Introductie 2023

Tijdens de introductie maak je kennis met je studiegenoten en je tutor. Daarnaast krijg je informatie over allerlei praktische zaken, zoals ICT, studiebegeleiding en het Bindend Studieadvies.
Hartelijk welkom bij het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht.
Met de keuze voor een universitaire studie opleiding begint een nieuwe fase in je leven. De studie Geschiedenis aan ons Departement biedt je een unieke mogelijkheid om alle capaciteiten te ontwikkelen die je in je hebt. De studie vraagt je om veel te lezen en te schrijven, na te denken, te onderzoeken, te discussiëren en te presenteren.
Wij willen jou graag inspirerend onderwijs bieden, bij ons onderzoek betrekken, laten zien wat je kunt doen met historische kennis en –vaardigheden ook buiten je directe studiepad en je voorbereiden op een vervolgstudie of de beroepswereld.
De opleiding Geschiedenis van de Universiteit Utrecht geldt als een van de beste in het land. Wij zullen onze uiterste best doen de hoge maatstaven samen met jullie opnieuw waar te maken. Studeren is niet alleen aan de formele eisen van je opleiding voldoen, maar vooral het beste halen uit alles wat de universiteit je intellectueel, sociaal en cultureel te bieden heeft. Onze ervaring is dat je optimaal zult profiteren van de universiteit als je zelf veel in je studie investeert.
Zeker aan het begin zal het nog even zoeken zijn naar je weg binnen de universiteit. Je vaste werkgroep gedurende het eerste jaar van de opleiding Geschiedenis en de activiteiten van de UHSK zijn bedoeld om je snel te laten wennen en thuis te laten voelen.
Namens de docenten en studenten van de opleiding Geschiedenis wensen wij je een leuke, interessante en succesvolle studietijd toe!
David Onnekink
Onderwijsdirecteur Bachelor, Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis
Lieve aspirant-geschiedenisstudenten!
Namens de Introductiecommissie 2023 van de bachelor geschiedenis heten we je van harte welkom bij de studie geschiedenis in Utrecht! We hopen dat deze mail het begin is van een fantastische tijd op onze universiteit. Natuurlijk genieten jullie nu van een welverdiende zomer, maar in de tussentijd zijn wij druk bezig met de voorbereidingen voor een onvergetelijk Introductiekamp!
Zet woensdag 30 augustus rood omcirkeld in je agenda, want dan gaan we richting Hoeve de Peul in Noorbeek (Limburg). Vrijdag 1 september zullen we weer huiswaarts keren, zodat je het hele weekend hebt om uit te rusten. Het introductiekamp is de plek om je vrienden voor het leven te ontmoeten en blijvende herinneringen te maken nog voordat het semester begint. De agenda voor het kamp zal volgen zodra je je aanmeldt, maar bereid je in ieder geval voor op leuke spelletjes, bonding met je studiegenoten en gezellige feestjes.
Het kamp is vrijwillig, maar zoals deze mail al doet vermoeden, wil je het kamp niet missen - er zijn natuurlijk niet oneindig veel plekken beschikbaar. Meld je dus snel aan via deze link. Als je je nu inschrijft, krijg je eind augustus nog een mail met de rest van de benodigde informatie.
Daarnaast is het kamp gratis voor iedereen, inclusief het eten en drinken. Alleen de heenreis van Utrecht Centraal naar Maastricht moet je zelf betalen - het studentenreisproduct gaat pas op 1 september in. Voor fris, bier of wijn op de feestjes krijg je tien munten van ons, maar daarna heb je ook nog de mogelijkheid zelf bij te kopen.
Jullie krijgen allemaal een mentor-duo, en zij zijn op het kamp jullie belangrijkste begeleiders, wij van de Introductiecommissie zullen de activiteiten verzorgen. De mentoren blijven voor de rest van het jaar beschikbaar om je te helpen bij vragen over allerlei onderwerpen.
