Myworkplace: gratis software

Als student aan de UU kan je via MyWorkplace gratis gebruik maken van de software die je voor jouw studie nodig hebt zoals SPSS, Mathematica, Matlab, Nvivo of Stella. En dat doe je heel flexibel waar, wanneer en waarmee je maar wilt. Kijk op de pagina van MyWorkplace.

Adobe Creative Cloud is voor alle studenten van de Universiteit Utrecht beschikbaar op alle publieke studentenwerkplekken op de campus. Applicaties die onder deze versie vallen zijn onder andere Photoshop, Indesign en Illustrator. 

Om gebruik te maken van de applicaties heb je een Adobe ID nodig. Hoe je een Adobe ID aanmaakt, staat beschreven in deze handleiding. Wanneer je de registratie hebt afgerond kun je deze Adobe applicaties gebruiken. Je hoeft maar één keer een Adobe ID aan te maken.

Wil je Adobe Creative Cloud gebruiken op je eigen computer, dan kun je het met korting aanschaffen via SURFspot.nl.

Mathematica is een computerprogramma gericht op wiskunde. Het werkt met symbolische taal (wiskundige formules).

De software gebruiken via MyWorkplace

Via MyWorkplace kan je het makkelijkst gebruik maken van de software. Dat doe je waar, wanneer en waarmee je maar wilt.

Zelf installeren

Je kunt Mathematica op privé-hardware installeren. Er zijn versies voor Windows, Linux en Mac OS. Zo werkt het:

 1. Maak eerst een Wolfram ID aan met je e-mailadres dat eindigt op @students.uu.nl of @ucr.nl. Andere e-mailadressen werken niet.
 2. Vraag vervolgens een activatiecode aan op de portal van Wolfram. Je krijgt direct je activatiecode en downloadlinks op de site te zien. Je ontvangt dit ook via e-mail.

Je krijg elk jaar een e-mail waarin je moet bevestigen dat je nog steeds student bent. Je licentie wordt dan weer met een jaar verlengd.

Hulp nodig bij installatie? Ga naar de supportpagina van de fabrikant.

MATLAB (ontwikkeld door Mathworks) wordt gebruikt voor diverse wiskundige toepassingen zoals het berekenen van functies, bewerken van matrices, statistiek, tekenen van grafieken, schrijven en implementeren van algoritmen en het maken van grafische gebruikersinterfaces.

De software gebruiken via MyWorkplace

Via MyWorkplace kan je het makkelijkst gebruik maken van de software. Dat doe je waar, wanneer en waarmee je maar wilt.

Zelf installeren

De MATLAB-licentie van de UU staat gebruik op privé hardware toe. Volg de onderstaande stappen (ook voor installatie op een Non-Solis-werkplek, hardware die eigendom is van de universiteit, maar die niet wordt beheerd door ITS.)

 1. Log in op de MathWorks Portal met je @uu.nl-e-mailadres. (Als je nog geen MathWorks account heb, maak je er eerst een aan.)
 2. Download en start de installer van je keuze.
  1. Windows-gebruikers dubbelklikken op de Installer genaamd matlab_<versienummer>_win64.exe (te vinden in je downloadmap).
  2. Mac-gebruikers dubbelklikken op de Installer genaamd matlab_<versienaam>_maci64.zip waarmee de bestanden worden uitgepakt in de map matlab_<versienummer>_maci64. Start de Installer door dubbelklikken op InstallForMacOSX.
 3. Selecteer “Sign in with a MathWorks Account” en volg de instructies op je scherm.
 4. Kies de Academic – Total Headcount licentie; MATLAB (Individual).
 5. Kies de producten die je wilt gebruiken in het scherm Product Selection en klik Begin Install.

Als de licentie bijna afloopt krijg je een pop-up. Start de applicatie als Administrator (Start - klik met de alternatieve (meestal rechter-)muisknop - More - Run as Administrator) - Klik Help – Licensing – Activate Software.

MATLAB en Simulink Training

Alle medewerkers (en studenten) hebben gratis toegang tot MATLAB en Simulink Training Online. Log in op MATLAB en Simulink Training op matlabacademy.mathworks.com. (Als je nog geen MathWorks account heb, kun je er een aanmaken op de MathWorks Portal.)

MATLAB Online en Simulink Online

Alle medewerkers (en studenten) hebben gratis toegang tot MATLAB Online en en Simulink Online. Met MATLAB Online en Simulink Online heb je toegang tot MATLAB en Simulink via de webbrowser zonder installatie. Je kunt ook bestanden delen met anderen of over verschillende installaties. Log in op MATLAB Online en Simulink Online op matlab.mathworks.com.

MATLAB Mobile

In de Apple App Store en Google Play zijn gratis MATLAB Mobile apps beschikbaar.

