Studeren in het buitenland
In sommige gevallen is het mogelijk om in het tweede semester van het studieprogramma naar het buitenland op uitwisseling te gaan. Vanwege deadlines en lange voorbereidingstijd, is dit alleen mogelijk als je je in het laatste jaar van je Bachelor aanmeldt, de deadline is namelijk al op 1 december. Ook heb je goedkeuring van de mastercoördinator en van de examencommissie nodig.
Houd er rekening mee dat het zeker niet altijd mogelijk is om op uitwisseling te gaan zonder studievertraging op te lopen. Dit is mede afhankelijk van de bestemming en hoe je je verblijf daar kunt invullen.
Mogelijkheden
Als je voor je studie een semester naar het buitenland wilt, kun je dit doen via een uitwisseling. Je blijft dan ingeschreven bij de UU en betaalt ook hier je collegegeld.
Je kunt 2 typen bestemmingen kiezen: een facultaire bestemming (waarbij je alleen binnen je eigen vakgebied vakken kunt volgen) of een universiteitsbrede bestemming (waarbij je ook andere vakken kunt volgen). De UU werkt samen met universiteiten over de hele wereld.
Wil je liever niet een heel semester naar het buitenland? Dan kun je ook een summerschool volgen.
Deadline
De deadline om je aan te melden voor een uitwisseling is 1 december 2023.
Nuttige links
Pagina met bestemmingen • International Office GW op Instagram • Study Abroad weken • goedkeuring aanvragen voor je vakken • Study plan • Motivatieformulier • Corona & exchange
Je kunt je op verschillende manieren voorbereiden:
- In oktober hebben we een voorlichtingsbijeenkomst gehouden:
- De Study Abroad weken: met workshops en voorlichtingen over de aanmeldprocedure en hoe je een geschikte bestemming kiest.
- Tot aan 1 december sturen we ook regelmatig nieuwsbrieven naar studenten die bij de Study Abroad Weeks aanwezig waren.
- Volg ons op Instagram!
Bestemming kiezen
Op onze pagina met bestemmingen staat een lijst met alle plekken waar je heen kunt gaan. Gebruik de volgende filters:
- Alle UU-studenten
- Geesteswetenschappen
- Master
Bij Areas of study open to exchange students kun je zien of de bestemming past bij je studie. Kijk daarnaast of je voldoet aan de taaleisen en of je genoeg interessante vakken kunt volgen.
Voorwaarden om naar het buitenland te gaan
- Je staat als voltijdstudent ingeschreven bij Universiteit Utrecht tijdens je uitwisseling.
- Je moet officieel goedkeuring aanvragen bij de examencommissie voor de cursussen die je in het buitenland volgt.
Study Plan en motivatieformulier
Als je eenmaal definitief besloten hebt dat je naar het buitenland wilt, moet je een Study Plan en een montivatieformulier invullen en laten goedkeuren:
- Study plan: dit moet je laten goedkeuren door je mastercoördinator. Zodra je weet welke vakken je wilt volgen aan de gastuniversiteit van je eerste keuze, maak je een afspraak met je mastercoördinator om je study plan door te nemen en te ondertekenen. Vaak is het onmogelijk om zeker te weten welke cursussen worden aangeboden in je uitwisselingsperiode. Stel in dit geval een plan op waarin je aangeeft welke richting je op wilt op basis van de informatie die je wel hebt gevonden.
- Motivatieformulier: volg de instructies in het formulier en zorg ervoor dat je alle delen volledig en in het Engels invult, voordat je het document in je Osiris aanmelding uploadt. Het motivatieformulier is een belangrijk onderdeel van de selectie, zeker als er meer aanmeldingen zijn dan plaatsen.
Als er overlap is in de verschillende roosters, is het aan jouzelf om hiervoor een oplossing te zoeken. Het handigst is uiteraard een universiteit te kiezen waarbij je geen overlap in semesters hebt.
Enkele mogelijke oplossingen (maar er is geen garantie dat je zonder studievertraging naar het buitenland kunt):
Je bent in semester 1 nog in het buitenland en je hebt daar tentamens, terwijl blok 3 in Utrecht weer begint.
