De vragen hieronder gelden alleen voor GW. Als je vragen hebt over cursussen of regelingen buiten Geesteswetenschappen, klop dan aan bij het facultaire studiepunt dat  bij die faculteit hoort. Staat je vraag er niet bij? Mail dan het Studieount Geesteswetenschappen: studiepunt.gw@uu.nl.

Ik ben student Geesteswetenschappen en heb een vraag

Onderwijs & cursusinschrijving

 • Hoe ziet het onderwijs eruit in blok 1?
  Het onderwijs in blok 1 wordt grotendeels online aangeboden, en waar mogelijk op locatie. Bij onderwijs op locatie blijft de 1,5 meter regeling van kracht. Daardoor zal er ongeveer 25% onderwijs op locatie gegeven kunnen worden. Bij het maken van de roosters wordt er rekening gehouden met de spreiding van mobiliteit en het mijden van de spits. In principe wordt er vastgehouden aan het universitaire timeslotmodel: er wordt dus geen onderwijs gegeven in het weekend. Instructieonderwijs (zoals veel hoorcolleges) vindt per definitie online plaats, zodat hoorcollegezalen ingezet kunnen worden voor andere onderwijsactiviteiten.Bij werkcolleges kan maximaal één derde van de studenten in de zaal aanwezig zijn, terwijl twee derde van de groep het werkcollege tegelijkertijd online vanuit huis volgt.
 • In hoeverre wordt er rekening mee gehouden dat online onderwijs het studeren kan bemoeilijken?
  Wij begrijpen dat online onderwijs bepaalde nadelen heeft. Anderzijds heeft deze vorm van onderwijs ook voordelen, je hebt bijvoorbeeld geen reistijd en je kunt soms colleges eenvoudiger terugkijken. Als je toch moeite hebt met deze vorm van onderwijs, dan kun je voor tips terecht op de website van Skills Lab. Heb je daarna nog vragen over online leren, of over de gevolgen van online onderwijs voor je studievoortgang, stel die dan aan je docent of aan de studieadviseur.

BSA & Studievertraging

 • Wat betekent het als ik vanwege Corona studievertraging oploop? In hoeverre wordt daar rekening mee gehouden?
  Als je zelf corona hebt of hebt gehad, en daardoor studievertraging oploopt, dan kun je financiële compensatie aanvragen vanwege overmacht. Als je niet zelf corona hebt gehad, maar wel studievertraging oploopt door de maatregelen rondom corona, dan komt daarvoor een aparte regeling. De Universiteit Utrecht is momenteel bezig die op te stellen. Op onze pagina over overmacht staat onder het kopje Studievertraging door corona alvast wat meer informatie hierover.
 • Wat betekent het voor mijn BSA als ik vanwege de coronacrisis studievertraging oploop?
  • Positief BSA: 45 EC of meer aan het eind van dit studiejaar.
  • Negatief BSA: 7,5 EC of minder aan het eind van blok 2 en minder dan 45 EC aan het eind van dit studiejaar.
  • Aangehouden BSA: 15 EC of meer aan het eind van blok 2, maar minder dan 45 EC aan het eind van dit studiejaar. Om een positief advies te krijgen, moet je aan het einde van je 2e studiejaar minimaal 60 studiepunten hebben behaald, waarvan minimaal 45 EC aan eerstejaarsvakken.
 • Ik ben toegelaten tot een master of bachelor, maar heb niet op tijd alle benodigde documenten binnen voor mijn aanmelding, wat kan ik doen?
  Mocht je voorwaardelijk worden toegelaten tot de master, maar vanwege coronamaatregelen op 1 september nog niet helemaal klaar zijn met je bachelor, dan kun je toch aan een (pre)mastertraject beginnen. Voorwaarde is wel dat je maximaal 15 EC tekortkomt en je je studievertraging hebt opgelopen in het tweede semester van academisch jaar 2019-2020, waarbij een andere invulling van de EC niet mogelijk was. Voldoe je aan deze voorwaarden, vraag dan vóór 17 augustus deze regeling aan via dit formulier. 
 • Door corona kan ik mijn studie niet vervolgen zoals gepland. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  Het kan natuurlijk zo zijn dat je je door de omstandigheden zorgen maakt over je studievoortgang of de toekomst, stressklachten hebt of op onoverkomelijke problemen stuit, bijvoorbeeld door ziekte van jouzelf of je naasten en andere gevallen van overmacht. Je kunt dan het beste contact opnemen met je studieadviseur. Die kan je adviseren over wat je kunt doen en als tussenpersoon optreden als er maatwerk nodig is. 

