Introductie studenten, © Michael Kooren

Tijdens de introductie maak je kennis met je studiegenoten en je tutor. Daarnaast krijg je informatie over allerlei praktische zaken, zoals ICT, studiebegeleiding en het Bindend Studieadvies.

 

Beste aankomend eerstejaarsstudent(e),

Van harte welkom bij de studie Kunstgeschiedenis in Utrecht. Op maandag 6 en dinsdag 7 september verwelkomen we jullie op de bachelor introductiedagen. Je maakt kennis met docenten, tutoren en mentoren, de studieadviseur, Stichting Art, en natuurlijk je medestudenten in het eerste studiejaar. Ook neem je een kijkje bij de Universiteitsbibliotheek, het Studiepunt en andere panden waar je tijdens je studie vaak zal zijn. De lessen starten de week daarna.

De corona crisis zal mogelijks nog voor wijzigingen zorgen; al is die kans klein. Zo zou het kunnen gebeuren dat in het begin een deel van de cursussen nog online verloopt. We wachten af wat de overheid van ons vraagt en houden jullie goed op de hoogte. We hebben ondertussen heel wat ervaring opgebouwd met het online lesgeven en begeleiden van studenten. Dat verloopt prima. Maak je hier zeker geen zorgen over.

In de Blackboardomgeving vind je alle informatie die belangrijk is voor het aanvangen van je studie. Wil je alvast graag op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten rond de opleiding, houd dan de Facebookpagina’s van de opleiding (https://www.facebook.com/KunstgeschiedenisUU) en van Stichting Art (https://www.facebook.com/Stichting-ART-178586846258/) in de gaten. Met vragen kan je altijd bij mij terecht op het email adres p.vanrossem@uu.nl

Studeren aan de universiteit is als je direct van school komt misschien even wennen. Er zal van je verwacht worden dat je zelfstandig werkt, goed oplet, je actief opstelt en dat je alles wat je ziet en leest kritisch analyseert en zorgvuldig formuleert. De vakken volgen en halen is maar het begin: minstens zo belangrijk is dat je voor jezelf ontdekt waar jouw interesses en kwaliteiten liggen en dat je tijdens je studie een pakket gaat samenstellen dat echt bij jou past. Wij zijn er om jou daar bij te begeleiden.

De docenten en ikzelf kijken uit naar jullie komt. Wij wensen je alvast heel veel plezier en succes met de studie Kunstgeschiedenis.

Tot ziens in Utrecht!

Met vriendelijke groet, namens de opleiding Kunstgeschiedenis,

Dr. Patrick Van Rossem
Opleidingscoördinator

Hartelijk welkom bij het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht. Dit is het begin van een nieuwe fase in je leven, de keuze voor een universitaire studie. Je hebt gekozen voor de studie Kunstgeschiedenis aan ons Departement, en deze keuze betekent veel voor jou en veel voor ons. Voor jou, omdat je studie je een unieke mogelijkheid biedt om alle capaciteiten te ontwikkelen die je in je hebt. Kunstgeschiedenis studeren vraagt je om veel te lezen, goed te kijken, na te denken, te onderzoeken, discussiëren, schrijven en presenteren. En het betekent ook veel voor ons, omdat we jou inspirerend onderwijs willen bieden, bij ons onderzoek betrekken, laten zien wat je kunt doen met kunsthistorische kennis en –vaardigheden ook buiten je directe studiepad en je voorbereiden op vervolgstudie of beroepswereld.

Afgelopen jaar heeft het onderwijs voornamelijk digitaal plaatsgevonden. Vanaf september verwachten we gelukkig weer onderwijs op locatie te kunnen verzorgen. Dat is natuurlijk afhankelijk van de ontwikkelingen en wellicht moet er in het begin van het studiejaar nog een uitzondering worden gemaakt wat betreft grote bijeenkomsten.

De opleiding Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht – we mogen dat met trots zeggen – geldt als een van de beste in het land. Wij zullen onze uiterste best doen die hoge maatstaven opnieuw waar te maken. Van jou verwachten we dat je je ook daadwerkelijk inzet vanaf dag één. Studeren is niet alleen aan de formele eisen van je opleiding voldoen, maar vooral het beste halen uit alles wat de universiteit je intellectueel, sociaal en cultureel te bieden heeft. Onze ervaring is dat je optimaal zult profiteren van de universiteit als je zelf veel in je studie investeert.