De precieze start van het academisch jaar is maandag 4 september, op de Facultaire dag. Deze is verplicht voor iedereen, het kamp staat hier dus los van. Op deze dag leer je de rest van je werkgroepsgenoten kennen met wie jullie de colleges gaan doorbrengen, ontmoet je je tutor en bezoek je de kamer van de studievereniging van geschiedenis, de Utrechtse Historische Studentenkring (UHSK). Verder is er een commissiemarkt, georganiseerd door de UHSK om naast je studie aan genoeg ontspanning en gezelligheid te komen.
Iedereen ontvangt nog een mail met alle informatie over de Facultaire dag aan het einde van augustus.
Wij kijken ernaar uit jullie te ontmoeten op het kamp of op de Facultaire dag natuurlijk. Als je nog vragen hebt, kun je ons gerust een mailtje of appje sturen. Ons emailadres is: icgeschiedenis.gw@uu.nl. Ons telefoonnummer is: +31641573540. Volg ons vooral op Instagram: @introductie_geschiedenis. Voor nog meer informatie, bekijk de website: Introductie 2023 - Geschiedenis - Students UU
Groetjes,
Introductiecommissie 2023
Iseult, Aoife, Boris, Ties, Vera, Marie, Floris en Rustam
Aan de bachelorstudenten Geschiedenis jaar van aankomst 2023-2024
Beste eerstejaars student Geschiedenis,
Geschiedenis is een prachtige studie. Je krijgt in het eerste studiejaar bij de verschillende introductiecursussen een grote hoeveelheid kennis aangeboden. Tevens dien je de nodige academische vaardigheden eigen te maken. In de latere studiejaren is veel ruimte voor creativiteit en eigen invulling van het studieprogramma.
Als studieadviseur van de opleiding Geschiedenis willen we je een indruk geven van de studiebegeleiding bij onze opleiding. Voor de eerstejaars studenten is er een gedegen begeleiding ontwikkeld. Deze begeleiding is belangrijk, omdat Geschiedenis studeren niet vrijblijvend is. Voor het bindend studieadvies (bsa) is het in het eerste jaar van de opleiding vereist minimaal 45 EC (studiepunten) te behalen.
Op 4 september start de introductie van het nieuwe collegejaar. Dit is een vakinhoudelijke introductie met voorlichting over de inhoud en de opbouw van het eerstejaars studieprogramma. Studentmentoren begeleiden eerstejaars tijdens deze introductie. Tevens ontmoet je medestudenten, tutordocenten en maak je kennis met de Utrechtse Historische Studenten Kring (UHSK), de studievereniging van de studenten Geschiedenis.
Aanwezigheid bij de introductie is verplicht.
In het eerste semester volgen de studenten alle cursussen steeds in dezelfde werkgroep. Zo leer je je eigen groep goed kennen. Ook word je gekoppeld aan een peer coach (ouderejaarsstudent) die je begeleidt en die je laagdrempelig vragen kan stellen.
Per werkgroep is er één vaste tutordocent, die de studenten gedurende het gehele jaar zal begeleiden. De tutorbegeleiding vindt gedurende het studiejaar regelmatig plaats via individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten.
De studieadviseur is voor de student eveneens een vast aanspreekpunt. Je kunt naar de studieadviseur bij neurodiversiteit/chronische ziekte/handicap om voorzieningen te bespreken. Ook zijn we er voor vragen over een ingewikkelde studieplanning of als er sprake is van studievertraging vanwege bijzondere persoonlijke omstandigheden. Maar je bent ook altijd welkom bij vragen over het bindend studieadvies, over de examenregeling of vrijstellingen binnen het studieprogramma. Je kunt zelf contact opnemen met een studieadviseur of bijvoorbeeld als je tutor je doorverwijst. Als er bij de introductie vragen zijn, kun je in eerste instantie terecht bij de introductiecommissie via ICgeschiedenis.gw@uu.nl. Als je urgente vragen hebt voor de studieadviseur, dan kun je ons het beste telefonisch bereiken of tijdens het spreekuur. Je kunt ons ook altijd mailen via studieadviesGKG.gw@uu.nl.
Veel succes het komende jaar!
