Introductie

Tijdens de introductie maak je kennis met je studiegenoten en je tutor. Daarnaast krijg je informatie over allerlei praktische zaken, zoals ICT, studiebegeleiding en het Bindend Studieadvies.
Verder wordt contact gelegd met studievereniging Incognito die ook het introductiekamp organiseert.
Click hier voor het programma.
Beste student,
Je begint binnenkort aan de opleiding Kunstmatige Intelligentie (KI) in Utrecht. We heten je bij voorbaat graag van harte welkom en wensen je alvast een succesvolle en inspirerende studietijd toe.
Op woensdag 7 september starten de eerstejaarscolleges van KI. Daarvóór organiseren we de tweedaagse, verplichte opleidingsintroductie. Deze vindt plaats op maandag 5 en dinsdag 6 september.
Het programma vind je op deze pagina.
Een dingetje nog: hou alsjeblieft je UU e-mailadres in de gaten! Vooral rondom de tijd van de introductie. Als er belangrijke nieuws zijn, bijvoorbeeld veranderingen in het introductieprogramma, dan gaan we deze naar jij UU adres sturen.
Tot snel,
dr. Johannes Korbmacher
coördinator opleidingsintroductie
De twee cursussen die jullie in blok 1 gaan volgen zijn: Inleiding Logica (KI1V13001) en Inleiding tot de cognitiewetenschap (201800004). De volgende boeken zijn verplicht:
- Inleiding Logica: Digitaal dictaat (wordt tijdens de cursus beschikbaar gemaakt), Houston, Kevin. 2009. How to Think Like a Mathematician. Oxford, UK: Cambridge University Press, eerste druk, ISBN 9780521719780
- Inleiding tot de cognitiewetenschap: Friedenberg, J. & Silverman, G. (2016). Cognitive science: An introduction to the study of mind (third edition). Thousand Oaks, CA.: Sage. ISBN: 9781483347417.
Het is handig maar niet verplicht om een eigen laptop te hebben. Er zijn voor de opleiding KI geen specifieke vereisten aan de hardware, het bestuurssysteem, etc. Bij sommige cursussen heb je specifieke software nodig, maar die is eenvoudig en gratis te downloaden. We adviseren je wel om onmiddellijk 'automatisch updaten' aan te zetten, en om een virusscanner en firewall te gebruiken.
Net als andere studies, heeft ook Kunstmatige Intelligentie een studievereniging. Deze studievereniging, genaamd U.S.C.K.I. Incognito, biedt korting aan op lesboeken en organiseert studie-gerelateerde activiteiten, zoals bijvoorbeeld lezingen en studiedagen. Ook organiseert de vereniging activiteiten die niet (of slechts deels) studie-gerelateerd zijn, zoals bijvoorbeeld filmavonden, borrels en studiereizen. Om komend jaar goed te beginnen en jou te helpen kennis te maken met zowel de studie als de vereniging, organiseert Incognito een introductieperiode in de eerste twee weken van het collegejaar.
Daarnaast organiseren ze een introductie kamp! Meer weten? Ga dan naar intro.uscki.nl!
Bindend studieadvies (BSA)
Het bindend studieadvies aan het eind van je eerste bachelorjaar geeft aan of je mag doorgaan met je studie of niet. Het BSA wordt uitgebracht door de examencommissie, op grond van het aantal studiepunten (EC) dat je hebt gehaald. Elk jaar bestaat uit 8 cursussen van 7,5 EC.
Voor het collegejaar 2022-2023 is de norm 45 EC.
Het BSA wordt als volgt berekend:
- Positief BSA:
- bij 45 EC of meer behaald in 2022-2023. EC's van toegekende vrijstellingen of van vakken behaald in eerdere studiejaren tellen hierbij niet mee.
óf - bij het afronden van het eerstejaarsprogramma van je opleiding aan het einde van 2022-2023. Hierbij tellen toegekende vrijstellingen en vakken van eerder behaalde studiejaren wel mee. Meer informatie over deze optie kun je opvragen bij de studieadviseur van jouw opleiding.