Stage & exchange

 • Alle fysieke UU-uitwisselingsprogramma’s in het eerste semester zijn geannuleerd, wat zijn mijn opties?
  Uitgaande studenten
  • Virtual exchange: het is afhankelijk van de partneruniversiteit of zij zorgen voor virtual exchanges.
  • Uitstel naar het tweede semester: houd er rekening mee dat het in je studieprogramma moet passen. Neem contact op met je studieadviseur om de mogelijkheden te bespreken.

  Kijk voor meer informatie over de UU-uitwisselingsprogramma’s op onze pagina over Reizen & exchange. <

 • Ik wil naar het buitenland voor stage, kan dat?
  Ja, in principe wel. Neem contact op met je stagecoordinator om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Reizen is uiteraard alleen mogelijk bij reisadvies code groen of geel. Bij code oranje of rood mag en, conform de bekende richtlijnen die ook op de website staan, niet gereisd worden.
 • Kan ik nog stage doen?
  • Bachelorstudenten: neem met vragen contact op met de stagecoördinator van je departement én je stagedocent.
  • Masterstudenten: neem contact op met je opleidingscoördinator of, als je al een stagedocent hebt, kun je deze benaderen met vragen.

Eindwerkstuk & afstuderen

 • Kan ik gewoon afstuderen dit jaar?
  Ja, dat kan. Je krijgt vanzelf bericht via het examensecretariaat wanneer je afgestudeerd bent. Daarin wordt de verdere procedure uitgelegd.
 • Hoe kan ik mijn eindwerkstuk of thesis schrijven als ik mijn begeleider niet kan ontmoeten?
  Voor een individueel traject als een eindwerkstuk of scriptie zijn er voldoende online mogelijkheden. Alle docenten/begeleiders kunnen online afspreken via (bijvoorbeeld) Microsoft Teams, Zoom of Skype. Daarin kun je ook elkaars scherm delen, en op die manier bepaalde stukken tekst goed samen doornemen. Ook kan er veel worden gedaan via e-mail, zoals het inleveren van een tussentijdse versie, het geven/ontvangen van feedback, en het stellen van vragen.
 • Hoe kan ik bewijzen dat ik afgestudeerd ben als ik nog geen diploma heb?
  Er zijn verschillende manieren om aan te tonen dat je afgestudeerd bent:
  • Een afstudeerverklaring downloaden via MijnDUO, waarbij je inlogt met je DigiD. Dit kan binnen 2 tot 8 weken na het behalen van je diploma en is er alleen in het Nederlands.
  • Een afstudeerverklaring aanvragen via het online aanvraagformulier.
  • De nieuwe (onderwijs)instelling vragen per mail contact op te nemen met het Studiepunt om een afstudeerverklaring aan te vragen.

  Het Studiepunt kan ook een ongewaarmerkte cijferlijst opstellen. Vanwege veiligheidsoverwegingen wordt deze cijferlijst direct naar de nieuwe (onderwijs)instelling gestuurd. Mail het Studiepunt met je naam, studentnummer, geboortedatum en het emailadres waar de cijferlijst heen gestuurd kan worden en de eisen waaraan de cijferlijst moet voldoen.

 • Wanneer vinden er weer diploma-uitreikingen plaats?
  Voor alle studenten die in het collegejaar 2019-2020 zijn afgestudeerd organiseren we een diploma-uitreiking in het najaar (onder voorbehoud dat er geen verscherping komt van de coronamaatregelen). Op de website van je opleiding zie je op welke datum de uitreiking is. De diploma-uitreikingen zullen helaas anders zijn dan je gewend bent. Om de 1,5 meter regel te waarborgen kun je geen gasten meenemen. Wel wordt er gebruik gemaakt van livestream. Hierover krijg je meer informatie via de mail.
 • Kan ik mijn diploma al ophalen?
  Studenten die vóór maart  2020 zijn afgestudeerd kunnen vanaf september afspraak hun diploma ophalen bij het Studiepunt. Ben je na maart afgestudeerd? Dan moet je wachten tot 5 dagem na de diploma-uitreiking voordat je je diploma kunt ophalen. 
 • Kan ik nog wel cum laude afstuderen als ik door corona studievertraging oploop?
  De cum laude-regeling bij GW is eenmalig versoepeld. Je krijgt 5 maanden langer de tijd (tot 31 januari 2021) om af te studeren. Uiteraard zijn de andere voorwaarden voor een cum laude nog wel van toepassing uiteraard wel blijven gelden (zie artikel 6.2 van de OER van je opleiding).  

