Studeren in het buitenland
Wil je je wereld vergroten en extra uitdaging tijdens je studie? Volg dan een deel van je studie in het buitenland. Op deze pagina vind je informatie over studeren in het buitenland die geldt voor jouw opleiding. Via de knop hieronder lees je alle belangrijke algemene informatie, zoals verschillende mogelijkheden, bestemmingen en de aanmelddeadline.
Algemene informatie over studeren in het buitenlandDe opleiding moedigt studenten aan om internationale activiteiten te ondernemen. Dit kan zowel een semester in het buitenland studeren zijn als het volgen van een summer school of taalcursus. Hieronder worden alle mogelijkheden toegelicht. Uniek bij de opleiding is het Global Experience Certificate, waarvoor je in aanmerking kunt komen wanneer je drie of meer internationale activiteiten hebt ondernomen.
Voorlichting
Ieder jaar vindt er in juni een eerste voorlichtingsbijeenkomst plaats. Deze is bedoeld voor eerstejaars BMW'ers die in hun derde jaar een semester in het buitenland willen studeren. Tweede- en derdejaarsstudenten zijn ook welkom wanneer zij later in hun bachelor op exchange willen. De bijeenkomst is oriënterend van aard. In oktober vindt er dan een verdiepende voorlichtingsbijeenkomst plaats.
- Presentatie 'Oriëntatie studeren in het buitenland' - juni 2024
- Opname voorlichting 'Oriëntatie studeren in het buitenland' - juni 2024
- Presentatie 'Studeren in het buitenland' - oktober 2023
- Opname voorlichting 'Studeren in het buitenland' - oktober 2023
Alle informatie behandeld in de presentaties vind je ook hieronder op de website.
Check ook het UU-stappenplanContact
Voor vragen over studeren in het buitenland kun je terecht bij het International Office van het UMC Utrecht.
- E-mail: international.office@umcutrecht.nl
- Telefonisch spreekuur: elke maandag van 13.30 - 15.00, tel. 06-29662168
- Inloopspreekuur elke woensdag van 13.00 - 14.00 in HB 1.02. Het inloopspreekuur is bedoeld voor korte vragen van max. 10 min.
- Afspraak: via Planzelf.
Voordat je je aanmeldt om een semester in het buitenland te gaan studeren, is het handig om over de volgende zaken na te denken:
Begin minimaal een jaar voor de aanvang van je exchange met oriënteren (op een semester studeren in het buitenland).
Houd deadlines voor aanmelding in de gaten en kom naar de voorlichtingsbijeenkomsten vanuit de opleiding in juni en in oktober (vóór de aanmeldingsdeadline van 1 december).
Let erop dat aanvang en einde van een semester in het buitenland qua data kunnen verschillen van de periodes in Utrecht.
Leg je plannen voor aan de studieadviseur om samen te kijken hoe je voorstel aansluiting vindt bij jouw studieprogramma.
De Universiteit Utrecht werkt samen met universiteiten wereldwijd. De faculteit Geneeskunde heeft uitwisselingscontracten voor het eigen studiegebied, terwijl universiteitsbrede contracten openstaan voor studenten van alle faculteiten (tenzij anders vermeld). Bij een uitwisseling blijf je ingeschreven aan de UU en betaal je geen collegegeld aan de buitenlandse universiteit.
Facultaire partneruniversiteiten
De opleiding heeft drie uitwisselingscontracten gesloten:
Universiteit van Lund (Zweden) - Lund University: bekijk het exchange-aanbod.
Universiteit van Tromsø (Noorwegen) - The Arctic University of Norway: bekijk het exchange-aanbod.
Universiteit van Singapore (Singapore) - National University of Singapore: bekijk het exchange-aanbod ('Incoming Exchangers' > 'Before Applying' > 'Step 3: Modules for Exchange Students').
Deze contracten vergemakkelijken de uitwisseling van studenten. De examencommissie heeft bijvoorbeeld al naar de vakken bij deze universiteiten gekeken. De aanmelding start in Osiris-Student. Het International Office van het UMC Utrecht is verantwoordelijk voor de inschrijvingsprocedure. Meer informatie hierover kan worden gevonden op de Blackboard-community ‘UMCU BMW Study Abroad’.
Centrale partneruniversiteiten
Je kunt je ook aanmelden voor een plaats bij één van de centrale universitaire partners van de Universiteit Utrecht. Deze partners bieden niet altijd passende cursussen. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om een selectie van cursussen te maken en deze te bespreken met de studieadviseur. De examencommissie moet jouw vakkenpakket uiteindelijk goedkeuren. De aanmelding gaat via Osiris-Student en de toewijzing van plaatsen is de verantwoordelijkheid van het centrale International Office van de universiteit.