Tijdens je studie kun je gratis gebruik maken van Microsoft Office 365 Pro Plus, met o.a. Word, Excel, Access, Teams en PowerPoint, en een licentie om de software op 5 apparaten te gebruiken.

Office 365 is te benaderen via office.com. Je logt in met je emailadres eindigend op @uu.nl of @students.uu.nl en je Solis-wachtwoord, en komt dan op de Office 365-startpagina. Vanaf hier heb je toegang tot alle online Office 365-applicaties.

N.B.: Wordt er om een licentiecode gevraagd tijdens de installatie? Klik dan op 'sign in to an existing office 365 subscription'.

Studenten mogen gratis Windows 10 Education downloaden. Windows 10 Education bevat meer functies dan Windows 10 Home.

Heb je al een laptop?

 • Ja, een laptop met Windows - op SURFspot.nl kun je de gratis upgrade bestellen.
 • Ja, een Apple MacBook met Windows  - op SURFspot.nl kun je de gratis upgrade bestellen.
 • Ja, een Apple MacBook zonder Windows  - schaf eerst de goedkoopste Windows licentie aan, op Microsoft.com of ergens anders. Op SURFspot.nl kun je vervolgens de gratis upgrade bestellen.

Heb je nog geen laptop, en wil je er één gaan aanschaffen?

 • Je wilt een laptop met Windows aanschaffen – in de meeste gevallen wordt Windows er standaard bijgeleverd, met een ‘OEM-licentie’. Kies voor de goedkoopste Windows licentie. Op SURFspot.nl kun je vervolgens de gratis upgrade bestellen.
 • Je wilt een Apple MacBook aanschaffen – in de meeste gevallen kun je Windows erbij geleverd te krijgen, met een ‘OEM-licentie’. Kies voor de goedkoopste Windows licentie. Op SURFspot.nl kun je vervolgens de gratis upgrade bestellen.

De Microsoft Azure DevTools for Teaching (voorheen Dreamspark/Imagine) biedt gratis Microsoft software met een geldige licentie. Log in met je Solis-id en wachtwoord.

Let op! De software van Microsoft Imagine mag alleen worden ingezet door studenten en docenten in de gebieden STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) voor onderwijsdoeleinden, bijvoorbeeld om het ontwerpen, ontwikkelen en testen van software programma’s te leren, en door onderzoekers in de gebieden STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) om niet-commercieel onderzoek te verrichten.

De toegang is beperkt tot medewerkers en studenten van de faculteit Bètawetenschappen.

QSR Nvivo is een softwarepakket voor kwalitatieve analyse van voornamelijk tekstuele informatie.

De software gebruiken via MyWorkplace

Via MyWorkplace kan je het makkelijkst gebruik maken van de software. Dat doe je waar, wanneer en waarmee je maar wilt.

Zelf installeren

 • Ga naar portal.mynvivo.com en maak een account aan met je uu-mailadres. Je moet hierbij akkoord gaan met de privacy-voorwaarden van NVivo, die onder voorbehoud zijn geaccepteerd door de UU.
 • Na inloggen kun je NVivo downloaden en installeren.
 • Bij de eerste keer opstarten na installatie wordt er gevraagd om NVivo te activeren. Onderaan staat “provide enterprise key to activate”. Klik daarop, en gebruik de licentiecode die je vindt op deze website, (log in met je Solis-id en -wachtwoord)

Let op:

 • het is niet nodig om persoonlijke betalingsgegevens te delen om gebruik te maken van NVivo.
 • na inloggen zie je reclame voor andere producten van QSR, zoals NVivo Transcription*. Gebruik van deze producten is niet toegestaan binnen de licentie van de Universiteit Utrecht.

*Voor Transcriptie wordt een andere dienst ingericht door ITS. Hierover wordt t.z.t. gepubliceerd op intranet.

Qualtrics is een krachtige online enquêtetool die studenten en medewerkers van de UU in staat stelt om complexe enquêtes te maken die voldoen aan een verscheidenheid aan onderzoeksbehoeften. Je kunt deze tool gebruiken om enquêtes te ontwerpen, te verspreiden en te analyseren. Je logt in met je Solis-id en wachtwoord en twee-factor-authenticatie op https://survey.uu.nl

Meer informatie

Kijk op de detailpagina van Qualtics.

Met referentiemanagement tools kun je systematisch referenties naar bronnen verzamelen, ordenen en gebruiken. Hoe dit op de meest efficiënte manier kan worden gedaan is afhankelijk van het soort bronnen dat je gebruikt en van je persoonlijke manier van werken en voorkeuren. Lees meer over referentiemanagement in de LibGuide van de universiteitsbibliotheek. Welke tool je ook kiest, je kunt altijd eenvoudig switchen en je referenties te importeren in een andere tool.

