Regelingen en procedures
Onderwijs- en Examenregeling
In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) zijn de opleidingsspecifieke rechten en plichten van studenten enerzijds, en van de Universiteit Utrecht anderzijds vastgelegd.
OER BMW 2024-2025Belangrijke regels uit de OER
Hieronder wordt een aantal belangrijke regels uit de OER uitgelegd. Raadpleeg vooral ook het originele artikel in de OER behorende bij de regel, want de OER is altijd leidend. Mocht je vragen hebben over een van de regels, ga dan langs bij de studieadviseur.
Actieve deelname
Er wordt actieve deelname verwacht aan de cursus waarvoor je staat ingeschreven. Cursuscoördinatoren geven in het eerste college van hun cursus of in het blokboek aan welke cursusonderdelen verplicht zijn. Het is niet toegestaan om verplichte onderdelen van een cursus te missen als er geen sprake is van overmacht.
Afmelden voor onderwijs
Wanneer je door ziekte of een andere vorm van overmacht verplicht onderwijs mist, vul je onderstaand formulier in.
In het formulier verklaar je dat overmacht de reden is van je afwezigheid. Na het correct en volledig invullen van het formulier gaat er een bericht naar de cursuscoördinator (en een kopie naar jou). Op deze manier weet de coördinator dat je je officieel op grond van overmacht hebt afgemeld.
Vaker afwezig
Als je aanwezigheidsplicht voor de cursus in het gedrang komt, dan dien je zelf actief contact op te nemen met de cursuscoördinator over hoe je het gemiste onderwijs kunt inhalen of compenseren.
De studieadviseurs controleren regelmatig de ingevulde afmeldingen. Mocht je je vaker afmelden voor verplicht onderwijs, dan raden we je aan om bewijs van de overmacht te bewaren en contact op te nemen met de studieadviseurs.
Afmelden voor toets
Voor het afmelden voor een toetsmoment vanwege ziekte of andere overmacht, geldt nog steeds dat je dit per e-mail bij de studieadviseurs én de cursuscoördinator meldt.
In je studievoortgangsoverzicht in Osiris kun je zien aan welke exameneisen je nog moet voldoen. Daarnaast kun je altijd bij de studieadviseur terecht om je studieprogramma te laten checken.
Zie OER - art. 3.5 - major; art. 3.6 - profileringsruimte, minor.
Afkortingen in Osiris:
- ND (Niet Deelgenomen): je staat ingeschreven voor een cursus en hebt aan geen enkel toetsonderdeel deelgenomen.
- NVD (Niet Voldaan): je hebt niet aan alle toetsonderdelen deelgenomen en komt niet in aanmerking voor een herkansing.
- AANV (AANVullende toets): je mag een herkansing doen. Er kunnen twee dingen het geval zijn:
- Je hebt niet voldaan aan de eisen van alle toetsonderdelen, waardoor er geen eindcijfer berekend kan worden (bv. niet minimaal een 5 gehaald voor de toets(en) wanneer dat een eis was).
- Je hebt niet aan alle toetsonderdelen deelgenomen, maar mag op voorspraak van de studieadviseur alsnog deelnemen aan de herkansing.
- VR (VRijstelling): je hebt een vrijstelling gekregen voor de cursus door de examencommissie.
Zie OER - art. 5.4 - cijfers.
Er zijn vaste inschrijfperiodes waarop je je inschrijft via Osiris, zie ook de BMW jaarkalender. Je wordt hierover bericht door Onderwijszaken. Bij overinschrijving voor een cursus wordt er een bepaalde volgorde aangehouden voor toelating. Je krijgt een e-mail of je bent geplaatst voor een cursus of wat eventuele alternatieven zijn wanneer je bent uitgeloot.
Zie OER - art. 4.4 - deelname aan cursussen; voorrangregels.
Joker
Je hebt gedurende je bacheloropleiding de beschikking over één joker die je kunt inzetten bij een cursus die je absoluut wilt volgen. Dit dien je voor afloop van de inschrijfperiode door te geven aan bachelorBMW@umcutrecht.nl. Wanneer je een joker had ingezet maar wordt uitgeloot, dan behoud deze.
Zie OER - art. 4.3 - inschrijving en afmelding voor cursussen.
Afmelden en gevolgen
Je kunt je tot tien werkdagen voor de start van de cursus afmelden via Osiris zonder dat dit gevolgen heeft. Wanneer je je later afmeldt of wanneer je de cursus niet volgt, word je de volgende periode waarvoor je je inschrijft als laatste geplaatst. Wanneer je door overmacht een cursus niet (verder) kunt volgen, kun je je melden bij de studieadviseur.
