Researchproject (Plus)
Elke student sluit de bacheloropleiding BMW af met het Researchproject (15 EC), welke meestal plaatsvindt in periode 4 van het derde studiejaar. Voor wie een groter Researchproject wil, bestaat het Researchproject Plus (22,5 EC): de mogelijkheid om al in periode 3 te beginnen (deeltijd) en door te gaan in periode 4 (voltijd).
Contact
Aanspreekpunt voor het Researchproject (Plus) is de cursuscoördinator dr. Jan Andries Post. Lees eerst onderstaande informatie voordat je hem mailt met je vraag. Je kunt hem bereiken via RP-BMW@uu.nl.
Researchproject (BMW30105) cursusbeschrijvingResearchproject Plus (BMW30110) cursusbeschrijving
Het Researchproject (Plus) wordt gekenmerkt door vier essentiële onderdelen:
Het uitvoeren van een literatuurstudie;
Het uitvoeren van een wetenschappelijk experiment c.q. onderzoek (ministage);
Het schrijven van de Engelstalige bachelorthesis, welke bovenstaande zaken bevat;
Het doen van de elektronische module over wetenschappelijke integriteit, te vinden op de Blackboardpagina van het Researchproject (Plus).
Het Researchproject kan ook bij een bedrijf, (onderzoeks)instituut of in het buitenland worden uitgevoerd. Overleg dit altijd met de cursuscoördinator.
Het Researchproject Plus
Bevat 7 weken praktisch werk in plaats van 2.
Let op: in het studiejaar 2023-2024 draait een pilot waarbij je niet vooraf toestemming hoeft te vragen aan de cursuscoördinator om het Researchproject Plus te gaan doen. Wel moet je voldoen aan de ingangseis zoals vermeld in de cursusbeschrijving (135 EC en twee gevolgde cursussen). Als je op zoek gaat naar een groep waar je het Researchproject Plus wilt doen, geef dan duidelijk aan dat het om een RP Plus gaat. Geef uiteindelijk op het aanmeldformulier (zie documenten) ook duidelijk aan dat je een RP Plus gaat doen.
Literatuurstudie en praktisch werk
- Je benadert een onderzoeksgroep en een begeleider waarbij je graag een bachelorthesis zou willen schrijven. In overleg met de begeleider kies je een onderwerp voor je thesis en zet je een experiment op.
- Je voert gedurende ongeveer 2 weken (bij het RP Plus: ongeveer 7 weken) het praktische werk uit en verwerkt de gegevens in je thesis.
- Gedurende de resterende tijd (ongeveer 8 weken) bestudeer, analyseer en verwerk je de literatuur die samenhangt met je onderwerp tot een literatuurstudie.
- Het praktisch werk en de literatuurstudie mogen in de tijd parallel lopen: de hierboven genoemde weken geven slechts de tijdsbesteding aan.
Thesis
- De gehele thesis omvat de literatuurstudie en het verslag van het praktische deel, soms kan dat gecombineerd worden, soms is het laatste een appendix.
- De literatuurstudie omvat optimaal tussen de 8.000 en 10.000 woorden, en maximaal 16.000 woorden (exclusief de literatuurlijst).
- In de discussie(s) bediscussieer je zowel de resultaten van de literatuurstudie als van het praktische deel; dat kan in twee discussies of in een gecombineerde.
- Voor de literatuurstudie moeten minimaal 25 primaire artikelen gebruikt worden en zet je alleen de artikelen in de referentielijst die je gelezen hebt.
Ingangseisen
Je mag met het Researchproject beginnen als je 150 EC hebt behaald en twee cursussen hebt gevolgd waarvan de toetsresultaten nog niet bekend zijn. In andere gevallen moet worden overlegd met de examinator of de studieadviseur.
Je kunt je inschrijven via Osiris-student. Dat kan al voordat je een stageplek hebt gevonden.