Soms kan de universiteit een nogal ontoegankelijke indruk maken, zeker in het begin. Je vaste werkgroep gedurende het eerste jaar van de opleiding Kunstgeschiedenis en de activiteiten van Stichting Art zijn bedoeld om je snel te laten wennen en thuis te laten voelen.

Namens de docenten en studenten van de opleiding Kunstgeschiedenis wensen wij je een leuke, interessante en succesvolle studietijd toe!

Christianne Smit
Onderwijsdirecteur departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis

Beste aankomend student(e) Kunstgeschiedenis,

Welkom bij de opleiding Kunstgeschiedenis. Heel fijn om te horen dat jij voor onze opleiding gekozen hebt!

Als studieadviseur van de opleiding Kunstgeschiedenis willen wij je een indruk geven van de studiebegeleiding bij onze opleiding. Voor de eerstejaars studenten is er een gedegen begeleiding ontwikkeld. Deze begeleiding is belangrijk, omdat Kunstgeschiedenis studeren niet vrijblijvend is. Voor het bindend studieadvies (bsa) is het in het eerste jaar van de opleiding vereist minimaal 45 ECTS (studiepunten) te behalen.

Op 6 september start de introductie van het nieuwe collegejaar. Dit is een vakinhoudelijke introductie met voorlichting over de inhoud en de opbouw van het eerstejaars studieprogramma. Studentmentoren begeleiden de eerstejaars studenten tijdens de introductie. Tevens ontmoet je medestudenten, tutordocenten en maak je kennis met de Stichting ART, de studievereniging van de studenten Kunstgeschiedenis. Mogelijk is (een deel van) dit online. Vanzelfsprekend krijg je hierover meer informatie.

We streven ernaar dat studenten gedurende het eerste jaar alle cursussen steeds in dezelfde werkgroep volgen. Zo leer je je eigen groep goed kennen. Het is nog niet zeker hoeveel colleges er online gegeven gaan worden, en of er ook fysieke bijeenkomsten zullen zijn.

Hiervan houden we je ook op de hoogte.

De colleges van de verschillende cursussen worden door vakspecialisten gegeven. Naast deze cursusdocenten is er per werkgroep één vaste tutordocent, die de studenten gedurende het gehele jaar zal begeleiden. De cursusdocent wisselt per cursus, de tutordocent blijft het hele jaar voor de student dezelfde persoon. De tutorbegeleiding vindt gedurende het studiejaar regelmatig plaats via individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten.

De studieadviseur is voor de student eveneens een vast aanspreekpunt. Je kunt naar de studieadviseur bij een ingewikkelde studieplanning of als er sprake is van studievertraging vanwege bijzondere persoonlijke omstandigheden. Maar je bent ook altijd welkom bij vragen over het bindend studieadvies, over de examenregeling of vrijstellingen binnen het studieprogramma. Je kunt zelf contact op te nemen met een studieadviseur, bijvoorbeeld als je tutor je doorverwijst. Als er bij de introductie vragen zijn, kan je als student in eerste instantie terecht bij de introductiecommissie. Bij bijzondere persoonlijke omstandigheden is het beter direct een bericht naar ons als studieadviseurs te sturen via studieadvieskunstgeschiedenis.gw@uu.nl.

Veel succes het komende jaar!

Met vriendelijke groet,

Alison Jenkins, Evelien Hazewinkel, Laurens Meindertsma, Stefan Vuurens
Studieadviseurs Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis

Lieve aankomend eerstejaarsstudent,

Welkom bij de allerleukste opleiding van Nederland! De komende drie jaar zal je volledig worden ondergedompeld in beeldende kunst en architectuur, kortweg, al het moois dat de mensheid ooit geschapen heeft. Wij (Isis, Jessica, Marthe en Luna) zijn de introductiecommissie en samen met een team van tutoren en mentoren staan wij voor jou klaar om een gezellige en vlotte start van je studie te maken!

