Introductie 2023

Tijdens de introductie maak je kennis met je studiegenoten, je tutor en krijg je informatie over allerlei praktische zaken, zoals ICT, studiebegeleiding en het Bindend Studieadvies.
Utrecht, 2023
Beste student,
Welkom bij ons bachelorprogramma Communicatie- en informatiewetenschappen! In deze brief staat informatie over de start van het onderwijs in september.
Studeren in Utrecht
Studeren in Utrecht kan een volledig nieuwe of juist een herkenbare ervaring zijn. Lees je ter voorbereiding vast in over het leven van een student in Utrecht. Denk daarbij ook aan zaken als huisvesting, sport en zorg. Via Student Life kun je ervaringen van medestudenten lezen en erachter komen wat hun favoriete plekjes in de stad en op de campus zijn. Houd er rekening mee dat de beschikbaarheid van woningen gelimiteerd is en het lastig kan zijn om een (geschikte) plekje te vinden. Als student zul je zelf huisvesting moeten regelen.
Introductiedagen
We kijken we ernaar uit je te verwelkomen bij de introductiedagen van het bachelorprogramma. Deze introductie vindt plaats van 4 t/m 6 september. Het programma van de introductiedagen vind je op de website.
Voorbereiding op de cursussen in periode 1
In periode 1 volg je twee cursussen: Inleiding Media en Communicatie en Multimodale Communicatie. Schaf voor deze cursussen de volgende boeken aan:
- Bateman, J., Wildfeuer, J., Hiippala, T. (2017). Multimodality: Foundations, research and analysis. A problem-oriented introduction. De Gruyter Mouton.
- Duck, S., & McMahan, D.T. (2020). Communication in everyday life. International student edition (4th Ed.). Sage. ISBN: 978-1071808238.
- Janssen, D., & Van Der Deijl, L. (2019). Schrijven voor de wetenschap. Academisch redeneren, structureren, formuleren en reviseren. Couthino.
Als je lid wordt van onze studievereniging SV Contact ontvang je korting op je boeken.
Praktische zaken
- In de afgelopen tijd hebben we met je gecommuniceerd via je persoonlijke mailadres. Vanaf nu ontvang je echter alle informatie via je nieuwe @students.uu.nl-adres van de Universiteit Utrecht. Zorg dus dat je dat emailadres regelmatig checkt.
- Van onze Centrale Studenten Administratie ontvang je nog apart bericht over het voltooien van je inschrijving en eventuele vooropleidingseisen waaraan je nog dient te voldoen.
- In de Academische Jaarkalender vind je een overzicht van de perioden waarin je colleges hebt.
- Heb je in de tussentijd besloten om toch niet te starten met onze opleiding?
Jammer! Je helpt jezelf en ons erg door je dan uit te schrijven in Studielink.
Studeren met een functiebeperking
De Universiteit Utrecht wil graag dat iedereen zich welkom voelt en de nodige hulp krijgt om het beste uit zichzelf en de studie te halen. Als je een functiebeperking hebt, zoals bijvoorbeeld lichamelijke of psychische belemmeringen, dyslexie of vermoeidheidsstoornis, kun je speciale voorzieningen en begeleiding aanvragen. Voorzieningen kun je vanaf 1 juli via Osiris Student aanvragen. Bij deze aanvraag wordt ook gevraagd om een afspraak te maken met je studieadviseur. Lukt het nog niet om in te loggen in Osiris Student, maak dan toch al wel een afspraak met je studieadviseur. Alle informatie die je geeft wordt vertrouwelijk behandeld.
Vragen?
Mocht je nog vragen hebben over de aanmeldingsprocedure, kijk dan op onze website of neem contact op met het Studiepunt. Heb je nog (inhoudelijke) vragen over het programma, neem dan contact met ons op: Opleidingscoordinator.CIW@uu.nl.
Hartelijke groet,
Dr. Charlotte van Hooijdonk | Dr. Imar de Vries
Opleidingscoördinatoren BA Communicatie- en informatiewetenschappen
Universiteit Utrecht
Hoi!
Voor de toekomstige eerstejaars zijn wij (de Introductiecommissie van SV Contact) hard bezig om een superleuke introductie neer te zetten. Wat kun je allemaal verwachten?
