Introductie 2022

Tijdens de introductie maak je kennis met je studiegenoten en je tutor. Daarnaast krijg je informatie over allerlei praktische zaken, zoals ICT, studiebegeleiding en het Bindend Studieadvies.
Beste aankomend eerstejaarsstudent(e),
Het was een fijn treffen tijdens de matchingsdagen. Maar nu is het bijna zover: jullie starten met de studie Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Van harte welkom. Maandag 5 en dinsdag 6 september reserveren we alvast voor de Bachelor introductie. Je maakt die dag kennis met docenten, tutoren en mentoren, de studieadviseur, Stichting Art, en natuurlijk je medestudenten in het eerste studiejaar. Ook neem je een kijkje bij de Universiteitsbibliotheek, het Studiepunt en andere panden waar je tijdens je studie vaak zal zijn. Het programma van de introductie kan je vinden op de volgende site: https://students.uu.nl/gw/kunstgeschiedenis-ba/nieuwe-student
Wil je alvast graag op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten rond de opleiding, houd dan de Facebookpagina’s van de opleiding en van Stichting Art in de gaten. Met vragen kan je altijd bij mij terecht op het e-mailadres p.vanrossem@uu.nl
Wanneer je direct van school komt is studeren aan de Universiteit in het begin altijd een beetje wennen. Er zal van je verwacht worden dat je zelfstandig werkt, goed oplet, je actief opstelt en dat je alles wat je ziet en leest kritisch analyseert en zorgvuldig formuleert. De vakken volgen en halen is maar het begin: minstens zo belangrijk is dat je voor jezelf ontdekt waar jouw interesses en kwaliteiten liggen en dat je tijdens je studie een pakket gaat samenstellen dat echt bij jou past. Wij zijn er om jou daar bij te begeleiden. De docenten en ikzelf kijken uit naar jullie komt. Wij wensen je alvast heel veel plezier en succes met de studie Kunstgeschiedenis.
Tot ziens in Utrecht!
Met vriendelijke groet, namens de opleiding Kunstgeschiedenis,
Dr. Patrick Van Rossem, Afdelingshoofd Kunstgeschiedenis
Hartelijk welkom bij het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht. Dit is het begin van een nieuwe fase in je leven, de keuze voor een universitaire studie. Je hebt gekozen voor de studie Kunstgeschiedenis aan ons Departement, en deze keuze betekent veel voor jou en veel voor ons. Voor jou, omdat je studie je een unieke mogelijkheid biedt om alle capaciteiten te ontwikkelen die je in je hebt. Kunstgeschiedenis studeren vraagt je om veel te lezen, goed te kijken, na te denken, te onderzoeken, discussiëren, schrijven en presenteren. En het betekent ook veel voor ons, omdat we jou inspirerend onderwijs willen bieden, bij ons onderzoek betrekken, laten zien wat je kunt doen met kunsthistorische kennis en –vaardigheden ook buiten je directe studiepad en je voorbereiden op vervolgstudie of beroepswereld.
Afgelopen jaar heeft het onderwijs voornamelijk digitaal plaatsgevonden. Vanaf september verwachten we gelukkig weer onderwijs op locatie te kunnen verzorgen. Dat is natuurlijk afhankelijk van de ontwikkelingen en wellicht moet er in het begin van het studiejaar nog een uitzondering worden gemaakt wat betreft grote bijeenkomsten.
De opleiding Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht – we mogen dat met trots zeggen – geldt als een van de beste in het land. Wij zullen onze uiterste best doen die hoge maatstaven opnieuw waar te maken. Van jou verwachten we dat je je ook daadwerkelijk inzet vanaf dag één. Studeren is niet alleen aan de formele eisen van je opleiding voldoen, maar vooral het beste halen uit alles wat de universiteit je intellectueel, sociaal en cultureel te bieden heeft. Onze ervaring is dat je optimaal zult profiteren van de universiteit als je zelf veel in je studie investeert.