Let op: in het studiejaar 2022-2023 draait een pilot waarbij je niet vooraf toestemming hoeft te vragen aan de cursuscoördinator om het Researchproject Plus te gaan doen. Wel moet je voldoen aan de ingangseis zoals vermeld in de cursusbeschrijving (135 EC en twee gevolgde cursussen). Als je op zoek gaat naar een groep waar je het Researchproject Plus wilt doen, geef dan duidelijk aan dat het om een RP Plus gaat. Geef uiteindelijk op het aanmeldformulier (zie documenten) ook duidelijk aan dat je een RP Plus gaat doen.
Aanmeldformulier
Als je een begeleider hebt gevonden, geef je enkele gegevens door aan de examinator (RP-BMW@uu.nl) via onderstaand aanmeldformulier. De examinator zal dan een tweede beoordelaar toewijzen en jou en je begeleider verdere informatie sturen.
Researchproject Plus in het UMC
Studenten die het Researchproject Plus doen en daarbij stage gaan lopen binnen het UMC Utrecht krijgen een UMC stage-account. In onderstaand document kun je lezen hoe dit geregeld wordt. Via het aanvraagformulier UMC pas kun je een UMC pas aanvragen.
Researchproject (Plus) buiten de UU/het UMCU
Als je het RP(+) buiten UU/UMCU gaat doen, moet er een stagecontract afgesloten worden. Neem hiervoor contact op met de examinator Dr. J.A. Post (RP-BMW@uu.nl).
Aan het begin van het Researchproject (Plus) zal de examinator, dr. Jan Andries Post, voorbereidende informatie geven over het schrijven van een thesis. Desalniettemin kun je tijdens het schrijven van je thesis tegen bepaalde problemen aanlopen. Deze kunnen ondervangen worden door:
Het lezen van de handleiding behorend bij de leerlijn Academisch Schrijven. Hier vind je algemene schrijftips en tips specifiek voor een literatuuronderzoek.
De BMW schrijfcoaches in te schakelen. Zij zijn te bereiken via schrijfcoachesBMW@umcutrecht.nl.
Het volgen van één of meerdere (gratis) workshops bij Onderwijsadvies & Training (UU), zoals:
Het maken van een afspraak bij het Skills Lab (UU) voor gratis schrijfcoaching
Deelname aan één van de scriptieweken van het Skills Lab (meerdere keren per jaar)
Het lezen van schrijftips, onderaan deze pagina te vinden bij 'Handige documenten en hand-outs informatiecolleges'
Het lezen van de tips per schrijffase van de Universiteit Leiden
Bekijk ook eens het UU-brede aanbod op het gebied van scriptie support. Misschien zit er iets tussen dat je aanspreekt.
- Het Researchproject wordt beoordeeld door de begeleider en door de tweede beoordelaar, die door de examinator wordt aangewezen.
- Het eindcijfer wordt voor 20% bepaald door het praktisch werk en voor 80% door het geschreven literatuuroverzicht. Voor het Researchproject Plus is dat 50-50%.
- Het literatuurdeel wordt door beide beoordelaars beoordeeld.
- Het praktische deel wordt bij het Researchproject door je begeleider beoordeeld en bij het Researchproject Plus vanaf studiejaar 2022-2023 door beide beoordelaars.
Rubrics
Voor het geven van feedback op het praktische werk en de thesis zijn er rubrics, die als onderbouwing van het cijfer gebruikt worden. De eerste beoordelaar heeft een rubric voor beide onderdelen, de tweede beoordelaar alleen voor de thesis. De rubrics kun je vinden onder het kopje 'Documenten en hand-outs'.
Beoordelingsformulier
Voor het beoordelen (becijferen) van het Researchproject (Plus) is er een beoordelingsformulier dat door de eerste begeleider wordt ingevuld en ondertekend. Het formulier kun je vinden onder het kopje 'Documenten en hand-outs'.
Let op: voor het correct functioneren van het formulier moet je het eerst downloaden en vervolgens openen in Acrobat (en niet in de browser!). Vervolgens kun je de uitklapmenu’s gebruiken om de naam en afdeling van je begeleider te selecteren uit de lijst.