De voorwaarden voor studeren in het buitenland staan beschreven op de studentensite van de UU onder stap 1 ‘voorwaarden’.
Let op: studie aan een buitenlandse universiteit wordt afgeraden in geval van een studievertraging met één of meer openstaande verplichte (rode) cursussen. Je zult die dan namelijk na je verblijf in het buitenland nog verplicht (opnieuw) moeten volgen: zie de OER artikel 4.5. Daardoor zul je zo goed als zeker minstens een half jaar studievertraging oplopen.
Kies je er als BMW-student voor om een semester van je examenprogramma te besteden aan vakken in het buitenland, dan dien je hiervoor toestemming van de examencommissie te verkrijgen. Je kunt in dat geval de buitenlandse cursussen opnemen in je profileringsruimte (45 ECTS). De examencommissie beoordeelt cursussen zo zorgvuldig mogelijk en vraagt daarbij advies van inhoudsdeskundige docenten waar nodig. Tijdens dit proces wordt vastgesteld wat het niveau van de cursus is, hoeveel EC de cursus waard is en of er een mogelijke overlap bestaat met Utrechtse BMW-cursussen.
Stappenplan
Als je je goed hebt georiënteerd en weet bij welke universiteit je cursussen wilt gaan volgen, kun je aan de slag.
Maak een voorlopig study plan op voor de eerste keuze bestemming.
Bespreek je study plan met de studieadviseur.
Indien akkoord ondertekent de studieadviseur je study plan.
Meld je vóór 1 december aan via Osiris. Upload daarbij je ondertekende, voorlopige study plan. Dit kan onder het kopje 'Buitenland' of 'Study abroad'. (N.B. in maart en juni zijn er vaak nog aanmeldrondes voor de restplekken, deze vind je op de website van de Universiteit Utrecht.
Maak vóór 1 maart een afspraak met de studieadviseur om je (bijgewerkte) study plan door te spreken. De studieadviseur stuurt jouw study plan door naar de examencommissie voor voorlopige goedkeuring.
Mail vóór 1 maart naar beleidsmedewerkersBMW@umcutrecht.nl wanneer je in aanmerking wilt komen voor de BMW-beurs (zie ook 'financiën').
Meld eventuele wijzigingen in je study plan direct bij de examencommissie, bijvoorbeeld als je in een andere cursus geplaatst wordt.
Kom in juni naar de pre-departure meeting die de opleiding samen met het International Office organiseert.
- Bij terugkomst: Leg je study plan zoals je het gevolgd hebt voor aan de examencommissie voor definitieve goedkeuring.
Voorlopig study plan maken en bijwerken
Om je aan te melden voor een uitwisseling, moet je een voorlopig study plan opstellen en door het International Office laten ondertekenen. Het ondertekende formulier upload je in Osiris, tezamen met je motivatie. Gebruik dit format voor het maken van je study plan:
Let op: veel van de elders gevolgde cursussen worden als niveau 1 of niveau 2 keuzecursussen (groene cursussen) gewaardeerd. Zorg ervoor dat je voldoende gele cursussen en niveau 3 cursussen bij BMW volgt.
Afspraak met de studieadviseur
Zodra je meer duidelijkheid hebt over een mogelijke plaatsing bij een gastuniversiteit kun je je study plan bijwerken. Zoek zelf zoveel mogelijk uit en wees zo duidelijk en compleet mogelijk bij de omschrijving van cursussen. Maak vóór 1 maart een afspraak met de studieadviseur (Annemoon Bregt of Juliëtte Schouten) via Planzelf. Eventueel kun je je study plan van tevoren vast mailen naar adviseurs@umcutrecht.nl. Jullie gaan samen je study plan doorspreken. De studieadviseur stuurt jouw study plan naar de examencommissie voor goedkeuring.
Wijzigingen naar de examencommissie
Waarschijnlijk werk je je study plan nog bij, nadat je al een afspraak met de studieadviseur hebt gehad. Het kan namelijk zijn dat je toch niet voor een bepaalde cursus wordt geplaatst. Neem bij een aanpassing zo spoedig mogelijk contact op met de examencommissie via examencommissieBMW@umcutrecht.nl. Je geeft daarbij een duidelijke omschrijving van de verandering en stuurt gegevens mee die betrekking hebben op de te volgen cursussen. Pas ook het eerder gemaakte study plan aan en geef altijd duidelijk aan wat de samenstelling van de nieuw ingebrachte cursus is (aantal uren HC, practicum, etc.). Vermeld ook de verdeling van de punten over de verschillende onderdelen.