Soms kan de universiteit een nogal ontoegankelijke indruk maken, zeker in het begin. Je vaste werkgroep gedurende het eerste jaar van de opleiding Kunstgeschiedenis en de activiteiten van Stichting Art zijn bedoeld om je snel te laten wennen en thuis te laten voelen.
Namens de docenten en studenten van de opleiding Kunstgeschiedenis wensen wij je een leuke, interessante en succesvolle studietijd toe!
Christianne Smit
Onderwijsdirecteur departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis
Beste eerstejaars student Kunstgeschiedenis,
Welkom bij de opleiding Kunstgeschiedenis. Heel fijn om te horen dat jij voor onze opleiding gekozen hebt!
Als studieadviseur van de opleiding Kunstgeschiedenis willen wij je een indruk geven van de studiebegeleiding bij onze opleiding. Voor de eerstejaars studenten is er een gedegen begeleiding ontwikkeld. Deze begeleiding is belangrijk, omdat Kunstgeschiedenis studeren niet vrijblijvend is. Voor het bindend studieadvies (BSA) is het in het eerste jaar van de opleiding vereist minimaal 45 ECTS (studiepunten) te behalen.
Op 5 en 6 september start de introductie van het nieuwe collegejaar. Dit is een vakinhoudelijke introductie met voorlichting over de inhoud en de opbouw van het eerstejaars studieprogramma. Studentmentoren begeleiden de eerstejaars studenten tijdens de introductie. Tevens ontmoet je medestudenten, tutordocenten en maak je kennis met de Stichting Art, de studiestichting van de studenten Kunstgeschiedenis.
Aanwezigheid bij de introductie is verplicht.
In het eerste semester volgen de studenten alle cursussen steeds in dezelfde werkgroep. Zo leer je je eigen groep goed kennen. De colleges van de verschillende cursussen worden door vakspecialisten gegeven. Naast deze cursusdocenten is er per werkgroep één vaste tutordocent, die de studenten gedurende het gehele jaar zal begeleiden. De cursusdocent wisselt per cursus, de tutordocent blijft het hele jaar voor de student dezelfde persoon. De tutorbegeleiding vindt gedurende het studiejaar regelmatig plaats via individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten.
De studieadviseur is voor de student eveneens een vast aanspreekpunt. Je kunt naar de studieadviseur bij een ingewikkelde studieplanning of als er sprake is van studievertraging vanwege bijzondere persoonlijke omstandigheden. Maar je bent ook altijd welkom met vragen over het bindend studieadvies, over de examenregeling, vrijstellingen binnen het studieprogramma of studeren met een functiebeperking. Je kunt zelf contact op nemen met een studieadviseur, bijvoorbeeld als je tutor je doorverwijst. Voor vragen over de introductie kun je terecht bij de introductiecommissie. Bij bijzondere persoonlijke omstandigheden is het beter direct een bericht naar ons te sturen via studieadvieskunstgeschiedenis.gw@uu.nl.
Veel succes het komende jaar!
Met vriendelijke groet,
Alison Jenkins, Evelien Hazewinkel, Stefan Vuurens, Jannie Oosting en Hein Augustijn
Studieadviseurs Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis
Lieve aankomend eerstejaarsstudent,
Welkom bij de allerleukste opleiding van Nederland! De komende drie jaar zal je volledig worden ondergedompeld in beeldende kunst en architectuur, kortweg, al het moois dat de mensheid ooit geschapen heeft.
Wij (Luna, Yvonne, Lucien, Pascalle en Isis) zijn de introductiecommissie en samen met een team van tutoren en mentoren staan wij voor jou klaar zodat jij je beste start van de studie krijgt! We hopen voor het eerst kennis met jullie te maken op het introductiekamp, dat wij in samenwerking met Stichting Art organiseren voor jullie! Dit zal plaatsvinden op 29, 30, 31 augustus en 1 september. We zullen deze week afreizen naar het mooie Ommen en zijn bezig met de organisatie van een aantal hele leuke activiteiten. De aanmeldingen zullen snel gaan, dus meld je meteen aan als je mee wil!
