Humanities Honours Programme

Honoursonderwijs is bedoeld voor ambitieuze bachelorstudenten die op zoek zijn naar een extra uitdaging in hun studie. Die meer uit zichzelf en uit hun bacheloropleiding willen halen, bijvoorbeeld door academische verdieping in de eigen opleiding, interdisciplinaire verbreding binnen de faculteit, of op zoek te gaan naar verbinding met de maatschappij. Ben je creatief, nieuwsgierig, betrokken en vasthoudend? Dan is het Humanities Honours Programme misschien iets voor jou. Het programma start in het 2e studiejaar. Op deze pagina vind je meer informatie over het programma en over de procedure voor aanmelding.

Is Honours iets voor mij?

Het Humanities Honours Programme (HHP) richt zich op ambitieuze eerstejaars bachelorstudenten binnen alle opleidingen van de faculteit Geesteswetenschappen. Intellectuele nieuwsgierigheid, persoonlijke ontwikkeling, creativiteit en internationale blik staan centraal. In honourscursussen krijg je extra uitdagend, kleinschalig onderwijs, met extra kansen voor eigen initiatief. Zo kun je je bijvoorbeeld verder verdiepen op het gebied van je eigen bachelordiscipline, maar ook verbreden samen met studenten uit andere opleidingen in de faculteit. Ben je nieuwsgierig, gemotiveerd, en ambitieus en wil je je een stap verder ontwikkelen, dan ben jij mogelijk de honoursstudent die wij graag verwelkomen in het Humanities Honours Programme.

Een honoursprogramma is een uitstekende voorbereiding op een succesvolle carrière. Met het officiële honourscertificaat op zak, dat je ontvangt bij succesvolle afronding van het programma, heb je iets extra's te bieden. Dit is wat bijvoorbeeld werkgevers hierover zeiden op de internationale honoursconferentie 2016:

“Honours is the empowerment of the individual. It could be a fast-track in your career path”.

“Honours is maar een label. Het gaat om jou, je passie, je soft-skills, je lef. Een honoursprogramma helpt je om dat je ontwikkelen. Dat betekent een honourscertificaat voor mij”.

Kennismaken met het programma

Als je denkt dat honours iets voor jou is, dan kun je op verschillende manieren kennismaken met het Humanities Honours Programme:

 • Voorlichtingsbijeenkomsten
  De organisatie van het HHP biedt in het tweede semester van je eerste studiejaar een aantal voorlichtings-/meeloopbijeenkomsten aan. Voor 2017 hebben deze inmiddels plaatsgevonden. Heb jij interesse, maar ben je niet op een voorlichtingsbijeenkomst geweest? Maak je interesse dan kenbaar via humanitieshonours@uu.nl vóór de aanmelddeadline van 1 juni. Houd de aanmeldcriteria in de gaten, zodat je nog tijdig in aanmerking kunt komen.
 • Programmacommissies
  Studenten en docenten van het Honoursprogramma organiseren in drie programmacommissies activiteiten voor de honoursgemeenschap: honours lectures, Honours Café en plenaire sessies.
 • Nieuwsbrieven
  Maandelijks verschijnt er een Humanities Honours Programme Nieuwsbrief. Met hierin nieuws, columns en seminar-aanbod. Aanmelden doe je door te mailen naar: humanitieshonours@uu.nl.
 • Studievereniging Eureka en Meelopen met een honoursstudent
  Wil je eens uitproberen hoe het is om als honoursstudent actief bezig te zijn? Meedoen in een college, een honoursseminar of plenaire sessie, meedenken in een honoursproject?
  Geef je interesse hiervoor door aan de studievereniging, SV Eureka: eureka.sv@gmail.com
Studieprogramma & voorbeeldprojecten

Informatie over het cursusaanbod en hoe het HHP past binnen je bachelorprogramma, vind je op het blog onder praktische informatie. Hier vind je ook de departementscoördinatoren, die jou helpen / coachen/ stimuleren het beste uit je programma te  halen. Een indruk hiervan krijg je in deze video’s bij de honoursdepartementen:

Onder Etalage krijg je een indruk van de maatschappelijk betrokken en soms internationaal georiënteerde projecten binnen het HHP.

Deelnamecriteria

Ben je geïnspireerd door het Humanities Honours Programme en goed geïnformeerd? Wil je je aanmelden voor het programma en per je 2e studiejaar starten? Check dan of je voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • Je hebt goede academische kwalificaties (dit blijkt uit je studieresultaten en je studie inzet)
 • Je loopt geen studievertraging op door het volgen van het honoursonderwijs.
 • Je hebt brede academische belangstelling (dit blijkt uit de boeken en/of kranten die je leest, de films die je bezoekt, verslagen die je schrijft, etc.)
 • Je toont eigen initiatief en creativiteit in het verdiepen en verbreden van academisch inzicht en vaardigheden.
 • Je bent bereid mee te werken aan het uitbouwen van (de community van) het HHP en het organiseren van gezamenlijke activiteiten. 
Aanmelding

Lever de volgende zaken aan via humanitieshonours@uu.nl:

 • Curriculum Vitae
 • Motivatiebrief van max 750 woorden
 • Representatieve paper /werkstuk
 • Osiris uitdraai van je cijferlijst

Zorg dat je aanmelding tijdig binnen is bij de selectiecommissie vóór de deadline van 1 juni 2017.

Houd er rekening mee dat je in de maand juni beschikbaar moet zijn voor een gesprek met de selectiecommissie.

Aan het eind van het tweede jaar vindt een evaluatie plaats, op basis van je studieresultaten in het honoursprogramma en je voortgang in reguliere studieonderdelen.
Je kunt je deelname aan het Humanities Honours Programme tussentijds beëindigen, zonder dat dit gevolgen heeft voor je bacheloropleiding.

Meer weten & contact

Wil je meer weten over het Humanities Honours Programme, of heb je vragen, dan kun je terecht op de volgende plekken:

Descartes College

Als eerstejaarsstudent kun je ook kiezen voor een universiteitsbreed honoursprogramma bij het Descartes College.