Afronding beoordeling
Het Researchproject (Plus) wordt afgesloten na de volgende stappen:
- De begeleider stuurt het door hem/haar ondertekende beoordelingsformulier en de onderbouwing (rubrics) naar de coördinator Jan Andries Post (RP-BMW@uu.nl).
- De tweede beoordelaar stuurt een mail met daarin het cijfer en de onderbouwing (rubric) naar de coördinator Jan Andries Post (RP-BMW@uu.nl).
- De student dient de thesis elektronisch in via de Urkundknop op de Blackboardpagina van het Researchproject. De benodigde code voor het indienen bij Urkund staat op Blackboard. Het resultaat van de Urkund-check gaat rechtstreeks naar de examinator Jan Andries Post.
- De student uploadt de thesis in Osiris zodra hij/zij hierover een bericht krijgt via Osiris.
Wanneer de beoordelingen van de thesis door de eerste en tweede beoordelaar niet meer dan 1 punt verschillen, berekent de examinator het gemiddelde hiervan en laat hij het eindcijfer van de thesis aan alle betrokkenen weten. (Dit cijfer bepaalt voor 80% het eindcijfer van het RP.) Wanneer de beoordelingen van de thesis méér dan 1 punt verschillen - of wanneer de ene beoordelaar een voldoende en de andere een onvoldoende geeft - treedt de examinator op als derde beoordelaar en stelt hij het cijfer van de thesis vast (rekening houdend met beide beoordelingen).
Na het inleveren van je scriptie word je gevraagd mee te werken aan een enquête over het Researchproject.
Voor vrijstelling van het Researchproject dien je te voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Je moet voldoen aan de normen van het eindproduct zoals die gelden voor alle BMW-studenten.
- Stuur je aanvraag en het document waarop je verzoek is gebaseerd zowel op papier als elektronisch naar de examencommissie BMW (contactpersoon Mw. Ellen van Dijck: examencommissieBMW@umcutrecht.nl).
- Het RP bevat een praktische component. Je aanvraag voor vrijstelling zal alleen in overweging genomen worden als het onderzoek met hoogstens één andere student in een gelijke studiesituatie is uitgevoerd. Het praktische werk is dus geen resultaat van een groep mensen, waaronder één of meerdere (senior)onderzoekers.
- Het literatuurdeel van het RP is een individuele prestatie. Het werk waarmee de vrijstelling wordt aangevraagd moet een literatuuroverzicht bevatten met een omvang die in het vakgebied gebruikelijk is. De richtlijn is dat de literatuurstudie gebaseerd is op ongeveer 25 primaire artikelen en dat het eindverslag 30-35 bladzijden omvat.
- Het document is alleen door de aanvrager geschreven. Het intellectueel eigendom rust dus alleen bij de aanvragende student.
- Het onderzoek en de literatuurstudie mogen niet ouder zijn dan vijf jaar.
- Als de examencommissie je verzoek in overweging neemt, zal de examinator van het RP de inhoud en kwaliteit beoordelen (zie de regels rondom het Researchproject) en een plagiaatcontrole uitvoeren. Bovendien is de examinator dan de tweede beoordelaar.
Bij vragen over deze regels kun je richten tot de examinator van het Researchproject, dr. J.A. Post (RP-BMW@uu.nl(link stuurt een e-mail)).
Kan ik mijn Researchproject ook op een ander moment dan periode 4 doen?
Als je 150 EC hebt behaald mag je in elke periode aan het Researchproject beginnen. Dit moet je natuurlijk altijd overleggen met je begeleider.
Mag ik het Researchproject ook over een langere periode dan 10 weken uitsmeren, bijvoorbeeld omdat ik in periode 4 nog een cursus wil doen?
Normaal gesproken kan dit niet, maar bij speciale omstandigheden (wanneer het bijvoorbeeld de enige manier is om binnen drie jaar af te studeren) kun je een verzoek richten aan de examinator, dr. Jan Andries Post (RP-BMW@uu.nl).
