Eindwerkstuk
In het laatste jaar van je bacheloropleiding schrijf je een eindwerkstuk. Je eindwerkstuk bestaat uit de volgende onderdelen:
- Je verricht een klein wetenschappelijk onderzoek (denk aan een psychologisch experiment, een programmeeropdracht, een literatuuronderzoek, enzovoort).
- Je legt je bevindingen vast in een wetenschappelijk verslag.
- Je sluit af met een mondelinge presentatie voor je medestudenten.
Je krijgt individuele begeleiding van een docent, en parallel daaraan neem je deel aan een scriptieklas.
Je schrijft je eindwerkstuk in het laatste jaar van je bachelorprogramma. Je moet 120 EC behaald hebben voordat je kunt beginnen.
Eindwerkstuk van 7,5 EC
Als je een eindwerkstuk van 7,5 EC schrijft, voltooi je dit in 1 blok. Je kunt in elk willekeurig blok starten.
Eindwerkstuk van 15 EC
Een eindwerkstuk van 15 EC voltooi je iin een semester (2 blokken). Je kunt in periode 1 of 3 starten.
Je kunt een regulier (7,5 ECTS) of een groot (15 ECTS) eindwerkstuk doen. Het verschil zit hem in de hoeveelheid werk die je in het onderzoek steekt en de omvang van het verslag. Een indicatie voor die omvang is:
- 7,5 EC: 5.000 - 7.500 woorden
- 15 EC: 10.000 - 15.000 woorden
Inschrijven gaat in twee stappen:
- Je schrijft je eerst via OSIRIS in voor het eindwerkstuk. Dit kan alleen tijdens de reguliere inschrijfperiodes. Inschrijven tijdens de na-inschrijving is niet mogelijk. Je schrijft je in voor het eindwerkstuk van 7,5 EC (cursuscode KI3V12011) of voor het eindwerkstuk van 15 EC (cursuscode KI3V12012).
- Vervolgens meld je je aan voor een specifiek onderwerp. Nadat je je in Osiris hebt aangemeld, vind je meer informatie over de beschikbare onderwerpen en begeleiders in Blackboard. Daar vind je ook verdere instructie over hoe en wanneer je je kunt aanmelden voor een onderwerp. Dit zal enkele weken voor het begin van het blok zijn.
Een goed onderwerp sluit aan bij je verdiepingspakket, of bij andere gevorderde cursussen die je binnen je major hebt gevolgd. Het is verstandig om al vroeg te beginnen met oriënteren op een mogelijk onderwerp, bijvoorbeeld door hierover informeel te praten met docenten en medestudenten, of door eerdere eindwerkstukken binnen de opleiding te bekijken. Je wordt hiermee op weg geholpen binnen de cursus Experimentele Methoden en Statistiek (cursuscode 202000005).
Als onderdeel van de aanmeldprocedure meld je je via Blackboard aan voor een van de beschikbare onderwerpen of thema's. Vervolgens krijg je een begeleider toegewezen. Samen met deze begeleider zorg je voor een precieze toespitsing en afbakening van je onderzoek.
De inhoudelijke begeleiding van je eindwerkstuk is in de handen van een individuele begeleider, meestal een docent van de opleiding KI. Je hebt ongeveer eens per 2 weken een afspraak met je begeleider.
Gedurende de tijd dat je aan je eindwerkstuk werkt, neem je ook deel aan een scriptieklas, met in totaal 4 bijeenkomsten. Hier krijg je begeleiding gericht op het proces van het schrijven van een scriptie. Je presenteert hier je onderzoeksplan, en later je resultaten.
In week 3 van de onderwijsperiode waarin je met je eindwerkstuk start, lever je een onderzoeksplan in, dat beoordeeld wordt met een voldoende of onvoldoende. Dit plan is 1-2 pagina's lang, en bestaat uit de vogende onderdelen:
- vraagstelling: de onderzoeksvraag/vragen die in het onderzoek beantwoord gaat/gaan worden, met enige achtergrond en toelichting
- methode: een schets van de methode die gebruikt zal gaan worden om de onderzoeksvraag te beantwoorden
- academische inbedding: de wetenschappelijke relevantie van het onderzoek, de relevantie voor KI, en een voorlopige bronnenlijst
In het beoordelingsformulier (zie het uitklapje verderop op de pagina) staan de criteria gespecificeerd waaraan je scriptie moet voldoen. Daarnaast gelden nog de volgende eisen:
- Zowel in de inleiding als in de conclusie van het verslag ga je in op de plaats van het gekozen onderwerp binnen het ruimere gebied van de Kunstmatige Intelligentie.
