De vragen hieronder gelden alleen voor GW. Als je vragen hebt over cursussen of regelingen buiten Geesteswetenschappen, klop dan aan bij het facultaire studiepunt dat  bij die faculteit hoort. Staat je vraag er niet bij? Mail dan het Studiepunt Geesteswetenschappen: studiepunt.gw@uu.nl.

Ik ben student Geesteswetenschappen en heb een vraag

Onderwijs & cursusinschrijving (2020-2021)

 • Hoe ziet het onderwijs eruit in blok 1?
  Het onderwijs in blok 1 wordt grotendeels online aangeboden, en waar mogelijk op locatie. In de Cursusplanner staat bij elke cursus hoe het onderwijs gegeven wordt: online of gedeeltelijk online. Bij onderwijs op locatie blijft de 1,5 meter regeling van kracht. Daardoor zal er ongeveer 25% onderwijs op locatie gegeven kunnen worden. Bij het maken van de roosters wordt er rekening gehouden met de spreiding van mobiliteit en het mijden van de spits. In principe wordt er geen onderwijs gegeven in het weekend. Instructieonderwijs (zoals veel hoorcolleges) vindt per definitie online plaats. Bij werkcolleges kan maximaal één derde van de studenten in de zaal aanwezig zijn, terwijl twee derde van de groep het werkcollege tegelijkertijd online vanuit huis volgt. Lees ook onze tips voor het volgen van online colleges.
 • In hoeverre wordt er rekening mee gehouden dat online onderwijs het studeren kan bemoeilijken?
  Wij begrijpen dat online onderwijs bepaalde nadelen heeft. Anderzijds heeft deze vorm van onderwijs ook voordelen, je hebt bijvoorbeeld geen reistijd en je kunt soms colleges eenvoudiger terugkijken. Als je toch moeite hebt met deze vorm van onderwijs, dan kun je voor tips terecht op de website van Skills Lab. Heb je daarna nog vragen over online leren, of over de gevolgen van online onderwijs voor je studievoortgang, stel die dan aan je docent of aan de studieadviseur.

Toetsing

 • Wat gebeurt er als ik een toets op locatie heb en ik kan door omstandigheden niet komen?
  Je mag in plaats van de toets op locatie een alternatieve toets online doen als je vanuit het buitenland studeert, problemen hebt met je gezondheid, tot een risicogroep behoort of samenwoont met iemand uit een risicogroep. Het is belangrijk dat je dit uiterlijk 5 werkdagen vóór de toets doorgeeft aan de cursuscoördinator én de studieadviseur. Ben je plotseling ziek op de dag van de toets? Geef dit dan door via het toetsafmeldingsformulier.

Studievertraging

 • Wat betekent het als ik vanwege Corona studievertraging oploop? In hoeverre wordt daar rekening mee gehouden?
  Als je zelf corona hebt of hebt gehad, en daardoor studievertraging oploopt, dan kun je financiële compensatie aanvragen vanwege overmacht. Als je niet zelf corona hebt gehad, maar wel studievertraging oploopt door de maatregelen rondom corona, dan komt daarvoor een aparte regeling. De Universiteit Utrecht is momenteel bezig die op te stellen. Op onze pagina over overmacht staat onder het kopje Studievertraging door corona alvast wat meer informatie hierover.
 • Door corona kan ik mijn studie niet vervolgen zoals gepland. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  Het kan natuurlijk zo zijn dat je je door de omstandigheden zorgen maakt over je studievoortgang of de toekomst, stressklachten hebt of op onoverkomelijke problemen stuit, bijvoorbeeld door ziekte van jouzelf of je naasten en andere gevallen van overmacht. Je kunt dan het beste contact opnemen met je studieadviseur. Die kan je adviseren over wat je kunt doen en als tussenpersoon optreden als er maatwerk nodig is. 

Stage & exchange

 • De fysieke UU-uitwisselingsprogramma’s in 2021-2022 gaan voorwaardelijk door, wat zijn mijn opties?
  Begin april heeft het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht besloten fysieke studentenuitwisseling die tijdens het eerste semester gepland staat, voorwaardelijk door te laten gaan. De voorwaarde is dat het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken afreizen naar het buitenland toestaat. Dit betekent dat je voorlopig door kunt gaan met het treffen van voorbereidingen. Houd er rekening mee dat jouw gastuniversiteit in de komende weken ook een besluit kan nemen over het al dan niet laten doorgaan van exchange. Als er een belangrijke update of wijziging is, ontvang je hierover van de partner of van ons bericht. Kijk voor alle informatie over de UU-uitwisselingsprogramma’s en een veelgestelde vragen sectie op onze pagina over Reizen & exchange
 • Ik wil naar het buitenland voor stage, kan dat?
  Nee, in principe niet. Neem contact op met je stagecoördinator om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Reizen is uiteraard alleen mogelijk bij reisadvies code groen of geel. Bij code oranje of rood mag, conform de bekende richtlijnen die ook op de website staan, niet gereisd worden.
 • Kan ik nog een stage doen?
  Ja, juist nu is voorbereiding op de arbeidsmarkt een goed idee.
  • Bachelorstudenten: neem met vragen contact op met de stagecoördinator van je departement en je stagedocent (als je die al hebt).
  • Masterstudenten: neem contact op met je opleidingscoördinator of, als je al een stagedocent hebt, kun je deze benaderen met vragen.

