krachtig Linkedin profiel maakt en hoe je via LinkedIn de juiste professional(s) vindt en hier contact mee kunt leggen. Mocht je het lastig vinden om dit te doen, kom dan naar de LinkedIn training of de training Arbeidsmarkt verkennen & netwerken van Career Services. Daar helpen we je hierbij.

Bekijk in deze video hoe je een krachtig LinkedIn profiel maakt waardoor je beter gevonden wordt door werkgevers.

 • Door mensen te spreken op carrièredagen, banenmarkten of tijdens trainingen, borrels, enz.
 • Via de mensen die je al kent. Vraag of zij mensen kennen die in een bepaalde branche of bij een bepaald bedrijf werken of iets hebben gedaan wat jij op het oog hebt. Zij kunnen je introduceren of je benadert ze zelf met je vraag.
 • Stel een specifieke vraag in de officiële alumnigroep van de Universiteit Utrecht op LinkedIn. Misschien leidt dit tot een interessante discussie.
 • Zoek interessante alumni via de alumnitool van LinkedIn. Zij kunnen je informatie geven en misschien ook introduceren bij anderen. De onderstaande video legt je op een makkelijke manier uit hoe de alumnitool werkt. 

 

Je kunt je netwerk goed benutten als je al enig inzicht hebt in je drijfveren, talenten en interesses (REFLECT) en welke toekomstmogelijkheden daarbij horen (EXPLORE). Dan kun je aangeven wat je denkt dat bij je past.

 • Vertel je familie, vrienden, kennissen, (ex)mede-studenten dat je een baan zoekt  en wat voor soort baan. Dit kan verrassende tips opleveren.
 • Inventariseer voor jezelf waar zij werken. Misschien hebben zij interessante contacten voor je. Je kunt ze gericht een vraag stellen of zij mensen kennen die in een bepaalde sector werken.
 • Voeg na kennismaking nieuwe contacten toe op LinkedIn met een persoonlijk bericht.
 • Zoek interessante alumni via de alumnitool van LinkedIn. Zij kunnen je informatie geven en misschien ook introduceren bij anderen. Deze video legt je op een makkelijke manier uit hoe de alumnitool werkt. 
 • Volg interessante/relevante mensen en discussies op Twitter.
 • Houd contact met mensen op Facebook.
 • Bezoek banenmarkten en neem daarbij je cv mee. Zorg ervoor dat je in een paar zinnen kunt omschrijven wat je zoekt.

Iemand uit je netwerk geeft aan dat je eens moet gaan praten met persoon X. Misschien wil hij/zij je bij hem/haar introduceren. Of je krijgt een telefoonnummer en legt zelf contact.

Hoe doe je dat? Vertel wie je bent, hoe je aan deze persoon bent gekomen en waarom je graag een afspraak wilt maken. Maak duidelijk dat je niet om een baan vraagt. Als de ander instemt, maak je de afspraak en bedank je de ander.

Tips voor een netwerkgesprek

 • Zoek van tevoren veel informatie op over de organisatie op internet. Check de social media accounts van het bedrijf en de persoon met wie je een gesprek hebt. Misschien staat hier content waar je op in kunt haken. Bedenk welke informatie je nog mist om een goed beeld te krijgen. Formuleer daarover je vragen.
 • Vertel -nogmaals- kort wat je aan de telefoon hebt verteld over jezelf, wat je komt doen. De persoon tegenover je kan het druk hebben en even niet meer precies weten waar het over gaat.
 • Neem zelf het initiatief in dit gesprek, dan maak je een actieve, geïnteresseerde indruk. Jij nam het initiatief voor de afspraak, de ander verwacht dit van jou.
 • Het gesprek is informatief. Je komt niet om een baan vragen. Misschien hoop je daar soms wel op, maar als er een kans op is, zal het initiatief van de ander moeten uit gaan. Wat je wel kunt doen is na afloop van het gesprek aangeven dat je enthousiast bent geworden en vragen aan wie je een open sollicitatie zou kunnen richten. Vraag of je de naam van degene met wie je nu een gesprek hebt daarbij mag noemen.
 • Je kunt ook vragen of hij/zij nog iemand kent met wie je ook zou kunnen praten. Bijvoorbeeld omdat nog niet al je vragen zijn beantwoord.
 • Bedank voor het gesprek. Stuur na een dag nog een berichtje met een bedankje en de toegevoegde waarde die het gesprek voor jou heeft gehad. Laat iemand die iets voor je gedaan heeft, even weten hoe het is afgelopen.
 • Realiseer je dat je overal en op ieder moment van de dag interessante mensen kunt ontmoeten en relevante informatie kunt krijgen.
 • Iedereen is benaderbaar. Ook jijzelf. Stel je open voor mensen met een andere leeftijd, opleiding of interesses.
 • Bepaal hoe je je opstelt als je een baan zoekt. Mensen reageren vaak niet zo goed op wanhopige mensen.
 • Wees direct en oprecht. Gebruik geen trucjes om iets voor elkaar te krijgen. Dat werkt waarschijnlijk tegen je.
 • Niet doen: in het wilde weg linken op LinkedIn, bellen, mailen. Ga jezelf maar na: als je geen connectie hebt, ben je ook niet zo hulpvaardig.
 • Vergeet niet wie je geholpen heeft. Stuur een bedankje of als het je een baan oplevert misschien iets meer: een bloemetje of etentje.
 • Hou vol. Het kost vaak tijd, zeker als het aantal banen dun bezaaid is in het domein waarin je zoekt.