In het masterprogramma Cultuurgeschiedenis bestudeer je de positie van Europa in de wereld vanuit cultuurhistorisch perspectief, met een nadruk op de moderne geschiedenis. Het programma biedt diepgaand inzicht in de geschiedenis van de ideeën en praktijken die ten grondslag liggen aan processen van identiteitsvorming van individuen, groepen en samenlevingen. Internationale kaders worden hierbij steeds belangrijker.

Als afgestudeerde aan deze opleiding

 • analyseer en begrijp je processen van identiteitsvorming in hun cultuurhistorische context.
 • analyseer je de relatie tussen materiële feiten en culturele constructies, tussen historische bronnen en volksverhalen en tussen geschiedenis, herinnering en erfgoed.
 • heb je  een globaal perspectief: hoe verhouden Europese cultuurhistorische ontwikkelingen zich tot die in de rest van de wereld.
 • heb je inzicht in de cultuurhistorische achtergronden van de hedendaagse cultureel diverse samenlevingen.
 • Kun je in je beroepspraktijk theoretische reflectie combineren met maatschappelijk handelen. 

Afgestudeerden van de master Cultuurgeschiedenis zijn inzetbaar op terreinen als:

 • cultuurbeleid (gemeentelijk, regionaal, nationaal en Europees)
 • de journalistiek
 • mediaorganisaties
 • public history
 • de museumwereld
 • de cultuurindustrie
 • de non-profitsector
 • educatie

Je kunt deze master ook combineren met een opleiding tot eerstegraads docent geschiedenis.

Het masterprogramma leidt in principe niet op tot een academische onderzoekscarrière. Heb je de ambitie om te promoveren, bekijk dan eens de onderzoeksmaster Modern History 1500-2000.

Alumni van dit programma hebben diverse functies waarbij ze hun kennis van cultuurgeschiedenis kunnen inzetten, bijvoorbeeld als:

Andere alumni vonden werk bij bijvoorbeeld: Rijksdienst Cultureel Erfgoed |Rijksmuseum van Oudheden Universiteit Leiden | Stedelijk Gymnasium Breda |Vrije Universiteit Brussel

Denk je erover om je eigen bedrijf te starten? De Universiteit Utrecht biedt een aantal mogelijkheden om het ondernemerschap te verkennen. Je kunt keuzevakken volgen bij masters die aandacht besteden aan ondernemerschap:

 • Masterprogramma Business Development and Entrepreneurship bij de Utrecht School of Economics. Word een expert in het scheppen van de voorwaarden voor een succesvolle onderneming.
 • Heb je een achtergrond in Economics and Business, kijk dan bij: International Economics and Business.
 • Heb je een achtergrond in Natuurwetenschappen of Geneeskunde, dan kun je vakken volgen bij Science and Business Management.
 • Ben je geïnteresseerd in duurzaam ondernemen en duurzame innovatie, volg dan een keuzevak bij Sustainable Business and Innovation.

Het Utrecht Centre for Entrepreneurship (Utrecht CE) organiseert Springschools, Summerschools, Winterschools, Honours classes en korte seminars over ondernemen. Het aanbod is Engelstalig, tenzij de hele groep Nederlands is.

StudentsInc

Wil je jezelf naast je studie oriënteren op ondernemerschap en feedback krijgen van andere (student)ondernemers? Of wil je afstuderen op je eigen bedrijf? Bij StudentsInc zitten verschillende studentbedrijven en kun je je ondernemerschapskwaliteiten in programma’s ontwikkelen. Zo biedt StudentsInc o.a. een 'pressure cooker' programma aan waarin je binnen 10 weken de basis van het ondernemen leert. 

UtrechtInc

Ben je (bijna) afgestudeerd en wil je een bedrijf starten? Heb je misschien al een concreet bedrijfsidee? Bij UtrechtInc vind je hulp en toegang tot financiering, kantoorruimte, experts en coaching. Ben jij:

 • startende ondernemers of alumnus, promovendus en onderzoeker, bij voorkeur afkomstig van UU, Hogeschool Utrecht of UMC Utrecht;
 • in de ideefase OF al verder (< 5 jaar);
 • een (IT) start-up met focus op gezondheid, duurzame leefomgeving of educatie?

Dan is UtrechtInc er voor jou! Meer weten? Ga naar UtrechtInc, meld je idee aan en kom langs voor een kop koffie.

UtrechtInc

 

Enactus

Wil jij weten of ondernemerschap bij jou past? Ben je gedreven, sociaal bewust en ambitieus? Ben je bereid gedurende 1 jaar minimaal 8 uur per week te werken aan een onderneming? Enactus Utrecht biedt je de kans om te ondernemen en verzorgt workshops en begeleiding door professionals.    

Handige links

Na je vakinhoudelijke master kun je een 1-jarige lerarenopleiding (Nederlandstalig) doen. Deze leidt je op tot eerstegraads bevoegd docent in het voortgezet onderwijs. Met je diploma op zak kan je aan de slag in de onder- en bovenbouw van vmbo, havo en vwo in Nederland.

Kijk op de masterkiezerssite van de UU

Heb je je masterprogramma afgerond en vind je onderzoek doen leuk? Dan is promoveren wellicht iets voor jou. Je begint als ‘assistent in opleiding’ (aio) of ‘onderzoeker in opleiding’ (oio). Met een tweejarig masterprogramma van de UU bereid je je hier goed op voor. Let op: de tweejarige masters met 'educatie en communicatie' zijn bedoeld voor een carrière als leraar.

Hoe kom je aan die onderzoeksplaats? Neem tijdens of na je master contact op met de hoogleraar van het vakgebied waarin jij je wilt specialiseren. Een andere optie is: www.academictransfer.nl.

Wil je bij de Universiteit Utrecht promoveren, dan valt je promotieprogramma onder één van de Graduate Schools. Kijk voor meer informatie op: Promovendi Overleg Utrecht, PrOUt.

Het was even omschakelen van een academische schrijfstijl naar een journalistieke.
Sven Portz
Freelance eindredacteur

“Meteen nadat ik afgestudeerd was, heb ik aangeklopt bij het Limburgs Dagblad. Daar mocht ik een wekelijkse rubriek over sportgeschiedenis vullen en ben ik gaan schrijven voor literaire sportbladen. Het was even omschakelen van een academische schrijfstijl naar een journalistieke, maar de invalshoeken die ik vanuit de opleiding meebracht (o.a. postkolonialisme, identiteitsvorming en gender issues) waren vernieuwend voor de sportjournalistiek. Inmiddels werk ik als freelancer, o.a. als eindredacteur van het jeugdkatern van cultureel maandblad Zuiderlucht. Ik onderhoud contacten met musea en kunstcentra en stuur jonge reporters aan die korte stukjes schrijven over cultuur.”