We beginnen met een introductiekamp (geen ontgroening!) van 28 t/m 30 augustus. Tijdens het introductiekamp doe je met een groepje en twee ouderejaars mentorouders allerlei activiteiten en ga je de strijd aan met andere groepjes. Dit kamp is de perfecte mogelijkheid om je studiegenoten en de studievereniging goed te leren kennen. Het introductiekamp duurt drie dagen en we overnachten in slaapzalen op een kampeerboerderij. Zet 28 t/m 30 augustus dus alvast in je agenda en meld je aan via het formulier!
Maar dan is de pret nog niet voorbij! Een week later gaan we verder met de facultaire introductie in ons mooie Utrecht. In groepjes onderneem je verschillende activiteiten in de stad. Denk hierbij aan een kroegentocht, een potje bowlen/poolen en spelletjes. Zo leer je alvast de belangrijkste spots in je favoriete nieuwe stad kennen. Hierna kun je blind door Utrecht fietsen! Daarnaast sluiten deze activiteiten aan op je eerste collegeweek: na je eerste colleges ga je met je studiegenoten de stad verder verkennen! Dus zet ook 4 t/m 6 september in je agenda en meld je aan via het formulier!
Op het aanmeldformulier kan je kiezen of je mee wil doen aan één of aan beide introductieactiviteiten (kamp+facultair). Wij raden natuurlijk heel sterk aan om allebei te doen, aangezien dit de full experience van de introductie geeft en je hiermee het best voorbereid bent op je komende studententijd. Schrijf je snel in! Wij hebben er in ieder geval al megaveel zin in!
Heb je vragen? Mail naar introductie@svcontact.nl, en wij zullen je vragen zo snel mogelijk beantwoorden.
Veel blauw liefs,
De Introductiecommissie van SV Contact
Al het benodigde cursusmateriaal kun je vinden in de cursusplanner van de Universiteit Utrecht. Daarnaast zorgt de studievereniging voor Communicatie- en informatiewetenschappen, SV Contact, ervoor dat je, als lid, de juiste boeken met korting kunt bestellen bij WO4You. De boekenlijst is opgesteld en gecontroleerd door de opleiding, waardoor je zeker weet dat je de juiste boeken bestelt. Op internationale boeken ontvang je 15% korting. Op Nederlandse boeken ontvang je gedurende de bestelperiodes de maximale korting van 10% en daarbuiten de maximale toegestane korting van 5%. Meer informatie over de studievereniging vind je op www.svcontact.nl.
Klik hier om naar de boekenverkoop te gaan, selecteer ‘Universiteit Utrecht’, selecteer ‘Contact’, kies je studie en kies tot slot je leerjaar/boekenlijst. Vervolgens kun je alle boeken selecteren die jij komend blok nodig gaat hebben!
Bij vragen over de boekenverkoop kan je mailen met onderwijs@svcontact.nl
In periode 1 volg je twee cursussen: Inleiding Media en Communicatie en Multimodale Communicatie. Schaf voor deze cursussen de volgende boeken aan:
- Bateman, J., Wildfeuer, J., Hiippala, T. (2017). Multimodality: Foundations, research and analysis. A problem-oriented introduction. De Gruyter Mouton.
- Duck, S., & McMahan, D.T. (2020). Communication in everyday life. International student edition (4th Ed.). Sage. ISBN: 978-1071808238.
- Janssen, D., & Van Der Deijl, L. (2019). Schrijven voor de wetenschap. Academisch redeneren, structureren, formuleren en reviseren. Couthino.
Bindend studieadvies (BSA)
Het bindend studieadvies aan het eind van je eerste bachelorjaar geeft aan of je mag doorgaan met je studie of niet. Het BSA wordt uitgebracht door de examencommissie, op grond van het aantal studiepunten (EC) dat je hebt gehaald. Elk jaar bestaat uit 8 cursussen van 7,5 EC.
Voor het collegejaar 2023-2024 is de norm 45 EC.
Het BSA wordt als volgt berekend:
- Positief BSA:
- bij 45 EC of meer behaald in 2023-2024. EC's van toegekende vrijstellingen of van vakken behaald in eerdere studiejaren tellen hierbij niet mee.
óf - bij het afronden van het eerstejaarsprogramma van je opleiding aan het einde van 2023-2024. Hierbij tellen toegekende vrijstellingen en vakken van eerder behaalde studiejaren wel mee. Meer informatie over deze optie kun je opvragen bij de studieadviseur van jouw opleiding.
