In- en uitschrijving
Voor al het onderwijs dat je volgt schrijf je je (zelf) in via Osiris. Daarnaast moet je jaarlijks de herinschrijving aan de Universiteit Utrecht regelen. Ga je afstuderen of wil je tussentijds stoppen met je studie, dan moet je je ook zelf uitschrijven.
Voorafgaand aan het openstellen van de inschrijving voor BMW-cursussen ontvang je een e-mail van de afdeling Onderwijszaken. Daarin vind je de oproep om je in te schrijven voor een cursus in de volgende periode. Je kunt jezelf inschrijven voor cursussen binnen het BMW-curriculum, maar ook voor andere cursussen binnen en buiten de UU. Let op dat je aan de ingangseisen van een cursus voldoet.
Inschrijven voor cursussen gaat over het algemeen via Osiris-student. Indien je je op een andere wijze voor een cursus moet inschrijven, word je daarvan per e-mail op de hoogte gesteld. Indien jij je inschrijft voor een cursus buiten de UU moet je vooraf toestemming vragen aan de examencommissie. Houd hierbij rekening met een mogelijk verschil in onderwijsperiodes, waardoor er studievertraging zou kunnen ontstaan.
Inschrijfperiodes
De opleiding heeft vier inschrijfperiodes gedurende het studiejaar (let op: sommige andere opleidingen hebben gekozen voor een inschrijving per semester):
- Cursusinschrijving periode 2: 19 september t/m 2 oktober 2022
- Cursusinschrijving periode 3: 31 oktober t/m 27 november 2022
- Cursusinschrijving periode 4: 30 januari t/m 26 februari 2023
- Cursusinschrijving periode 1 (2023-2024): 29 mei t/m 25 juni 2023
Uiterlijk twee weken na de sluitingsdatum van de inschrijving ontvang je een e-mail met de definitieve plaatsing voor de cursus.
Ben je onverhoopt vergeten jezelf in te schrijven tijdens de reguliere inschrijfperiode en wil je toch nog een cursus bij BMW volgen, dan moet je dit melden via een e-mail aan Onderwijszaken (BachelorBMW@umcutrecht.nl). Dit kan uiterlijk tot één week voor aanvang van de cursus.
Iedere cursus heeft een bepaalde capaciteit. Bij overschrijving van een cursus wordt er geloot en kan het dus voorkomen dat niet alle studenten voor hun eerste keus geplaatst kunnen worden. Als je niet bent geplaatst bij een cursus van je eerste keuze ontvang je een e-mail met een aantal opties voor andere cursussen waar nog wel plaats is. Om zoveel mogelijk studenten bij hun eerste keuze te kunnen plaatsen, gelden de volgende regels:
- Geplaatste studenten die wegblijven bij een cursus zonder zich vooraf af te melden, worden bij vakken van een volgende periode onderaan de wachtlijst geplaatst.
- Voor sommige cursussen wordt om een bevestiging van deelname gevraagd per e-mail. Indien een student hierop niet reageert, wordt de plaatsing geannuleerd en neemt een student van de wachtlijst de plaatsing over.
Joker inzetten
Uitloting voor een cursus kan met name vervelend zijn als je jezelf optimaal wilt voorbereiden op een bepaald masterprogramma. Daarom is het 'jokersysteem' ingevoerd. Gedurende de gehele bacheloropleiding krijg je één joker tot je beschikking, die je eenmalig mag inzetten bij een BMW-cursus1 die je absoluut wilt volgen. Bij voldoende capaciteit zullen studenten die een joker hebben ingezet als eerste voor de cursus worden geplaatst. Bij onvoldoende capaciteit (meer ingezette jokers dan plaatsen) wordt er alsnog geloot binnen deze groep. Als jij een joker had ingezet. maar toch wordt uitgeloot, behoud je het recht op een joker.
Als je de joker wilt inzetten, dan dien je dit voor afloop van de inschrijfperiode via een e-mail aan te geven bij bachelorBMW@umcutrecht.nl.
Zie voor de volledige voorrangsregels rondom plaatsing en het gebruik van jokers artikel 4.4.6 & 4.5 van de OER.
