Introductie 2023

Tijdens de introductie maak je kennis met je studiegenoten en je tutor. Daarnaast krijg je informatie over allerlei praktische zaken, zoals ICT, studiebegeleiding en het Bindend Studieadvies.
Beste aankomend eerstejaarsstudent(e),
Het was een fijn treffen tijdens de matchingsdagen. Maar nu is het bijna zover: jullie starten met de studie Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Van harte welkom. Maandag 4 en dinsdag 5 september reserveren we alvast voor de Bachelor-introductie. Je maakt die dag kennis met docenten, tutoren en mentoren, de studieadviseur, de studievereniging Stichting Art, en natuurlijk je medestudenten in het eerste studiejaar. Ook neem je een kijkje bij de Universiteitsbibliotheek, het Studiepunt en andere panden waar je tijdens je studie vaak zult zijn. Het programma van de introductie kan je vinden op de volgende site: https://students.uu.nl/gw/kunstgeschiedenis-ba/nieuwe-student
Wil je alvast graag op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten rond de opleiding, houd dan de Facebookpagina’s van de opleiding en van Stichting Art in de gaten. Met vragen kan je altijd bij een van ons terecht op het e-mailadres e.a.deneer@uu.nl of t.hagendijk@uu.nl.
Wanneer je direct van school komt is studeren aan de Universiteit in het begin altijd een beetje wennen. Er zal van je verwacht worden dat je zelfstandig werkt, goed oplet, je actief opstelt en dat je alles wat je ziet en leest kritisch analyseert en zorgvuldig formuleert. De vakken volgen en halen is maar het begin: minstens zo belangrijk is dat je voor jezelf ontdekt waar jouw interesses en kwaliteiten liggen en dat je tijdens je studie een pakket gaat samenstellen dat echt bij jou past. Wij zijn er om jou daarbij te begeleiden. De docenten en wijzelf kijken uit naar jullie komst. Wij wensen je een goede zomer en alvast heel veel plezier en succes met de studie Kunstgeschiedenis.
Tot ziens in Utrecht!
Met vriendelijke groet, namens de opleiding Kunstgeschiedenis,
Dr. Eveline Deneer en dr. Thijs Hagendijk
Coördinatoren van de bachelor kunstgeschiedenis
Hartelijk welkom bij het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht. Dit is het begin van een nieuwe fase in je leven, de keuze voor een universitaire studie. Je hebt gekozen voor de studie Kunstgeschiedenis aan ons Departement, en deze keuze betekent veel voor jou en veel voor ons. Voor jou, omdat je studie je een unieke mogelijkheid biedt om alle capaciteiten te ontwikkelen die je in je hebt. Kunstgeschiedenis studeren vraagt je om veel te lezen, goed te kijken, na te denken, te onderzoeken, discussiëren, schrijven en presenteren. En het betekent ook veel voor ons, omdat we jou inspirerend onderwijs willen bieden, bij ons onderzoek betrekken, laten zien wat je kunt doen met kunsthistorische kennis en –vaardigheden ook buiten je directe studiepad en je voorbereiden op vervolgstudie of beroepswereld.
Afgelopen jaar heeft het onderwijs voornamelijk digitaal plaatsgevonden. Vanaf september verwachten we gelukkig weer onderwijs op locatie te kunnen verzorgen. Dat is natuurlijk afhankelijk van de ontwikkelingen en wellicht moet er in het begin van het studiejaar nog een uitzondering worden gemaakt wat betreft grote bijeenkomsten.
De opleiding Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht – we mogen dat met trots zeggen – geldt als een van de beste in het land. Wij zullen onze uiterste best doen die hoge maatstaven opnieuw waar te maken. Van jou verwachten we dat je je ook daadwerkelijk inzet vanaf dag één. Studeren is niet alleen aan de formele eisen van je opleiding voldoen, maar vooral het beste halen uit alles wat de universiteit je intellectueel, sociaal en cultureel te bieden heeft. Onze ervaring is dat je optimaal zult profiteren van de universiteit als je zelf veel in je studie investeert.
Soms kan de universiteit een nogal ontoegankelijke indruk maken, zeker in het begin. Je vaste werkgroep gedurende het eerste jaar van de opleiding Kunstgeschiedenis en de activiteiten van Stichting Art zijn bedoeld om je snel te laten wennen en thuis te laten voelen.
