Kies een master
Met een bachelordiploma heb je de keuze om direct de arbeidsmarkt op te gaan of verder te studeren door een master te volgen. Als je een master wilt doen, kun je je tijdens je bachelor al goed voorbereiden door de volgende stappen te nemen:
Stap 1: Bekijk masterprogramma's
Om je goed te kunnen voorbereiden op een master, is het handig om te weten welke programma's aansluiten bij jouw bachelor en interesses. In het onderstaande overzicht vind je masters waarop jouw bachelor een goede voorbereiding is. Je kunt een master kiezen bij de Universiteit Utrecht, maar je kunt ook kijken bij andere universiteiten. Enkele eenjarige masters zijn te combineren met de tweejarige master in Bochum. Denk je erover om leraar te worden in het voortgezet onderwijs? Lees dan meer over educatieve masters.
*Volg je het verdiepingspakket Literatur & Kultur? Dan raden we je aan om ter voorbereiding ook de cursus Literarisches Übersetzen (even collegejaren) of Fachsprachliches Übersetzen (oneven collegejaren) te volgen.
Stap 2: Check de toelatingseisen
Het is verstandig om de toelatingseisen van de master van jouw keuze te bekijken. Misschien kun je in je profileringsruimte ter voorbereiding nog enkele cursussen volgen. Bekijk de toelatingseisen op de desbetreffende masterpagina onder ‘Toelating en inschrijven’.
Stap 3: Bereid je voor op een master
Als je geïnteresseerd bent in een master met toelatingseisen, gebruik dan je profileringsruimte om de cursussen te volgen die vereist zijn voor deze master. Een stage en een minor kunnen bijvoorbeeld een goede voorbereiding zijn op je masterprogramma. Bij sommige minors worden masters expliciet benoemd in de minorbeschrijving.
Combinatie met tweejarige master in Bochum
Heb je de eenjarige masterprogramma Interculturele communicatie, Meertaligheid en taalverwerving of Literatuur vandaag met de Duitstalige track afgerond? Dan word je toegelaten tot de tweejarige master aan de Ruhr-Universität Bochum. Je hoeft dan nog enkel 60 EC in Bochum af te ronden en krijgt een tweede diploma. Je kunt je daar specialiseren in Germanistische Linguistik (Interculturele communicatie, Meertaligheid en taalverwerving) of Neuere deutsche Literaturwissenschaft (Literatuur vandaag). Nadere informatie bij prof. dr. Ewout van der Knaap.
Educatieve masters
Houd je van je vak, en wil je je enthousiasme graag delen? Vind je het leuk om met jongeren te werken en wil je ze echt iets meegeven? Denk je erover om leraar te worden in het voortgezet onderwijs? Dan zijn er tijdens en na het behalen van je vakinhoudelijke bachelor twee mogelijkheden:
Hulp bij het kiezer van een master
Blijf je twijfelen?
- Kijk bij het begeleidingsaanbod op het gebied van masterkeuze.
- Ga langs bij je studieadviseur.