Eindwerkstuk & afstuderen

 • Kan ik gewoon afstuderen dit jaar?
  Ja, dat kan. Je krijgt vanzelf bericht via het examensecretariaat wanneer je afgestudeerd bent. Daarin wordt de verdere procedure uitgelegd.
 • Hoe kan ik mijn eindwerkstuk of thesis schrijven als ik mijn begeleider niet kan ontmoeten?
  Voor een individueel traject als een eindwerkstuk of scriptie zijn er voldoende online mogelijkheden. Alle docenten/begeleiders kunnen online afspreken via (bijvoorbeeld) Microsoft Teams of Skype. Daarin kun je ook elkaars scherm delen, en op die manier bepaalde stukken tekst goed samen doornemen. Je tussentijdse versie, feedback krijgen en vragen stellen kan uiteraard ook altijd via de mail
 • Hoe kan ik bewijzen dat ik afgestudeerd ben als ik nog geen diploma heb?
  Er zijn verschillende manieren om aan te tonen dat je afgestudeerd bent:
  • Een afstudeerverklaring downloaden via MijnDUO, waarbij je inlogt met je DigiD. Dit kan binnen 2 tot 8 weken na het behalen van je diploma en is er alleen in het Nederlands.
  • Een afstudeerverklaring aanvragen via het online aanvraagformulier.
  • De nieuwe (onderwijs)instelling vragen per mail contact op te nemen met het Studiepunt om een afstudeerverklaring aan te vragen.

  Het Studiepunt kan ook een ongewaarmerkte cijferlijst opstellen. Vanwege veiligheidsoverwegingen wordt deze cijferlijst direct naar de nieuwe (onderwijs)instelling gestuurd. Mail het Studiepunt met je naam, studentnummer, geboortedatum en het emailadres waar de cijferlijst heen gestuurd kan worden en de eisen waaraan de cijferlijst moet voldoen.

 • Wanneer vinden er weer diploma-uitreikingen plaats?
  Voor alle studenten die in het collegejaar 2019-2020 zijn afgestudeerd organiseren we een diploma-uitreiking in het najaar (onder voorbehoud dat er geen verscherping komt van de coronamaatregelen). Op de website van je opleiding zie je op welke datum de uitreiking is. Helaas mag je geen gasten meenemen naar de uitreiking, maar er is wel een livestream. Hierover krijg je meer informatie via de mail.
 • Kan ik mijn diploma al ophalen?
  Studenten die vóór maart  2020 zijn afgestudeerd kunnen vanaf september een afspraak maken om hun diploma op te halen bij het Studiepunt. Ben je na maart afgestudeerd? Dan moet je wachten tot 5 dagen na de diploma-uitreiking voordat je je diploma kunt ophalen. 
 • Kan ik nog wel cum laude afstuderen als ik door corona studievertraging oploop?
  De cum laude-regeling bij GW is eenmalig versoepeld. Je krijgt 5 maanden langer de tijd (tot 31 januari 2021) om af te studeren. Uiteraard zijn de andere voorwaarden voor een cum laude nog wel van toepassing uiteraard wel blijven gelden (zie artikel 6.2 van de OER van je opleiding).  

Cijfers

 • Hoe kom ik aan een officiële cijferlijst?
  Neem contact op met het Studiepunt Geesteswetenschappen. Zij kunnen een digitale cijferlijst voor je maken. Een ondertekende, gewaarmerkte cijferlijst kan op dit moment niet worden gemaakt, maar het Studiepunt kan je cijferlijst wel rechtstreeks opsturen naar een derde partij (bijvoorbeeld een andere universiteit of een werkgever), als je dat wilt.

Studentenwelzijn

 • Waar kan ik binnen de UU heen als ik door corona extra stress ervaar?​
  • Als je behoefte hebt aan het uitwisselen van ervaringen met je medestudenten, kun je deelnemen aan de intervisiegroep Studeren vanuit huis georganiseerd door de Welzijnstrainers van Geesteswetenschappen.
  • Wil je liever een 1-op-1 gesprek, dan kun je een afspraak met je eigen studieadviseur via het Studiepunt Geesteswetenschappen (030 253 6285) of je maakt een afspraak voor een zinnig gesprek
  • Heb je hulp nodig bij persoonlijke problemen en studieproblemen? De studentpsychologen kunnen je (korte termijn) hulp of behandeling bieden voor studiegerelateerde of persoonlijke problemen. 
  • Het Skillslab biedt online schrijf- en studeercoaching en hulp bij de praktische kanten van het studeren, zoals plannen, structuur houden, schrijven en studeren vanuit huis. 

Wie, wat, waar

 • Studieadviseur
  • Telefoon (030-253 6990): elke werkdag van 10.00 - 12.00
  • Afspraak maken: bel het Studiepunt Geesteswetenschappen (030 253 6285) 
   ​Afspraken vinden plaats via Microsoft Teams (installeer de app en log in met je UU-mailadres)
  • E-mail: je kunt altijd een e-mail sturen. Je vindt alle gegevens door op de naam van je studieadviseur te klikken.
 • Career Officer
  Je kunt bij het Studiepunt met Sjoer een afspraak maken voor een gesprek via Microsoft Teams, ook voor CV checks en LinkedIn checks.
 • Vragen over het coronavirus en de UU
  Mail naar coronavirus@uu.nl