Introductie studenten, © Michael Kooren

Tijdens de introductie maak je kennis met je studiegenoten en je tutor. Daarnaast krijg je informatie over allerlei praktische zaken, zoals ICT, studiebegeleiding en het Bindend Studieadvies.

Beste student(e),

Hartelijk welkom bij het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht. Dit is het begin van een nieuwe fase in je leven, de keuze voor een universitaire studie. Je hebt gekozen voor de studie Geschiedenis aan ons Departement, en deze keuze betekent veel voor jou en veel voor ons. Voor jou, omdat je studie je een unieke mogelijkheid biedt om alle capaciteiten te ontwikkelen die je in je hebt. Geschiedenis studeren vraagt je om veel te lezen, na te denken, te onderzoeken, te discussiëren, te schrijven en te presenteren. En het betekent ook veel voor ons, omdat we jou inspirerend onderwijs willen bieden, bij ons onderzoek betrekken, laten zien wat je kunt doen met historische kennis ook buiten je directe studiepad en je voorbereiden op vervolgstudie of beroepswereld.

De opleiding Geschiedenis van de Universiteit Utrecht – we mogen dat met trots zeggen – geldt als een van de beste in het land. Wij zullen onze uiterste best doen die hoge maatstaven opnieuw waar te maken. Van jou verwachten we dat je je ook daadwerkelijk inzet vanaf dag één. Studeren is niet alleen aan de formele eisen van je opleiding voldoen, maar vooral het beste halen uit alles wat de universiteit je intellectueel, sociaal en cultureel te bieden heeft. Onze ervaring is dat je optimaal zult profiteren van de universiteit als je zelf veel in je studie investeert.

Soms kan de universiteit een nogal ontoegankelijke indruk maken, zeker in het begin. Je vaste werkgroep gedurende het eerste jaar van de opleiding Geschiedenis en de activiteiten van de UHSK zijn bedoeld om je snel te laten wennen en thuis te laten voelen.

Namens de docenten en studenten van de opleiding Geschiedenis wensen wij je een leuke, interessante en succesvolle studietijd toe,

Vriendelijke groet,

Christianne Smit
Onderwijsdirecteur Geschiedenis en Kunstgeschiedenis

Maarten Prak
Departementshoofd Geschiedenis en Kunstgeschiedenis

Beste toekomstige studenten, 

Het nieuwe collegejaar gaat bijna van start! De Introductie Commissie van Geschiedenis heet je van harte welkom! Om het jaar met veel enthousiasme in te luiden, staat de tweede week van september in het teken van de introductie van je nieuwe studie. Nu de versoepelingen doorzetten, kunnen wij hopelijk een ‘normale’ introductie voor jullie organiseren met nog maar enkele voorzorgsmaatregelen. Er staan leuke activiteiten en enthousiaste mensen voor je klaar om je kennis te laten maken met je nieuwe studieomgeving.  

De maandag en/of de dinsdag  van de introductieperiode is verplicht voor alle geschiedenisstudenten. Op de maandag en/of dinsdag vindt de facultaire dag plaats, afhankelijk van jouw werkgroep (dit kom je te weten aan het eind van de zomervakantie). Op de facultaire dag zul je onder andere kennis maken met het departement, je tutor en met bijvoorbeeld je mentoren. Je tutor zal je gedurende je eerste jaar studieadvies geven en je kunt bij hem of haar terecht met vragen of als je ergens tegenaan loopt. Je mentoren zijn ouderejaars geschiedenisstudenten die zich inzetten om je wegwijs te maken gedurende het eerste jaar. De andere introductieactiviteiten gedurende de eerste week zijn facultatief, maar wij raden je ten zeerste aan toch een kijkje te komen nemen! Naast dat de activiteiten ontzettend leuk worden, is dit ook de perfecte tijd om kennis te maken met je medestudenten en goed het jaar te beginnen. Ook zul je een kijkje nemen bij de studievereniging van Geschiedenis en History: de UHSK. De UHSK heeft meer dan 20 commissies die allemaal leuke activiteiten organiseren gedurende het hele jaar. Lijkt het jou ook leuk om volgend jaar iets te doen naast je studie? Dan kun je je op de commissiemarkt aanmelden voor een commissie. 