Namens de docenten en studenten van de opleiding Kunstgeschiedenis wensen wij je een leuke, interessante en succesvolle studietijd toe!
Christianne Smit
Onderwijsdirecteur departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis
Beste eerstejaars student Kunstgeschiedenis,
Welkom bij de opleiding Kunstgeschiedenis. Heel fijn om te horen dat jij voor onze opleiding gekozen hebt!
Als studieadviseur van de opleiding Kunstgeschiedenis willen wij je een indruk geven van de studiebegeleiding bij onze opleiding. Voor de eerstejaars studenten is er een gedegen begeleiding ontwikkeld. Deze begeleiding is belangrijk, omdat Kunstgeschiedenis studeren niet vrijblijvend is. Voor het bindend studieadvies (BSA) is het in het eerste jaar van de opleiding vereist minimaal 45 ECTS (studiepunten) te behalen.
Op 5 en 6 september start de introductie van het nieuwe collegejaar. Dit is een vakinhoudelijke introductie met voorlichting over de inhoud en de opbouw van het eerstejaars studieprogramma. Studentmentoren begeleiden de eerstejaars studenten tijdens de introductie. Tevens ontmoet je medestudenten, tutordocenten en maak je kennis met de Stichting Art, de studiestichting van de studenten Kunstgeschiedenis.
Aanwezigheid bij de introductie is verplicht.
In het eerste semester volgen de studenten alle cursussen steeds in dezelfde werkgroep. Zo leer je je eigen groep goed kennen. De colleges van de verschillende cursussen worden door vakspecialisten gegeven. Naast deze cursusdocenten is er per werkgroep één vaste tutordocent, die de studenten gedurende het gehele jaar zal begeleiden. De cursusdocent wisselt per cursus, de tutordocent blijft het hele jaar voor de student dezelfde persoon. De tutorbegeleiding vindt gedurende het studiejaar regelmatig plaats via individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten.
De studieadviseur is voor de student eveneens een vast aanspreekpunt. Je kunt naar de studieadviseur bij een ingewikkelde studieplanning of als er sprake is van studievertraging vanwege bijzondere persoonlijke omstandigheden. Maar je bent ook altijd welkom met vragen over het bindend studieadvies, over de examenregeling, vrijstellingen binnen het studieprogramma of studeren met een functiebeperking. Je kunt zelf contact op nemen met een studieadviseur, bijvoorbeeld als je tutor je doorverwijst. Voor vragen over de introductie kun je terecht bij de introductiecommissie. Bij bijzondere persoonlijke omstandigheden is het beter direct een bericht naar ons te sturen via studieadvieskunstgeschiedenis.gw@uu.nl.
Veel succes het komende jaar!
Met vriendelijke groet,
Alison Jenkins, Evelien Hazewinkel, Stefan Vuurens, Jannie Oosting en Hein Augustijn
Studieadviseurs Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis
Lieve aankomend eerstejaarsstudent,
Welkom bij de allerleukste en gezelligste opleiding van Nederland! De komende drie jaar zal je volledig worden ondergedompeld in alles wat te maken heeft met beeldende kunst en architectuur, kortweg, al het moois dat de mensheid ooit geschapen heeft.
Wij (Joyna, Lynn, Joanne, Avery en Luciën) zijn de introductiecommissie en samen met een team van tutoren en mentoren staan wij voor jou klaar zodat jij je beste start van de studie krijgt! We hopen voor het eerst kennis met jullie te maken op het introductiekamp, dat wij namens Stichting Art organiseren. Het kamp vindt plaats op 21, 22, 23 en 24 augustus. Voor het kamp reizen we af naar het prachtige Ommen waar we allerlei leuke activiteiten voor jullie zullen organiseren. De aanmeldingen zullen snel gaan, dus meld je direct aan als je mee wilt!
Vervolgens vindt op 4 en 5 september de facultaire introductie plaats. Op deze dagen maak je kennis met de opleiding, het docententeam, je tutor en je mentoren. Op 6 september starten de eerste colleges en gaat je leven als student kunstgeschiedenis pas écht beginnen.