De onderzoeksgroep die ik op het oog heb, doet geen laboratoriumonderzoek. Mag ik hier dan toch een thesis schrijven?
Ja, dat zou kunnen. Je hoeft niet per se een laboratoriumonderzoek te doen: ook het uitvoeren van bijvoorbeeld een epidemiologisch onderzoek voldoet aan de eisen van het Researchproject. Neem bij enige twijfel even contact op met de examinator dr. Jan Andries Post (RP-BMW@uu.nl).
De begeleider wil mij wel begeleiden bij het schrijven van een scriptie, maar niet bij het praktisch werk. Wat nu?
Je zult je begeleider ervan moeten overtuigen dat dit de eisen zijn van het Researchproject. Als hij/zij daar niet mee akkoord gaat, moet je een andere begeleider zoeken.
Hoe vind ik een begeleider voor het Researchproject (Plus)?
Je zou een begeleider kunnen vinden door:
Te kijken op het platform KonJoin, waar onderzoeksprojecten worden aangeboden aan studenten.
Contact te zoeken met de Bachelor Research Hub, het laboratorium in het UMC dat zich speciaal richt op onderzoek door bachelorstudenten. Je kunt hier met een eigen idee komen, of een project onderzoeken dat is aangedragen door een arts of onderzoeker.
Te kijken op de website van de master die je zou willen volgen. Je vindt hier vast namen van onderzoeksgroepen en onderzoekers die deelnemen aan deze master.
Te kijken op de websites van onderzoeksgroepen die onderzoek doen dat je aanspreekt. Hier vind je ook de namen van onderzoekers die wellicht bereid zijn om je te begeleiden.
Na te gaan welke cursussen uit de bachelor je het meest interessant vond en vervolgens de docenten van deze cursussen te benaderen als begeleider. Zij kennen veelal ook nog meer potentiële begeleiders.
Je tutor te vragen of hij/zij wellicht geschikte begeleiders weet.
Kan ik mijn Researchproject (Plus) in het buitenland doen?
Ja, dat kan. Je moet dan zelf een begeleider zoeken in het buitenland, goedkeuring vragen aan dr. Jan Andries Post én bij de afronding een exemplaar van de thesis ter beoordeling opsturen aan dr. Jan Andries Post (RP-BMW@uu.nl). Hij en een lid van de pool van tweede beoordelaars zullen je thesis beoordelen.
Moet ik een introductie volgen in het UMC Utrecht als ik twee weken stage loop?
Nee, dat hoeft niet. In overleg met alle UMC-afdelingen is besloten dat je, omdat je maar zo'n korte stage doet, deze UMC-introductie niet hoeft te volgen.
Mocht je nog andere vragen hebben, mail dan naar dr. Jan Andries Post (RP-BMW@uu.nl).
Uitzonderlijke goede scripties kunnen in aanmerking komen voor een aantal prijzen en beurzen.
- Suzanne Hovinga Award: Deze prijs wordt uitgereikt aan een student die een literatuurreview-scriptie van uitzonderlijke kwaliteit heeft geschreven. Aanmeldingen worden door een onafhankelijke jury beoordeeld op grondigheid, leesbaarheid, creativiteit, een aantoonbaar begrip van de materie en de logica van de presentatie van het materiaal. Uitsluitend scripties beoordeeld met een eindcijfer 8 of hoger komen in aanmerking. Meer informatie en aanvragen via de website van de Suzanne Hovinga Stichting.
- Kijk ook op de website van het UMC Utrecht voor meer informatie over de beschikbare prijzen en beurzen.
Opnames en handouts colleges
Werkplan en schrijftips
- Werkplan - afspraken tussen begeleider en student
- Schrijftips - guidelines for writing a scientific paper by Wim Jiskoot
- Schrijftips - aanwijzingen voor het schrijven van een scriptie door J.J. Kettenes-van den Bosch
Rubrics en beoordelingsformulieren / Rubrics and assessment forms
- Rubric - practical/research part (download first and open locally)
- Rubric - literature study (download first and open locally)
- Assessment form Research project
- Assessment form Research project Plus