Evelien Hazewinkel, Mirjam van Deutekom en Majed Zain
Studieadviseurs Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis
Beste eerstejaars,
Wat ontzettend leuk dat jullie in de mooiste studentenstad van Nederland zijn, en ook nog eens de allerleukste studie die de universiteit te bieden heeft gaan beginnen. Het wordt een ontzettend leuke tijd waarin jullie nieuwe vrienden zullen maken en waarin veel gezelligheid jullie kant op komt. Daar kunnen wij mee helpen!
Ik ben Dax, en in het studiejaar 2022-2023 ben ik voorzitter van de Utrechtse Historische Studentenkring (UHSK). Dit is de studievereniging voor geschiedenisstudenten in Utrecht. We hebben hier als actieve vereniging heel veel plezier, met het voornaamste doel om een fijn thuis te geven aan (nieuwe) studenten. En niet te vergeten, iedereen krijgt korting op studieboeken!
Waar een studentenvereniging verplichtingen heeft, is een studievereniging vrijblijvend. Het is niet verplicht om overal bij te zijn, maar vooral heel gezellig. Het soort activiteiten dat de UHSK neerzet loopt onwijs uiteen. Enerzijds staan we bekend om onze wekelijkse borrels en feesten in ons geliefde K-Sjot. Tegelijkertijd zorgen we ook voor inhoudelijke evenementen, zoals interessante lezingen of (tentamen)trainingen. Op die manier is er voor iedereen wat!
Bij een fijn thuis hoort ook vriendschap, en daar draait het allemaal om bij de UHSK. Door je direct op laagdrempelige wijze bij een commissie te voegen, heb je direct een groep om vrienden te noemen. Onze commissies hebben allemaal een functie en omvangen andere hoeken van de vereniging. De Feestcommissie organiseert onze feesten, de Dramacommissie repeteert het hele jaar lang voor hun eindproductie in mei, de Muziekcommissie maakt vooral samen muziek en organiseert muzikale activiteiten, ons Politiek Café staat in het teken van discussie, en de Symposiumcommissie organiseert een jaarlijkse lezing. Dat zijn er nog maar een paar! Met 22 commissies weet je vast een plekje te vinden.
Alle eerstejaars krijgen voorrang bij inschrijving voor commissies, laat die kans niet aan jullie voorbij gaan! Tijdens de Facultaire Dag zal tijd zijn om de commissies te leren kennen en jullie aan te melden op de commissiemarkt.
Twijfel er dus niet aan je bij de UHSK aan te melden en buiten je werkgroep geschiedenisstudenten te ontmoeten!
Met vriendelijke groet,
Dax Antheunisse
voorzitter van de UHSK
Al het benodigde cursusmateriaal kun je vinden in de cursusplanner van de Universiteit Utrecht. Via studievereniging UHSK kan je met korting je studieboeken bestellen via WO4YOU.
Cursusmaterialen Blok 1
Introductie in de geschiedenis van de oudheid
- L. de Blois en B. Van der Spek, Een kennismaking met de oude wereld (Bussum 2017) – zevende druk.
Inleiding geschiedwetenschap
- Sarah Maza. Thinking about history. University of Chicago Press.
Bindend studieadvies (BSA)
Het bindend studieadvies aan het eind van je eerste bachelorjaar geeft aan of je mag doorgaan met je studie of niet. Het BSA wordt uitgebracht door de examencommissie, op grond van het aantal studiepunten (EC) dat je hebt gehaald. Elk jaar bestaat uit 8 cursussen van 7,5 EC.
Voor het collegejaar 2023-2024 is de norm 45 EC.
Het BSA wordt als volgt berekend:
- Positief BSA:
- bij 45 EC of meer behaald in 2023-2024. EC's van toegekende vrijstellingen of van vakken behaald in eerdere studiejaren tellen hierbij niet mee.
óf - bij het afronden van het eerstejaarsprogramma van je opleiding aan het einde van 2023-2024. Hierbij tellen toegekende vrijstellingen en vakken van eerder behaalde studiejaren wel mee. Meer informatie over deze optie kun je opvragen bij de studieadviseur van jouw opleiding.
- bij 45 EC of meer behaald in 2023-2024. EC's van toegekende vrijstellingen of van vakken behaald in eerdere studiejaren tellen hierbij niet mee.