Alle informatie die je nog nodig gaat hebben voor je vakken komt op Blackboard, de digitale leeromgeving van de Universiteit Utrecht. Om hier te komen ga je naar uu.blackboard.com en log je in met je solis-id. Deze heb je als het goed is via de mail ontvangen, en anders ontvang je hem binnenkort. Deze bestaat uit je studentenmail + wachtwoord. Onder Introductie Kunstgeschiedenis staat alle benodigde informatie en een digitale versie van het briefpakket, ook kun je via de contactpagina vragen stellen of een docent mailen.
Omdat de start van een studie spannend en nieuw is, kan het zijn dat je nog veel vragen hebt over hoe het studeren precies in zijn werk gaat en zul je misschien tegen een aantal dingen aanlopen. Daarom willen wij, samen met een zestal mentoren, ons graag inzetten om jullie te helpen! In je eerste jaar wordt je ingedeeld in een tutorgroep waar twee mentoren aan gekoppeld zijn. De mentoren zijn tweedejaars studenten die je kunt benaderen voor allerlei vragen. Dit kunnen studiegerelateerde zaken zijn, maar ze zijn er vooral ook als laagdrempelig aanspreekpunt.
Verder kan je ons alles vragen wat je maar wilt, van inhoudelijke vragen over de studie tot tips voor het zoeken naar een kamer. Op de volgende pagina zullen wij (de introductiecommissie) en de mentoren zich allemaal even kort voorstellen.
Voor nu wensen wij je een hele fijne vakantie en kijken we er naar uit om je te ontmoeten. Wij hebben er in ieder geval heel erg veel zin in.
Hartelijke groet,
De introductiecommissie 2023
Joyna hitzert – Voorzitter
Lynn van Heel – Secretaris
Joanne van der Meulen – Penningmeester
Avery Florer – PR-functionaris
Luciën Stolk- Assessor
Lief aankomend eerstejaars kunstgeschiedenisstudent,
Het gaat bijna beginnen! Nog maar een paar maanden tot je je een kunsthistoricus in spé mag noemen.
Via deze weg willen wij, van Stichting Art, je van harte welkom heten op de leukste studie van Utrecht. Stichting Art is de studiestichting van de opleiding Kunstgeschiedenis aan de UU, en houdt zich dan ook bezig met allerlei dingen, zowel studie- als niet-studie gerelateerd. Zo organiseren wij jaarlijks een symposium en ondernemen wij leerzame uitjes naar musea, maar ook borrelen we samen, organiseren wij feestjes én een heuse grote en kleine reis naar het buitenland! Zo kregen wij dit jaar een kijkje achter de schermen bij de restauratieafdeling van het Rijksmuseum, gingen we tot in de vroege uurtjes door bij de silent disco in Tivoli, en nam de excursiecommissie ons mee naar Praag.
Naast alle leuke en gezellige dingen, creëren wij ook graag een thuis (voor sommigen) ver van huis. Zo’n nieuw begin aan de universiteit kan soms best spannend zijn, en er zal vast veel op je afkomen dit komende jaar. Ik kan je beloven dat alle mensen van Stichting Art, of ze nou mede-eerstejaars zijn, tweedejaars of misschien al wel in de master zitten, je hier graag bij helpen!
Voor een praatje en de genoemde gezelligheid, zijn wij altijd te vinden op ons kantoor wat maandag t/m vrijdag geopend zal zijn voor gratis koffie, thee en een koekje. Hier kan je in alle rust even bijkletsen met medestudenten of je ei kwijt over dat ene rot-tentamen. Maar voordat het zover is zul je ons tijdens de introductieperiode ook nog vaak langs zien komen! Daarin kan natuurlijk het introductiekamp niet ontbreken, wat dit jaar plaats zal vinden van 21 t/m 24 augustus. Dit is de perfecte manier om je jaargenoten en mentoren alvast beter te leren kennen, dus mis het niet!
Mochten we nu al je enthousiasme aangewakkerd hebben, kun je je via het inschrijfformulier alvast inschrijven om contribuant te worden van Stichting Art. Stuur het ingevulde formulier dan naar bestuur@stichting-art.nl en dan verwelkomen we je maar al te graag! Mocht je nog wat meer informatie over ons willen hebben, kijk dan vooral even rond op onze instagram: @stichting_art.
Ik kijk er naar uit jullie komend jaar te leren kennen, maar eerst wens ik jullie nog een super fijne zomer toe!!
