Introductie 2023

Tijdens de introductie maak je kennis met je studiegenoten en je tutor. Daarnaast krijg je informatie over allerlei praktische zaken, zoals ICT, studiebegeleiding en het Bindend Studieadvies.
Beste student,
Welkom bij ons bachelorprogramma Literatuurwetenschap/Literary Studies.
Introductiedagen
Hoewel september nog ver weg lijkt, kijken we ernaar uit je te verwelkomen bij de introductiedagen van het bachelorprogramma. Deze introductie vindt plaats in de eerste week van september 2023. Het onderwijs begint een paar dagen later in dezelfde week.
Tijdens de introductie zul je kennismaken met het programma, onze docenten, je medestudenten en de studievereniging Euphorion. Zij organiseren veel studie-gerelateerde activiteiten. Je kunt alvast een kijkje nemen op hun website en hen volgen op social media. Euphorion heeft ook een Whatsapp group chat geopend waardoor je met leden van de board en aanstaande medestudenten in contact kunt komen.
Ongeveer half juli ontvang je meer informatie over het introductieprogramma. Je kunt nu vast kijken op onze pagina voor nieuwe studenten.
Houd straks ook je UU-mailadres goed in de gaten: daarop sturen we je maandelijks onze nieuwsbrief hUUmannews vol handige info en leuke events. Wil je alvast een kijkje achter de schermen van wat er allemaal op onze faculteit gebeurd? Volg ons dan op Instagram @HumanitiesUU.
Voorbereiding
Wil je deze zomer alvast iets lezen, dan vormen onderstaande boeken voor de colleges in blok 1 een goede voorbereiding op het programma:
- The Life of Texts. Brillenburg Wurth, Kiene and Rigney, Ann. Amsterdam University Press, 2019 [Beschikbaar als e-boek bij de Universiteit Utrecht bibliotheek].
- Homerus, Odyssee, vertaling M.A. Schwartz. Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2012.
- Vergilius, Aeneis (Het verhaal van Aeneas), vertaling M. D’Hane Scheltema. Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2012.
- Anoniem, De Reis van Sint Brandaan, ed. Ludo Jongen. Hilversum: Verloren, 2013.
- Chrétien de Troyes, Yvain (vele vertalingen beschikbaar, o.a. Penguin Classics).
Leden van studievereniging Euphorion krijgen korting op boeken bij Boekhandel Bijleveld in Utrecht (zie onder Cursusmateriaal, hieronder).
Studeren in Utrecht
Studeren in Utrecht kan een volledig nieuwe of juist een herkenbare ervaring zijn. Lees je ter voorbereiding vast in over het leven van een student in Utrecht. Denk daarbij ook aan zaken als huisvesting, sport en zorg. Via Student Life kun je ervaringen van medestudenten lezen en erachter komen wat hun favoriete plekjes in de stad en op de campus zijn.
Houd er rekening mee dat de beschikbaarheid van woningen gelimiteerd is en het lastig kan zijn om een (geschikt) plekje te vinden. Als student zul je zelf huisvesting moeten regelen. We raden je aan om zo vroeg mogelijk te beginnen.
Praktische zaken
- Van onze Centrale Studenten Administratie ontvang je nog apart bericht over het voltooien van je inschrijving en eventuele vooropleidingseisen waaraan je nog dient te voldoen.
- Heb je in de tussentijd besloten om toch niet te starten met onze opleiding?
Jammer! Je helpt ons en jezelf erg door je dan uit te schrijven in Studielink.
Studeren met een functiebeperking
De Universiteit Utrecht wil graag dat iedereen zich welkom voelt en de nodige hulp krijgt om het beste uit zichzelf en de studie te halen. Als je een functiebeperking hebt, zoals bijvoorbeeld lichamelijke of psychische belemmeringen, dyslexie of vermoeidheidsstoornis, kun je speciale voorzieningen en begeleiding aanvragen.
Voorzieningen kun je vanaf 1 juli via Osiris Student aanvragen.
Bij de aanvraag wordt ook gevraagd om een afspraak te maken met je studieadviseur. Lukt het nog niet om in te loggen in Osiris Student, maak dan al wel een afspraak met je studieadviseur. Alle informatie die je geeft wordt vertrouwelijk behandeld.