Goedkeuring definitieve study plan
Het uiteindelijke, definitieve study plan is in feite het overzicht van de cursussen die je daadwerkelijk in het buitenland hebt gevolgd (en succesvol hebt afgerond). Bovendien is dit het overzicht dat je na terugkeer ter goedkeuring voorlegt aan de examencommissie via examencommissieBMW@umcutrecht.nl. Bij die formele goedkeuring geeft de examencommissie een verklaring waarin wordt aangegeven voor hoeveel EC de cursussen meetellen, op welk niveau, en of de waardering (het cijfer dat je hebt gehaald) wordt omgezet in een gehaald of niet-gehaald. Er wordt geen cijfer aan de cursus verbonden. De behaalde cursussen komen wel in je Transcript of Records bij je bachelordiploma te staan, maar tellen niet mee voor je final GPA (gemiddelde eindcijfer).
Gecertificeerd cijferoverzicht
Vraag vooraf aan de docent waarbij je een cursus volgt of hij/zij de beoordeling van jouw resultaten niet alleen in letters (A-F), maar ook in % van de maximale score wilt verstrekken. De universiteiten geven een gecertificeerd cijferoverzicht mee. Vraag tevens aan je gastuniversiteit of ze een gecertificeerd overzicht naar de examencommissie kunnen sturen. Vraag aan de examencommissie het postadres.
Afhandeling in Osiris
De examencommissie beoordeelt je resultaten en laat dit in Osiris registreren als gehaald of niet-gehaald. Bij terugkeer meld je je bij de examencommissie en overhandig je alle originele (dus geen kopie van) formulieren/cijferlijsten/beoordelingen. Binnen twee weken worden de cijfers omgezet en ontvang je hierover bericht. Ontbreken er gegevens, dan kan het langer duren. Lever je transcript of records ook aan bij bachelorBMW@umcutrecht.nl.
Als je in het buitenland wilt studeren zijn er veel mogelijkheden voor financiële ondersteuning. Voor verschillende beurzen kun je kijken op de website van WilWeg, op de website van European Funding Guide en op de UU-website Financiering en beurzen. Hieronder hebben we ook een aantal beursopties op een rijtje gezet.
BMW-beurs
Deze beurs wordt verstrekt vanuit de opleiding BMW. Je kunt de BMW-beurs aanvragen als je op uitwisseling naar het buitenland gaat voor een deel van je bachelor. Je moet voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Je hebt voor aanvang van je buitenlandervaring alle verplichte (rode) cursussen gehaald; tenzij hierover overlegd is met de studieadviseurs.
- Je levert je ‘transcript of records’ (studievoortgangsoverzicht) van je buitenlandervaring na afloop in bij Onderwijszaken.
- Je levert na terugkomst een verslag in van je buitenlandervaring bij het International Office UMC Utrecht.
Let op: je hebt geen recht op de beurs indien je verblijf in het buitenland op eigen initiatief wordt geannuleerd of vroegtijdig wordt afgebroken!
Om de beurs aan te vragen moet je een e-mail met je verzoek tot beursaanvraag versturen naar beleidsmedewerkersBMW@umcutrecht.nl vóór 1 maart.
Indien het verzoek wordt goedgekeurd, ontvang je voor vertrek bericht daarvan. De beurs wordt na afloop uitbetaald, dus bewaar alle bonnen en rekeningen! Na terugkomst is het declaratieformulier te verkrijgen bij het International Office UMC Utrecht.
Elk jaar zijn er beurzen voor mensen die binnen Europa blijven en beurzen voor mensen die buiten Europa op uitwisseling gaan. De opleiding verdeelt de BMW-beurs over het aantal aanmeldingen, met een maximumbedrag van € 500,- (binnen Europa) of € 750,- (buiten Europa) per persoon.
Uitgaande studenten binnen Europa: max. € 500,-
- Reiskosten: max. € 250,-
- Huisvesting: max. € 250,-
- Levensonderhoud: eigen bijdrage
- Mag aanvullend op Erasmus+ beurs
Uitgaande studenten buiten Europa: max. € 750,-
- Reiskosten: max. € 500,-
- Huisvesting: max. € 250.-
- Levensonderhoud: eigen bijdrage
Erasmus+ beurs
Deze beurs kun je aanvragen als je binnen Europa blijft. Er is een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen:
- Je semester in het buitenland beslaat minimaal 3 maanden.