- bij 45 EC of meer behaald in 2023-2024. EC's van toegekende vrijstellingen of van vakken behaald in eerdere studiejaren tellen hierbij niet mee.
- Negatief BSA: als je niet voldoet aan een van bovenstaande routes naar een positief advies.
Je ontvangt de beslissing over het BSA eind juli op je UU-mailadres.
Negatief bindend studieadvies
Als je een negatief bindend studieadvies krijgt, mag je je gedurende vier jaar niet meer voor dezelfde opleiding aan de Universiteit Utrecht inschrijven.
Tussentijds studieadvies
Al eerder gedurende het eerste jaar ontvang je het zogeheten tussentijds studieadvies. Dit is niet bindend.
Het advies wordt gegeven in december of januari van het eerste studiejaar en is gebaseerd op de resultaten van het eerste blok. Je krijgt:
- een positief tussentijds studieadvies bij 15 EC of meer.
- een voortgangswaarschuwing bij 7,5 EC.
- een negatief tussentijds studieadvies bij 0 EC.
Bij uitschrijven voor 1 februari
Als je vóór 1 februari van het eerste studiejaar een verzoek tot uitschrijving doet, krijg je geen bindend negatief studieadvies. Dit geldt alleen in het eerste jaar dat je voor de betreffende opleiding staat ingeschreven. Als je in dat eerste jaar van inschrijving uiterlijk 31 januari je uitschrijfverzoek indient, word je met ingang van 1 februari uitgeschreven en krijg je geen bindend negatief studieadvies. Lees meer over hoe je je kunt uitschrijven.
Studiebegeleiding
Bij een voortgangswaarschuwing of negatief tussentijds studieadvies is het raadzaam contact op te nemen met de tutor en/of studieadviseur. De tutor kan je helpen met vragen over je studievoortgang. De studieadviseur is beschikbaar voor allerlei vragen over facultaire regelingen en de meer organisatorische aspecten van de studie, zoals het maken van een realistische studieplanning, of een gesprek over het verbeteren van je academische vaardigheden. Je kunt ook een afspraak maken met de studieadviseur als persoonlijke of sociaal-maatschappelijke omstandigheden je studievoortgang belemmeren. Om in aanmerking te komen voor een uitzondering op de BSA-regels is contact met je studieadviseur een voorwaarde (zie verder de informatie onder het kopje Bijzondere Persoonlijke Omstandigheden).
Studie stoppen
Als je met je studie wilt stoppen, of dit na een negatief bindend studieadvies moet doen, word je geadviseerd dit met de studieadviseur te bespreken. Er zijn mogelijk regelingen die voor jou gelden waar je profijt van kunt hebben. De studieadviseur kan je eventueel ook informeren over de mogelijkheden van een andere studie aan de Universiteit Utrecht of het overstappen naar een andere onderwijsinstelling.
Als je door bijzondere persoonlijke omstandigheden (mogelijk) niet kunt voldoen aan de eisen van het BSA, kun je de examencommissie verzoeken hier rekening mee te houden bij het uitbrengen van het BSA. Het is hiervoor wel noodzakelijk dat je, wanneer dergelijke omstandigheden zich voordoen, deze zo spoedig mogelijk -voorzien van bewijs- aan de studieadviseur meldt. De studieadviseur biedt passende begeleiding om de vertraging zoveel mogelijk te beperken en informeert je over relevante regelingen en procedures.
Onder bijzondere persoonlijke omstandigheden wordt verstaan:
- ziekte
- zwangerschap
- functiebeperking
- psychische omstandigheden
- ernstige familieomstandigheden
- topsport
- bestuursactiviteiten (voor een studentenorganisatie met volledige rechtsbevoegdheid of in het kader van de organisatie en het bestuur van de Universiteit Utrecht, de faculteit of de opleiding)
Verzoek indienen bij de examencommissie
Nadere informatie over het indienen van een verzoek volgt in mei 2024. De gesprekken met de examencommissie vinden plaats eind juni of begin juli 2024.
Meer informatie
Lees meer over het bindend studieadvies en bijzondere omstandigheden in artikel 7.4.3 van de algemene Onderwijs- en examenregeling (OER) bacheloropleidingen.