Op woensdag, donderdag en vrijdag kun je door middel van avontuurlijke en gezellige activiteiten je werkgroep beter leren kennen en samen teamspirit opbouwen. Sommige van deze activiteiten zullen worden georganiseerd in samenwerking met de UHSK. Het thema van deze introductieperiode is Royal Rivalry. Jouw werkgroep strijdt onder de naam van een bekende monarchie tegen andere werkgroepen voor eeuwigdurende roem als je winnaar wordt van de introductie. Wil jij ook gezellig mee? Vergeet dan niet om je in te schrijven via dit registratieformulier!   

Ben je benieuwd naar alle activiteiten van de introductieperiode? Vragen? Mail, bel of Whatsapp ons dan vooral! Voor verdere informatie, wijzigingen of updates omtrent de introductieperiode houden we je op de hoogte via onze website en via Instagram! 

Wij hopen jullie allemaal te zien! 

Liefs, 
Maartje, Kim, Youssef, Levi, Sterre en Eva 

De Introductie Commissie
icgeschiedenis.gw@uu.nl 
Tel: +31620029543 (ma t/m vr 10:00-17:00)
Instagram: @introductie_geschiedenis
Facebook: Introductie Geschiedenis UU 2021 

Beste eerstejaars student Geschiedenis,

Geschiedenis is een prachtige studie. Je krijgt in het eerste studiejaar bij de verschillende introductiecursussen een grote hoeveelheid kennis aangeboden. Tevens dien je je de nodige academische vaardigheden eigen te maken. In de latere studiejaren is veel ruimte voor creativiteit en eigen invulling van het studieprogramma.

Als studieadviseur van de opleiding Geschiedenis willen we je een indruk geven van de studiebegeleiding bij onze opleiding. Voor de eerstejaars studenten is er een gedegen begeleiding ontwikkeld. Deze begeleiding is belangrijk, omdat Geschiedenis studeren niet vrijblijvend is. Voor het bindend studieadvies (BSA) is het in het eerste jaar van de opleiding vereist minimaal 45 EC (studiepunten) te behalen.

Op 6 september start de introductie van het nieuwe collegejaar. Dit is een vakinhoudelijke introductie met voorlichting over de inhoud en de opbouw van het eerstejaars studieprogramma. Studentmentoren begeleiden de eerstejaars studenten tijdens de introductie. Tevens ontmoet je medestudenten, tutordocenten en maak je kennis met de Utrechtse Historische Studenten Kring (UHSK), de studievereniging van de studenten Geschiedenis. Mogelijk is (een deel van) de introductie online. Vanzelfsprekend krijg je hierover meer informatie.

Aanwezigheid bij de introductie is verplicht.

In het eerste semester volgen de studenten alle cursussen steeds in dezelfde werkgroep. Zo leer je je eigen groep goed kennen. De colleges van de verschillende cursussen worden door vakspecialisten gegeven. Het is nog niet zeker hoeveel college er online gegeven gaan worden, en of er ook fysieke bijeenkomsten zullen zijn. Hiervan houden we je ook op de hoogte.

Naast deze cursusdocenten is er per werkgroep één vaste tutordocent, die de studenten gedurende het gehele jaar zal begeleiden. De cursusdocent wisselt per cursus, de tutordocent blijft het hele jaar voor de student dezelfde persoon. De tutorbegeleiding vindt gedurende het studiejaar regelmatig plaats via individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten.

De studieadviseur is voor de student eveneens een vast aanspreekpunt. Je kunt naar de studieadviseur bij een ingewikkelde studieplanning of als er sprake is van studievertraging vanwege bijzondere persoonlijke omstandigheden. Maar je bent ook altijd welkom bij vragen over het bindend studieadvies, over de examenregeling of vrijstellingen binnen het studieprogramma. Je kunt zelf contact op te nemen met een studieadviseur, bijvoorbeeld als je tutor je doorverwijst. Als er bij de introductie vragen zijn, kun je in eerste  instantie  terecht  bij  de  introductiecommissie. Bij bijzondere persoonlijke omstandigheden is het beter direct een bericht naar ons als studieadviseurs te sturen via studieadviesgeschiedenis.gw@uu.nl.

Veel succes het komende jaar!

