Myworkplace: gratis software

Als student aan de UU kan je via MyWorkplace gratis gebruik maken van de software die je voor jouw studie nodig hebt zoals SPSS, Mathematica, Matlab, Nvivo of Stella. En dat doe je heel flexibel waar, wanneer en waarmee je maar wilt. Kijk op de pagina van MyWorkplace.

CtrlWork en MacBreakz beschermen je tegen RSI (ook wel 'KANS' genoemd). De licentiecode is drie jaar geldig. We adviseren je CtrlWork of MacBreakz te installeren als je regelmatig langer dan twee uur achter een computer werkt.

Let op: installatie is alleen geschikt voor gevorderde gebruikers. Kom langs één van onze IT-balies als je hulp nodig hebt.

Windows gebruikers (CtrlWork):

 1. Download de proefversie van CtrlWork, en installeer het door het gedownloade bestand te dubbelklikken en de stappen in de installatie-wizard te volgen.
 2. Ga naar deze website, log in met je Solis-id en wachtwoord en download het licentie-bestand data.key.
 3. Open CtrlWork, klik Help – Licentie – Vervang licentie, en open het gedownloade code-bestand. Je ziet nu de nieuwe einddatum.

Mac gebruikers (MacBreakz):

Mathematica is een computerprogramma gericht op wiskunde. Het werkt met symbolische taal (wiskundige formules).

De software gebruiken via MyWorkplace

Via MyWorkplace kan je het makkelijkst gebruik maken van de software. Dat doe je waar, wanneer en waarmee je maar wilt.

Zelf installeren

Je kunt Mathematica op privé-hardware installeren. Er zijn versies voor Windows, Linux en Mac OS. Zo werkt het:

 1. Maak eerst een Wolfram ID aan met je e-mailadres dat eindigt op @students.uu.nl of @ucr.nl. Andere e-mailadressen werken niet.
 2. Vraag vervolgens een activatiecode aan op de portal van Wolfram. Je krijgt direct je activatiecode en downloadlinks op de site te zien. Je ontvangt dit ook via e-mail.

Je krijg elk jaar een e-mail waarin je moet bevestigen dat je nog steeds student bent. Je licentie wordt dan weer met een jaar verlengd.

Hulp nodig bij installatie? Ga naar de supportpagina van de fabrikant.

Matlab (van producent Mathworks) wordt gebruikt voor allerhande wiskundige toepassingen zoals het berekenen van functies, bewerken van matrices, statistiek, tekenen van grafieken, schrijven en implementeren van algoritmen en het maken van grafische gebruikersinterfaces.

De software gebruiken via MyWorkplace

Via MyWorkplace kan je het makkelijkst gebruik maken van de software. Dat doe je waar, wanneer en waarmee je maar wilt.

Zelf installeren

De campuslicentie van de UU voor Matlab staat thuisgebruik (installatie op privé hardware) toe.

Volg hiervoor de volgende stappen:

 1. Ga naar deze website, log in met je Solis-id en wachtwoord en download de Activaion Key.
 2. Maak een MathWorks-account aan met je @students.uu.nl e-mailadres, en log vervolgens in.
 3. Klik op je gebruikersnaam. Selecteer: 'My account'. Klik rechtsboven op 'Associate License' en vul de Activation Key in.
 4. Download Matlab. Voor de meest recente versie klik je op de download knop en sla je de Installer op.
 5. Installeer en activeer de sofware. Windows gebruikers dubbelklikken op de Installer genaamd matlab_<versienummer>_win64.exe (te vinden in je downloadmap). Mac gebruikers dubbelklikken op de Installer genaamd matlab_<versienaam>_maci64.zip waarmee de bestanden worden uitgepakt in de map matlab_<versienummer>_maci64. Start de Installer door dubbelklikken op InstallForMacOSX.
 6. Selecteer “Log in with a MathWorks Account” en volg de instructies op je scherm. Selecteer de licentie die je wilt gebruiken en de producten die je wilt downloaden en installeren. Vink aan Activate Matlab en klik "Next". Controleer of je gebruikersnaam correct wordt weergegeven en volg de instructies tot de activatie voltooid is.

Als de licentie bijna afloopt krijg je een pop-up. Start de applicatie als Administrator (Start - klik met de alternatieve muisknop, meestal de rechter - More - Run as Administrator) - Klik Help – Licensing – Update current licenses.

Matlab Online / Mobile

Je hebt ook gratis toegang tot Matlab Online en Matlab Mobile. Via Matlab Online heb je toegang tot Matlab via de webbrowser. Log in met je MathWorks account. Hierdoor kun je overal met Matlab werken, ook op een computer waar de applicatie niet op geïnstalleerd is. Je kunt ook bestanden delen met anderen of over verschillende installaties.

Daarnaast kun je gratis MATLAB apps vinden in de Apple App Store of Google Play.