Daarna zal op 5 en 6 september de facultaire introductie zijn, deze is voor iedereen verplicht en vindt plaats in Utrecht. Op deze dagen maak je kennis met de opleiding, het docententeam, je tutor en je mentoren. Op 9 september starten de eerste colleges en gaat je leven als student kunstgeschiedenis écht beginnen.
Alle informatie die je nog nodig gaat hebben komt op Blackboard, de digitale leeromgeving van de Universiteit Utrecht. Om hier te komen ga je naar uu.blackboard.com en log je in met je solis-id. Deze heb je als het goed is via de mail ontvangen (of je ontvangt ‘m binnenkort) en bestaat uit je studentenmail + wachtwoord. Onder Introductie Kunstgeschiedenis staat alle benodigde informatie en een digitale versie van het briefpakket, ook kun je via de contactpagina vragen stellen of een docent mailen.
Omdat de start van een studie spannend en nieuw is, kan het zijn dat je nog veel vragen hebt over hoe het studeren precies in zijn werk gaat en zul je misschien tegen een aantal dingen aanlopen. Daarom willen wij, samen met een zestal mentoren, ons graag inzetten om jullie te helpen! Je kan ons alles vragen wat je maar wilt, van inhoudelijke vragen over de studie tot tips voor het zoeken naar een kamer. Op de volgende pagina zullen we ons allemaal even voorstellen!
Voor nu wensen wij je een hele fijne vakantie en kijken we er naar uit om je te ontmoeten!
Wij hebben heel veel zin in!
Hartelijke groet,
De introductiecommissie 2022
Luna van Hofslot – Voorzitter
Yvonne Dronkers – Secretaris
Luciën Stolk – Penningmeester
Pascalle Dorrestein – Commissaris Activiteiten
Isis Meeuwissen- Assessor
Lieve eerstejaars kunstgeschiedenis student,
Zo mag je je vanaf nu noemen! Wat ontzettend leuk dat je hebt gekozen voor deze prachtige studie in deze prachtige stad.
Als tweedejaars student begrijp ik als geen ander dat bij een grote stap als deze ook veel spanningen en onwetendheden komen kijken. Ik vind het belangrijk dat je weet dat het helemaal niet gek is om te op zoek te zijn naar je plek in de stad en dat vragen stellen alles behalve stom is! Zoals je snel zult merken, ben je van harte welkom en ontvangen we je graag. Stichting Art is de perfecte plek om medestudenten te leren kennen en een perfecte aanvulling op de studie kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht.
Stichting Art zal dit jaar wederom klaar staan met veel activiteiten zoals onze borrels, symposia, (thema)feesten en excursies! Ook voor onderwijsgerichte activiteiten is Stichting Art de plek, zo worden er bijvoorbeeld tentamentrainingen georganiseerd. Elk jaar staat er een grote en een kleine reis gepland; dé uitstap van het jaar! Afgelopen april reisde Stichting Art af naar Kopenhagen en dit was een groot succes.
Dit jaar belooft een extra bijzonder jaar te worden; Stichting Art bestaat namelijk 40 jaar! Je zult getuige zijn van een heus lustrumjaar. Stichting Art is op 17 mei 1983 opgericht, wel even geleden dus… Elk jaar wordt de verjaardag van de stichting gevierd in de diesweek en elke vijf jaar wordt er hiervoor extra groots uitgepakt met een lustrum! Ter ere van dit lustrum zal er heel het jaar door extra aandacht worden besteed aan feest en gezelligheid.
Het Art-kantoor zal vele dagen geopend zijn, waar je terecht kunt voor een gratis kop koffie of thee met iets lekkers. Ook is het een fijne plek om met medestudenten te praten over lesmateriaal, docenten en opkomende tentamens.