Gewoonlijk organiseren wij het introductiekamp aan het eind van de zomervakantie, maar helaas kan dit niet doorgaan. Om jullie toch een zo leuk mogelijke start van de studie te geven en jullie de mogelijkheid te geven om elkaar te leren kennen, zullen wij in samenwerking met Stichting Art, op 23, 24 en 25 augustus Art’s leukste activiteiten van vorig jaar organiseren. Deze week zal in het thema staan van de strijd om de hand van Paris.

Daarna zal op 6 en 7 september de facultaire introductie zijn, deze is verplicht. Op deze dagen maak je kennis met de opleiding, het docententeam, de tutoren en de mentoren. Op 9 september starten de eerste colleges en gaat het jaar dan echt beginnen.

Alle informatie die je nog nodig gaat hebben komt op Blackboard, de digitale leeromgeving van de Universiteit Utrecht. Om hier te komen ga je naar uu.blackboard.com en log je in met je solis-id. Deze heb je als het goed is via de mail ontvangen (of je ontvangt ‘m binnenkort) en bestaat uit je studentenmail + wachtwoord. Onder Introductie Kunstgeschiedenis staat alle benodigde informatie en een digitale versie van het briefpakket, ook kun je via de contactpagina vragen stellen of een docent mailen.

Omdat de start van een studie spannend en nieuw is, kan het zijn dat je nog veel vragen hebt over hoe het studeren precies in zijn werk gaat en zul je misschien tegen een aantal dingen aanlopen. Daarom willen wij, samen met een vijftal mentoren, ons graag inzetten om jullie te helpen! Je kan ons alles vragen wat je maar wilt, van inhoudelijke vragen over de studie tot tips voor het zoeken naar een kamer. Op de volgende pagina zullen we ons allemaal even voorstellen, met daarbij onze contactgegevens!

Voor nu wensen wij je een hele fijne vakantie en kijken we er naar uit om je te ontmoeten! Wij hebben er alvast heel veel zin in!

Hartelijke groet,

De introductiecommissie 2021
Isis Meeuwissen – Voorzitter
Jessica van der Werf – Secretaris
Marthe van ‘t Veld – Penningmeester
Luna van Hofslot – Commissaris Activiteiten

Lieve eerstejaars,

Wat ontzettend leuk dat je hebt gekozen voor Kunstgeschiedenis aan de UU, gefeliciteerd! Tijdens deze studie zul je uiteraard veel leren over de geschiedenis van kunst, maar ook over de toekomst, toepassing en waarde ervan. Je zal super veel interessante colleges gaan volgen en op leerzame, maar ook gezellige excursies gaan.

Zoals je snel zult merken, ben je van harte welkom en ontvangen we je graag. Dit komt niet alleen door de studie, maar ook door onze studiestichting, Stichting Art. Studenten uit elk jaar komen langs bij de activiteiten van Stichting Art, waardoor je je al snel verbonden voelt met je mede Art-ers, de opleiding en de stad. Misschien ben je pas net begonnen met studeren, misschien woon je hier al wat langer, bij Stichting Art hebben we het allemaal voorbij zien komen en iedereen geeft aan zich thuis te voelen bij onze kleine maar fijne stichting.

Afgelopen jaar liepen de dingen even anders, maar volgend jaar zullen we weer klaar staan met talloze gezellige activiteiten, zoals onze tweewekelijkse borrel, symposia, museumbezoeken, etc. Ook wordt er aan praktische zaken gedacht, zoals bijeenkomsten waar ouderejaars tips geven over het maken van bijvoorbeeld tentamens en andere dingen die je tegen zult komen tijdens je studie. Ook staan er elk jaar een kleine en grote reis op de planning, twee jaar geleden zijn Hamburg en München bezocht en vorig jaar zijn we naar Gent geweest. Helaas kon de grote reis naar Kopenhagen toen niet doorgaan in verband met Covid-19.

Buiten de activiteiten die georganiseerd worden, geniet je als contribuant van Stichting Art van financieel voordeel. Zo betaal je minder voor bijvoorbeeld de studiereizen en andere activiteiten. Maar wat belangrijker is, is dat je via Stichting Art korting krijgt op je studieboeken. Dat is erg natuurlijk fijn aangezien deze nog wel eens een prijzig kunnen zijn.