- Negatief BSA: als je niet voldoet aan een van bovenstaande routes naar een positief advies.
Je ontvangt de beslissing over het BSA eind juli op je UU-mailadres.
Negatief bindend studieadvies
Als je een negatief bindend studieadvies krijgt, mag je je gedurende vier jaar niet meer voor dezelfde opleiding aan de Universiteit Utrecht inschrijven.
Tussentijds studieadvies
Al eerder gedurende het eerste jaar ontvang je het zogeheten tussentijds studieadvies. Dit is niet bindend.
Het advies wordt gegeven in december of januari van het eerste studiejaar en is gebaseerd op de resultaten van het eerste blok. Je krijgt:
- een positief tussentijds studieadvies bij 15 EC of meer.
- een voortgangswaarschuwing bij 7,5 EC.
- een negatief tussentijds studieadvies bij 0 EC.
Bij uitschrijven voor 1 februari
Als je vóór 1 februari van het eerste studiejaar een verzoek tot uitschrijving doet, krijg je geen bindend negatief studieadvies. Dit geldt alleen in het eerste jaar dat je voor de betreffende opleiding staat ingeschreven. Als je in dat eerste jaar van inschrijving uiterlijk 31 januari je uitschrijfverzoek indient, word je met ingang van 1 februari uitgeschreven en krijg je geen bindend negatief studieadvies. Lees meer over hoe je je kunt uitschrijven.
Studiebegeleiding
Bij een voortgangswaarschuwing of negatief tussentijds studieadvies is het raadzaam contact op te nemen met de tutor en/of studieadviseur. De tutor kan je helpen met vragen over je studievoortgang. De studieadviseur is beschikbaar voor allerlei vragen over facultaire regelingen en de meer organisatorische aspecten van de studie, zoals het maken van een realistische studieplanning, of een gesprek over het verbeteren van je academische vaardigheden. Je kunt ook een afspraak maken met de studieadviseur als persoonlijke of sociaal-maatschappelijke omstandigheden je studievoortgang belemmeren. Om in aanmerking te komen voor een uitzondering op de BSA-regels is contact met je studieadviseur een voorwaarde (zie verder de informatie onder het kopje Bijzondere Persoonlijke Omstandigheden).
Studie stoppen
Als je met je studie wilt stoppen, of dit na een negatief bindend studieadvies moet doen, word je geadviseerd dit met de studieadviseur te bespreken. Er zijn mogelijk regelingen die voor jou gelden waar je profijt van kunt hebben. De studieadviseur kan je eventueel ook informeren over de mogelijkheden van een andere studie aan de Universiteit Utrecht of het overstappen naar een andere onderwijsinstelling.
Als je door bijzondere persoonlijke omstandigheden (mogelijk) niet kunt voldoen aan de eisen van het BSA, kun je de examencommissie verzoeken hier rekening mee te houden bij het uitbrengen van het BSA. Het is hiervoor wel noodzakelijk dat je, wanneer dergelijke omstandigheden zich voordoen, deze zo spoedig mogelijk -voorzien van bewijs- aan de studieadviseur meldt. De studieadviseur biedt passende begeleiding om de vertraging zoveel mogelijk te beperken en informeert je over relevante regelingen en procedures.
Onder bijzondere persoonlijke omstandigheden wordt verstaan:
- ziekte
- zwangerschap
- functiebeperking
- psychische omstandigheden
- ernstige familieomstandigheden
- topsport
- bestuursactiviteiten (voor een studentenorganisatie met volledige rechtsbevoegdheid of in het kader van de organisatie en het bestuur van de Universiteit Utrecht, de faculteit of de opleiding)
Verzoek indienen bij de examencommissie
Nadere informatie over het indienen van een verzoek volgt in mei 2024. De gesprekken met de examencommissie vinden plaats eind juni of begin juli 2024.
Meer informatie
Lees meer over het bindend studieadvies en bijzondere omstandigheden in artikel 7.4.3 van de algemene Onderwijs- en examenregeling (OER) bacheloropleidingen.