Weet jij al wat je na je studie wilt gaan doen of wil je eerst een beter beeld krijgen van wat elk specialisme inhoudt? In de podcast KoffieCo nodigen de Utrechtse geneeskundestudenten Tiara, Tessa en Doris medisch specialisten uit om de vragen te stellen waar studenten tijdens hun coschap niet de kans voor krijgen.

Met de podcast hopen ze de hiërarchie tussen medisch specialist en coassistent even weg te halen, en studenten te helpen met hun beroepsoriëntatie.

Benieuwd? Luister dan de podcast via Spotify of Apple Podcasts die KoffieCo met steun van Career Services heeft gemaakt.

Via de alumnitool van LinkedIn kun je een goed overzicht krijgen van mogelijke carrières na jouw opleiding. Ook kun je gemakkelijk contact leggen met alumni van je opleiding of daarbuiten. Veel afgestudeerden hebben een LinkedIn profiel en kunnen je helpen met jouw vragen over je carrière. Ze delen graag hun ervaringen. Onderstaande video legt uit hoe de alumnitool werkt en hoe je via jouw zoekcriteria de voor jou relevante carrière-informatie krijgt.

Meer weten over hoe je LinkedIn kunt inzetten om te netwerken en het meteen in de praktijk brengen? Volg de gratis training Arbeidsmarkt verkennen & netwerken van Career Services. 

Na de bachelor bereidt de master geneeskunde CRU je verder voor op het uitoefenen van het beroep arts. Als arts heb je de officiële bevoegdheid om zieken te behandelen. Je onderzoekt en behandelt mensen met lichamelijke en/of geestelijke klachten.

Kijk hier voor een overzicht van de vaardigheden die je tijdens je opleiding leert.

Veel geneeskunde studenten kiezen na afronding van de opleiding een specialisatie. Ben je op zoek naar een vervolgopleiding? Kijk dan op de website van de KNMG.

Informatie en filmpjes medisch specialismen

Op de website van Medisch Contact vind je per specialisme informatie over de inhoud van het werk, de opleiding, links naar relevante sites en interessante artikelen en video's.

Over de meeste specialisaties is een informatief filmpje gemaakt. Deze video's geven een beeld van wat een bepaalde specialisatie inhoudt en hoe je werkweek er dan uit ziet. De filmpjes zijn gemaakt door de KNMG, BKV en de faculteit Geneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Andere carrierepaden dan het medisch specialisme

Als je niet verder wilt binnen een medisch specialisme dan blijven er nog heel wat mogelijke carrièrepaden over. Denk bijvoorbeeld aan een baan in/bij de consultancy, jeugdgezondheidszorg, overheid (lokaal, regionaal, nationaal, mondiaal), non-profit organisaties zoals Artsen zonder Grenzen, War Child, Unicef, etc, farmaceutische bedrijven, een baan als beleidsmedewerker, docent, adviseur, onderzoeker, etc.
Om er achter te komen wat bij jou past is het verstandig stil te staan bij wat je leuk vindt om te doen en wat je goed kunt. Ook helpt het om jezelf vragen te stellen als:

 • Wil je wel of niet met patiënten werken?
 • Wil je een snijdend vak of niet?
 • Wat voor patiëntengroep vind je leuk?
 • Wat voor soort contact spreekt je aan (kort of langdurend)?
 • Werk je graag als generalist of liever als (super)specialist?
 • Hoeveel uur wil je per week werken en wil je onregelmatige diensten draaien of niet?
 • Heb je interesse in zaken als onderzoek, onderwijs of management?
 • Daarnaast is het slim om stil te staan bij het routinematige werk wat bij elk vak komt kijken, spreekt dat je ook aan?

Ben je geïnteresseerd in een carrière buiten de geneeskunde, lees dan het artikel "Geneeskundige, maar geen arts" in het blad Arts in Spe van 20 mei 2010.