In blok 1 zullen de colleges weer op locatie zijn, maar het is nog even afwachten of we dan alweer mensen mogen verwelkomen in het Art-kantoor. Zodra het weer mag, kan je altijd terecht voor een gratis kop koffie of thee met iets lekkers. Ook is het een fijne plek om even met je medestudenten te praten over die ene docent die je net even dwars zit of het tentamen waar je zo zenuwachtig voor bent.

Mocht je willen genieten van al deze voordelen, word dan vooral contribuant! Het inschrijfformulier vind je in de andere bijlage die meegemaild is, zodat je deze ook weer apart naar ons terug kan mailen (bestuur@stichting-art.nl). Namens het bestuur wens ik je een gezellige zomer en we hebben onwijs veel zin om je volgend jaar te ontmoeten!

Met kunstzinnige groet,

Marthe van ‘t Veld
Voorzitter van Stichting Art Bestuur 2021-2022

Lieve eerstejaars,

Normaliter organiseert de IC in samenwerking met Stichting Art het introductiekamp, inmiddels hebben we helaas te horen gekregen dat dit niet door kan gaan. Daarom hebben we wat anders bedacht, op 23, 24 en 25 augustus zullen we op universiteitsterrein en online een aantal van Art’s leukste activiteiten van vorig jaar organiseren. Het is een informele manier om kennis te maken met je mede-eerstejaars en staat dus in het teken van jullie en jullie die elkaar leren kennen.

Alle activiteiten die we voor jullie gaan organiseren staan in het teken van een wedstrijd, de wedstrijd tussen Hera, Athena en Afrodite om wie Paris de mooiste vond. Bij deze “Game of the Godesses” zullen jullie worden onderverdeeld in teams en strijden om te zorgen dat Paris jullie team en dus godin kiest.

Elke dag zal bestaan uit een ochtenddeel van 10 uur tot 12 uur en een middag programma van 13 uur tot 15 uur. Op maandag en woensdag hebben we ook een avondprogramma van 20.00-22.00. De twee avond activiteiten staan voorlopig gepland om online te zijn, de rest op de universiteit. Omdat we je er natuurlijk maar al te graag bij willen hebben, staan hier een aantal activiteiten op een rijtje die je kunt verwachten.

  • Een paint-off
  • Een lunch in de Botanische tuinen
  • Een pubquiz
  • Een verkleedrace

Helaas hebben wij zelf verder nog genoeg duidelijkheid vanuit de universiteit om je nog meer informatie te geven, maar we hopen dat je er als nog heel graag bij bent want het wordt hoe dan ook harstikke super leuk en tof! Het officiële inschrijfformulier en meer informatie komt later je kant op als je je alvast inschrijft via onderstaande link én natuurlijk de data 23, 24 en 25 augustus opschrijft in je agenda!!! Mocht het nou echt niet lukken om alle drie de dagen aanwezig te zijn, maar wil je bijvoorbeeld wel één dagje erbij zijn dan kun je mij een mailtje sturen op comm.onderwijs@stichting-art.nl.

Anders is dit het formulier dat je kan invullen.

Wij hebben er ontzettend veel zin in, en we hopen jij ook!

Liefs,

Isis Meeuwissen
Commissaris onderwijs der Stichting Art 2020-2021

Het cursusmateriaal dat je per cursus nodig hebt, vind je in de Cursusplanner

Met vragen hierover kun je altijd terecht bij de programmacoördinator via p.vanrossem@uu.nl of Studiestichting ART via bestuur@stichting-art.nl

Beste aankomend student Kunstgeschiedenis,

Wanneer je Kunstgeschiedenis in Utrecht studeert, ga je bijna wekelijks naar musea en andere culturele instellingen. De kosten hiervoor moet je als student zelf dragen. Het is daarom handig om aan het begin van je studie een Rembrandtkaart, Museumjaarkaart of ICOM-kaart aan te schaffen.

