Eindwerkstuk
Je eindwerkstuk is een 'proeve van bekwaamheid' waarin je vaardigheden en kennis presenteert die je in de loop van je studie hebt opgedaan. Je mag hiervoor zelf een deelgebied kiezen van Duitse taal en cultuur.
Het eindwerkstuk bevat:
- een duidelijk verwoorde vraagstelling;
- een systematische verkenning van de vraagstelling (met expliciete verwoording van werkhypothesen, dataverzameling en data-interpretatie);
- een gefundeerde, niet-triviale, impulsgevende conclusie.
In het eindwerkstuk worden deze punten in een academische, goed geschreven tekst omgezet. Deze tekst heeft een vorm die voor het wetenschapsgebied van de Duitse taal en cultuur van betekenis is: bijvoorbeeld een literatuuronderzoek op een bepaald gebied, een kritisch betoog of een (goed afgebakend en ingeperkt) wetenschappelijk artikel over een onderwerp uit een van de in de opleiding aangeboden gebieden (taalkunde, letterkunde, vertalen, interculturele communicatie, educatie).
Maar bij een goed voorstel kun je ook denken aan een (al dan niet digitale) inrichting van een museum, een website, een tekstcommentaar (ook bij een vertaling), een populaire presentatie van wetenschappelijke informatie (gedrukt of in een van de nieuwe media).
De omvang van je eindwerkstuk is tussen de 4000 en 6000 woorden, exclusief bibliografie en bijlagen. Het eindwerkstuk moet in één blok worden afgerond. Het product moet aan de normen van de wetenschappelijke beschouwing en van het gekozen tekstgenre voldoen.
Deze proeve van bekwaamheid wordt in het Duits geschreven en is een document bij uitstek voor een vervolgstudie. Een eindwerkstuk kan door masteropleidingen als toegangseis worden gehanteerd. Het is verstandig dat je je op de hoogte stelt van de ingangseisen van de desbetreffende masteropleiding; in sommige gevallen moeten methode en inhoud van het eindwerkstuk inderdaad afgestemd worden op wat in de vervolgopleiding aan bod komt.
De opleiding Duitse taal en cultuur attendeert iedere student op de volgende procedure:
- Je maakt afspraken met een begeleider (in principe) naar keuze, over het algemeen na een brainstormfase die afgesloten wordt met een concreet voorstel.
- De begeleider moet kennis hebben genomen van een adequaat werkstukdossier (werkstukken bij Duitse taal en cultuur geschreven en in het Duits gesteld).
- Je schrijft je via OSIRIS in voor het eindwerkstuk.
- Je formuleert een zo gedetailleerd mogelijk exposé of concept met een uitwerking van hypotheses en mogelijke argumentatieve structuur en met vermelding van een relevante bibliografie. Dit is de basis voor een werkplan met de docent.
- In de vierde week van het blok moet je een onderzoeksvoorstel indienen. Let op! dit voorstel moet goedgekeurd worden door beide begeleiders; alleen na goedkeuring van beide beoordelaars mag je door gaan met je plan. Als je voorstel als onvoldoende wordt beoordeeld kun je het eenmaal reviseren, in overleg met de begeleiders. Indien ook de revisie als onvoldoende wordt beoordeeld dan vervalt je recht op verdere begeleiding gedurende het blok. In je onderzoeksvoorstel moet je de volgende punten in ieder geval behandelen: (a) een gemotiveerde vraagstelling of doelstelling, (b) een plan van aanpak (operationalisering, methoden), (c) beoogd eindresultaat, (d) tijdsplanning, (e) literatuurlijst.
- Naast de eerste begeleider van het eindwerkstuk wordt bij de beoordeling een tweede lezer betrokken, die samen met de begeleider tot een gemeenschappelijke bevinding en een cijfer komt.
- De eindversie van het eindwerkstuk moet uiterlijk op de laatste werkdag van de onderwijsperiode waarvoor je staat ingeschreven voor het eindwerkstuk worden ingeleverd bij de beide beoordelaars, of zoveel eerder als bepaald door je eerste begeleider.