Naam en Wikipedia-link Producent Licentie Waar beschikbaar?
Zotero Corporation for Digital Scholarship (an independent nonprofit organization) Open Source en gratis
 • MyWorkPlace
 • Privé-computer (zelf installeren, zie Wikipedia-link)
Mendeley Elsevier Gratis
 • MyWorkPlace
 • Privé-computer (zelf installeren, zie Wikipedia-link)
RefWorks Ex Libris Group / ProQuest Commercieel. De UU heeft een campuslicentie, je kunt het dus gebruiken zonder extra kosten

Web-based.

Plugin voor Microsoft Word is beschikbaar op

 • MyWorkPlace
 • Privé-computer (zelf installeren, zie Wikipedia-link)
EndNote Clarivate Analytics (voorheen Thomson Reuters) Commercieel. De UU heeft een campuslicentie, je kunt het dus gebruiken zonder extra kosten
 • MyWorkPlace
 • Privé-computer (zelf installeren, zie hieronder)

 

Om Endnote te installeren op privé-hardware (laptop/pc):

MacOS:

 • Ga naar deze website, log in met je Solis-id en wachtwoord en download het installatiebestand en dubbelklik erop om Endnote te installeren.

Windows:

 • Ga naar deze website, log in met je Solis-id en wachtwoord en download het msi-bestand en License.dat; sla ze op in dezelfde map.
 • Dubbelklik op het msi-betand om Endnote te installeren.
 • Als de installatie is afgerond start je Endnote op, en klik je op ‘I accept the license agreement’. Endnote vraagt je om een account aan te maken; dit is niet nodig.
 • Je kunt Endnote nu afsluiten, en de twee bestanden verwijderen die je eerder hebt gedownload.

SPSS is een statistiekprogramma ter ondersteuning van onderzoek en onderwijs.

De software gebruiken via MyWorkplace

Via MyWorkplace kan je het makkelijkst gebruik maken van de software. Dat doe je waar, wanneer en waarmee je maar wilt.

Zelf installeren (niet gratis)

Als je SPSS nodig hebt voor gebruik op privé-hardware kun je het voor een sterk gereduceerd tarief aanschaffen op Surfspot.

 

Think-cell biedt functionaliteit voor het creëren van verschillende soorten grafieken in Microsoft PowerPoint vanuit Microsoft Excel-bestanden, bijvoorbeeld bar charts, waterfall charts, Marimekko charts and Gantt charts. Deze functionaliteit overlapt deels met ingebouwde functionaliteit in de Microsoft Office 2016, en vult deze deels aan. Zie ook de website van Think-cell.

Voor medewerkers en studenten is gebruik van deze software gratis. Ga naar deze website, log in met je Solis-id en wachtwoord en download de License Code.

Je kunt  op iedere werkplek binnen de UU de Van Dale raadplegen zonder apart te hoeven inloggen. In het startmenu staat op alle pc's een directe link naar Van Dale Online. Via deze link heb je toegang tot het volledige pakket woordenboeken van Van Dale met onder meer de Dikke van Dale en de taalwoordenboeken.

De software gebruiken via MyWorkplace

Via MyWorkplace kan je het makkelijkst gebruik maken van de software. Dat doe je waar, wanneer en waarmee je maar wilt.

Toegang binnen de campus op een eigen pc

Zit je niet achter een computer van de universiteit, maar ben je wel op de campus? Gebruik dan MyWorkplace of ga naar de website uu.vandale.nl.

Toegang van buiten de campus

Ben je buiten de campus en wil je toegang tot Van Dale online? Gebruik dan MyWorkplace of ga naar www.vandale.nl, klik rechtsbovenin op Van Dale Online en log via het inlogscherm voor onderwijs (SURFconext) in met je Solis-id.

Zit jij veel en lang achter je laptop of pc? Bekijk dan eens of WORK & MOVE iets voor je is. Met deze pauzesoftware zorgen korte onderbrekingen van je werk voor mentale en fysieke beweegmomenten. Zo blijf je geconcentreerd en energiek! We adviseren je WORK & MOVE te installeren als je regelmatig langer dan twee uur achter een computer werkt. WORK & MOVE is een applicatie voor Windows. Volg deze stappen voor de installatie:

 1. Download WORK & MOVE via WorkAndMove.com (of ga naar deze website en kies voor ‘Software installatie (Click Once)’), en installeer het door te dubbelklikken op het gedownloade bestand en de stappen in de installatie-wizard te volgen. Zorg dat je een actieve internetverbinding hebt tijdens de installatie.
 2. Ga naar deze website, log in met je Solis-id en -wachtwoord en download het licentie-bestand License.json uit de map WORK and MOVE.
 3. Start WORK & MOVE, klik Help – Toon licentiepagina (Show license page) - Importeer het licentiebestand (Import license file). Kies daar het json-bestandje.