Mocht je nu al graag contribuant worden, dan kan dat! Het inschrijfformulier vind je hier. Dit formulier kun je ingevuld opsturen naar bestuur@stichting-art.nl. Ik kan niet wachten om jullie persoonlijk te ontmoeten en te leren kennen.
Vergeet ook niet een kijkje te nemen op onze Instagram deze zomer: @stichting_art. Namens het bestuur wens ik je een hele fijne zomer!
Veel liefs,
Maar echt heel veel liefs,
Max Nobel
Voorzitter van Stichting Art
Bestuur 40
YES we mogen! Na twee jaar corona mogen we eindelijk weer op introductiekamp naar Ommen! Dit betekent bijna vier dagen lang gezelligheid, spelletjes, uitstapjes en je nieuwe medestudenten kennen. Ze zeggen altijd dat je studievrienden je vrienden voor het leven blijven. Wat is nou een mooier begin van je vriendschap dan samen op introductiekamp te zijn geweest.
Het kamp vindt plaats op 29, 30, 31 augustus en 1 september en staat dit jaar helemaal in het teken van een tijdreis. We reizen namelijk af naar de periode van het Neoclassicisme, de Romantiek en het Realisme en strijden in drie teams om wie de beste kunststroming is. Op deze manier leer je niet alleen je medestudenten kennen, maar doe je ook nog eens een kennis op die zeker van pas komt tijdens je eerste jaar.
Je gaat niet alleen met je nieuwe medestudenten op kamp, ook de mentoren, het nieuwe bestuur en natuurlijk de introductiecommissie gaan met je mee. Zij hebben een superleuk programma in petto voor jullie. Belangrijk om te weten is dat Stichting Art een studiestichting is, dit is dus geen ontgroeningskamp! Het is echt bedoeld om je medestudenten en Stichting Art beter te leren kennen. Op deze manier bouw je contacten op die je hele studietijd stand zullen houden.
De kosten voor het kamp bedragen €65,-. Word jij contribuant bij Stichting Art, dan krijg jij €5,- korting. Let op: deze korting geldt alleen wanneer je je tegelijk voor Stichting Art en het kamp aanmeldt. Bij deze prijs zitten eten, drinken en alle overnachtingen inbegrepen. Reiskosten zijn voor eigen rekening, dus zorg voor een opgeladen OV kaart.
Op de volgende pagina staat het aanmeldformulier voor het kamp. Wil je mee op kamp? Vul dit formulier in en stuur het voor 12 augustus naar introductiecommissie@stichting-art.nl . Ook met vragen over het kamp kan je ons op dit mailadres bereiken. Wees er snel bij, want er is maar beperkt plek en vol = vol.
Wij hebben er ontzettend veel zin in, en we hopen jij ook. Tot dan!
Liefs,
De introductiecommissie 2022
WhatsApp contact
Wij stellen ons graag voor, maar natuurlijk leren wij jullie ook graag kennen en willen we jullie ook de mogelijkheid geven om elkaar te leren kennen! Daarom lijkt het ons leuk om in augustus alvast een appgroep aan te maken met alle eerstejaarsstudenten en mentoren. Daarnaast maken we voor iedere tutorgroep een aparte WhatsAppgroep aan. Op deze manier kan iedereen zich alvast een beetje voorstellen, vragen stellen en gewoon gezellig kletsen! Lijkt dit je wat? Stuur dan een mailtje naar introductiecommissie@stichting-art.nl met je naam en telefoonnummer!
De introductiecommissie
Luna van Hofslot Ik ben derdejaars kunstgeschiedenisstudent en vind ik het heerlijk om door Utrecht te wandelen, musea te bezoeken of dagtripjes te maken naar leuke steden. Ik ben altijd in voor gezelligheid, een drankje of een leuk feestje en daarom hoop ik dan ook dat we er een mooie tijd van gaan maken.