- Hoewel enigszins verouderd, bevat de Schrijfwijzer (pdf) nuttige tips over het schrijven van het eindwerkstuk. Bedenk wel dat de beoordeling tegenwoordig anders verloopt dan beschreven in de Schrijfwijzer.
- Je hebt recht op 14 uur aan begeleiding van je eerste begeleider.
De beste werkstukken komen in aanmerking om te worden gepresenteerd tijdens een landelijke STUdentenKonferenz (STUK) in juni, waar ook andere studenten van zusteropleidingen zich met hun werkstuk of scriptie voorstellen. STUK is inmiddels een traditie geworden die in samenwerking met andere universiteiten door de Vereniging van Germanisten aan Nederlandse Universiteiten (VGNU) georganiseerd wordt en die bijzonder stimulerend werkt, zowel voor studenten als docenten.

Eindwerkstuk inleveren
Als je eindwerkstuk klaar is, moet je het inleveren in Osiris (je hoeft je eindwerkstuk dus niet te mailen naar je begeleider). In Osiris kun je ook de voortgang volgen en verschijnt het eindcijfer.
Als je begeleider heeft aangegeven dat je eindwerkstuk klaar is voor beoordeling, ga je als volgt te werk:
- je uploadt je eindwerkstuk in Osiris > Zaken > Start een nieuwe zaak > Zaaktype Scriptie en afstuderen
en - je uploadt je eindwerkstuk in Blackboard (voor een plagiaatcheck)
Heb je een voldoende?
Als je een voldoende hebt gekregen, lever je je eindwerkstuk in in het digitale scriptiearchief van de UU. Dit is verplicht.
- Ga naar Osiris Student > Zaken
- Kies Archiveren & publiceren scriptie - Vervolgzaak
- Archiveer je scriptie
Bachelor eindwerkstukken worden standaard niet gepubliceerd.
Formulieren en regelingen eindwerkstuk
De beoordeling van je eindwerkstuk verloopt aan de hand van vaste procedures. Je kunt je hierop voorbereiden door onderstaande documenten en teksten goed door te nemen voordat je begint met schrijven.
Alle bacheloreindwerkstukken worden door twee docenten beoordeeld. Als je begeleider een docent is die verbonden is aan je bacheloropleiding, dan is deze ook je eerste beoordelaar (c.q. de ‘examinator’).
Je eindwerkstuk wordt beoordeeld aan de hand van dit beoordelingsformulier (Word). In het geval van een groot meningsverschil tussen de eerste en tweede beoordelaar, kan een derde beoordelaar worden ingeschakeld. De derde beoordelaar werkt altijd met een apart beoordelingsformulier (pdf).
De Universiteit Utrecht vat iedere vorm van wetenschappelijke misleiding zeer ernstig op. We verwachten dat elke student de normen en waarden inzake wetenschappelijke integriteit kent en in acht neemt.
Wanneer je start met het schrijven van je eindwerkstuk lever je daarom het Formulier verklaring kennisneming plagiaat (pdf) in. Hiermee verklaar je op de hoogte te zijn van de regels van de Universiteit wat betreft Fraude en plagiaat. Wanneer je docent of begeleider vermoedt dat er sprake is van fraude of plagiaat, maakt deze hiervan melding bij de examencommissie.
Als je onderzoek doet waarbij je mensen interviewt, vragenlijsten voorlegt of waarbij mensen op een andere manier betrokken worden, dan doe je waarschijnlijk mensgebonden onderzoek. Bekijk dan de checklist en bespreek dit met je begeleider. In de checklist vind je informatie over privacy, ethiek en datamanagement.
Scriptiearchief
Is je eindwerkstuk klaar en goedgekeurd? Dan moet je de definitieve versie uploaden in het scriptiearchief via Osiris > Zaken > Archiveren & publiceren scriptie - Vervolgzaak.