Kies een master
Binnen 2 jaar na afstuderen volgt 99% van de bachelors Geneeskunde een masterprogramma in Nederland (bron: KUO 2012). Van degenen die in het buitenland verder studeren en degenen die direct na de bachelor een baan zoeken, hebben we geen betrouwbare statistische gegevens. Daarom kunnen we pas goede carrièreperspectieven voor je schetsen na de master.
Na de bachelor geneeskunde kun je verder met de master geneeskunde. Overweeg je om een andere weg in te slaan, dan zijn er verschillende manieren om informatie op te doen.
- Je kunt een kijkje nemen op de website van de Universiteit Utrecht met een overzicht van alle masters. Of op de website van een andere universiteit in Nederland of daar buiten.
- 1x per jaar (in februari/maart) organiseert het landelijk netwerk career officers geneeskunde een webinar waarin oud studenten (alumni) van de bachelor geneeskunde meer vertellen over de master die ze daarna zijn gaan doen, anders dan de geneeskunde master.
Na de bachelor bereidt de master Geneeskunde CRU je verder voor op het uitoefenen van het beroep arts. Ieder voorjaar wordt een voorlichting gegeven over de overgang naar deze master.
Als arts heb je de officiële bevoegdheid om zieken te behandelen. Veel studenten kiezen er dan ook voor om na hun studie de kliniek in te gaan, en eventueel een opleiding tot specialist te volgen. Maar niet alleen klinische functies behoren tot de mogelijkheden; ook in het onderzoek, onderwijs en bedrijfsleven zijn artsen werkzaam.
In Nederland is arts een beschermde titel, die je pas kan verkrijgen na het succesvol afronden van de universitaire opleiding Geneeskunde en het afleggen van het artsexamen.
Hulp bij het kiezen van een masterprogramma
Blijf je twijfelen, misschien ook óf je wel een master wilt doen? In de workshop Kiezen voor master en loopbaan leer je hoe je dat kunt aanpakken.