Kies een master

Als je je bachelor hebt afgerond kun je een baan gaan zoeken of doorstuderen. Weet je nog niet wat je wilt? Kijk dan eens bij Career Services voor tips, hulp of advies.

Kies een master

Met je bachelordiploma op zak kun je een master gaan volgen om je verder te specialiseren. Houd er rekening mee dat sommige masters ingangseisen hebben (zoals een 7 gemiddeld in je bachelor of een bepaald vakkenpakket). 

De bachelor Duitse taal en cultuur bereidt je goed voor op eenjarige, tweejarige en educatieve masters:

Eenjarige masters

Combinatie met tweejarige master in Bochum

Heb je een van de eenjarige masterprogramma’s Interculturele communicatie, Meertaligheid en taalverwerving of Literatuur vandaag met de Duitstalige track afgerond? Dan word je toegelaten tot de tweejarige master aan de Ruhr-Universität Bochum. Het Utrechtse jaar wordt erkend, je hoeft dan nog enkel 60 EC in Bochum af te ronden en krijgt een tweede diploma. Je kunt je daar specialiseren in Germanistische Linguistik (Interculturele communicatie, Meertaligheid en taalverwerving) of Neuere deutsche Literaturwissenschaft (Literatuur vandaag). Dit is exclusief voor studenten van de UU. Nadere informatie bij prof. dr. Ewout van der Knaap.

Tweejarige (research)masters

Educatieve masters

Houd je van je vak, en wil je je enthousiasme graag delen? Vind je het leuk om met jongeren te werken en wil je ze echt iets meegeven? Denk je erover om leraar te worden in het voortgezet onderwijs? Dan zijn er tijdens en na het behalen van je vakinhoudelijke bachelor twee mogelijkheden:

1. Leraar worden met een eerstegraads lesbevoegdheid

Met een eerstegraadsbevoegdheid kun je aan de slag in alle klassen van de onder- en bovenbouw van het vmbo, havo en vwo. Je kunt je eerstegraads lesbevoegdheid halen via de volgende masterprogramma’s:

  • 2-jarige educatieve master
    • De 2-jarige lerarenopleiding leidt je op tot eerstegraads docent in het voortgezet onderwijs. Tijdens deze master verdiep je ook de vakinhoudelijke kennis van je vak.
  • 1-jarige master
    • Deze master leidt je ook op tot eerstegraads docent en kun je volgen ná het behalen van een vakinhoudelijke master.  

2. Leraar worden met een tweedegraads lesbevoegdheid

Met een tweedegraads lesbevoegdheid kun je aan de slag in de alle klassen van het vmbo en de onderbouw van havo en vwo. Je kunt je tweedegraads lesbevoegdheid op twee manier behalen:

Voor alle informatie over lesgeven in het voortgezet onderwijs en de lerarenopleidingen verwijzen we je graag naar de website van de Graduate School of Teaching/Universiteit Utrecht.

Andere masterprogramma's

  • De faculteit Geesteswetenschappen heeft meer dan 30 masters
  • Bekijk ook het hele aanbod masters van de Universiteit Utrecht.
  • Je kunt er natuurlijk voor kiezen een master bij een andere universiteit te gaan volgen. In dit geval ga je zelf op zoek naar meer informatie.
  • Studiekeuzehulp

Hulp bij het kiezen van een masterprogramma

Blijf je twijfelen, misschien ook óf je wel een master wilt doen?