Tijdens je studie kun je gratis gebruik maken van Microsoft Office 365 Pro Plus, met o.a. Word, Excel, Access, Teams en PowerPoint, en een licentie om de software op 5 apparaten te gebruiken.

Office 365 is te benaderen via office.com. Je logt in met je emailadres eindigend op @uu.nl of @students.uu.nl en je Solis-wachtwoord, en komt dan op de Office 365-startpagina. Vanaf hier heb je toegang tot alle online Office 365-applicaties.

N.B.: Wordt er om een licentiecode gevraagd tijdens de installatie? Klik dan op 'sign in to an existing office 365 subscription'.

Studenten mogen gratis Windows 10 Education downloaden. Windows 10 Education bevat meer functies dan Windows 10 Home.

Heb je al een laptop?

 • Ja, een laptop met Windows - op SURFspot.nl kun je de gratis upgrade bestellen.
 • Ja, een Apple MacBook met Windows  - op SURFspot.nl kun je de gratis upgrade bestellen.
 • Ja, een Apple MacBook zonder Windows  - schaf eerst de goedkoopste Windows licentie aan, op Microsoft.com of ergens anders. Op SURFspot.nl kun je vervolgens de gratis upgrade bestellen.

Heb je nog geen laptop, en wil je er één gaan aanschaffen?

 • Je wilt een laptop met Windows aanschaffen – in de meeste gevallen wordt Windows er standaard bijgeleverd, met een ‘OEM-licentie’. Kies voor de goedkoopste Windows licentie. Op SURFspot.nl kun je vervolgens de gratis upgrade bestellen.
 • Je wilt een Apple MacBook aanschaffen – in de meeste gevallen kun je Windows erbij geleverd te krijgen, met een ‘OEM-licentie’. Kies voor de goedkoopste Windows licentie. Op SURFspot.nl kun je vervolgens de gratis upgrade bestellen.

De Microsoft Azure DevTools for Teaching (voorheen Dreamspark/Imagine) biedt gratis Microsoft software met een geldige licentie. Log in met je Solis-id en wachtwoord.

Let op! De software van Microsoft Imagine mag alleen worden ingezet door studenten en docenten in de gebieden STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) voor onderwijsdoeleinden, bijvoorbeeld om het ontwerpen, ontwikkelen en testen van software programma’s te leren, en door onderzoekers in de gebieden STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) om niet-commercieel onderzoek te verrichten.

De toegang is beperkt tot medewerkers en studenten van de faculteit Bètawetenschappen.

QSR Nvivo is een softwarepakket voor kwalitatieve analyse van voornamelijk tekstuele informatie.

De software gebruiken via MyWorkplace

Via MyWorkplace kan je het makkelijkst gebruik maken van de software. Dat doe je waar, wanneer en waarmee je maar wilt.

Zelf installeren

Ga naar deze website, log in met je Solis-id en wachtwoord en download de installatiebestanden en de licentiecode. Voer de licentiecode in tijdens de installatie. 

Het is helaas binnen de huidige licentie niet mogelijk om een nieuwere versie van NVivo aan te bieden dan versie 12.6.

Qualtrics is een krachtige online enquêtetool die studenten en medewerkers van de UU in staat stelt om complexe enquêtes te maken die voldoen aan een verscheidenheid aan onderzoeksbehoeften. Je kunt deze tool gebruiken om enquêtes te ontwerpen, te verspreiden en te analyseren. Je logt in met je Solis-id en wachtwoord en twee-factor-authenticatie op https://survey.uu.nl

Meer informatie

Kijk op de detailpagina van Qualtics.

Met referentiemanagement tools kun je systematisch referenties naar bronnen verzamelen, ordenen en gebruiken. Hoe dit op de meest efficiënte manier kan worden gedaan is afhankelijk van het soort bronnen dat je gebruikt en van je persoonlijke manier van werken en voorkeuren. Lees meer over referentiemanagement in de LibGuide van de universiteitsbibliotheek. Welke tool je ook kiest, je kunt altijd eenvoudig switchen en je referenties te importeren in een andere tool.

Naam en Wikipedia-link Producent Licentie Waar beschikbaar?
Zotero Corporation for Digital Scholarship (an independent nonprofit organization) Open Source en gratis
 • MyWorkPlace
 • Privé-computer (zelf installeren, zie Wikipedia-link)
Mendeley Elsevier Gratis
 • MyWorkPlace
 • Privé-computer (zelf installeren, zie Wikipedia-link)
RefWorks Ex Libris Group / ProQuest Commercieel. De UU heeft een campuslicentie, je kunt het dus gebruiken zonder extra kosten

Web-based.