- Je moet je inschrijven voor de beurs via Osiris.
- Het International Office UMC Utrecht moet alle documenten voor je ondertekenen.
Kijk op de UU-website Erasmus+ grants voor meer informatie.
Holland Scholarship
De Holland Scholarship is bedoeld voor studenten van de Universiteit Utrecht die gaan studeren of onderzoek gaan doen aan één van de strategische partners van de Universiteit Utrecht:
- Chinese University of Hong Kong
- University of Sydney
- University of Toronto
Kijk op de UU-website Holland Scholarship voor meer informatie.
Travel Green Grant
De Travel Green Grant (max. 185 euro) is bedoeld voor studenten van de Universiteit Utrecht die aan een Europese universiteit gaan studeren of onderzoek doen en daar met de bus of trein naartoe gaan. Vraag je zowel de Travel Green Grant als de BMW-beurs aan, geef dit dan aan bij je aanmelding voor de BMW-beurs. De BMW-beurs zal dan als aanvullend op de reiskosten gelden.
Kijk op de UU-website Travel Green Grant voor meer informatie.
Ga jij op exchange en wil jij goed voorbereid zijn op de verschillen die je kunt tegenkomen in het buitenland en hoe hiermee om te gaan? Wellicht is de UU cursus Intercultureel Leren dan iets voor jou. Je kunt er ook nog eens 2,5 studiepunt voor halen! Zie voor meer informatie de UU Intercultureel Leren pagina.
De wereld globaliseert in hoog tempo. Daarom vindt de opleiding het belangrijk dat haar studenten internationale ervaringen opdoen. BMW-studenten die meerdere internationale activiteiten ondernemen, kunnen dan ook in aanmerking komen voor het BMW Global Experience Certificate (GEC). Het certificaat is niet verplicht en dient enkel als stimulans en beloning voor studenten die hun interculturele vaardigheden verbreden.
Wil je in aanmerking komen voor het Global Experience Certificate? Laat het weten aan het International Office.
Spelregels
- Je moet minimaal drie verschillende internationale activiteiten hebben volbracht, waarvan minimaal één activiteit in het buitenland. Gezien het internationale karakter van een Summer School telt deelname hieraan ook als een buitenlandervaring.
- Voor alle activiteiten geldt dat je een reflectieverslag moeten schrijven (zie format hieronder).
- Voor een aantal activiteiten geldt aanvullende eisen. Deze staan duidelijk vermeld in de lijst met activiteiten zoals hieronder weergegeven. Wanneer je op exchange gaat, moet je een verwachtings- én reflectieverslag schrijven (zie formats). Indien je een certificaat van deelname van een activiteit hebt ontvangen: lever deze ook in.
- We staan open voor eventuele alternatieve activiteiten. Neem hiervoor contact op met het International Office.
Formats GEC-verslagen
Wees zo specifiek mogelijk in je verslagen. Laat zien wat je van je ervaringen hebt geleerd en wat voor invloed deze hebben (gehad) op je denken, handelen en persoonlijke ontwikkeling.
Opties
Voor alle activiteiten dien je een reflectieverslag aan te leveren (zie formats) en indien mogelijk een bewijs/certificaat van deelname.
In Nederland:
- Buddyprogramma BMW: verder op deze pagina lees je meer informatie over het buddyprogramma. Je kunt je aanmelden door te mailen naar international.office@umcutrecht.nl.
- Buddyprogramma InclUUsion van de Universiteit Utrecht
- Buddyprogramma BuddyGoDutch
- Taalcursus, bijvoorbeeld bij Babel Talen
- Cursus Global Health & Tropical Medicine van de faculteit Geneeskunde
- Cursus Intercultural Learning van de Universiteit Utrecht
- Activiteiten van IFMSA, bekijk ook dit document met internationale mogelijkheden.
In het buitenland:
- Exchange: informatie over een semester in het buitenland studeren vind je onder 'oriënteren studeren in het buitenland'. Voor het GEC dien je deel te nemen aan de BMW pre-departure meeting en een verwachtingsverslag (zie formats) te schrijven.
- Buitenlandse reis Mebiose: iedere twee jaar organiseert de studievereniging een educatieve buitenlandse reis, bedoeld voor masterstudenten van de GSLS en een aantal derdejaarsstudenten van BMW.
- Zomercursus van de Utrecht Summer School of een Summer School aan een andere (buitenlandse) universiteit. De Universiteit Utrecht heeft een uitwisselingsprogramma speciaal voor UU-studenten. Je kunt ook zelf op zoek gaan naar een Summer School via Summer Schools in Europe. BMW stelt een Summer School beurs beschikbaar. Lees hieronder meer informatie bij 'Summer Schools'.