De Museumjaarkaart kost voor jongeren tot en met 18 jaar €32,45 en voor mensen van 19 jaar en ouder €64,90 per jaar. Met een Museumjaarkaart krijg je gratis toegang tot meer dan 400 musea en tentoonstellingen in Nederland. De Rembrandtkaart kost €28,- per kalenderjaar en biedt toegang tot 125 Nederlandse musea. Deze kan je ook per half jaar aanschaffen (voor €14) en het is dus aan te raden om misschien eerst deze aan te schaffen en dan de ICOM-kaart te halen. De ICOM-kaart kost voor studenten € 47,50 per jaar. De ICOM-kaart biedt je naast gratis toegang tot Nederlandse musea ook toegang tot talloze musea binnen en buiten Europa. Dit is handig voor op vakantie, maar ook voor de reisjes die Stichting Art organiseert naar het buitenland en voor de verplichte Excursie Buitenland in het tweede jaar van de studie. Een nadeel van de ICOM-kaart is dat je je enkel per kalenderjaar kunt aanmelden. Aanmeldingen tot 1 oktober worden ingevoerd als een lidmaatschap van het lopende jaar, aanmeldingen na 1 oktober worden ingevoerd als een lidmaatschap van het daaropvolgende jaar (dus vanaf januari).

Ondanks het feit dat jullie in het eerste halfjaar van je studie waarschijnlijk minder musea kunnen bezoeken dan gewoonlijk, raden wij het toch aan om deze zomer al een Museumkaart aan te schaffen (deze is gelijk te gebruiken en een heel jaar geldig) of een Rembrandtkaart als je 19 jaar of ouder bent (deze is tot en met december 2020 geldig). Als je ook op eigen gelegenheid een aantal musea bezoekt, zul je het bedrag er alsnog uithalen. Vanaf 1 oktober 2021 kun je je alvast aanmelden bij ICOM, zodat je in januari 2022 een ICOM-kaart ontvangt. Deze kun je het beste de rest van je studietijd aanhouden. De ICOM- kaart maakt de Museumjaarkaart overbodig, dus de Museumjaarkaart kun je na een jaar (in augustus 2022 dus) weer opzeggen om verdere kosten te besparen. Natuurlijk kun je ook direct bij aanvang van het studiejaar een ICOM-kaart bestellen, maar dan betaal je dus voor een heel jaar het jaar op dat moment nog maar vier maanden resteert. Met onze tip ben je het hele eerste studiejaar verzekerd van gratis toegang tot musea e.d. en bespaar je de meeste kosten!

  • Een Museumjaarkaart is te verkrijgen in de meeste Nederlandse musea en via de website te bestellen.
  • Een ICOM-kaart is via de website van ICOM-Nederland te bestellen.
  • Een Rembrandtkaart is via de website te bestellen.

Let op! Het kan even duren voordat je kaart binnen is. De ICOM-kaart ontvang je soms pas vier weken nadat je de kaart hebt aangevraagd.

Hartelijke groet,

De introductiecommissie 2021

Beste student kunstgeschiedenis,

Een introductie op de studie kunstgeschiedenis is niet compleet zonder Stichting Art te leren kennen, de studiestichting die je studententijd nog een stuk leuker maakt. Gelieerd aan Stichting Art is Article, het tijdschrift van onze opleiding dat tweemaal per collegejaar verschijnt. Hierin publiceren afgestudeerden, kunstenaars, docenten en studenten (dus ook jij!) artikelen die te maken hebben een bepaald thema. De afgelopen Articles hadden thema’s als Het onrustige archief, Utopie, en Natuur, model der kunsten. De inhoud van de artikelen varieert van oude tot hedendaagse kunst en architectuur. Article heeft een levendige, dynamische redactie die bestaat uit bachelorstudenten, masterstudenten en alumni.

Benieuwd naar Article? Ga naar www.tijdschriftarticle.nl/lees en ontvang als nieuwe student 50% korting op een jaarabonnement! Dat zijn twee nummers én een poster voor slechts €7,50 i.p.v. €14,95 in het eerste jaar.

Veel leesplezier!

De redactie van Article

tijdschriftarticle.nl
article@stichting-art.nl
@tijdschriftarticle
facebook.com/tijdschriftarticle

Het bindend studieadvies (BSA) aan het eind van je eerste bachelorjaar geeft aan of je mag doorgaan met je studie of niet. Het BSA wordt uitgebracht door de examencommissie, op grond van het aantal studiepunten dat je hebt gehaald. Lees hier alles over het BSA.