Yvonne Dronkers Yvonne is de secretaris van de Introductiecommissie en aankomend jaar secretaris van het bestuur van Stichting Art. Ze houdt erg van spelletjes ( is ook wel redelijk fanatiek, maar ze kan tegen haar verlies hoor ; ) ), podcasts luisteren en lezen.
Luciën Stolk Luciën is van origine Domstedeling en tevens de penningmeester van de introductiecommissie van dit jaar. Aankomend jaar bekleedt hij de functie van penningmeester binnen het bestuur van Stichting Art. In zijn vrije tijd maakt hij vooral muziek, als het kan met andere mensen. Verder houdt hij van gezelligheid, rode wijn en alle soorten muziek.
Pascalle Dorrestein Pascalle is commissaris activiteiten van de Introcommissie en aankomend jaar commissaris intern binnen het bestuur van Stichting Art. Ze vindt het altijd superleuk om ergens te gaan borrelen, je gaat haar vast wel vaker tegenkomen bij de vele Art – borrels.
Isis Meuwissen Isis is ook bekleedt de functie van assessor binnen de introductiecommissie. Als vierdejaars kunstgeschiedenisstudent weet ze al het een en ander over onze opleiding. Daarnaast vindt ze het leuk om een biertje ( of 5 ) te drinken op het terras, maar kan ze ook soms net een oma zijn die lekker om 10 uur in bed ligt.
De mentoren
Tess Trommel Heee, ik ben Tess, ik ben 21 en straks 2e jaars bij Kunstgeschiedenis. Ik vind het heel leuk om jullie mentor te zijn, omdat ik tijdens mijn intro de allerliefste vrienden heb ontmoet. Alle kunst vind ik mooi en ik weet nooit wat mijn favoriete kunstenaar is, maar ik word altijd te blij van de monsters in middeleeuwse kunst. Ik heb een lichte obsessie met wonen aan het strand bij Kopenhagen, maar ik woon nu heel fijn met mijn vriend in Utrecht. Verder fotografeer ik heel graag, dus sorry alvast als ik het hele kamp candid foto’s van je probeer te maken <3
Robin Zeekaf Hey! Ik ben Robin en ik vorm samen met Eline één van de mentorduo's voor de nieuwe kunstgeschiedenis studenten. Tekenen, het lezen van een goed boek en de natuur in gaan zijn voor mij dingen waardoor het studeren dragelijk blijft ;) en ik kijk ernaar uit de nieuwe eerstejaars te begeleiden.
Febe Schumacher Hi ik ben Febe, eerstejaars en start komend jaar ook met de studie literatuurwetenschap. Ik houd erg van planten en woon in een soort urban jungle. Ik ga nooit het huis uit zonder de essentials: een boek en iets lekkers.
Meerte Schellevis Hoi hoi! Ik ben Meerte, en ik ben heel blij dat ik vanaf volgend jaar mentor mag zijn! Ik heb er super veel zin in, en ik hoop op een hele gezellige tijd, en op het leren kennen van heel veel nieuwe mensen. Ook hoop ik mensen goed te kunnen gaan helpen, dus voor vragen mag je me altijd contacten. We gaan een super leuk jaar tegemoet! Liefs!
Bibi Drijver Hi!! Ik ben Bibi, aankomend tweedejaars en heb voor het verdiepingspakket modern gekozen. Binnen Stichting Art heb ik dit collegejaar in de feestcommissie gezeten en zal nu een van jullie mentoren zijn! Het leukste aan de studie vind ik de excursies, zo komt de stof echt tot ‘leven’. Verder ben ik fan van het impressionisme. Ik heb echt genoten van het eerste jaar kunstgeschiedenis en veel geleerd met super gezellige mensen. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat jullie een top jaar tegemoet gaan!