Zie OER - art. 4.5 - aanwezigheids- en inspanningsverplichting.
Wanneer je aan alle inspanningsverplichtingen van de cursus hebt voldaan, maar desondanks geen voldoende (5,5 of hoger) hebt gescoord, gelden de volgende regels:
- Eindbeoordeling 4,0 of hoger: je wordt éénmalig in de gelegenheid gesteld om door middel van aanvullende toetsing (herkansing) de onvoldoende alsnog om te zetten in een voldoende. Zie OER - art. 5.5 - reparatie: aanvullende of vervangende toetsing. De aanvullende toetsing vindt plaats in de onderwijsvrije weken, zie ook de BMW jaarkalender.
- Eindbeoordeling lager dan 4,0: je komt niet in aanmerking voor een aanvullende toetsing, tenzij hier wegens bijzondere omstandigheden toestemming voor is verkregen via de studieadviseur. Deze toestemming wordt in Osiris weergegeven middels de code 'AANV'.
Zie OER - art. 5.4 - cijfers.
Indien je geen recht hebt op aanvullende toetsing moet je de cursus, in het geval van een verplichte cursus, het volgende studiejaar opnieuw volgen. Voor veel cursussen zal gelden dat je dan niet mee kunt doen aan het kleinschalige onderwijs (werkgroepen/practica), maar je moet voor die onderdelen dan wel aan de eisen om de cursus met een voldoende af te sluiten voldaan hebben; uiteindelijk beslist de examinator of je wel of niet mee moet/mag doen. In het geval van een keuzecursus kun je er ook voor kiezen om een andere cursus te gaan volgen.
Let op: als je in het derde jaar of hoger zit, maar een verplicht vak uit jaar 1 nog niet gehaald hebt, dan moet je al het onderwijs van deze cursus opnieuw volgen.
Zie OER - art. 4.4 - deelname aan cursussen; voorrangregels.
Je hoeft je niet aan te melden voor aanvullende toetsing. Wanneer je in aanmerking komt voor een aanvullende toets, word je hier automatisch voor ingeschreven. Dat gebeurt ofwel op basis van een eindcijfer tussen de 4,0 en 5,5, ofwel op basis van de code ‘AANV’ in Osiris. Deze code verschijnt in Osiris als:
- je niet voldoet aan de eisen van alle toetsonderdelen (waardoor er geen eindcijfer berekend kan worden), of;
- je wegens bijzondere omstandigheden via de studieadviseur recht hebt gekregen op een aanvullende toets. Dit kan bijvoorbeeld spelen wanneer je een toets hebt gemist door overmacht.
Als je niet kan of wilt deelnemen aan een aanvullende toets, moet je je afmelden via bachelorBMW@umcutrecht.nl, net als bij een normaal tentamen.
Zie OER - art. 5.5 - reparatie: aanvullende of vervangende toetsing.
Aan het einde van het eerste studiejaar (uiterlijk 31 augustus) ontvang je een schriftelijk, bindend studieadvies van de examencommissie. Dit advies is positief als je op dat moment 45 studiepunten of meer hebt behaald.
Wanneer je minder dan 45 studiepunten hebt behaald, ontvang je een negatief bindend studieadvies en moet je stoppen met de opleiding. Je kunt je gedurende vier jaar niet meer inschrijven voor de bacheloropleiding Biomedische wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. De studieadviseur kan met je meedenken over een eventuele nieuwe studiekeuze.
Indien de examencommissie verwacht dat je een negatief studieadvies ontvangt, word je in de gelegenheid gesteld om een hoorzitting aan te vragen bij de examencommissie. Hier krijg je dan in juli bericht van.
Je kunt binnen 4 weken in beroep gaan tegen de beslissing van de examencommissie bij het College van Beroep voor de Examens.
Uitzonderingen
De examencommissie betrekt ook persoonlijke omstandigheden en overmachtsituaties in haar advies. Als er omstandigheden zijn waardoor jij niet of onvoldoende kan studeren, zoals ziekte of andere persoonlijke omstandigheden, dan moet je dit zo spoedig mogelijk melden bij de studieadviseur. De examencommissie kan in dat geval besluiten om nog geen negatief studieadvies uit te brengen, maar het bindend studieadvies aan het einde van het volgende studiejaar uit te brengen.
Tussentijds studieadvies
Tijdens je eerste studiejaar ontvang je uiterlijk 31 januari een tussentijds, schriftelijk (niet-bindend) studieadvies, gebaseerd op de resultaten die je tot dan toe hebt behaald. Wanneer dit een waarschuwing of negatief advies is, kunnen je tutor en studieadviseur met je meedenken over je studiemethode of een heroverweging van je studiekeuze.
