Introductie

Tijdens de introductie maak je kennis met je studiegenoten en je tutor. Daarnaast krijg je informatie over allerlei praktische zaken, zoals ICT, studiebegeleiding en het Bindend Studieadvies.
Beste eerstejaars Media en cultuur,
Namens alle docenten heet ik jullie van harte welkom bij de opleiding Media en cultuur! De introductieweek vormt het startpunt van misschien wel de mooiste tijd van je leven. Het is in ieder geval het begin van een nieuw leven, dat als student. De komende dagen maak je kennis met de stad Utrecht, de Universiteit, maar vooral met je medestudenten. We wensen jullie een onvergetelijke introductie, waar vriendschappen voor het leven uit voortkomen. En we hopen jullie uiteraard snel te ontmoeten bij de start van de colleges.
Hartelijke groet,
Laura Copier
Opleidingscoördinator Media en cultuur
Hey!
Wij zijn het 42ste bestuur van Studievereniging AKT! Steven van Reenen is de Voorzitter, Fons Houwer heeft de taak van Penningmeester, Susan Mulder is de Secretaris, Rikke Renes verzorgt de PR met haar taak als PR-functionaris en Max Baalman is Commissaris Onderwijs en Extern. We zijn heel erg blij dat we alle nieuwe studenten van Media en cultuur mogen verwelkomen en we hopen ook dat we veel nieuwe leden bij AKT mogen ontmoeten. AKT is de Studievereniging van Media en cultuur.
Als Studievereniging organiseren we allerlei leuke en leerzame activiteiten waar je andere studenten kunt ontmoeten en veel plezier kunt hebben. Zo organiseren we bijvoorbeeld Filmvertoningen, speurtochten of feestjes. Naast het organiseren van activiteiten heeft AKT ook verschillende kortingsdeals. Zo krijg je bijvoorbeeld korting op je studieboeken bij Bol.com als je lid bent van AKT of kun je als lid van AKT-korting krijgen bij Domino’s. Lid worden doe je via onze website.
Wij hopen dat dit een jaar wordt die je nooit zult vergeten.
Hopelijk zien we je snel.
Lieve eerstejaars,
Namens studievereniging AKT heten wij jullie graag welkom bij de opleiding Media en Cultuur! Op 5 en 6 september 2022 zullen de introductiedagen plaatsvinden, waarbij je kennis zult maken met je studiegenoten. Het programma zal bestaan uit een introductie met zowel de universiteit als de studievereniging, kennismakingsspelletjes, een vossenjacht, en een pizzalunch. We hopen jullie een leuke start van het schooljaar te bieden, en jullie een beetje wegwijs te maken op de universiteit. Aan het einde van de week zal er ook nog een introductiekamp plaatsvinden, van 9 tot en met 11 september, hiervoor kan je je tijdens de eerste week inschrijven via de website van de studievereniging.
Hopelijk tot dan!
Liefs,
De Introductiecommissie van AKT, namens Media en Cultuur
Vragen over de introductie? Stuur gerust een mailtje naar introductiecommissie@akt-online.nl en we zullen je zo snel mogelijk helpen!
(P.S.: we hopen natuurlijk op mooi weer, maar neem voor de zekerheid je regenjas mee!)
Wordt later bekend gemaakt
Bindend studieadvies (BSA)
Het bindend studieadvies aan het eind van je eerste bachelorjaar geeft aan of je mag doorgaan met je studie of niet. Het BSA wordt uitgebracht door de examencommissie, op grond van het aantal studiepunten (EC) dat je hebt gehaald. Elk jaar bestaat uit 8 cursussen van 7,5 EC.
Voor het collegejaar 2022-2023 is de norm 45 EC.
Het BSA wordt als volgt berekend:
- Positief BSA:
- bij 45 EC of meer behaald in 2022-2023. EC's van toegekende vrijstellingen of van vakken behaald in eerdere studiejaren tellen hierbij niet mee.