Eline Vogelaar Hoi, ik ben aankomend mentor Eline. Ik ga aan mijn tweede jaar kunstgeschiedenis beginnen met het verdiepingspakket oud. Ik ben een echte huismus: ik hou van koken, spelletjes spelen en een lekker avondje op de bank hangen. Maar ben ook niet weg van een feestje:) Hopelijk tot volgend jaar!
Het cursusmateriaal dat je per cursus nodig hebt, vind je in de Cursusplanner.
Met vragen hierover kun je altijd terecht bij de programmacoördinator via p.vanrossem@uu.nl of Studiestichting ART via bestuur@stichting-art.nl
De studie kunstgeschiedenis staat bekend om de vele museumbezoeken en tripjes. Ook wordt er vaak van je verwacht op eigen gelegenheid het museum te bezoeken. Daarnaast is het natuurlijk hartstikke leuk om zelf een dagje weg te gaan naar het museum met studiegenootjes. Daarom is het handig om een museumkaart aan te schaffen. Je moet de kosten hiervoor namelijk allemaal zelf dragen. Er zijn verschillende museumkaarten. We zetten ze even voor je op een rijtje.
De museumjaarkaart.
De museumjaarkaart is een jaar geldig na aanschaf van de kaart en kost € 32,45 (t/m 18 jaar) of € 64,90 (18+). Met een museumjaarkaart krijg je gratis toegang tot meer dan 400 musea en tentoonstellingen in Nederland.
De Rebrandtkaart
De Rembrandtkaart kost €28,- per kalenderjaar en biedt toegang tot 125 Nederlandse musea.
De ICOM-kaart.
De ICOM-kaart kost voor studenten € 47,50 per jaar en biedt je gratis toegang tot bijna alle musea in Nederland en daarbuiten! Dit is natuurlijk super handig voor je vakantie, alle tripjes naar het buitenland met Stichting Art, maar ook voor alle museumbezoeken vanuit de studie naar het buitenland en de excursie naar het buitenland in jaar 2. De ICOM-kaart kan je alleen bestellen voor een kalenderjaar, dus bestel deze nog niet meteen als je begint met studeren! Aanmeldingen tot 1 oktober worden ingevoerd als een lidmaatschap van het lopende jaar, aanmeldingen na 1 oktober worden ingevoerd als een lidmaatschap van het daaropvolgende jaar (dus vanaf januari).
Wij raden zeker aan om deze zomer al een museumjaarkaart (als je 18 bent) aan te schaffen, want je hebt het bedrag er zo uit met alle museumbezoekjes. Als je 19 of ouder bent, is een Rembrandtkaart voor het eerste halfjaar van de studie een slimme keuze. Als je dan een ICOM-kaart aanschaft in oktober, kan je je Rembrandtkaart verruilen voor je ICOM-kaart. De Rembrandtkaart is geldig tot en met december 2022.
Vanaf 1 oktober kan je je aanmelden bij ICOM, zodat je in januari 2023 je ICOM-kaart ontvangt. De ICOM kaart maakt de Museumjaarkaart overbodig, dus de Museumjaarkaart kun je na een jaar (in augustus 2023 dus) weer opzeggen om verdere kosten te besparen.
Je kan natuurlijk ook meteen een ICOM-kaart aanvragen, maar dan betaal je voor een heel jaar, terwijl je de kaart nog maar vier maanden kan gebruiken. Met onze tips ben je het voordeligste uit!
Een Museumjaarkaart is te verkrijgen in de meeste Nederlandse musea en via de website te bestellen: https://www.museumkaart.nl
Een ICOM-kaart is via de website van ICOM-Nederland te bestellen:
https://www.icomnederland.nl/lidmaatschap/individueel-lidmaatschap
Een Rembrandtkaart is via de website te bestellen:
https://www.verenigingrembrandt.nl/106/voor-de-leden/rembrandtkaart-en-…
Let op! Het kan even duren voordat je kaart binnen is. De ICOM-kaart ontvang je soms pas vier weken nadat je de kaart hebt aangevraagd.