Super veel liefs namens mij en de rest van het bestuur,
Lieke
Voorzitter van Stichting Art
Bestuur 41
Het begin van het nieuwe studiejaar komt er alweer aan en dat betekent dat het weer tijd is voor het introductiekamp naar Ommen! Dit betekent bijna vier dagen lang gezelligheid, spelletjes, uitstapjes en je nieuwe medestudenten leren kennen. Ze zeggen altijd dat je studievrienden je vrienden voor het leven zullen blijven. Wat is nou een mooier begin van je vriendschap dan samen op introductiekamp te zijn geweest.
Het kamp vindt plaats op 21, 22, 23 en 24 augustus 2023 en staat dit jaar helemaal in het teken van het thema: Battle of the Book Series! Het kamp zal worden verdeeld in drie teams met elk een eigen boekenserie: Harry Potter, The Hunger Games en Twilight. Er zal worden gestreden om wat de beste boekenserie is!
Je gaat niet alleen met je nieuwe medestudenten op kamp, ook de mentoren, het nieuwe bestuur en natuurlijk de introductiecommissie gaan met je mee. Zij hebben een super leuk programma in petto voor jullie. Belangrijk om te weten is dat Stichting Art, die dit kamp organiseert, een studiestichting is. Dit kamp is dus geen ontgroeningskamp! Het is echt bedoeld om je medestudenten en Stichting Art op een leuke manier beter te leren kennen. Op deze manier bouw je contacten op die je hele studietijd stand zullen houden. Wij streven er daarom ook naar om iedereen een prettige tijd te bezorgen op kamp en dat we een veilige sfeer zullen creëren.
De kosten voor het kamp bedragen €65,-. Word jij contribuant bij Stichting Art, dan krijg jij €5,- korting. Let op: deze korting geldt alleen wanneer je je tegelijk voor Stichting Art en het kamp aanmeldt. Bij deze prijs zitten eten, drinken en alle overnachtingen inbegrepen. Reiskosten zijn voor eigen rekening, dus zorg voor een opgeladen OV kaart.
Wil je mee op kamp? Vul dit formulier in en stuur het voor 5 augustus 2023 naar introductiecommissie@stichting-art.nl . Ook met vragen over het kamp kan je ons op dit mailadres bereiken. Wees er snel bij, want er is maar beperkt plek en vol = vol.
Wij hebben er ontzettend veel zin in, en we hopen jij ook. Tot dan!
Liefs,
De introductiecommissie 2023
Whatsapp contact
Wij stellen ons graag aan jullie voor, maar willen jullie natuurlijk ook graag leren kennen en jullie ook de mogelijkheid geven om elkaar alvast te leren kennen! Het lijkt ons dan ook leuk om alvast een appgroep aan te maken met alle eerstejaarsstudenten en mentoren. Daarnaast maken wij voor elke tutorgroep ook een appgroep aan. Zo kan iedereen zich alvast een beetje voorstellen, kunnen jullie alvast vragen stellen en natuurlijk gezellig kletsen! Lijkt je dit leuk? Stuur dan een mailtje naar introductiecommissie@stichting-art.nl met je naam en telefoonnummer!
De Introductiecommissie
Joyna Hitzert is een derdejaars student en dit jaar de voorzitter van de introductiecommissie. Ze vindt het heerlijk om met haar neus in een goed boek te zitten en is daarnaast ook graag creatief bezig!
Lynn van Heel is tweedejaars en de secretaris van de introductiecommissie. Als student kunstgeschiedenis vindt ze het heerlijk om uren door musea en mooie steden te dwalen met vrienden. Daarnaast zal ze aankomend jaar ook de functie van secretaris binnen het bestuur van Stichting Art bekleden. Schroom ook niet om een gezellig praatje te komen maken, in het echt of over de mail natuurlijk ;)
Joanne van der Meulen is tweedejaars en is dit jaar de penningmeester van de introductiecommissie. Ze houdt van schilderen en is dol op alle soorten muziek!
Avery Florer is een tweedejaars student en intern van de IC. Ze houdt van films en het proberen van nieuwe koffie bij elk leuk koffieplek dat ze tegenkomt!
Luciën Stolk zit in zijn derde jaar van kunstgeschiedenis en hij zit dit jaar in de introductiecommissie als algemeen lid.