óf - bij het afronden van het eerstejaarsprogramma van je opleiding aan het einde van 2022-2023. Hierbij tellen toegekende vrijstellingen en vakken van eerder behaalde studiejaren wel mee. Meer informatie over deze optie kun je opvragen bij de studieadviseur van jouw opleiding.
- bij 45 EC of meer behaald in 2022-2023. EC's van toegekende vrijstellingen of van vakken behaald in eerdere studiejaren tellen hierbij niet mee.
- Negatief BSA: als je niet voldoet aan een van bovenstaande routes naar een positief advies.
Je ontvangt de beslissing over het BSA eind juli op je UU-mailadres.
Negatief bindend studieadvies
Als je een negatief bindend studieadvies krijgt, mag je je gedurende vier jaar niet meer voor de opleiding inschrijven.
Tussentijds studieadvies
Al eerder gedurende het eerste jaar ontvang je het zogeheten tussentijds studieadvies. Dit is niet bindend.
Het advies wordt gegeven in december of januari van het eerste studiejaar en is gebaseerd op de resultaten van het eerste blok. Je krijgt:
- een positief tussentijds studieadvies bij 15 EC of meer.
- een voortgangswaarschuwing bij 7,5 EC.
- een negatief tussentijds studieadvies bij 0 EC.
Bij uitschrijven voor 1 februari
Als je vóór 1 februari van het eerste studiejaar een verzoek tot uitschrijving doet, krijg je geen bindend negatief studieadvies. Dit geldt alleen in het eerste jaar dat je voor de betreffende opleiding staat ingeschreven. Als je in dat eerste jaar van inschrijving uiterlijk 31 januari je uitschrijfverzoek indient, word je met ingang van 1 februari uitgeschreven en krijg je geen bindend negatief studieadvies. Lees meer over hoe je je kunt uitschrijven.
Bij een voortgangswaarschuwing of negatief tussentijds studieadvies is het raadzaam contact op te nemen met de tutor en/of studieadviseur. De tutor kan je helpen met vragen over je studievoortgang. De studieadviseur is beschikbaar voor allerlei vragen over facultaire regelingen en de meer organisatorische aspecten van de studie, zoals het maken van een realistische studieplanning. Je kunt ook een afspraak maken met de studieadviseur als persoonlijke of sociaal-maatschappelijke omstandigheden je studievoortgang belemmeren. Om in aanmerking te komen voor een uitzondering op de BSA regels is contact met je studieadviseur een voorwaarde (zie verder de informatie onder het kopje Bijzondere Persoonlijke Omstandigheden).
Studie stoppen
Als je met je studie wilt stoppen, of dit na een negatief bindend studieadvies moet doen, wordt je geadviseerd dit met de studieadviseur te bespreken. De studieadviseur kan je eventueel ook informeren over de mogelijkheden van een andere studie aan de Universiteit Utrecht of aan een andere onderwijsinstelling.
Als je door bijzondere persoonlijke omstandigheden (mogelijk) niet kunt voldoen aan de eisen van het BSA, kun je de examencommissie verzoeken hier rekening mee te houden bij het uitbrengen van het BSA. Het is hiervoor wel noodzakelijk dat je, wanneer dergelijke omstandigheden zich voordoen, deze zo spoedig mogelijk -voorzien van bewijs- aan de studieadviseur meldt.
Onder bijzondere persoonlijke omstandigheden wordt verstaan:
- ziekte
- zwangerschap
- functiebeperking
- ernstige familieomstandigheden
- topsport
- bestuursactiviteiten (voor een studentenorganisatie met volledige rechtsbevoegdheid of in het kader van de organisatie en het bestuur van de Universiteit Utrecht, de faculteit of de opleiding)
Verzoek indienen bij de examencommissie
Nadere informatie over het indienen van een verzoek volgt in mei 2023. De gesprekken met de examencommissie vinden plaats eind juni of begin juli 2023.
Meer informatie
Lees meer over het bindend studieadvies en bijzondere omstandigheden in artikel 7.4.3 van de algemene Onderwijs- en examenregeling (OER) bacheloropleidingen.