Een van de mogelijkheden na je afstuderen is om te promoveren. Dit kan bij de Universiteit Utrecht of bij een andere universiteit in Nederland of in het buitenland. Je begint als ‘assistent in opleiding’ (aio) of ‘onderzoeker in opleiding’ (oio). Promovendi voeren gedurende een periode van vier jaar wetenschappelijk onderzoek uit. 
Vacatures vindt je via de website van universiteiten of academische ziekenhuizen of via academictransfer.nl. Een andere mogelijkheid is om een onderzoeker te mailen aan wiens onderzoek je graag zou bijdragen. Wellicht heb je tijdens je wetenschapsstage al contacten gelegd die je hiervoor kunt gebruiken.

Wil je bij de Universiteit Utrecht promoveren, dan valt je promotieprogramma onder één van de Graduate Schools. Kijk voor meer informatie op: Promovendi Overleg Utrecht, PrOUt.

 

 

 

 

Denk je erover om je eigen bedrijf te starten? De Universiteit Utrecht biedt een aantal mogelijkheden om het ondernemerschap te verkennen. Je kunt keuzevakken volgen bij masters die aandacht besteden aan ondernemerschap:

 • Masterprogramma Business Development and Entrepreneurship bij de Utrecht School of Economics. Word een expert in het scheppen van de voorwaarden voor een succesvolle onderneming.
 • Heb je een achtergrond in Economics and Business, kijk dan bij: International Economics and Business.
 • Heb je een achtergrond in Natuurwetenschappen of Geneeskunde, dan kun je vakken volgen bij Science and Business Management.
 • Ben je geïnteresseerd in duurzaam ondernemen en duurzame innovatie, volg dan een keuzevak bij Sustainable Business and Innovation.

Het Utrecht Centre for Entrepreneurship (Utrecht CE) organiseert Springschools, Summerschools, Winterschools, Honours classes en korte seminars over ondernemen. Het aanbod is Engelstalig, tenzij de hele groep Nederlands is.

StudentsInc

Wil je jezelf naast je studie oriënteren op ondernemerschap en feedback krijgen van andere (student)ondernemers? Of wil je afstuderen op je eigen bedrijf? Bij StudentsInc zitten verschillende studentbedrijven en kun je je ondernemerschapskwaliteiten in programma’s ontwikkelen. Zo biedt StudentsInc o.a. een 'pressure cooker' programma aan waarin je binnen 10 weken de basis van het ondernemen leert. 

UtrechtInc

Ben je (bijna) afgestudeerd en wil je een bedrijf starten? Heb je misschien al een concreet bedrijfsidee? Bij UtrechtInc vind je hulp en toegang tot financiering, kantoorruimte, experts en coaching. Ben jij:

 • startende ondernemers of alumnus, promovendus en onderzoeker, bij voorkeur afkomstig van UU, Hogeschool Utrecht of UMC Utrecht;
 • in de ideefase OF al verder (< 5 jaar);
 • een (IT) start-up met focus op gezondheid, duurzame leefomgeving of educatie?

Dan is UtrechtInc er voor jou! Meer weten? Ga naar UtrechtInc, meld je idee aan en kom langs voor een kop koffie.

UtrechtInc

 

Enactus

Wil jij weten of ondernemerschap bij jou past? Ben je gedreven, sociaal bewust en ambitieus? Ben je bereid gedurende 1 jaar minimaal 8 uur per week te werken aan een onderneming? Enactus Utrecht biedt je de kans om te ondernemen en verzorgt workshops en begeleiding door professionals.    

Handige links

Na je vakinhoudelijke master kun je een 1-jarige lerarenopleiding (Nederlandstalig) doen. Deze leidt je op tot eerstegraads bevoegd docent in het voortgezet onderwijs. Met je diploma op zak kan je aan de slag in de onder- en bovenbouw van vmbo, havo en vwo in Nederland.

Kijk op de masterkiezerssite van de UU