De mentoren
Kim Vermeulen
Hoi ik ben Kim, 20 jaar en woon in een boerengat genaamd Boskoop. Naast studeren vind ik het leuk om te haken, lezen, paardrijden en een drankje te doen met vrienden. Afgelopen jaar heb ik het super naar mijn zin gehad op de opleiding en bij Stichting Art en ik hoop dat het jullie ook gaat bevallen! Tot snel ☺
Matthijs van der Klift
Hoi hoi, Ik ben Matthijs (23 jaar) en ik ben 2ejaars kunstgeschiedenisstudent :) In mijn vrije tijd ben ik graag met vrienden, sport ik of ben ik aan het koken. Ik kan niet leven zonder muziek en ik hou van fashion en design.
Dagmar Wendrich
Hi!! Ik ben Dagmar, aankomend tweedejaars en volgend jaar vorm ik een mentorduo met Sarah. Ik ga komend jaar het verdiepingspakket oude kunst doen. Naast kunst en architectuur houd ik erg van muziek, lezen en haken :) Ik kijk er erg naar uit om de komende eerstejaars te leren kennen en te begeleiden!
Sarah Heindrich
Hi! Ik ben Sarah, 23 jaar en MEGA enthousiast over onze studie! Het eerste jaar was super, en ik heb mega zin om jullie als mentor te ondersteunen/motiveren/enthousiasmeren in het eerste jaar waar dat nodig is! Naast studie vind ik het (net als ongeveer alle andere kunstgeschiedenis studenten) leuk om te tekenen, te haken en te kringlopen!
Nynke Torensma
Hoi! Mijn naam is Nynke, zij/haar, en ben 21 jaar. Vorig jaar ben ik begonnen met deze studie en heb hier helemaal mijn passie gevonden. Verder ben ik graag bezig met creatieve dingen zoals schilderen, muziek, dansen en theater. Natuurlijk houd ik ook wel van een drankje doen of een avondje stappen.
Maaike Ross
Hi hi, ik ben Maaike (zij/haar). Volgend jaar ben ik tweedejaars en ik heb het verdiepingspakket oude kunst gekozen. Ik hou ervan om te roeien, een goed boek te lezen en creatief bezig te zijn. Verder spreek ik ook graag met vrienden af, of ga ik naar een (verkleed)feestje!
Het cursusmateriaal dat je per cursus nodig hebt, vind je in de Cursusplanner.
Met vragen hierover kun je altijd terecht bij de programmacoördinator via p.vanrossem@uu.nl of Studiestichting ART via bestuur@stichting-art.nl
Cursusmateriaal Blok 1
Panorama van de kunst. Kunst- en architectuurgeschiedenis van de Oudheid tot nu
- Verplichte literatuur: Fred S. Kleiner, Gardner's Art through the Ages: A Concise History of Western Art, 4th Edition (of later)
- Aanbevolen literatuur: Anne D’Alleva, How to write Art History, 2nd Edition
Van papier tot plastic. Materialen en technieken in de kunst
- 'Kunsttechnieken in historisch perspectief' (Turnhout 2011; redactie: H. Westgeest, T. van Bueren, A Groot, A. de Koomen; uitgeverij Brepols)
De studie kunstgeschiedenis staat bekend om de vele museumbezoeken en tripjes. Ook wordt er vaak van je verwacht op eigen gelegenheid het museum te bezoeken. Daarnaast is het natuurlijk hartstikke leuk om zelf een dagje weg te gaan naar het museum met studiegenootjes. Daarom is het handig om een museumkaart aan te schaffen. Je moet de kosten hiervoor namelijk allemaal zelf dragen. Er zijn verschillende museumkaarten. We zetten ze even voor je op een rijtje.
De museumjaarkaart.
De museumjaarkaart is een jaar geldig na aanschaf van de kaart en kost € 32,45 (t/m 18 jaar) of € 64,90 (18+). Met een museumjaarkaart krijg je gratis toegang tot meer dan 400 musea en tentoonstellingen in Nederland.
De Rebrandtkaart
De Rembrandtkaart kost €28,- per kalenderjaar en biedt toegang tot 125 Nederlandse musea.
De ICOM-kaart.