- bij 45 EC of meer behaald in 2022-2023. EC's van toegekende vrijstellingen of van vakken behaald in eerdere studiejaren tellen hierbij niet mee.
- Negatief BSA: als je niet voldoet aan een van bovenstaande routes naar een positief advies.
Je ontvangt de beslissing over het BSA eind juli op je UU-mailadres.
Negatief bindend studieadvies
Als je een negatief bindend studieadvies krijgt, mag je je gedurende vier jaar niet meer voor de opleiding inschrijven.
Tussentijds studieadvies
Al eerder gedurende het eerste jaar ontvang je het zogeheten tussentijds studieadvies. Dit is niet bindend.
Het advies wordt gegeven in december of januari van het eerste studiejaar en is gebaseerd op de resultaten van het eerste blok. Je krijgt:
- een positief tussentijds studieadvies bij 15 EC of meer.
- een voortgangswaarschuwing bij 7,5 EC.
- een negatief tussentijds studieadvies bij 0 EC.
Bij uitschrijven voor 1 februari
Als je vóór 1 februari van het eerste studiejaar een verzoek tot uitschrijving doet, krijg je geen bindend negatief studieadvies. Dit geldt alleen in het eerste jaar dat je voor de betreffende opleiding staat ingeschreven. Als je in dat eerste jaar van inschrijving uiterlijk 31 januari je uitschrijfverzoek indient, word je met ingang van 1 februari uitgeschreven en krijg je geen bindend negatief studieadvies. Lees meer over hoe je je kunt uitschrijven.
Bij een voortgangswaarschuwing of negatief tussentijds studieadvies is het raadzaam contact op te nemen met de tutor en/of studieadviseur. De tutor kan je helpen met vragen over je studievoortgang. De studieadviseur is beschikbaar voor allerlei vragen over facultaire regelingen en de meer organisatorische aspecten van de studie, zoals het maken van een realistische studieplanning. Je kunt ook een afspraak maken met de studieadviseur als persoonlijke of sociaal-maatschappelijke omstandigheden je studievoortgang belemmeren. Om in aanmerking te komen voor een uitzondering op de BSA regels is contact met je studieadviseur een voorwaarde (zie verder de informatie onder het kopje Bijzondere Persoonlijke Omstandigheden).
Studie stoppen
Als je met je studie wilt stoppen, of dit na een negatief bindend studieadvies moet doen, wordt je geadviseerd dit met de studieadviseur te bespreken. De studieadviseur kan je eventueel ook informeren over de mogelijkheden van een andere studie aan de Universiteit Utrecht of aan een andere onderwijsinstelling.
Als je door bijzondere persoonlijke omstandigheden (mogelijk) niet kunt voldoen aan de eisen van het BSA, kun je de examencommissie verzoeken hier rekening mee te houden bij het uitbrengen van het BSA. Het is hiervoor wel noodzakelijk dat je, wanneer dergelijke omstandigheden zich voordoen, deze zo spoedig mogelijk -voorzien van bewijs- aan de studieadviseur meldt.
Onder bijzondere persoonlijke omstandigheden wordt verstaan:
- ziekte
- zwangerschap
- functiebeperking
- ernstige familieomstandigheden
- topsport
- bestuursactiviteiten (voor een studentenorganisatie met volledige rechtsbevoegdheid of in het kader van de organisatie en het bestuur van de Universiteit Utrecht, de faculteit of de opleiding)
Verzoek indienen bij de examencommissie
Nadere informatie over het indienen van een verzoek volgt in mei 2023. De gesprekken met de examencommissie vinden plaats eind juni of begin juli 2023.
Meer informatie
Lees meer over het bindend studieadvies en bijzondere omstandigheden in artikel 7.4.3 van de algemene Onderwijs- en examenregeling (OER) bacheloropleidingen.