Een introductie op de studie kunstgeschiedenis is niet compleet zonder Stichting Art te leren kennen, de studiestichting die je studententijd nog een stuk leuker maakt. Gelieerd aan Stichting Art is Article, het tijdschrift van onze opleiding dat tweemaal per collegejaar verschijnt.
Hierin publiceren afgestudeerden, kunstenaars, docenten en studenten (dus ook jij!) artikelen die te maken hebben een bepaald thema. De afgelopen nummers hadden thema’s als rite de passage, seks, en het archief. De inhoud van de artikelen varieert van oude tot hedendaagse kunst en architectuur. Voor ieder wat wils!
Article heeft een levendige, dynamische redactie die bestaat uit bachelorstudenten, masterstudenten en alumni. We schrijven regelmatig vacatures uit, dus houd ons vooral in de gaten.
Benieuwd naar Article? Ga naar www.tijdschriftarticle.nl/lees en ontvang als nieuwe student 50% korting op een jaarabonnement! Dat zijn twee nummers voor slechts €7,50 i.p.v. €14,95 in het eerste jaar.
Veel leesplezier!
Namens de redactie van Article, Hanna Hosman
Bindend studieadvies (BSA)
Het bindend studieadvies aan het eind van je eerste bachelorjaar geeft aan of je mag doorgaan met je studie of niet. Het BSA wordt uitgebracht door de examencommissie, op grond van het aantal studiepunten (EC) dat je hebt gehaald. Elk jaar bestaat uit 8 cursussen van 7,5 EC.
Voor het collegejaar 2022-2023 is de norm 45 EC.
Het BSA wordt als volgt berekend:
- Positief BSA:
- bij 45 EC of meer behaald in 2022-2023. EC's van toegekende vrijstellingen of van vakken behaald in eerdere studiejaren tellen hierbij niet mee.
óf - bij het afronden van het eerstejaarsprogramma van je opleiding aan het einde van 2022-2023. Hierbij tellen toegekende vrijstellingen en vakken van eerder behaalde studiejaren wel mee. Meer informatie over deze optie kun je opvragen bij de studieadviseur van jouw opleiding.
- bij 45 EC of meer behaald in 2022-2023. EC's van toegekende vrijstellingen of van vakken behaald in eerdere studiejaren tellen hierbij niet mee.
- Negatief BSA: als je niet voldoet aan een van bovenstaande routes naar een positief advies.
Je ontvangt de beslissing over het BSA eind juli op je UU-mailadres.
Negatief bindend studieadvies
Als je een negatief bindend studieadvies krijgt, mag je je gedurende vier jaar niet meer voor de opleiding inschrijven.
Tussentijds studieadvies
Al eerder gedurende het eerste jaar ontvang je het zogeheten tussentijds studieadvies. Dit is niet bindend.
Het advies wordt gegeven in december of januari van het eerste studiejaar en is gebaseerd op de resultaten van het eerste blok. Je krijgt:
- een positief tussentijds studieadvies bij 15 EC of meer.
- een voortgangswaarschuwing bij 7,5 EC.
- een negatief tussentijds studieadvies bij 0 EC.
Bij uitschrijven voor 1 februari
Als je vóór 1 februari van het eerste studiejaar een verzoek tot uitschrijving doet, krijg je geen bindend negatief studieadvies. Dit geldt alleen in het eerste jaar dat je voor de betreffende opleiding staat ingeschreven. Als je in dat eerste jaar van inschrijving uiterlijk 31 januari je uitschrijfverzoek indient, word je met ingang van 1 februari uitgeschreven en krijg je geen bindend negatief studieadvies. Lees meer over hoe je je kunt uitschrijven.