1 Voor de cursus 'Communiceren via het DNA-lab' geldt dat er eerst een selectie op basis van geschiktheid plaatsvindt. Mochten er na de selectie meer geschikte kandidaten zijn dan plaatsen, dan kunnen de geselecteerde kandidaten hun joker inzetten om een gegarandeerde plek te krijgen. Indien er meer jokers zijn dan plaatsen wordt er alsnog geloot.
Als niet-BMW student kun je je aanmelden voor een BMW-cursus door te mailen naar bachelorbmw@umcutrecht.nl. Je wordt dan geplaatst op de externe aanmeldingslijst. Uiterlijk twee weken na de sluiting van de inschrijvingsperiode wordt bekend of er voldoende plaats is voor externe studenten. Wij nemen dan contact met je op.
Indien je besluit om je aan te melden voor een BMW-cursus, ontvangt de cursuscoördinator graag een overzicht van je reeds behaalde vakken. Op basis hiervan wordt beoordeeld of je voldoet aan de ingangseisen. Voor vragen over de cursusinhoud of bij twijfel over de ingangseisen kun je contact opnemen met de cursuscoördinator.
Op de pagina Studieprogramma vind je inhoudelijke informatie over de cursussen.
Minor
Als je geïnteresseerd bent in het volgen van een minor bij Biomedische wetenschappen in Utrecht, kijk dan op de minorwebsite van de Universiteit Utrecht.
Je moet je voor het begin van elk collegejaar herinschrijven om mee te mogen doen aan het onderwijs en gebruik te mogen maken van alle faciliteiten. Dit kan vanaf 1 juni t/m uiterlijk 31 augustus. Inschrijving na 1 september is in principe niet mogelijk. Uitzonderingen hierop zijn uitsluitend mogelijk met toestemming van de faculteit. De faculteit geeft alleen toestemming bij bijzondere, persoonlijke omstandigheden. Neem voor meer informatie contact op met het studiepunt (zie onder Contact).
Hoe schrijf ik me opnieuw in?
Herinschrijven kan via Studielink van 1 juni t/m 31 augustus. Voor het indienen van het herinschrijfverzoek heb je een DigiD nodig. Het aanvragen van een (nieuwe) DigiD duurt vijf werkdagen. Zorg ervoor dat je e-mailadres in Studielink altijd up-to-date is aangezien beslissingen over de inschrijving naar dat e-mailadres worden gezonden.
Let op: Studielink is recentelijk vernieuwd. Ondervind je hierdoor problemen met inloggen op Studielink? Neem dan contact op met Studentenservice.
Wat ga je dit jaar doen?
- Vanaf 1 juni kun je in Studielink je herinschrijfverzoek indienen, tot uiterlijk 31 augustus. In Studielink geef je ook aan hoe je het collegegeld wilt betalen (in termijnen of ineens). Wil je je herinschrijving annuleren? Dat kan tot voor het begin van het nieuwe collegejaar (31 augustus).
- Voor herinschrijven voor een privaatgefinancierde master of een Erasmus Mundus-programma moet je contact opnemen met je opleiding.
- Je kunt je in principe alleen herinschrijven per 1 september. Uitzonderingen hierop zijn uitsluitend mogelijk wanneer er sprake is van overmacht en met toestemming van de faculteit. Met vragen hierover kun je contact opnemen met het studiepunt van je opleiding.
Bekijk de vragen en antwoorden van Studielink over Herinschrijven en Digitale machtiging.
Een tweede bachelor
Regel je inschrijving op tijd. Let op de deadlines. Kijk op www.uu.nl/bachelors en www.uu.nl/matching voor meer informatie. Deelname aan de matching is verplicht, óók voor studenten die al aan de UU ingeschreven staan voor een andere opleiding.
Alleen in een aantal uitzonderingssituaties kun je je nog ná 1 mei inschrijven voor een nieuwe opleiding. Kijk voor meer informatie in de FAQ over matching op de bachelorkiezerssite.
Let op: heb je je aangemeld via het Admissions Office met een niet-Nederlandse vooropleiding, dan moeten zij beoordelen of je toelaatbaar bent tot de nieuwe opleiding. Neem tijdig (vóór de deadline van de nieuwe opleiding) contact met hen op (via Studentenservice).
