Introductie studenten, © Michael Kooren

Tijdens de (online) introductie maak je kennis met je studiegenoten en je tutor. Daarnaast krijg je informatie over allerlei praktische zaken, zoals ICT, studiebegeleiding en het Bindend Studieadvies.

Maandag 31 augustus 2020 - Online

10:00 - 10:25 Welkom; programma en studiebegeleiding (Maaike Wouda en Eric Jas)
10:30 - 10:40 Tutoraat en mentoraat (Frieda van der Heijden en studentmentoren)
10:45 - 11:10 Inleiding in de muziekwetenschap (Loes Rusch enFrieda van der Heijden)
11:30 - 12:15 Studievereniging Hucbald (Naomi Raijmakers e.a.)
12:30 - 12:55 Inleiding muziek en media (Michiel Kamp)
13:30 - 13:55 Muziektheorie in het eerste jaar (Eric Jas)
14:00 - 14:45 Hucbald: meer commissies (Naomi Raijmakers e.a.)

Wat leuk dat je Muziekwetenschap in Utrecht gaat studeren! Ben je benieuwd naar wie je medestudenten zullen zijn in het eerste jaar en wil je alvast nieuwe mensen leren kennen voordat het studeren écht begint? Geef je dan op voor onze introductieweek!

Van maandag 17 augustus tot en met donderdag 20 augustus organiseert de introductiecommissie van Hucbald een introductieweek voor de aankomende eerstejaars. Normaal gesproken zouden er een episch kamp voor jullie georganiseerd worden, maar vanwege het coronavirus hebben wij dit aangepast. In deze week zullen online activiteiten plaatsvinden.

De bedoeling van deze introductieweek is om elkaar alvast te leren kennen voordat het studeren in Utrecht echt begint. We zullen spellen spelen waarmee jullie elkaar leren kennen, maar jullie zullen ook Utrecht ontdekken en bovendien zal jullie muziekkennis op de proef gesteld worden! Ondanks de coronamaatregelen belooft het een onvergetelijke week te worden.

Aanmelden voor de introductieweek kan door een mail te sturen naar introco@hucbald.nl. De aanmelddeadline is maandag 10 augustus. Meedoen aan de introductieweek is uiteraard niet verplicht. Omdat wij geen overnachtingen en maaltijden verzorgen in deze week, is meedoen geheel gratis!

Utrecht, 2020

Beste student,

Welkom bij ons bachelorprogramma Muziekwetenschap!

Update omtrent corona
Op dit moment kent nog niemand de volle omvang van de impact van de coronacrisis. We zullen je op de hoogte houden van eventuele wijzigingen in onderstaande informatie en het komende academische jaar. Je kunt ook de laatste updates van de Universiteit Utrecht bekijken omtrent corona. We bereiden ons erop voor dat het onderwijs in blok 1 van het nieuwe collegejaar voor een groot deel online gegeven zal worden, en waar mogelijk weer in onze gebouwen. We hopen je begin juli hier meer over te kunnen vertellen. Voor nu wens ik je een goede gezondheid en veel sterkte voor de komende periode. Mijn collega’s en ik kijken ernaar uit je (online) te ontmoeten in september.

Introductiedagen
Hoewel september nog ver weg lijkt, kijken we ernaar uit je te verwelkomen bij de introductiedagen van het bachelorprogramma. Deze introductie vindt plaats in de eerste week van september 2020. Vanwege Corona zal de introductie er waarschijnlijk anders uitzien dan je gewend bent, maar je zult hoe dan ook kennismaken met het programma, onze docenten, je medestudenten en met onze studievereniging Hucbald. Hucbald organiseert allerhande studiegerelateerde en sociale activiteiten; enkele hoogtepunten van het jaar zijn het Koorproject, de Familiedag, de Alumnidag en de buitenlandse reis. Neem alvast eens een kijkje op de website en social-mediakanalen van de vereniging.

Voorbereiding
Wil je deze zomer je een beetje voorbereiden op het studieprogramma, dan is het altijd handig om je kennis van de muziekgeschiedenis op te halen of bij te spijkeren of je in te lezen in de muziekleer (bijvoorbeeld met het toegankelijke boekje Eenvoudige algemene muziekleer van Bernard Nelleke).
 