Bij een voortgangswaarschuwing of negatief tussentijds studieadvies is het raadzaam contact op te nemen met de tutor en/of studieadviseur. De tutor kan je helpen met vragen over je studievoortgang. De studieadviseur is beschikbaar voor allerlei vragen over facultaire regelingen en de meer organisatorische aspecten van de studie, zoals het maken van een realistische studieplanning. Je kunt ook een afspraak maken met de studieadviseur als persoonlijke of sociaal-maatschappelijke omstandigheden je studievoortgang belemmeren. Om in aanmerking te komen voor een uitzondering op de BSA regels is contact met je studieadviseur een voorwaarde (zie verder de informatie onder het kopje Bijzondere Persoonlijke Omstandigheden).
Studie stoppen
Als je met je studie wilt stoppen, of dit na een negatief bindend studieadvies moet doen, wordt je geadviseerd dit met de studieadviseur te bespreken. De studieadviseur kan je eventueel ook informeren over de mogelijkheden van een andere studie aan de Universiteit Utrecht of aan een andere onderwijsinstelling.
Als je door bijzondere persoonlijke omstandigheden (mogelijk) niet kunt voldoen aan de eisen van het BSA, kun je de examencommissie verzoeken hier rekening mee te houden bij het uitbrengen van het BSA. Het is hiervoor wel noodzakelijk dat je, wanneer dergelijke omstandigheden zich voordoen, deze zo spoedig mogelijk -voorzien van bewijs- aan de studieadviseur meldt.
Onder bijzondere persoonlijke omstandigheden wordt verstaan:
- ziekte
- zwangerschap
- functiebeperking
- ernstige familieomstandigheden
- topsport
- bestuursactiviteiten (voor een studentenorganisatie met volledige rechtsbevoegdheid of in het kader van de organisatie en het bestuur van de Universiteit Utrecht, de faculteit of de opleiding)
Verzoek indienen; deadline 11 juni 2023
Je kunt in Osiris Student een verzoek indienen aan de examencommissie om jouw persoonlijke omstandigheden mee te wegen bij het uitbrengen van het BSA. Dit kan vanaf 1 mei; de deadline voor het indienen van een verzoek is zondag 11 juni 2023 – óók als dan nog niet alle resultaten bekend zijn.
- Klik in Osiris op het pijltje naast Zaken rechtsboven. Je ziet nu het venster Mijn zaken. Klik vervolgens op de knop Start een nieuwe zaak. Kies voor het type Verzoek examencommissie en start de zaak Verzoek meewegen bijzondere omstandigheden BSA.
- Heb je geen toegang (meer) tot Osiris Student? Vraag dan een meldformulier aan via BSA-verzoeken-GW@uu.nl.
Gesprek examencommissie
Als je je verzoek mondeling wilt toelichten in een gesprek met de examencommissie, kun je dit aangeven bij je verzoek. In de tabel hieronder zie je wanneer de gesprekken voor jouw opleiding plaatsvinden. Je ontvangt ongeveer een week van tevoren een uitnodiging met de precieze tijd en locatie.
Opleidingen | Datum BSA gesprekken |
Duits, Engels, Frans, Italiaans, Keltisch, Nederlands, Spaans | dinsdag 4 juli (onder voorbehoud) |
CIW, Literatuurwetenschap, Taalwetenschap | dinsdag 27 / donderdag 29 juni |
Media & Cultuur, Muziekwetenschap | dinsdag 27 juni (eventueel ook 26 juni) |
LAS en TCS | Vrijdag 30 juni / woensdag 5 juli |
Geschiedenis en Kunstgeschiedenis | vrijdag 30 juni |
PPE | woensdag 5 juli |
Kunstmatige Intelligentie | dinsdag 4 juli |
Filosofie, Islam & Arabisch, Religiewetenschappen | donderdag 6 juli |
Meer informatie
Lees meer over het bindend studieadvies en bijzondere omstandigheden in artikel 7.4.3 van de algemene Onderwijs- en examenregeling (OER) bacheloropleidingen.