Cijfers

 • Hoe kom ik aan een officiële cijferlijst?
  Neem contact op met het Studiepunt Geesteswetenschappen. Zij kunnen een digitale cijferlijst voor je maken. Een ondertekende, gewaarmerkte cijferlijst kan op dit moment niet worden gemaakt, maar het Studiepunt kan je cijferlijst wel rechtstreeks opsturen naar een derde partij (bijvoorbeeld een andere universiteit of een werkgever), als je dat wilt.

Toelating masters

 • Mag ik toch aan mijn master beginnen als ik voorwaardelijk ben toegelaten, maar door corona op 1 september nog niet helemaal klaar ben met mijn bachelor?
  Als je voorwaardelijk bent toegelaten tot een master, maar op 1 september nog niet helemaal klaar bent met je bachelor, dan kun je toch aan je master beginnen. Ook als je nog niet zeker weet of je voor 1 september je bachelordiploma hebt behaald, raden we je aan om je voor 1 juni voor een master aan te melden. Voorwaarde om toch te kunnen beginnen aan je master.is dat je maximaal 15 EC tekortkomt en je je studievertraging hebt opgelopen in blok 3 en/of 4, dus tussen 3 februari en 26 juni 2020. Voldoe je aan deze voorwaarden? Vul dan vóór 17 augustus het aanvraagformulier in. Houd verder rekening met het volgende:
  • De vertraging moet een gevolg zijn van de coronamaatregelen.
  • Je stond voor cursussen ingeschreven en hebt deelgenomen.
  • Je bent voorwaardelijk toegelaten tot de master.
  • Je moet de ontbrekende 15 EC zo snel mogelijk, maar uiterlijk 31 augustus 2021 hebben ingehaald. Is dit niet het geval, dan mag je vanaf 1 september 2021 geen masteronderwijs volgen.
  • Je mag pas aan je masterthesis beginnen als je je bachelorscriptie met succes hebt afgerond.​

  Twijfel je of je in aanmerking komt? Dien dan voor de zekerheid toch een aanvraag in. De toelatingscommissie van de masters zal vervolgens je aanvraag beoordelen.

 • Ik kan niet alle gevraagde documenten aanleveren voor toelating tot een master aan de UU. Wat nu?
  Mocht het momenteel niet lukken om je cijferlijst van een stempel en een handtekening van je onderwijsinstelling te laten voorzien, dan kun je je dossier compleet maken door een niet gecertificeerde cijferlijst te uploaden en ons op een later moment de gecertificeerde cijferlijst toe te sturen.

Studentenwelzijn

 • Waar kan ik binnen de UU heen als ik door corona extra stress ervaar?​
  • Als je behoefte hebt aan het uitwisselen van ervaringen met je medestudenten, kun je deelnemen aan de intervisiegroep Studeren vanuit huis georganiseerd door de Welzijnstrainers van Geesteswetenschappen.
  • Wil je liever een 1-op-1 gesprek, dan kun je een afsoraak met je eigen studieadviseur via het Studiepunt Geesteswetenschappen (030 253 6285) of je maakt een afspraak voor een zinnig gesprek
  • Heb je hulp nodig bij persoonlijke problemen en studieproblemen? De studentpsychologen kunnen je (korte termijn) hulp of behandeling bieden voor studiegerelateerde of persoonlijke problemen. 
  • Het Skillslab biedt online schrijf- en studeercoaching en hulp bij de praktische kanten van het studeren, zoals plannen, structuur houden, schrijven en studeren vanuit huis: 

Wie, wat, waar

 • Studieadviseur
  • Telefoon (030-253 6990): elke werkdag van 10.00 - 12.00
  • Afspraak maken: bel het Studiepunt Geesteswetenschappen (030 253 6285) 
   ​Afspraken vinden plaats via Microsoft Teams (installeer de app en log in met je UU-mailadres)
  • E-mail: je kunt altijd een e-mail sturen. Je vindt alle gegevens door op de naam van je studieadviseur te klikken.
 • Career Officer
  Je kunt bij het Studiepunt met Sjoer een afspraak maken voor een gesprek via Microsoft Teams, ook voor CV checks en LinkedIn checks.
 • Vragen over het coronavirus en de UU
  Mail naar coronavirus@uu.nl