Plugin voor Microsoft Word is beschikbaar op

 • MyWorkPlace
 • Privé-computer (zelf installeren, zie Wikipedia-link)
EndNote Clarivate Analytics (voorheen Thomson Reuters) Commercieel. De UU heeft een campuslicentie, je kunt het dus gebruiken zonder extra kosten
 • MyWorkPlace
 • Privé-computer (zelf installeren, zie hieronder)

 

Om Endnote te installeren op privé-hardware (laptop/pc):

MacOS:

 • Ga naar deze website, log in met je Solis-id en wachtwoord en download het installatiebestand en dubbelklik erop om Endnote te installeren.

Windows:

 • Ga naar deze website, log in met je Solis-id en wachtwoord en download het msi-bestand en License.dat; sla ze op in dezelfde map.
 • Dubbelklik op het msi-betand om Endnote te installeren.
 • Als de installatie is afgerond start je Endnote op, en klik je op ‘I accept the license agreement’. Endnote vraagt je om een account aan te maken; dit is niet nodig.
 • Je kunt Endnote nu afsluiten, en de twee bestanden verwijderen die je eerder hebt gedownload.

SAS (Statistical Analysis System) is software die het mogelijk maakt om data te analyseren en rapporteren.

SAS University Edition is een gratis versie van de software. Deze wordt specifiek ter beschikking gesteld aan studenten in het hoger onderwijs en bij universiteiten. Voor de download moet je een profiel aanmaken bij SAS.

De UU beschikt over een groepslicentie voor SAS EAS = Education Analytical Suite. De Educational Suite is veel uitgebreider qua functionaliteit dan de University Edition en kan voor thuisgebruik via Surfspot aangeschaft worden voor ongeveer € 30.

Gratis e-LEARNING

De volgende e-LEARNING onderdelen worden meegeleverd met de EAS licentie:

-  SAS Programming I: Essentials
-  SAS Programming II: Data Manipulation Techniques
-  SAS Programming III: Advanced Techniques and Efficiencies
-  SAS SQL1: Essentials
-  SAS Macro Language 1: Essentials
-  SAS Macro Language 2: Advanced Techniques
-  SAS Enterprise Guide 1: Query and Reporting
-  SAS Enterprise Guide 2: Advanced Tasks and Querying
-  SAS Enterprise Guide: ANOVA, Regression, and Logistic Regression
-  SAS Enterprise Guide for Experienced Programmers
-  Statistics 1: Introduction to ANOVA, Regression, and Logistic Regression
-  Introduction to Statistical Concepts
-  Predictive Modeling Using Logistic Regression

Ook deze gratis TUTORIAL-site is mogelijk interessant voor studenten.

Toegang tot e-Learning met code

UU studenten hebben toegang tot de gratis eLearning modules van EAS met de eLearning-code.
Ga naar deze website, log in met je Solis-id en wachtwoord en download de eLearning-code.<
Om e-Learning te gebruiken moet je de training met de code activeren.

SPSS is een statistiekprogramma ter ondersteuning van onderzoek en onderwijs.

De software gebruiken via MyWorkplace

Via MyWorkplace kan je het makkelijkst gebruik maken van de software. Dat doe je waar, wanneer en waarmee je maar wilt.

Zelf installeren (niet gratis)

Als je SPSS nodig hebt voor gebruik op privé-hardware kun je het voor een sterk gereduceerd tarief aanschaffen op Surfspot.

 

Think-cell biedt functionaliteit voor het creëren van verschillende soorten grafieken in Microsoft PowerPoint vanuit Microsoft Excel-bestanden, bijvoorbeeld bar charts, waterfall charts, Marimekko charts and Gantt charts. Deze functionaliteit overlapt deels met ingebouwde functionaliteit in de Microsoft Office 2016, en vult deze deels aan. Zie ook de website van Think-cell.

Voor medewerkers en studenten is gebruik van deze software gratis. Ga naar deze website, log in met je Solis-id en wachtwoord en download de License Code.

Je kunt  op iedere werkplek binnen de UU de Van Dale raadplegen zonder apart te hoeven inloggen. In het startmenu staat op alle pc's een directe link naar Van Dale Online. Via deze link heb je toegang tot het volledige pakket woordenboeken van Van Dale met onder meer de Dikke van Dale en de taalwoordenboeken.

De software gebruiken via MyWorkplace

Via MyWorkplace kan je het makkelijkst gebruik maken van de software. Dat doe je waar, wanneer en waarmee je maar wilt.

Toegang binnen de campus op een eigen pc

Zit je niet achter een computer van de universiteit, maar ben je wel op de campus? Gebruik dan MyWorkplace of ga naar de website uu.vandale.nl.

Toegang van buiten de campus

Ben je buiten de campus en wil je toegang tot Van Dale online? Gebruik dan MyWorkplace of ga naar www.vandale.nl, klik rechtsbovenin op Van Dale Online en log via het inlogscherm voor onderwijs (SURFconext) in met je Solis-id.