Farmacotheraptietoets
Inhoudelijke vragen Farmacotherapietoets: Onderwijssecretariaat Farmacotoets via Farmacotoets@umcutrecht.nl
Vragen over inschrijving Osiris: STIP@umcutrecht.nl
Je kunt je vanaf nu zelf inschrijven voor de toets in OSIRIS.
Voor tentamendata en inschrijfcodes; zie het actuele tentamenrooster onder roosters. Let op: CRU+ en SUMMA hebben ieder eigen inschrijfcodes.
Het aantal ziekenhuisopnames door verkeerd geneesmiddelengebruik is de afgelopen jaren hoog gebleven. Uit de HARM (Hospital Admissions Related to Medication) studie blijkt dat 5,6% van alle acute ziekenhuisopnames is geneesmiddelgerelateerd. 46% van deze opnames is potentieel vermijdbaar. Er zijn veel factoren die veilig geneesmiddelengebruik negatief kunnen beïnvloeden. Een hiervan is het onvoldoende kennis over geneesmiddelen en het voorschrijven hiervan tijdens de basisartsen opleiding. Omdat elke basisarts geneesmiddelen kan voorschrijven is het belangrijk dat de kennis over geneesmiddelen apart getoetst wordt. Daarom doet UMCU mee aan de landelijke eindtoets farmacotherapie.
Alle studenten die de master geneeskunde (CRU+, SUMMA) volgen gaan de Farmacotherapie eindtoets doen. In de meeste faculteiten (inclusief UMCU) is dit summatief (dus verplicht en te behalen). Op deze manier kunnen toekomstige artsen laten zien dat ze voldoende farmacologische kennis hebben om veilig geneesmiddelen voor te kunnen schrijven.
Binnen onze faculteit wordt de toets gecoördineerd door de leerlijn farmacologie en –therapie. Rahul Pandit en Wilma Knol zijn vooral betrokken als vakinhoudelijke docenten. Vanuit het onderwijscentrum is Anneke Schulenberg betrokken als toetsexpert. Het onderwijssecretariaat Farmacotoets gaat zich bezighouden met de organisatie en logistiek omtrent deze toets.
art. 4.2 – ingangseisen cursussen CRU+
8. Aan de Farmacotherapie toets kan worden deelgenomen nadat minimaal één van de cursussen m2.1 m2.3 (blok geel of blok paars) is behaald. De Farmacotherapie toets is verplicht voor studenten die na 15 augustus 2021 gestart zijn met de opleiding.
10. Aan de cursussen m3.3 en m3.5 kan worden deelgenomen als de student 120 studiepunten uit m1 en m2 heeft behaald evenals de (her)certificeringsles BLS/AED en de Farmacotherapie toets (wanneer deze deel uitmaakt van het verplichte programma). De cijfers van al deze vakken uit m1 en m2 dienen uiterlijk tien werkdagen voor aanvang van de cursussen m3.3 en m3.5 op Osiris te staan. Aanvullend geld de ingangseis van de voorbereidende cursus, genoemd in art. 4.1 en 4.2. 11. Aan cursus m3.4 (Wetenschappelijke stage) kan worden deelgenomen als: a. de student alle cursussen uit m1 en m2 heeft behaald, inclusief UVT-1, exclusief UVT-2 en de Farmacotherapie toets (totaal 119 EC). De cijfers van al deze vakken uit m1 en m2 dienen uiterlijk tien werkdagen voor aanvang van de cursus op Osiris te staan. Aanvullende dient cursus 3.1 (Startblok) te zijn gevolgd).
art. 4.2 – ingangseisen cursussen SUMMA
Jaar 3 en 4:
e. Cursussen 3.1 en 3.3 t/m 3.12 en de Farmacotherapie toets: na het behalen van alle cursussen uit jaar 1 en 2 met uitzondering van Onderzoekspraktijk I (2.19), Gezondheidszorg en maatschappij (2.9) en Wetenschappelijke Vorming – Meta-analyse (2.18).
g. ASAS (4.1) en Keuzestage jaar 4 (4.2): na het behalen van de SUMMA voortgangstoets, de Farmacotherapie toets (wanneer deze deel uit maakt van het verplichte programma) en alle cursussen uit de jaren 1 tot en met 3, met uitzondering van OP II en OP III;
Behalen van een voldoende voor deze toets is verplicht voor afsluiting van je master en doorstroom naar enkele studieonderdelen, maar je mag zelf kiezen wanneer je aan de toets deelneemt. Wij adviseren sterk om aan alle mogelijkheden deel te nemen. Er zijn drie deelnamemomenten per studiejaar, namelijk in week 12, week 18, en week 36. Week 36 zal voor het eerst als toetsmoment worden gepland in september 2023. Hiermee hebben vrijwel alle studenten minimaal 3 kansen vóór het schakeljaar (jaar 3 CRU, jaar 4 SUMMA).
