Sollicitatietips

Bouw je curriculum vitae helder op

Het curriculum vitae (cv) laat zien wie je bent en wat je gedaan hebt aan opleidingen, werk en nevenactiviteiten. Met een mooi vormgegeven en duidelijk cv maak je een goede eerste indruk. Stem je cv altijd af op de functie en functie-eisen. Maak voor jezelf een soort databank van je ervaringen en selecteer per sollicitatie de relevante elementen.

Download de pdf voor een overzicht van de opbouw van een curriculum vitae en bekijk de video hieronder voor meer uitleg.

Employability Skills

'Employability Skills', of ook wel transferable skills genoemd, kunnen worden gedefinieerd als de vaardigheden die je in de basis nodig hebt om als 'inzetbaar' te worden beschouwd binnen vrijwel elke sector. Samen met een goed technisch inzicht en vakkennis, geven werkgevers vaak een aantal vaardigheden aan die zij van een werknemer verlangen. Hoe meer je beschikt over deze vaardigheden, hoe breder inzetbaar je bent en hoe groter daardoor je kansen zijn in het verkrijgen van een baan en doorgroeimogelijkheden. Het is belangrijk om deze kernvaardigheden tijdens je studietijd al te ontwikkelen, en vervolgens duidelijk naar voren te laten komen op je CV. Voorbeelden van deze vaardigheden zijn:

  • Kritisch denken / probleemoplossend vermogen
  • Communicatieve vaardigheden (schriftelijk/mondeling/presenteren)
  • Samenwerken 
  • Sociale en interculturele vaardigheden
  • Leiderschap
  • Professionele houding / werkethiek
  • Aanpassingsvermogen / veerkracht
  • Digitale vaardigheden 

Wil je verkennen welke vaardigheden jij al hebt, welke je nog kunt ontwikkelen, en hoe je ze goed onder woorden kunt brengen op je CV en in een sollicitatiegesprek? Kijk dan eens naar onze trainingen transferable skills.

Schrijf een aantrekkelijke sollicitatiebrief

Het is altijd belangrijk dat je een goede motivatiebrief schrijft bij een sollicitatie. Onderstaande video leert je hoe je een aantrekkelijke brief schrijft waarin je duidelijk maakt waarom jij graag bij een organisatie wilt werken en waarom jij denkt dat je de geschikte kandidaat bent. 

Download ook de tips voor een goede sollicitatiebrief (pdf). 

Voer een goed sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek krijgen jij en je potentiële werkgever de kans om kennis met elkaar te maken en zo een helder beeld van elkaar te krijgen. Deze tips helpen je op weg bij de voorbereiding van een gesprek.