Studeren in het buitenland

Wil je je wereld vergroten en extra uitdaging tijdens je studie? Volg dan een deel van je studie in het buitenland. Op deze pagina vind je informatie over studeren in het buitenland die geldt voor jouw opleiding. Via de knop hieronder lees je alle belangrijke algemene informatie, zoals verschillende mogelijkheden, bestemmingen en de aanmelddeadline.

Algemene informatie over studeren in het buitenland

Wil je tijdens je eenjarige master een gedeelte naar het buitenland? Bereid je dan al voor in de laatste fase van je bachelor. Plan je reis in het tweede semester van je master, omdat je in het eerste semester algemene basiscursussen volgt.

Eurocampus Interculturele Communicatie

Het masterprogramma werkt sinds 2002 samen met acht partners in de European Master for Intercultural Communication (EMICC). Dat zijn universiteiten in Bayreuth, Cambridge, Jyväskylä, Lissabon, Lugano, Parijs, Tallinn en Urbino. De EMICC verzorgt een Eurocampus: een intensief Engelstalig programma van vier maanden (30 ECTS). Je krijgt college van internationale experts en bouwt een internationaal netwerk op. Jaarlijkse worden vijf studenten uitgekozen om deel te nemen aan dit programma. Afhankelijk van jouw taalspecifieke variant kan je de Eurocampus aan het begin of aan het einde van je master volgen. Lees er meer over bij Extra uitdaging.

Voorbereiding

Overleg altijd ruim vooraf over je plannen met je tutor en de programmacoördinator. Lees in de uitklapjes hieronder hoe je goedkeuring aanvraagt voor de cursussen die je wil volgen. De cursussen moeten in ieder geval op het terrein van het masterprogramma liggen, ze moeten overeenkomen qua studiepunten of studieuren-inspanning met het Utrechtse deel dat het vervangt en de cursussen moeten van masterniveau zijn.

Begeleiding afstudeerproject

Doe je je afstudeerproject in het buitenland? Dan kan dat via mailcontact met een begeleider van de UU. Er kan ook een buitenlandse docent bij betrokken zijn, maar de eerste begeleider moet in ieder geval een docent van de UU zijn. Maak met de buitenlandse docent duidelijke afspraken over diens aandeel in de begeleiding, liefst via contact met je eerste begeleider. Voor de buitenlandse begeleiding van het afstudeerproject moet je toestemming vragen aan de examencommissie.

Verleng je master met een jaar extra in Bochum

Heb je het eenjarige masterprogramma van Interculturele communicatie, Meertaligheid en taalverwerving of Literatuur Vandaag afgerond met het taalspecifieke track Duits? Dan kun je worden toegelaten tot de tweejarige master aan de Ruhr-Universität Bochum.

Het Utrechtse jaar wordt erkend, je hoeft dan nog enkel 60 EC in Bochum af te ronden en krijgt een tweede diploma. Je kunt je daar specialiseren in Germanistische Linguistik (Interculturele communicatie, Meertaligheid en taalverwerving) of Neuere deutsche Literaturwissenschaft (Literatuur vandaag). Dit is exclusief voor studenten van de UU. Nadere informatie bij prof. dr. Ewout van der Knaap via duits@uu.nl

Informatie over uitwisseling voor Geesteswetenschappen