De ICOM-kaart kost voor studenten € 47,50 per jaar en biedt je gratis toegang tot bijna alle musea in Nederland en daarbuiten! Dit is natuurlijk super handig voor je vakantie, alle tripjes naar het buitenland met Stichting Art, maar ook voor alle museumbezoeken vanuit de studie naar het buitenland en de excursie naar het buitenland in jaar 2. De ICOM-kaart kan je alleen bestellen voor een kalenderjaar, dus bestel deze nog niet meteen als je begint met studeren! Aanmeldingen tot 1 oktober worden ingevoerd als een lidmaatschap van het lopende jaar, aanmeldingen na 1 oktober worden ingevoerd als een lidmaatschap van het daaropvolgende jaar (dus vanaf januari).
Wij raden zeker aan om deze zomer al een museumjaarkaart (als je 18 bent) aan te schaffen, want je hebt het bedrag er zo uit met alle museumbezoekjes. Als je 19 of ouder bent, is een Rembrandtkaart voor het eerste halfjaar van de studie een slimme keuze. Als je dan een ICOM-kaart aanschaft in oktober, kan je je Rembrandtkaart verruilen voor je ICOM-kaart. De Rembrandtkaart is geldig tot en met december 2022.
Vanaf 1 oktober kan je je aanmelden bij ICOM, zodat je in januari 2023 je ICOM-kaart ontvangt. De ICOM kaart maakt de Museumjaarkaart overbodig, dus de Museumjaarkaart kun je na een jaar (in augustus 2023 dus) weer opzeggen om verdere kosten te besparen.
Je kan natuurlijk ook meteen een ICOM-kaart aanvragen, maar dan betaal je voor een heel jaar, terwijl je de kaart nog maar vier maanden kan gebruiken. Met onze tips ben je het voordeligste uit!
Een Museumjaarkaart is te verkrijgen in de meeste Nederlandse musea en via de website te bestellen: https://www.museumkaart.nl
Een ICOM-kaart is via de website van ICOM-Nederland te bestellen:
https://www.icomnederland.nl/lidmaatschap/individueel-lidmaatschap
Een Rembrandtkaart is via de website te bestellen:
https://www.verenigingrembrandt.nl/106/voor-de-leden/rembrandtkaart-en-…
Let op! Het kan even duren voordat je kaart binnen is. De ICOM-kaart ontvang je soms pas vier weken nadat je de kaart hebt aangevraagd.
Een introductie op de studie kunstgeschiedenis is niet compleet zonder Stichting Art te leren kennen, de studiestichting die je studententijd nog een stuk leuker maakt. Gelieerd aan Stichting Art is Article, het tijdschrift van onze opleiding dat tweemaal per collegejaar verschijnt.
Hierin publiceren afgestudeerden, kunstenaars, docenten en studenten (dus ook jij!) artikelen die te maken hebben een bepaald thema. De afgelopen nummers hadden thema’s als rite de passage, seks, en het archief. De inhoud van de artikelen varieert van oude tot hedendaagse kunst en architectuur. Voor ieder wat wils!
Article heeft een levendige, dynamische redactie die bestaat uit bachelorstudenten, masterstudenten en alumni. We schrijven regelmatig vacatures uit, dus houd ons vooral in de gaten.
Benieuwd naar Article? Ga naar www.tijdschriftarticle.nl/lees en ontvang als nieuwe student 50% korting op een jaarabonnement! Dat zijn twee nummers voor slechts €7,50 i.p.v. €14,95 in het eerste jaar.
Veel leesplezier!
Namens de redactie van Article, Hanna Hosman
Bindend studieadvies (BSA)
Het bindend studieadvies aan het eind van je eerste bachelorjaar geeft aan of je mag doorgaan met je studie of niet. Het BSA wordt uitgebracht door de examencommissie, op grond van het aantal studiepunten (EC) dat je hebt gehaald. Elk jaar bestaat uit 8 cursussen van 7,5 EC.
Voor het collegejaar 2023-2024 is de norm 45 EC.
Het BSA wordt als volgt berekend:
- Positief BSA:
- bij 45 EC of meer behaald in 2023-2024. EC's van toegekende vrijstellingen of van vakken behaald in eerdere studiejaren tellen hierbij niet mee.
óf - bij het afronden van het eerstejaarsprogramma van je opleiding aan het einde van 2023-2024. Hierbij tellen toegekende vrijstellingen en vakken van eerder behaalde studiejaren wel mee. Meer informatie over deze optie kun je opvragen bij de studieadviseur van jouw opleiding.