De data van de toetsen zijn gekozen na uitgebreid roosteronderzoek, waarbij kijkend naar alle jaarroosters deze momenten het meest gunstig leken. Door de toets in deze weken aan te bieden hebben alle studenten voordat zij starten met keuzestages in het schakeljaar minimaal 3 kansen om de toets te maken. Daarnaast is rekening gehouden met onder andere:
- Zo min mogelijk overlap met andere toetsing;
- Het plannen van 2 toetsen relatief dicht bij elkaar hopelijk ervoor zorgt dat minder intensief opnieuw geleerd hoeft te worden voor de toets;
- De aanmeldingsdata en indelingsmomenten voor het schakeljaar.
Let op: je mag niet doorgaan met de ASAS en Keuzestages van het schakeljaar als je de toets niet haalt. Je kunt wel deelnemen aan het Startblok CRU en de Wetenschapsstage (CRU) of OP3 (SUMMA).
Inschrijving voor de Farmacotherapietoets is mogelijk tot 1 week voor de toets.
Ben je je vergeten in te schrijven? Tot uiterlijk 4 werkdagen voor de Farmacotherapietoets, kan de joker ingezet worden. De joker krijg je 1x per studiejaar. Je kunt je joker inzetten door tot uiterlijk 23:59 uur op de laatste dag dat dit mogelijk is een e-mail te sturen naar het STIP (STIP@umcutrecht.nl).
Voorbeeld: een toets vindt plaats op een dinsdag, dan kun je tot uiterlijk de woensdag voorgaand gaand aan de toets tot 23:59 je joker inzetten door het STIP een e-mail te sturen.
De toets bestaat uit 60 meerkeuze vragen ( één uit meer vraag) verdeeld over 12 onderwerpen. De toets duurt 85 minuten en. wordt afgenomen via TestVision.
De volgende onderwerpen worden getoetst:
Geneesmiddelgroepen |
A. Pijnmedicatie |
B. Antistolling |
C. Cardio-Vasculaire middelen |
D. Antidiabetica |
E. Antidepressiva |
F. Benzodiazipines |
G. Antibiotica |
Algemeen |
H. Farmacokinetiek |
I. Geneesmidddel-allergie |
J. Wet- en regelgeving |
K. Goed gebruik geneesmiddelen |
L. Zwangerschap en lactatie |
Je moet minimaal 51 van de 60 vragen goed moeten hebben om voor de toets te slagen. Dit is een score van minstens 85%. De toets duurt 85 minuten. Voor deze toets kun je geen EC’s behalen.
De toets bestaat uit 60 meerkeuzevragen verdeeld over 12 onderwerpen. Om voor de toets te slagen moet er een score van minstens 80% gehaald worden. Deze score is na de correctie voor de gokkans (oftewel kanscores). Omdat de gokkans per toets kan licht verschillen (3 of 4 antwoordopties), betekent dit dat je tussen de 51 en 53 vragen goed moeten hebben om voor de toets te slagen. De cesuur is hoger dan we binnen het UMCU bij toetsen hanteren (55%) en is landelijk bepaald. Als je de toets niet haalt dan kun je deelnemen aan de herkansing.
Het farmacotherapie onderwijs dat je gevolgd hebt is de basis van deze toets. Hiervoor is het nodig dat je oude kennis opfrist. Op blackboard is een reader en oefenmaterie beschikbaar om je voor te bereiden op de toets.
Je kunt mailen naar Farmacotoets@umcutrecht.nl. Indien je informatie op BB niet kunt vinden, kun je ons mailen. Let wel op dat het 2-3 werkdagen kan duren voordat je een reactie krijgt. Benieuwd hoe de toets bij andere faculteiten gemaakt wordt? Lees hier.