- In overleg met de begeleider mag je ook groepsgewijs een bacheloronderzoek uitvoeren. Iedereen moet dan wel een eigen invalshoek en vraagstelling ontwikkelen, en uiteindelijk een eigen verslag schrijven. Overlappende delen van de scripties, bijvoorbeeld in de inleidende gedeeltes, blijven tot het minimum beperkt maar kunnen door de begeleider worden toegestaan. Wel moet van elk deel van de scripties helder zijn wie het heeft geschreven, en op wiens werk de tekst is gebaseerd.
- Op de titelpagina van je eindwerkstuk staat het volgende:
- je naam
- je studentnummer
- de naam van je begeleider
- de naam van je tweede beoordelaar
- de datum
- de naam van je opleiding (bachelor Kunstmatige Intelligentie, UU)
- het aantal EC
Eindwerkstuk inleveren
Als je eindwerkstuk klaar is, moet je het inleveren in Osiris Student (je hoeft je eindwerkstuk dus niet te mailen naar je begeleider). In Osiris kun je ook de voortgang volgen en verschijnt het eindcijfer.
Als je begeleider heeft aangegeven dat je eindwerkstuk klaar is voor beoordeling, ga je als volgt te werk:
- je uploadt je eindwerkstuk in Osiris Student > Zaken > Mijn zaken > Start een nieuwe zaak met het plusje rechtsonder. Een nieuw venster opent. Zorg dat je pop-up blocker uit staat, anders wordt het nieuwe venster niet geopend. Kies Scriptie en afstuderen > GW: Beoordeling eindwerkstuk/scriptie
en - je uploadt je eindwerkstuk in Blackboard (voor een plagiaatcheck)
Heb je een voldoende?
Als je een voldoende hebt gekregen, lever je je eindwerkstuk in in het digitale scriptiearchief van de UU. Dit is verplicht.
- Ga naar Osiris Student > Zaken
- Kies Archiveren & publiceren scriptie - Vervolgzaak
- Archiveer je scriptie
Bacheloreindwerkstukken worden standaard niet gepubliceerd.
Formulieren en regelingen eindwerkstuk
De beoordeling van je eindwerkstuk verloopt aan de hand van vaste procedures. Je kunt je hierop voorbereiden door onderstaande documenten en teksten goed door te nemen voordat je begint met schrijven.
Alle eindwerkstukken worden door 2 docenten beoordeeld. Als je begeleider een docent is die verbonden is aan de bacheloropleiding, dan is deze ook je eerste beoordelaar (c.q. de ‘examinator’).
Je eindwerkstuk wordt beoordeeld aan de hand van dit beoordelingsformulier (word). In het geval van een groot meningsverschil tussen de eerste en tweede beoordelaar wordt een derde beoordelaar ingeschakeld. De derde beoordelaar werkt altijd met een apart beoordelingsformulier (word).
De Universiteit Utrecht vat iedere vorm van wetenschappelijke misleiding zeer ernstig op. We verwachten dat elke student de normen en waarden inzake wetenschappelijke integriteit kent en in acht neemt. Zorg dus dat je op de hoogte bent van de regels van de Universiteit wat betreft Fraude en plagiaat.
Wanneer je docent of begeleider vermoedt dat er sprake is van fraude of plagiaat, maakt deze hiervan melding bij de examencommissie.
Je scriptie moet volledig je eigen werk zijn. Je mag geen chatbot (ChatGPT of andere generatieve AI) gebruiken om enig onderdeel van je scriptie te schrijven. Doe je dit wel dan wordt dit beschouwd als fraude. Als je begeleider vermoedt dat je academische fraude hebt gepleegd, dan maakt deze hiervan melding bij de examencommissie.
Dit betekent niet dat je onderzoek naar generatieve AI moet vermijden. Je kunt de gegenereerde tekst in je scriptie bespreken, zolang de bron duidelijk wordt toegelicht en deze in je eigen woorden wordt weergegeven. Als je ergens niet zeker van bent, vraag dan je begeleider of de scriptiecoördinator om meer feedback over het juiste gebruik van generatieve AI.
Als je onderzoek doet waarbij je mensen interviewt, vragenlijsten voorlegt of waarbij mensen op een andere manier betrokken worden, dan doe je waarschijnlijk mensgebonden onderzoek. Bekijk dan de checklist en bespreek dit met je begeleider. In de checklist vind je informatie over privacy, ethiek en datamanagement.
Scriptiearchief
Is je eindwerkstuk klaar en goedgekeurd? Dan moet je de definitieve versie uploaden in het scriptiearchief via Osiris > Zaken > Archiveren & publiceren scriptie - Vervolgzaak.