- bij 45 EC of meer behaald in 2023-2024. EC's van toegekende vrijstellingen of van vakken behaald in eerdere studiejaren tellen hierbij niet mee.
- Negatief BSA: als je niet voldoet aan een van bovenstaande routes naar een positief advies.
Je ontvangt de beslissing over het BSA eind juli op je UU-mailadres.
Negatief bindend studieadvies
Als je een negatief bindend studieadvies krijgt, mag je je gedurende vier jaar niet meer voor dezelfde opleiding aan de Universiteit Utrecht inschrijven.
Tussentijds studieadvies
Al eerder gedurende het eerste jaar ontvang je het zogeheten tussentijds studieadvies. Dit is niet bindend.
Het advies wordt gegeven in december of januari van het eerste studiejaar en is gebaseerd op de resultaten van het eerste blok. Je krijgt:
- een positief tussentijds studieadvies bij 15 EC of meer.
- een voortgangswaarschuwing bij 7,5 EC.
- een negatief tussentijds studieadvies bij 0 EC.
Bij uitschrijven voor 1 februari
Als je vóór 1 februari van het eerste studiejaar een verzoek tot uitschrijving doet, krijg je geen bindend negatief studieadvies. Dit geldt alleen in het eerste jaar dat je voor de betreffende opleiding staat ingeschreven. Als je in dat eerste jaar van inschrijving uiterlijk 31 januari je uitschrijfverzoek indient, word je met ingang van 1 februari uitgeschreven en krijg je geen bindend negatief studieadvies. Lees meer over hoe je je kunt uitschrijven.
Studiebegeleiding
Bij een voortgangswaarschuwing of negatief tussentijds studieadvies is het raadzaam contact op te nemen met de tutor en/of studieadviseur. De tutor kan je helpen met vragen over je studievoortgang. De studieadviseur is beschikbaar voor allerlei vragen over facultaire regelingen en de meer organisatorische aspecten van de studie, zoals het maken van een realistische studieplanning, of een gesprek over het verbeteren van je academische vaardigheden. Je kunt ook een afspraak maken met de studieadviseur als persoonlijke of sociaal-maatschappelijke omstandigheden je studievoortgang belemmeren. Om in aanmerking te komen voor een uitzondering op de BSA-regels is contact met je studieadviseur een voorwaarde (zie verder de informatie onder het kopje Bijzondere Persoonlijke Omstandigheden).
Studie stoppen
Als je met je studie wilt stoppen, of dit na een negatief bindend studieadvies moet doen, word je geadviseerd dit met de studieadviseur te bespreken. Er zijn mogelijk regelingen die voor jou gelden waar je profijt van kunt hebben. De studieadviseur kan je eventueel ook informeren over de mogelijkheden van een andere studie aan de Universiteit Utrecht of het overstappen naar een andere onderwijsinstelling.
Als je door bijzondere persoonlijke omstandigheden (mogelijk) niet kunt voldoen aan de eisen van het BSA, kun je de examencommissie verzoeken hier rekening mee te houden bij het uitbrengen van het BSA. Het is hiervoor wel noodzakelijk dat je, wanneer dergelijke omstandigheden zich voordoen, deze zo spoedig mogelijk -voorzien van bewijs- aan de studieadviseur meldt. De studieadviseur biedt passende begeleiding om de vertraging zoveel mogelijk te beperken en informeert je over relevante regelingen en procedures.
Onder bijzondere persoonlijke omstandigheden wordt verstaan:
- ziekte
- zwangerschap
- functiebeperking
- psychische omstandigheden
- ernstige familieomstandigheden
- topsport
- bestuursactiviteiten (voor een studentenorganisatie met volledige rechtsbevoegdheid of in het kader van de organisatie en het bestuur van de Universiteit Utrecht, de faculteit of de opleiding)
Verzoek indienen bij de examencommissie
Nadere informatie over het indienen van een verzoek volgt in mei 2024. De gesprekken met de examencommissie vinden plaats eind juni of begin juli 2024.
Meer informatie
Lees meer over het bindend studieadvies en bijzondere omstandigheden in artikel 7.4.3 van de algemene Onderwijs- en examenregeling (OER) bacheloropleidingen.