Introductie studenten, © Michael Kooren

Tijdens de introductie maak je kennis met je studiegenoten, je tutor en krijg je informatie over allerlei praktische zaken, zoals ICT, studiebegeleiding, bindend studieadvies.

Utrecht, 2020

Beste student,

Welkom bij ons bachelorprogramma Filosofie!

Update omtrent corona
Op dit moment wordt de volle omvang van de impact van het coronavirus steeds duidelijker. De gevolgen voor de start van het volgende academisch jaar zijn nog niet helemaal duidelijk, maar we zullen je op de hoogte houden van eventuele wijzigingen in het komende academische jaar. Je kunt ook de laatste updates van de Universiteit Utrecht bekijken omtrent corona. Houd ook de website van de opleiding Filosofie in de gaten; op korte termijn hopen we daar een aantal video’s te plaatsen met een persoonlijk welkomswoord en meer details over de start van het academische jaar. Hoe dan ook: mijn collega’s en ik kijken ernaar uit je te ontmoeten in september. Voor nu wens ik je een goede gezondheid en veel sterkte voor de komende periode.

Introductiedagen
Hoewel september nog ver weg lijkt, kijken we ernaar uit je te verwelkomen bij de introductiedagen van het bachelorprogramma. Deze introductie vindt plaats in de eerste week van september 2020. Vanwege Corona zal de introductie er waarschijnlijk anders uitzien dan je gewend bent, maar je zult hoe dan ook kennismaken met het programma, onze docenten en je medestudenten. We verwachten toch dat het mogelijk is om elkaar in levende lijven te zien, met alle benodigde afstand en voorzorgsmaatregelen – de details hiervoor zijn we nu aan het uitdokteren. We willen dat jullie echt een goede start kunnen maken met de opleiding. Ongeveer half juli ontvang je meer informatie over het introductieprogramma.

Voorbereiding
Wil je je al een beetje voorbereiden op ons programma, dan zou je alvast kunnen bestuderen: Simon Blackburn, Think: A Compelling Introduction to Philosophy. Oxford University Press, 2001.

Verder vind je op deze website een selectie van tien korte interviews met voorname filosofen. Het betreft een selectie van ‘philosophy bytes’ speciaal samengesteld voor de lockdown, die een mooie manier vormen om op te warmen voor de bachelor filosofie.

Als laatste wil ik je uitnodigen om te kijken naar de collectie aan ‘ethische annotaties’. Dit zijn inleidende teksten die filosofen uit Utrecht hebben geschreven over actuele sociale vraagstukken.

Praktische zaken
➔ Van onze Centrale Studenten Administratie ontvang je nog apart bericht over het voltooien van je inschrijving en eventuele vooropleidingseisen waaraan je nog dient te voldoen.
➔ Heb je in de tussentijd besloten om toch niet te starten met onze opleiding? Jammer! Je helpt ons en jezelf erg door je dan uit te schrijven in Studielink.
➔ De Universiteit Utrecht wil graag dat iedereen kan studeren zonder beperkingen. Als je bijzondere behoeftes hebt bijvoorbeeld vanwege een lichamelijke of psychische belemmeringen, dyslexie of vermoeidheidsstoornis, dan is het belangrijk dat je ons dat laat weten via dit formulier, dan kunnen we daar rekening mee houden.

Vragen?
Mocht je nog vragen hebben over de aanmeldingsprocedure, neem dan contact op met het Studiepunt. Heb je nog (inhoudelijke) vragen over het programma, neem dan contact op met mij: s.werkhoven@uu.nl.

Hartelijke groet,

Dr. Sander Werkhoven
Opleidingscoördinator BA Filosofie
Universiteit Utrecht

Beste aanstaande filosofie student,

In deze brief vind je de laatste en definitieve informatie over de introductiedagen van de opleiding filosofie aan de UU. Tijdens de zomer zijn er verschillende plannen gemaakt voor een informatieve, verantwoorde en gezellige introductieweek. De voortdurende ontwikkelingen rondom Covid-19 betekende dat plannen steeds gewijzigd diende te worden. Het definitieve programma is nu rond en goedgekeurd door de veiligheidsregio. We zijn verheugd het volgende programma aan te kondigen! De introductie bestaat uit een formeel en informeel gedeelte.

Formele introductie
Het formele gedeelte van de introductie vindt plaats op dinsdag 1 september (12:00-14:00) en woensdag 2 september (12:00-14:00). Op deze dagen wordt twee keer hetzelfde programma aangeboden, dus je hoeft hier maar één keer bij aanwezig te zijn. Beide sessies worden ook live uitgezonden via MS Teams, zodat je deze ook op afstand kunt bijwonen.

Het formele gedeelte vindt plaats in een grote collegezaal in de binnenstad van Utrecht. Normaliter passen daar meer dan 120 studenten in; nu houden we ons aan een maximum aantal van 30 studenten. Op die manier kunnen we bijeenkomen en kennismaken, maar toch ruimschoots de 1,5 meter afstand in acht nemen. Door het programma twee keer aan te bieden kunnen we bijna iedereen fysiek verwelkomen. Wees van harte welkom!

Tijdens dit formele gedeelte krijg je veel informatie over hoe het eerste studiejaar eruit gaat zien en hoe het onderwijs zal plaatsvinden. Je maakt kennis met docenten en tutoren, en kan terecht met alle vragen. Daarnaast bevat de formele introductie ook een inhoudelijk gedeelte: een hoogleraar antieke filosofie zal een beknopt college geven over de geboorte van filosofie in het Antieke Griekenland en stilstaan bij de vraag wat filosofie eigenlijk is.