Een Summer School is ook een leuke manier om een internationale ervaring op te doen. Dit kan in Utrecht, maar ook in het buitenland. Let op: als je de EC's die je via een Summer School behaalt mee wilt laten tellen voor je bachelorprogramma, dan moet je hier goedkeuring voor vragen aan de examencommissie via examencommissieBMW@umcutrecht.nl.
Je kunt deelname aan een Summer School laten meetellen als (buitenland)activiteit voor je Global Experience Certificate. Daarnaast kun je een BMW-beurs aanvragen.
Utrecht Summer School
Er wordt in Utrecht elk jaar een Summer School georganiseerd met een grote selectie aan cursussen. Deze vind je op de website van Utrecht Summer School.
Summer School elders in Nederland
Ook op verschillende andere plekken in Nederland worden Summer Schools aangeboden:
- UvA Summer School
- VU Amsterdam Summer School
- Erasmas Summer Programme
- Universiteit Leiden Summer School
- Radboud Summer School
- Netherlands Asia Honours Summer School
Summer School in het buitenland
De Universiteit Utrecht heeft een uitwisselingsprogramma speciaal voor UU-studenten. Een overzicht vind je op de website Exchange for UU. Op de website Summer Schools in Europe vind je een overzicht van verschillende zomerprogramma's in Europa. Op de website Summer Programs vind je een overzicht van zomerprogramma's wereldwijd. Er zijn veel meer van dit soort sites, dus zoek ook zelf verder! Als je al een bepaald land in gedachte hebt, helpt het om gericht op dat land te zoeken.
Financiële ondersteuning Summer School
BMW heeft een beurs voor BMW-studenten die graag een Summer School willen volgen. Elk jaar kunnen 5 BMW-studenten die in Nederland een Summer School willen volgen maximaal € 250,- krijgen voor reis- en inschrijvingskosten. Ook kunnen elk jaar 5 BMW-studenten een beurs krijgen die buiten Nederland een Summer School willen volgen. Dit is maximaal € 500,- aan reis- en inschrijvingskosten.
Om een Summer School BMW beurs aan te vragen dien je een formulier in te vullen. Wij willen van jou het volgende ontvangen:
- Het ingevulde aanmeldingsformulier
- Een kopie van je aanmelding voor de Summer School van je keuze
Stuur dit alles naar beleidsmedewerkersBMW@umcutrecht.nl. De deadline voor het aanvragen van de beurs is 15 mei en je hoort eind juni of je de beurs toegekend hebt gekregen.
Let op: je ontvangt de beurs niet wanneer er op het moment van vertrek naar het buitenland een negatief reisadvies (code oranje of rood) geldt.
Bewaar alle bonnen en facturen, want de beurs wordt met terugwerkende kracht uitbetaald! Je kunt het declaratieformulier opvragen via het International Office.
Gedurende elk studiejaar komen er uitwisselingsstudenten naar Utrecht om BMW-vakken te volgen. Het is belangrijk dat zij goed worden opgevangen en dat ze integreren in het universitaire leven in Utrecht. De opleiding heeft daarom een buddyprogramma* ontwikkeld. Iedere internationale student wordt gekoppeld aan een Nederlandstalige buddy, die bij voorkeur een soortgelijk vakkenpakket volgt.
Eerste aanspreekpunt
Als buddy ben je het eerste aanspreekpunt voor jouw exchangebuddy. Je buddy kan bij jou terecht met vragen over de studie, maar ook over het sociale leven in Utrecht. Vragen die je niet kan of wil beantwoorden (bijvoorbeeld m.b.t. een visaprocedure of persoonlijke kwesties) mag je doorzetten naar het International Office. Als buddy word je uitgenodigd om samen met de andere buddy’s en exchangestudenten naar de welcoming lunch te komen. Halverwege de exchangeperiode neem je samen met je buddy deel aan een activiteit, wat de opleiding deels kan vergoeden.
Interculturele ervaring
Waarom is het leuk om buddy te zijn? Je krijgt de kans om met mensen van verschillende landen om te gaan en andere culturen te leren kennen. Ook kan je wellicht contacten opdoen uit landen waar je zelf naartoe wilt om vakken te volgen.
Lijkt het je leuk om buddy te zijn? Je kan je aanmelden door een mail te sturen naar international.office@umcutrecht.nl.
*Deelname aan het buddyprogramma kan je laten meetellen als activiteit voor je Global Experience Certificate.