Relevante data
- Introductie: Eerste week van september (medio juli ontvang je meer informatie)
Semester I
- Start periode 1: Maandag 4 september 2023 (week 36)
- Start periode 2: Maandag 13 november 2023 (week 46)
- Kerstreces: 25 december 2023 - 12 januari 2024 (week 52, 53, 1 en 2)
Semester II
- Start periode 3: Maandag 5 februari 2024 (week 6)
- Start periode 4: Maandag 22 april 2024 (week 17)
Meer informatie vind je in de Academische Jaarkalender.
Vragen?
Mocht je nog vragen hebben over de aanmeldingsprocedure neem dan contact op met het Studiepunt. Heb je nog (inhoudelijke) vragen over het programma, neem dan contact op met de opleidingscoördinatoren: dr. Flore Janssen (f.w.janssen@uu.nl ) en dr. Müge Özoğlu ( m.ozoglu@uu.nl ).
Met vriendelijke groeten,
Dr. Flore Janssen en dr. Müge Özoğlu
Opleidingscoördinatoren BA Literatuurwetenschap
Dit is het cursusmateriaal dat je nodig hebt in blok 1 en 2:
Literary History 1/ Literatuurgeschiedenis 1
Engelstalige track:
• M. de Pourcq, S. Levie, European Literary History : an Introduction. Routledge, 2018
• W. Ong, Orality and Literacy. The technologizing of the Word. Routledge, 2012
• Homer, The Odyssee, translated by E.V. Rieu, Penguin Classics 2009
• Vergil, Aeneid, Penguin Classics or other recent edition
• Chrétien de Troyes, Arthurian romances. Penguin Classics, 1991
• Beowulf, transl. By J.R.R. Tolkien, Harper Collins Publishers, 2016
Tweetalige track:
• M. de Pourcq, S. Levie, European Literary History : an Introduction. Routledge, 2018
• W. Ong, Orality and Literacy. The technologizing of the Word. Routledge, 2012
• Homerus, Ilias & Odyssee, vertaling M.A. Schwartz, Athenaeum - Polak & Van Gennep, 12e druk, 2016 (andere druk mag ook)
• Vergilius, Het verhaal van Aeneas, vert. M. d’Hane-Scheltema, Athenaeum - Polak & Van Gennep, 2012
• Chrétien de Troyes, Arthurian romances. Penguin Classics, 1991
• De reis van Sint Brandaan, vertaald door Ludo Jongen, Verloren 2010
Introduction to Literary Studies/ Inleiding tot Literatuurwetenschap
Voor beide tracks:
• The Life of Texts, Brillenburg Wurth, Kiene and Rigney, Ann | Amsterdam University Press | Druk: 1 | SBoek | Language: English 9789463720830 [NB: This is available as an e-Book at the UU library]
• Spring Smith, Ali | Penguin Books, 2019, Engels Paperback 9780241973356 [NB: the 2020 edition is also fine]
Voor studenten in de tweetalige track die het boek in het Nederlands willen lezen:
• Ali Smith, Lente. Prometheus, 2019. Ebook or Paperback.
Leden van Euphorion kunnen boeken kopen met een korting van 5% op alle boeken en 10% op literatuur in het Engels bij Boekhandel Bijleveld in Utrecht, waar exemplaren van deze boeken kunnen worden besteld door BA Literatuurwetenschap jaar 1 studenten.
Bindend studieadvies (BSA)
Het bindend studieadvies aan het eind van je eerste bachelorjaar geeft aan of je mag doorgaan met je studie of niet. Het BSA wordt uitgebracht door de examencommissie, op grond van het aantal studiepunten (EC) dat je hebt gehaald. Elk jaar bestaat uit 8 cursussen van 7,5 EC.
Voor het collegejaar 2023-2024 is de norm 45 EC.
Het BSA wordt als volgt berekend:
- Positief BSA:
- bij 45 EC of meer behaald in 2023-2024. EC's van toegekende vrijstellingen of van vakken behaald in eerdere studiejaren tellen hierbij niet mee.
óf - bij het afronden van het eerstejaarsprogramma van je opleiding aan het einde van 2023-2024. Hierbij tellen toegekende vrijstellingen en vakken van eerder behaalde studiejaren wel mee. Meer informatie over deze optie kun je opvragen bij de studieadviseur van jouw opleiding.
