Bindend studieadvies (BSA)

Het bindend studieadvies aan het eind van je eerste bachelorjaar geeft aan of je mag doorgaan met je studie of niet. Het BSA wordt uitgebracht door de examencommissie, op grond van het aantal studiepunten (EC) dat je hebt gehaald. In een collegejaar kun je 60 EC behalen. 

BSA-norm

De BSA-norm is 45 EC. Je ontvangt de beslissing over het BSA eind juli op je UU-mailadres.

Tussentijds studieadvies

Al eerder gedurende het eerste jaar ontvang je het zogeheten tussentijds studieadvies. Dit is niet bindend. Het advies wordt gegeven in december of januari van het eerste studiejaar en is gebaseerd op de resultaten van het eerste blok. Je krijgt:

  • een positief tussentijds studieadvies bij 15 EC of meer.
  • een voortgangswaarschuwing bij 7,5 EC.
  • een negatief tussentijds studieadvies bij 0 EC.

Uitschrijven vóór 1 februari

Als je de inschrijving voor je huidige opleiding vóór 1 februari beëindigt (via Studielink), krijg je geen bindend studieadvies en kun je volgend jaar eventueel een nieuwe start maken met de opleiding. Let op: dit geldt alleen in het eerste jaar dat je staat ingeschreven voor je huidige opleiding. Lees meer over hoe je je kunt uitschrijven.

Studiebegeleiding

Bij een voortgangswaarschuwing of negatief tussentijds studieadvies raden we je aan om contact op te nemen met je tutor en/of studieadviseur. Om eventueel in aanmerking te komen voor een uitzondering op de BSA-regels is contact met je studieadviseur een voorwaarde (zie ook Bijzondere persoonlijke omstandigheden). Ook als je (tijdelijk) met je studie wilt of moet stoppen, adviseren we je om dit met de studieadviseur te bespreken. 

Bijzondere persoonlijke omstandigheden

Heb je te maken met bijzondere persoonlijke omstandigheden, meld die dan zo spoedig mogelijk bij de studieadviseur. Dat is ook een voorwaarde om eventueel in aanmerking te komen voor een uitzondering op de BSA-regels Ook kan de studieadviseur met je meedenken om je situatie te helpen verbeteren.