Let op: als je vóór 1 februari van het eerste studiejaar een verzoek tot uitschrijving doet, krijg je geen bindend negatief studieadvies. Dit houdt in dat je jezelf het volgende collegejaar weer mag inschrijven voor dezelfde bacheloropleiding. Je moet dan wel opnieuw 45 of meer studiepunten behalen.
Overweeg je om te stoppen of dreigt er een negatief BSA aan te komen? Oriënteer je dan tijdig op een andere studie: inschrijven voor een andere studie moet namelijk vóór 1 mei worden gedaan.
Zie OER - art. 7.4 - (bindend) studieadvies.
Reglement Examencommissie
Het Reglement Examencommissie is opgesteld door de Bachelor Examencommissie en beschrijft de regels en richtlijnen die van toepassing zijn op toetsen en examens.
Reglement examencommissie BMW 2024-2025Plagiaat is het overnemen van andermans werk zonder behoorlijke verwijzing en is een vorm van fraude. Bij constatering van fraude of plagiaat kan de examencommissie van de opleiding sancties opleggen. De sterkste sanctie die de examencommissie kan opleggen is het indienen van een verzoek aan het College van Bestuur om een student van de opleiding te laten verwijderen. In onderstaand document lees je meer over fraude en plagiaat bij de opleiding Biomedische wetenschappen:
Meer informatie lees je op de UU-website Fraude en plagiaat.
Zie OER - art. 5.14 - fraude en plagiaat.
Arbo, veiligheid en milieu
Tijdens je studie krijg je te maken met onderwijsprogramma’s waarbij gewerkt wordt met (gevaarlijke) stoffen, organismen en apparatuur. Meer informatie over specifieke risico’s en regels omtrent het gebruik zijn te vinden in de blokboeken van de cursussen.
Regelgeving van de Universiteit Utrecht
Het studentstatuut bevat alle rechten en plichten van zowel de studenten als de Universiteit Utrecht. Lees hier het Studentenstatuut en de bijbehorende regelingen.
De Universiteit Utrecht wil op een zorgvuldige manier omgaan met de persoonsgegevens van iedereen die bij er werkt, studeert of deelneemt aan onderzoek. Lees hier de Privacyverklaring Universiteit Utrecht.
Ben je het niet eens met de manier waarop je behandeld bent door een medewerker van de universiteit, of met een beslissing die ten aanzien van jou genomen is, dan kun je daar wat aan doen. Je kunt een klacht, een bezwaar of een beroep indienen.
Zie voor uitleg over de verschillen en welke procedure je moet doorlopen de pagina Klachten, bezwaar en beroep.
Indien je door bijzondere omstandigheden een tentamen niet op locatie kunt maken, kun je als speciale voorziening een tentamen via online proctoring aanvragen bij de examencommissie van je opleiding. Doe dit uiterlijk 3 weken van tevoren. Op de UU-website Online Proctoring vind je het protocol en de privacyverklaring omtrent online proctoring.
Regelgeving van het UMC Utrecht
Het UMC Utrecht heeft een aantal richtlijnen opgesteld rondom het gebruik van social media. Deze richtlijnen gelden voor alle studenten van de Universiteit Utrecht en studenten die in het UMC Utrecht studeren en/of stage lopen, waaronder BMW-studenten.
Voor studenten gelden de volgende regels:
- Doe niets op social media wat jou, je docenten, medestudenten of patiënten kan schaden.
- Respecteer auteursrecht en portretrecht. Plaats nooit beelden (foto/film/animatie), audiofragmenten of teksten van colleges en ander onderwijsmateriaal, zonder uitdrukkelijke toestemming van de docent of medestudent.
- Wees je bewust van het karakter van social media. Alles wat je op social media plaatst, is in de meeste gevallen direct leesbaar voor de buitenwereld en bovendien moeilijk volledig te verwijderen.
- Ga correct om met het merk UMC Utrecht. Alleen zogenoemde corporate/bedrijfsaccounts voeren het logo en de huisstijl.
- Geef aan dat je geen officiële woordvoerder bent. Het moet duidelijk zijn dat je de uitspraken op persoonlijke titel doet.
- Beveilig je account. Gebruik tweestapsverificatie om je accounts te beveiligen.
- Meld berichten waarin onjuiste of schadelijke informatie wordt verstrekt over het UMC Utrecht bij je opleiding of bij team Communicatie.
- Meld ongewenst gedrag bij Bureau Ombuds- en vertrouwenszaken van het UMC Utrecht.
Studenten die zich niet aan deze richtlijnen houden, worden daarop aangesproken.
Een uitgebreidere toelichting van de regels lees je in het onderstaande document.