Alumni van het masterprogramma Literair vertalen komen terecht op allerlei plekken in het brede veld van literair vertalen. De master is ontwikkeld met maatschappelijke partners (de Nederlandse Taalunie en de Letterenfondsen in beide landen) die een belangrijke stem hebben in het beroepsveld. Er is daarnaast een nauwe band met het Expertisecentrum Literair Vertalen dat zich inzet voor de aanwas van nieuwe, jonge vertalers.

Binnen de vertaalsector kun je zowel literair vertaler als algemeen vertaler worden. Daarnaast kun je taaladvies verzorgen, bijvoorbeeld als tekstschrijver of redacteur. Dankzij je academische kennis van (literair) vertalen, ben je ook in staat om beleid omtrent vertalen op te stellen. Je zou daarom ook kunnen gaan werken bij het Expertisecentrum Literair Vertalen, of als beleidsmedewerker aan de slag kunnen bij een culturele instelling. Hieronder vind je een aantal banen waarin kennis van literatuur en literair vertalen een rol speelt.

 

 • Een alumna van het programma, Eva Wissenburg, werkt bijvoorbeeld als freelance literair vertaler. 
 • Annemart Pilon werkt bij het Expertisecentrum Literair Vertalen en richt zich op Napolitaanse literatuur. Ze heeft haar eigen taalbureau opgezet: Scriptura.
 • Alumna Anniek Kool werkt als literair vertaalster bij Uitgeverij Leesmagazijn en als junior docent bij de Universiteit Utrecht.
 • Een andere alumna werkt als vertaler en werkt bij de Culturele Apotheek. Ze organiseert originele activiteiten waarin literatuur, kunst en cultuur wordt aangeboden als recept om ´kwalen´ te verlichten of na te denken over prangende vragen.

De master is een initiële training voor PhD-onderzoek. Als afgestudeerde van dit programma kun je bijvoorbeeld solliciteren naar de promotieplaatsen bij het Centre for Translation Studies (CETRA, KU Leuven) of het Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en Cultuur (OGC).

Je kunt op verschillende manieren een beurs verwerven. Zo biedt het CETRA een Research Summer School aan, waarvoor CETRA-beurzen beschikbaar zijn. Bij de NWO, het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen en de EU zijn ook mogelijkheden voor financiering van promotie-onderzoek, onder andere in de vorm van een aspirantenbeurs of de DG Translation-beurs

Denk je erover om je eigen bedrijf te starten? De Universiteit Utrecht biedt een aantal mogelijkheden om het ondernemerschap te verkennen. Je kunt keuzevakken volgen bij masters die aandacht besteden aan ondernemerschap:

 • Masterprogramma Business Development and Entrepreneurship bij de Utrecht School of Economics. Word een expert in het scheppen van de voorwaarden voor een succesvolle onderneming.
 • Heb je een achtergrond in Economics and Business, kijk dan bij: International Economics and Business.
 • Heb je een achtergrond in Natuurwetenschappen of Geneeskunde, dan kun je vakken volgen bij Science and Business Management.
 • Ben je geïnteresseerd in duurzaam ondernemen en duurzame innovatie, volg dan een keuzevak bij Sustainable Business and Innovation.

Het Utrecht Centre for Entrepreneurship (Utrecht CE) organiseert Springschools, Summerschools, Winterschools, Honours classes en korte seminars over ondernemen. Het aanbod is Engelstalig, tenzij de hele groep Nederlands is.

StudentsInc

Wil je jezelf naast je studie oriënteren op ondernemerschap en feedback krijgen van andere (student)ondernemers? Of wil je afstuderen op je eigen bedrijf? Bij StudentsInc zitten verschillende studentbedrijven en kun je je ondernemerschapskwaliteiten in programma’s ontwikkelen. Zo biedt StudentsInc o.a. een 'pressure cooker' programma aan waarin je binnen 10 weken de basis van het ondernemen leert. 

UtrechtInc

Ben je (bijna) afgestudeerd en wil je een bedrijf starten? Heb je misschien al een concreet bedrijfsidee? Bij UtrechtInc vind je hulp en toegang tot financiering, kantoorruimte, experts en coaching. Ben jij:

 • startende ondernemers of alumnus, promovendus en onderzoeker, bij voorkeur afkomstig van UU, Hogeschool Utrecht of UMC Utrecht;
 • in de ideefase OF al verder (< 5 jaar);
 • een (IT) start-up met focus op gezondheid, duurzame leefomgeving of educatie?

Dan is UtrechtInc er voor jou! Meer weten? Ga naar UtrechtInc, meld je idee aan en kom langs voor een kop koffie.

UtrechtInc

 

Enactus

Wil jij weten of ondernemerschap bij jou past? Ben je gedreven, sociaal bewust en ambitieus? Ben je bereid gedurende 1 jaar minimaal 8 uur per week te werken aan een onderneming? Enactus Utrecht biedt je de kans om te ondernemen en verzorgt workshops en begeleiding door professionals.    

Handige links

Na je vakinhoudelijke master kun je een 1-jarige lerarenopleiding (Nederlandstalig) doen. Deze leidt je op tot eerstegraads bevoegd docent in het voortgezet onderwijs. Met je diploma op zak kan je aan de slag in de onder- en bovenbouw van vmbo, havo en vwo in Nederland.

Kijk op de masterkiezerssite van de UU

Heb je je masterprogramma afgerond en vind je onderzoek doen leuk? Dan is promoveren wellicht iets voor jou. Je begint als ‘assistent in opleiding’ (aio) of ‘onderzoeker in opleiding’ (oio). Met een tweejarig masterprogramma van de UU bereid je je hier goed op voor. Let op: de tweejarige masters met 'educatie en communicatie' zijn bedoeld voor een carrière als leraar.

Hoe kom je aan die onderzoeksplaats? Neem tijdens of na je master contact op met de hoogleraar van het vakgebied waarin jij je wilt specialiseren. Een andere optie is: www.academictransfer.nl.

Wil je bij de Universiteit Utrecht promoveren, dan valt je promotieprogramma onder één van de Graduate Schools. Kijk voor meer informatie op: Promovendi Overleg Utrecht, PrOUt.