Aanmelden
Om te garanderen dat we niet over het maximum aantal heen gaan, vragen we of je wilt aangeven of je komt. Gelieve dit via dit formulier te doen. Uiteraard: als je Covid19 gerelateerde klachten ervaart (of in de laatste 14 dagen in contact bent geweest met een besmet persoon) vragen we je thuis te blijven. Als je hebt aangegeven te komen maar toch besluit thuis te blijven, gelieve dit dan via email door te geven (s.werkhoven@uu.nl).      

Locatie

  • Dinsdag 1 september 12:00 - 14:00 - Kromme Nieuwe Gracht 80, zaal 006
    Voor studenten wiens achternaam begint met A-J (zonder tussenvoegsels)
  • Woensdag 2 september 12:00 - 13:45 - JansKerkhof 15A, zaal 004
    Voor studenten wiens achternaam begint met K-Z (zonder tussenvoegsels)

Online
Voor degenen die niet fysiek aanwezig kunnen zijn wordt het programma ook online aangeboden. Dit vindt plaats via het progamma MS Teams. Je kunt inloggen via je UU account en de code die je per mail krijgt toegstuurd. Het is verstandig om van tevoren alvast te kijken of dit lukt. Online kun je dinsdag of woensdag de sessie bijwonen, ongeacht de groepering op achternaam. Er gaat nog wel eens iets mis bij een eerste poging Teams te gebruiken, dus probeer vooral in te loggen op dinsdag zodat in het ergste geval op woensdag een tweede poging gedaan kan worden.

Informele Introductie
Naast het formele programma is er ook een programma opgezet om kennis te maken met elkaar op een meer ontspannen wijze. Dit programma is opgezet door de studieverening de FUF en biedt tal van mogelijkheden om medestudenten te ontmoeten en om de bekend te worden met de universiteit. Helemaal omdat veel onderwijs het komende jaar online zal plaatsvinden en het introkamp geen doorgang kon vinden, willen we iedereen aanmoedigen deel te nemen aan deze activiteiten. Meer dan ooit is het van belang een sterke gemeenschap te vormen, direct vanaf de start van de opleiding. Het programma verschijnt op de webpagina van de FUF. Veruit de meeste activiteiten zullen online plaatsvinden. Er is echter ook een fysieke activiteit georganiseerd:

Fysiek activiteit: Speurtocht
Aansluitend op de formele introductie op 1 en 2 september organiseert de FUF in kleine groepjes (Covid-verantwoord, op 1.5 meter afstand) een speurtocht door de binnenstad. Tijdens deze speurtocht leer je de universiteit beter kennen, evenals medestudenten en oudejaars studenten. De speurtocht duurt ongeveer 3 uur en is erg goed opgezet door onze filosofie studenten, dus doe vooral mee! Ook hier geldt: de speurtocht op dinsdag is alleen open voor studenten wiens achternaam begint met A-J, en de speurtocht of woensdag voor studenten wiens achternaam begint met K-Z.

Inschrijving
Ook voor de informele introductieactiviteiten wordt gevraagd of je van te voren wilt aangeven of je deelneemt. Inschrijven kan hier. (NB: dit staat los van de aanmelding voor het formele gedeelte. Als je fysiek aanwezig wilt zijn voor beide, gelieve je dan voor beide in te schrijven). De deadline voor aanmelding is aanstaande vrijdag, 28 Augustus. Dus wees er snel bij!

Ondanks alle uitdagingen kijken we erg naar uit jullie te verwelkomen. Tot volgende week, in Utrecht of online!

Sander Werkhoven
Opleidingscoördinator BA Filosofie
Contact: s.werkhoven@uu.nl

Hoewel het reguliere introkamp dit jaar niet door kan gaan, heeft de FUF in deze vreemde tijd haar uiterste best gedaan om desondanks een leuke introductie in elkaar te zetten. Daarom organiseren we een introductieweek waarin je ons, de universiteit en je medestudenten leert kennen. Je kunt je via dit formulier inschrijven.

De activiteiten van de introweek vinden plaats tussen 31 augustus tot en met 4 september en zullen zowel fysiek als online plaatsvinden. Het fysieke gedeelte van de introweek sluit aan op de departementale introductie van 1 en 2 september. We bieden ook de mogelijkheid om de week volledig digitaal te volgen en zullen daarvoor contact met je opnemen, als je je hebt aangemeld.

Verder: wie zijn wij nu precies? De Faculteitsvereniging van Utrechtse Filosofiestudenten (kortweg de FUF) is de studievereniging van de studie filosofie aan de Universiteit Utrecht. De FUF organiseert door het jaar heen allerlei activeiten, zoals borrels, feesten en een studiereis naar het buitenland, waar filosofiestudenten elkaar beter kunnen leren kennen. Daarnaast bieden wij ook verdiepende activiteiten aan zoals studiemiddagen en symposia en hebben wij een scherpe boekendeal voor al jouw studieboeken.

Voor vragen kun je altijd een mail sturen naar fuf@phil.uu.nl 

Je kunt je boeken (met korting) bestellen via studievereniging FUF. Zodra de boekenlijst beschikbaar is, kun je deze hier vinden – en direct bestellen.

Het bindend studieadvies (BSA) aan het eind van je eerste bachelorjaar geeft aan of je mag doorgaan met je studie of niet. Het BSA wordt uitgebracht door de examencommissie, op grond van het aantal studiepunten dat je hebt gehaald. Lees hier alles over het BSA.