- Vraag bij de partneruniversiteit of je het tentamen in Utrecht mag maken. Het International Office kan hiervoor een ruimte en supervisie regelen, mits je dit op tijd aanvraagt en de partneruniversiteit ook akkoord gaat.
- Vraag aan de cursuscoördinatoren van de vakken die je in blok 3 gaat volgen of het mogelijk is om het begin van het vak te missen of online bij te wonen en maak afspraken over mogelijke aanvullende opdrachten.
Je hebt nog vakken in blok 2 in Utrecht, terwijl semester 2 in het buitenland al begint.
- Volg geen vakken in blok 2 en zorg dat je de punten die je dan mist op een andere manier behaalt door in andere blokken of in het buitenland extra vakken te volgen (dit werkt alleen als je geen verplichte vakken hebt in het blok voordat je op uitwisseling gaat).
- Vraag aan de cursuscoördinatoren van de vakken die je in blok 2 volgt of het mogelijk is om het vak vanuit het buitenland af te ronden en maak duidelijke afspraken over hoe je dit kunt doen.
- Als je goedkeuring krijgt van je cursuscoördinator om een tentamen op afstand te maken, moet je zorgen dat ook je partneruniversiteit goedkeuring geeft, omdat zij hiervoor een ruimte en supervisie moeten organiseren.
- Vraag na bij de partneruniversiteit of het mogelijk is om later te beginnen aan de uitwisseling (wij raden dit niet aan, omdat je hierdoor ook de introductie mist).
Voor de facultaire bestemmingen selecteren we op basis van je gehele aanmelding, inclusief het Studyplan en het Motivatieformulier. We starten altijd met de eerste keuze. Bij overaanmelding en gelijke geschiktheid zullen we loten voor bepaalde bestemmingen.
Is je eerste keuze een universiteitsbrede bestemming, dan zetten we je dossier door naar het universiteitsbrede International Office. Wanneer zij meer aanmeldingen dan beschikbare plekken hebben wordt er geselecteerd op basis van loting.
Je moet voor de cursussen die je in het buitenland gaat volgen goedkeuring vragen aan de examencommissie, zodat je ze mag laten meetellen in je studieprogramma. De examencommissie bepaalt of de cursussen van voldoende academisch niveau zijn en controleert of ze niet overlappen met andere cursussen binnen je studieprogramma. Je kunt het verzoek voor goedkeuring indienen zodra je zeker weet welke cursussen je wilt gaan volgen.
Goedkeuring
Wil je tijdens je studie cursussen volgen die niet bij je standaard studieprogramma horen? Vraag dan goedkeuring aan de examencommissie om ze toch mee te laten tellen. Dit geldt zowel voor cursussen binnen de Universiteit Utrecht als daarbuiten. Je standaard studieprogramma staat in de Onderwijs- en Examenregeling van je opleiding (zie linkermenu).
Vrijstelling
Heb je al eerder een opleiding gevolgd aan een andere universiteit? Of heb je relevante werkervaring? Dan kun je in sommige gevallen vrijstelling krijgen voor bepaalde onderdelen van je studieprogramma.

Verzoek indienen
Gebruik Osiris Student om een verzoek Goedkeuring of Vrijstelling in te dienen.Via het tabblad Zaken linksbovenin kun je een verzoek (Zaak) starten. Klik vervolgens op Mijn zaken (zie de afbeelding). Er opent dan een nieuw venster. Zorg dus dat je pop-up blocker uit staat, anders wordt het nieuwe venster niet geopend.
De benodigde bijlagen kun je in Mijn zaken uploaden. Eventuele papieren bijlagen lever je in bij het Studiepunt Geesteswetenschappen. Vermeld op alle bijlagen je studentnummer.
Wanneer krijg je antwoord?
De examencommissie beslist binnen een termijn van zes weken over het verzoek, gerekend vanaf de datum waarop je complete aanvraag is binnengekomen. Tijdens de zomerperiode in juli en augustus kan deze termijn overschreden worden. Je ontvangt het besluit per mail en kunt het zien in Osiris.