Een tweede master
- Regel je inschrijving op tijd. Let op de deadlines. Neem eerst contact op met je studieadviseur, want het combineren van twee programma's of opleidingen vereist een zorgvuldige planning en een goede studievoortgang.
- Wil je een tweede programma binnen één opleiding (met hetzelfde CROHO) gaan doen? Neem dan contact op met de toelatingscommissie (via het studiepunt). Je hebt hiervoor namelijk toestemming nodig.
- Ingeschreven staan voor twee opleidingen heeft mogelijk gevolgen voor je studiefinanciering of voor het collegegeld. Lees meer informatie over collegegeld voor een tweede opleiding.
Let op: heb je je aangemeld via het Admissions Office met een niet-Nederlandse vooropleiding, dan moeten zij beoordelen of je toelaatbaar bent tot de nieuwe opleiding. Neem tijdig (vóór de deadline van de nieuwe opleiding) contact met hen op (via Studentenservice).
Wil je starten met een nieuwe opleiding aan de Universiteit Utrecht? Lees de informatie voor bachelorkiezers of masterkiezers. Houd rekening met de aanmeld- en inschrijfdeadlines van de nieuwe opleiding en zorg ervoor dat je tijdig aan alle onderdelen van de inschrijving (denk bijvoorbeeld aan matching bij een bacheloropleiding) voldoet.
Aandachtspunt voor bachelors
Deelname aan de matching is verplicht, óók voor studenten die al aan de UU ingeschreven staan voor een andere opleiding. Formeel is de inschrijfdeadline 1 mei. We raden je aan om uiterlijk op 1 mei het inschrijfverzoek te doen, en in juni deel te nemen aan de machtingsactiviteiten.
Alleen in een aantal uitzonderingssituaties kun je je nog ná 1 mei inschrijven voor een nieuwe opleiding:
- als je op 2 augustus minimaal 45 EC bij een andere opleiding aan de Universiteit Utrecht hebt behaald;
- als je laat te horen krijgt dat je een negatief bindend studieadvies krijgt bij een andere opleiding. Let op: het dient te gaan om een schriftelijk definitief en bindend studieadvies.
Behoor je tot een van bovenstaande uitzonderingscategorieën? Dan kun je tot uiterlijk 2 augustus een inschrijfverzoek indienen via Studielink, en in het online bezwaarformulier (deadline: 2 augustus) aangeven dat je in een uitzonderingscategorie valt. De link naar het bezwaarformulier ontvang je per e-mail nadat je het inschrijfverzoek hebt ingediend.
Neem met vragen contact op met Studentenservice.
Let op: heb je je aangemeld via het Admissions Office met een niet-Nederlandse vooropleiding, dan moeten zij beoordelen of je toelaatbaar bent tot de nieuwe opleiding. Neem tijdig (vóór de deadline van de nieuwe opleiding) contact met hen op (via Studentenservice).
Stoppen per 31 augustus
Als je je niet wilt herinschrijven, maar wel tot het einde van het collegejaar ingeschreven wil blijven, klik dan in Studielink bij de betreffende opleiding op de knop 'Niet herinschrijven'. Bekijk de handleiding van Studielink over Ik wil me niet herinschrijven.
Stoppen gedurende het collegejaar
Wil je eerder stoppen met je opleiding, kijk dan op de pagina Uitschrijven voor meer informatie.
Let op: Uitschrijven heeft mogelijk gevolgen voor je studiefinanciering of voor het collegegeld.
Sta je op het punt om af te studeren? Denk eraan om je studiefinanciering en OV kaart stop te zetten.
Meer informatie vind je op de pagina Afstuderen.
Alle regels over in- en uitschrijving vind je terug in het Reglement Inschrijving en collegegeld 2020-2021 (pdf) en het Reglement Inschrijving en collegegeld 2021-2022 (pdf).
- Wil je je uitschrijven voor je opleiding aan de Universiteit Utrecht, dan moet je een aantal zaken regelen waar je rekening mee moet houden.
- Wil je je uitschrijven omdat je (bijna) bent afgestudeerd, lees dan de informatie over afstuderen.
- Wil je je inschrijving annuleren? Dit is mogelijk tot voor het begin van het nieuwe collegejaar (uiterlijk 31 augustus).