Alison Jenkins, Evelien Hazewinkel, Laurens Meindertsma, Stefan Vuurens
Studieadviseurs Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis

Beste eerstejaars,

Namens de Utrechtse Historische Studentenkring heten wij jullie van harte welkom in Utrecht. Als ervaren studenten kennen we de opwinding en het spannende gevoel vanwege het nieuwe avontuur dat jullie zullen beginnen in september. We hebben het zelf meegemaakt, ook al zijn we nu bijna aan het einde van onze studie. Als studievereniging Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht zijn we er om ervoor te zorgen dat je niet alleen veel leuke dingen te doen hebt tijdens je introductie, maar ook de hele duur van je studie.

De UHSK is de grootste studievereniging voor Geschiedenisstudenten in Nederland, met zo'n 300 actieve leden en in totaal 1500 leden. Met maar liefst 23 commissies die alle kanten van het studentenleven bestrijken, bieden we studenten volop kansen. Ben je op zoek naar een plek om het afronden van je tentamens te vieren? Geen zorgen, onze feestcommissie organiseert minimaal één feest per blok altijd in verschillende thema's, waar je je cursusgerelateerde zorgen weg kunt feesten. Ben je meer artistiek en wil je jezelf op alternatieve manieren uiten? Dan is de dramacommissie perfect voor jou. Sluit je aan bij de backstage crew of het acteursteam en ervaar de spanning van deelname aan een toneelstuk.

Als je daarentegen van politiek houdt, kun je overwegen om lid te worden van het politiek café, en de kans krijgen om met andere geschiedenisstudenten te debatteren en evenementen te organiseren met gasten zoals ambassadeurs en politici. Aan de meer educatieve kant kun je je academische talenten verkennen met de UBO (UHSK voor Beter Onderwijs) en docenten uit de hele faculteit ontmoeten, of je loopbaanperspectieven bekijken met de carrièrecommissie. Dit zijn slechts enkele van de commissies die we hebben, die allemaal eerstejaarsstudenten accepteren. In welke commissie je ook zit, of het nu educatief of activiteit-gerelateerd is, zul je plezier hebben met de mensen die erin zitten en nieuwe connecties maken in Utrecht. Zorg ervoor dat je op de commissiemarkt bent, om alle commissies te leren kennen en je ervoor in te schrijven!

Wat kan de UHSK u nog meer bieden, vraag je je misschien af? Nou, als je lid wordt, krijg je korting op al je studieboeken, niet alleen in je eerste jaar. We hebben ook elke woensdag een wekelijkse borrel, waar je met je werkgroep kunt rondhangen of andere studenten kunt ontmoeten. Het kroonjuweel van onze vereniging is de ‘kamer’ die we hebben op Drift 21, pal naast de universiteitsbibliotheek van de binnenstad. Elke doordeweekse dag geopend van 10:00 tot 17:00 uur is de kamer een ruimte waar je even kunt chillen voor colleges en tussen werkgroepen door. Oh, en goed om te vermelden, je kunt op elk moment gratis koffie, thee en snacks krijgen!

Al met al is de UHSK een grote gemeenschap van geschiedenisstudenten, waarin we elkaar allemaal steunen en helpen. Je mag met ons feesten, op reis gaan naar het buitenland, faculteitsmedewerkers ontmoeten en vooral nieuwe vrienden voor het leven maken. Dus tot ziens in september!

Met vriendelijke groet,

Namens het 95e bestuur van de UHSK,

Dimitris Mitakos
h.t. Commissaris Onderwijs

Oudheid (GE1V14004)

Ancient History (GE1V16005)

Inleiding Geschiedwetenschap (GE1V14001)

Introduction to the Study of History (GE1V16002)

Boeken bestellen met korting?
Via een lidmaatschap bij de studievereniging UHSK kun je boeken aanschaffen met korting. Meld je aan via de website van UHSK en het boeken bestellen wijst zich vanzelf. Je kunt natuurlijk ook via een andere winkel je boeken bestellen (zonder korting). Let er dan wel op dat je de juiste versie koopt!

Het bindend studieadvies (BSA) aan het eind van je eerste bachelorjaar geeft aan of je mag doorgaan met je studie of niet. Het BSA wordt uitgebracht door de examencommissie, op grond van het aantal studiepunten dat je hebt gehaald. Lees hier alles over het BSA.