Vragen?
Met vragen over het indienen van je verzoek of over het besluit van de examencommissie kun je contact opnemen met het Studiepunt Geesteswetenschappen.
Niet eens met het besluit?
Als je het niet eens bent met het besluit kun je, binnen zes weken na verzending, digitaal beroep aantekenen bij het College van Beroep voor de Examens van de Universiteit Utrecht.
Goedkeuring vraag je aan als je tijdens je studie cursussen wilt volgen die niet bij je standaard studieprogramma horen.
Goedkeuring van cursussen binnen de UU
Geef bij je verzoek aan om welke cursussen het gaat en binnen welk programmaonderdeel je ze wilt laten meetellen.
Goedkeuring van cursussen buiten de UU
Een aanvraag voor goedkeuring van cursussen buiten de Universiteit Utrecht bestaat uit twee stappen:
- Vraag van tevoren goedkeuring voor de cursussen die je wilt gaan volgen.
- Bij je verzoek (in Osiris > Zaak) moet je een cursusbeschrijving uploaden waarin ook de toetsing beschreven is. De examencommissie beoordeelt of de cursussen van voldoende academisch masterniveau zijn en controleert of ze niet overlappen met andere onderdelen binnen je studieprogramma.
- Na het afronden van de cursussen lever je het transcript met resultaten in om zo de behaalde resultaten te laten registreren in Osiris. De examencommissie accepteert alleen originele transcripts, gewaarmerkte kopieen daarvan, of een transcript dat door de gastinstelling rechtstreeks gemaild wordt naar ExamensecretariaatGW@uu.nl. Transcripts die je zelf aan het verzoek in Zaak hangt zijn ongeldig en worden niet in behandeling genomen.
- Een gewaarmerkte kopie is een kopie van het originele transcript waarop door middel van een stempel is aangegeven dat de kopie gelijk is aan het origineel. Je kunt een kopie laten waarmerken bij de universiteit die het transcript uitgeeft, of bij het Studiepunt Geesteswetenschappen. Neem in het laatste geval het originele transcript mee.
Andere cursussen gevolgd dan aangevraagd?
Heb je andere cursussen gevolgd dan eerder aangevraagd? Start dan een nieuw verzoek in Osiris > Zaak.
Omrekenen resultaten
Bij het omrekenen van credits uit het buitenland maakt de examencommissie gebruik van deze omrekentabel en van de informatie op het transcript van de buitenlandse universiteit.
Let op: buitenlandse grades worden niet omgerekend naar een Nederlands cijfer (1-10), maar omgezet naar de alfanumerieke resultaten V/ONV.
Vrijstelling vraag je aan als al eerder een opleiding hebt gevolgd of relevante werkervaring hebt opgedaan.
Op basis van een vorige opleiding
Lever bij je verzoek tot vrijstelling een gewaarmerkt overzicht van behaalde resultaten in. Het Studiepunt Geesteswetenschappen kan een kopie van je documenten voor je waarmerken op vertoon van de originele exemplaren. Scans of gewone kopieën volstaan niet.
Op basis van werkervaring
Vraag je vrijstelling aan op grond van werkervaring, lever dan bij het verzoek een kopie van de arbeidsovereenkomst en een beschrijving van de relevante werkervaring in. Afhankelijk van de cursus of het onderdeel waar je vrijstelling voor vraagt, kan de examencommissie om meer documentatie en onderbouwing vragen.
internationaloffice.hum@uu.nl. We doen ons best om je mail zo snel mogelijk te beantwoorden, maar ga ervan uit dat het tot vier werkdagen kan duren. Vermeld altijd je studentnummer! | |
Postadres | Drift 10, 3512 BS Utrecht |
Medewerkers |
|
Spreekuur | Onze balie is open voor het inloopspreekuur op donderdag van 11 tot 12 uur. |
Afspraak met Exchange Coordinator | Momenteel is het niet mogelijk om een afspraak te maken. Voor vragen kun je altijd een mail sturen aan internationaloffice.hum@uu.nl |