- bij 45 EC of meer behaald in 2023-2024. EC's van toegekende vrijstellingen of van vakken behaald in eerdere studiejaren tellen hierbij niet mee.
- Negatief BSA: als je niet voldoet aan een van bovenstaande routes naar een positief advies.
Je ontvangt de beslissing over het BSA eind juli op je UU-mailadres.
Negatief bindend studieadvies
Als je een negatief bindend studieadvies krijgt, mag je je gedurende vier jaar niet meer voor dezelfde opleiding aan de Universiteit Utrecht inschrijven.
Tussentijds studieadvies
Al eerder gedurende het eerste jaar ontvang je het zogeheten tussentijds studieadvies. Dit is niet bindend.
Het advies wordt gegeven in december of januari van het eerste studiejaar en is gebaseerd op de resultaten van het eerste blok. Je krijgt:
- een positief tussentijds studieadvies bij 15 EC of meer.
- een voortgangswaarschuwing bij 7,5 EC.
- een negatief tussentijds studieadvies bij 0 EC.
Bij uitschrijven voor 1 februari
Als je vóór 1 februari van het eerste studiejaar een verzoek tot uitschrijving doet, krijg je geen bindend negatief studieadvies. Dit geldt alleen in het eerste jaar dat je voor de betreffende opleiding staat ingeschreven. Als je in dat eerste jaar van inschrijving uiterlijk 31 januari je uitschrijfverzoek indient, word je met ingang van 1 februari uitgeschreven en krijg je geen bindend negatief studieadvies. Lees meer over hoe je je kunt uitschrijven.
Studiebegeleiding
Bij een voortgangswaarschuwing of negatief tussentijds studieadvies is het raadzaam contact op te nemen met de tutor en/of studieadviseur. De tutor kan je helpen met vragen over je studievoortgang. De studieadviseur is beschikbaar voor allerlei vragen over facultaire regelingen en de meer organisatorische aspecten van de studie, zoals het maken van een realistische studieplanning, of een gesprek over het verbeteren van je academische vaardigheden. Je kunt ook een afspraak maken met de studieadviseur als persoonlijke of sociaal-maatschappelijke omstandigheden je studievoortgang belemmeren. Om in aanmerking te komen voor een uitzondering op de BSA-regels is contact met je studieadviseur een voorwaarde (zie verder de informatie onder het kopje Bijzondere Persoonlijke Omstandigheden).
Studie stoppen
Als je met je studie wilt stoppen, of dit na een negatief bindend studieadvies moet doen, word je geadviseerd dit met de studieadviseur te bespreken. Er zijn mogelijk regelingen die voor jou gelden waar je profijt van kunt hebben. De studieadviseur kan je eventueel ook informeren over de mogelijkheden van een andere studie aan de Universiteit Utrecht of het overstappen naar een andere onderwijsinstelling.
Als je door bijzondere persoonlijke omstandigheden (mogelijk) niet kunt voldoen aan de eisen van het BSA, kun je de examencommissie verzoeken hier rekening mee te houden bij het uitbrengen van het BSA. Het is hiervoor wel noodzakelijk dat je, wanneer dergelijke omstandigheden zich voordoen, deze zo spoedig mogelijk -voorzien van bewijs- aan de studieadviseur meldt. De studieadviseur biedt passende begeleiding om de vertraging zoveel mogelijk te beperken en informeert je over relevante regelingen en procedures.
Onder bijzondere persoonlijke omstandigheden wordt verstaan:
- ziekte
- zwangerschap
- functiebeperking
- psychische omstandigheden
- ernstige familieomstandigheden
- topsport
- bestuursactiviteiten (voor een studentenorganisatie met volledige rechtsbevoegdheid of in het kader van de organisatie en het bestuur van de Universiteit Utrecht, de faculteit of de opleiding)
Verzoek indienen bij de examencommissie
Nadere informatie over het indienen van een verzoek volgt in mei 2024. De gesprekken met de examencommissie vinden plaats eind juni of begin juli 2024.
Meer informatie
Lees meer over het bindend studieadvies en bijzondere omstandigheden in artikel 7.4.3 van de algemene Onderwijs- en examenregeling (OER) bacheloropleidingen.