Praktische zaken
➔ Van onze Centrale Studenten Administratie ontvang je nog apart bericht over het voltooien van je inschrijving en eventuele vooropleidingseisen waaraan je nog dient te voldoen.
➔ Heb je in de tussentijd besloten om toch niet te starten met onze opleiding? Jammer! Je helpt ons en jezelf erg door je dan uit te schrijven in Studielink.
➔ De Universiteit Utrecht wil graag dat iedereen kan studeren zonder beperkingen. Als je bijzondere behoeftes hebt bijvoorbeeld vanwege een lichamelijke of psychische belemmeringen, dyslexie of vermoeidheidsstoornis, dan is het belangrijk dat je ons dat laat weten via dit formulier, dan kunnen we daar rekening mee houden.

Vragen?
Mocht je nog vragen hebben over de aanmeldingsprocedure, neem dan contact op met het Studiepunt. Heb je nog (inhoudelijke) vragen over het programma, neem dan contact op met mij: E.T.F.Jas@uu.nl.

Hartelijke groet,

Dr. Eric Jas
Opleidingscoördinator BA Muziekwetenschap
Universiteit Utrecht

In samenwerking met de vakgroep Muziekwetenschap wordt de verkoop van de studieboeken voor de eerstejaarsstudenten verzorgd door Studievereniging Hucbald. De studieboeken kunnen dan met maximaal 10% korting worden aangeschaft. De boekverkoop zal vanwege covid-19 dit jaar niet op de universiteit plaatsvinden, maar de boeken worden tijdig, in ieder geval voorafgaand aan het studiejaar, gratis bij iedereen thuisbezorgd.

Op deze boekenlijst staan alle boeken vermeld die je in je eerste studiejaar nodig hebt. Een aantal van deze boeken is verplicht. Deze heb je nodig voor de cursussen die je in het eerste jaar volgt. Daarnaast is een aantal boeken niet verplicht, maar wel aanbevolen. Deze zijn niet vereist voor de cursussen in het eerste jaar, maar kun je aanschaffen als extra naslagwerk.

Boekenlijst voor eerstejaarsstudenten (kortingsprijzen)

- Burkholder, J.P., A History of Western Music, nieuwste 10e editie, 2019, paperback €48,65
- Palisca, Claude V., Norton Anthology of Western Music Vol. I, 8e ed. 2019 (aanbevolen) €52,00
- Palisca, Claude V., Norton Anthology of Western Music Vol. II, 8e ed. 2019 (aanbevolen) €52,00
- Palisca, Claude V., Norton Anthology of Western Music Vol. III, 8e ed.2019 (aanbevolen) €52,00
- Blatter, A., Revisiting Music Theory: Basis Principles, 2nd ed 2017 €44,60
- Harper-Scott/Samson, An Introduction to Music Studies, 2009 €22,75
- Laitz, S.G., The Graduate Review of Tonal Theory 2010 €42,45
- Willemze, T., Algemene Muziekleer (aanbevolen) €33,25
- Leezenberg/de Vries, Wetenschapsfilosofie voor Geesteswetenschappen (aanbevolen) €37,95
- Nelleke, B., Eenvoudige Algemene Muziekleer (aanbevolen) €19,20
- Taruskin, R., Oxford History of Western Music (compleet 5 delen) (aanbevolen) €143,75

Let op! Dit is de definitieve lijst met verplichte en aanbevolen boeken voor eerstejaars studenten muziekwetenschap. Deze lijst kan afwijken van de studiegids en/of cursuskrant.

Extra: het 6-delige standaardwerk van Taruskin The Oxford History of Western Music (vroeger verplichte literatuur) is tegen een zeer aantrekkelijke prijs leverbaar als 5-delige paperback.

Bestellen
Geef vóór 12 augustus (of anders zo snel mogelijk) deze gegevens door aan Huchabald:
- Titel
- Aantal exemplaren
- Persoonlijke gegevens (naam, adres, postcode, woonplaats, e-mailadres, telefoonummer)

Stuur dit op naar Studievereniging Hucbald, Muntstraat 2A, 3512 EV Utrecht of mail het naar: hucbald@hucbald.nl 

Voor vragen over de boekverkoop kun je contact opnemen met Studievereniging Hucbald: hucbald@hucbald.nl of Stichting Company: info@ascolta.nl

Het bindend studieadvies (BSA) aan het eind van je eerste bachelorjaar geeft aan of je mag doorgaan met je studie of niet. Het BSA wordt uitgebracht door de examencommissie, op grond van het aantal studiepunten dat je hebt gehaald. Lees hier alles over het BSA.