Eindwerkstuk
Het eindwerkstuk is een 'proeve van bekwaamheid' op het gebied van onderzoek doen naar een fenomeen op het het vakgebied Communicatie- en informatiewetenschappen. Het eindwerkstuk stelt je in staat om de vaardigheden en kennis ten toon te spreiden die je in de loop van de studie hebt verworven.
Je sluit je bacheloropleiding af met het eindwerkstuk. Voor het eindwerkstuk voer je een wetenschappelijk onderzoek uit onder begeleiding van een docent. Je moet daarmee aantonen dat je in staat bent om zo’n onderzoek op te zetten, uit te voeren en te verantwoorden in een heldere, verzorgde tekst en dat alles binnen de regels die gelden voor wetenschappelijk onderzoek in het vakgebied.
Eindwerkstuk CIW
- Blok 2, 4, niveau 3
- CI3V13002 - Ciw-Eindwerkstuk CIW
Je kunt je pas inschrijven voor het eindwerkstuk CIW als je:
- alle cursussen uit de twee basispakketten hebt behaald,
- in ieder geval 3 van de 4 cursussen van je verdiepingspakket hebt afgerond, en
- je het CI3V14002 CIW-Lab hebt afgerond.
Voorafgaand aan het Eindwerkstuk volg je de cursus CIW Lab. Daarin wordt de multidisciplinariteit van de opleiding benadrukt door de empirisch-analytische, hermeneutische en kritische benadering van mediagebruik en communicatie te vergelijken. Daarnaast beoordeel je bestaande eindwerkstukken zodat je weet aan welke criteria een eindwerkstuk moet voldoen. Ten slotte begin je al aan de voorbereiding op het eindwerkstuk door het ontwikkelen van een onderzoeksplan.
Het CIW-Lab wordt gegeven in blok 1 en blok 3. Dat betekent dus dat je je eindwerkstuk in het daaropvolgend blok schrijft (respectievelijk: blok 2 of 4). De omvang bedraagt 7,5 EC.
Via Osiris Student schrijf je je in op het Eindwerkstuk CIW en je kiest daarbij de groep die aansluit bij het verdiepingspakket dat je hebt gevolgd:
- Groep 1 is voor verdiepingspakket 1: Media, Data en Maatschappij
- Groep 2 is voor verdiepingspakket 2: Media, communicatie en markt
- Groep 3 is voor verdiepingspakket 3: Communicatie, organisatie en interactie
- Groep 4 is voor verdiepingspakket 4: Cultuur, communicatie en diversiteit.
Omdat je in het eindwerkstuk vrij specifiek onderzoek doet, word je begeleid door een docent die kennis heeft van de thema’s uit jouw verdiepingspakket. Die thema’s zijn vaak uitgewerkt in onderzoeksprojecten waarop je je kunt intekenen. Je krijgt informatie over die projecten nadat je bent ingeschreven via OSIRIS.
Lees ook de Handleiding Academische Vaardigheden (pdf)
- Je begeleider bewaakt de voortgang van je eindwerkstuk en evalueert het eindresultaat. Bij de beoordeling is altijd een tweede docent betrokken.
- In de vierde week van het blok moet je een onderzoeksvoorstel indienen. Let op: dit voorstel moet goedgekeurd worden door beide beoordelaars; alleen na goedkeuring van beide beoordelaars mag je door gaan met je plan. Als je voorstel als onvoldoende wordt beoordeeld kun je het eenmaal reviseren, in overleg met de begeleiders. Indien ook de revisie als onvoldoende wordt beoordeeld dan vervalt je recht op verdere begeleiding gedurende het blok. In je onderzoeksvoorstel moet je de volgende punten in ieder geval behandelen: (a) een gemotiveerde vraagstelling of doelstelling, (b) een plan van aanpak (operationalisering, methoden), (c) beoogd eindresultaat, (d) tijdsplanning, (e) literatuurlijst.
- De eindversie van het eindwerkstuk moet uiterlijk op de laatste werkdag van het blok waarvoor je staat ingeschreven voor het eindwerkstuk worden ingeleverd bij de beide beoordelaars, of zoveel eerder als bepaald door je eerste begeleider.
- De beoordeling van het eindwerkstuk gebeurt aan de hand van formulieren. Deze staan onder het kopje "Beoordeling".
Eindwerkstuk inleveren
Als je eindwerkstuk klaar is, moet je het inleveren in Osiris Student (je hoeft je eindwerkstuk dus niet te mailen naar je begeleider). In Osiris kun je ook de voortgang volgen en verschijnt het eindcijfer.
Als je begeleider heeft aangegeven dat je eindwerkstuk klaar is voor beoordeling, ga je als volgt te werk:
- je uploadt je eindwerkstuk in Osiris Student > Zaken > Mijn zaken > Start een nieuwe zaak met het plusje rechtsonder. Een nieuw venster opent. Zorg dat je pop-up blocker uit staat, anders wordt het nieuwe venster niet geopend. Kies Scriptie en afstuderen > GW: Beoordeling eindwerkstuk/scriptie
en - je uploadt je eindwerkstuk in Blackboard (voor een plagiaatcheck)
Heb je een voldoende?
Als je een voldoende hebt gekregen, lever je je eindwerkstuk in in het digitale scriptiearchief van de UU. Dit is verplicht.
- Ga naar Osiris Student > Zaken
- Kies Archiveren & publiceren scriptie - Vervolgzaak
- Archiveer je scriptie
Bacheloreindwerkstukken worden standaard niet gepubliceerd.
Formulieren en regelingen eindwerkstuk
De beoordeling van je eindwerkstuk verloopt aan de hand van vaste procedures. Je kunt je hierop voorbereiden door onderstaande documenten en teksten goed door te nemen voordat je begint met schrijven.
Alle bacheloreindwerkstukken worden door twee docenten beoordeeld. Als je begeleider een docent is die verbonden is aan je bacheloropleiding, dan is deze ook je eerste beoordelaar (c.q. de ‘examinator’).
Je eindwerkstuk wordt beoordeeld aan de hand van dit beoordelingsformulier (Word). In het geval van een groot meningsverschil tussen de eerste en tweede beoordelaar, kan een derde beoordelaar worden ingeschakeld. De derde beoordelaar werkt altijd met een apart beoordelingsformulier (Word).
De Universiteit Utrecht vat iedere vorm van wetenschappelijke misleiding zeer ernstig op. We verwachten dat elke student de normen en waarden inzake wetenschappelijke integriteit kent en in acht neemt.
Wanneer je start met het schrijven van je eindwerkstuk lever je daarom het Formulier verklaring kennisneming plagiaat (pdf) in. Hiermee verklaar je op de hoogte te zijn van de regels van de Universiteit wat betreft Fraude en plagiaat. Wanneer je docent of begeleider vermoedt dat er sprake is van fraude of plagiaat, maakt deze hiervan melding bij de examencommissie.
Als je onderzoek doet waarbij je mensen interviewt, vragenlijsten voorlegt of waarbij mensen op een andere manier betrokken worden, dan doe je waarschijnlijk mensgebonden onderzoek. Bekijk dan de checklist en bespreek deze met je begeleider. In de checklist vind je informatie over privacy, ethiek en datamanagement.
Scriptiearchief
Is je eindwerkstuk klaar en goedgekeurd? Dan moet je de definitieve versie uploaden in het scriptiearchief via Osiris > Zaken > Archiveren & publiceren scriptie - Vervolgzaak.