Een leerlijn is een thema of vaardigheid die in meerdere cursussen terugkomt. De opleiding ontwikkelt vijf leerlijnen en onderdelen van de leerlijnen kun je herkennen aan de verschillende iconen die terugkomen in de blokboeken van de cursussen.
Professionele vaardigheden
Bij de opleiding willen we je optimaal voorbereiden op een toekomst als academisch professional. Naast het opdoen van wetenschappelijke kennis en ontwikkelen van academische vaardigheden, vinden wij het ook belangrijk dat je je kunt ontwikkelen als persoon. We willen je stimuleren om al vanaf de start van de studie na te denken over de vragen: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Om je optimaal te ondersteunen bij je persoonlijke ontwikkeling zorgen we dat je tijdens de gehele bachelor regelmatig kan stilstaan bij deze vragen. Dit onderwijs vormt de leerlijn Professionele Vaardigheden dat terugkomt zowel in de cursussen als bij de begeleiding door je tutor en mentor. In het eerste jaar ligt de focus op de basisvaardigheden die nodig zijn voor een succesvolle overgang van middelbare school naar de universiteit. In het tweede en derde jaar van de studie verschuift de aandacht meer naar vaardigheden die bijdragen aan de ontwikkeling als academicus en toekomstig young professional. Naarmate de studie vordert word je gestimuleerd om steeds meer eigen verantwoordelijkheid te nemen en eigen keuzes te maken met betrekking tot je persoonlijke ontwikkeling.
Academisch schrijven
In de opleiding wordt er veel geoefend met het schrijven van wetenschappelijke teksten, zoals practicumverslagen, literatuurstudies en onderzoeksvoorstellen. Deze zijn bedoeld om peers en/of het grote publiek te informeren over onderzoek. De leerlijn Academisch Schrijven zorgt ervoor dat schrijfopdrachten in de bachelor beter op elkaar worden afgestemd.
Onderzoeksvaardigheden
Binnen de opleiding staat de ontwikkeling van jou als kritisch en zelfstandige jonge academicus binnen het biomedisch vakgebied centraal. Een belangrijk onderdeel van de opleiding is dan het ook trainen van verschillende onderzoeksvaardigheden die cruciaal zijn voor jouw toekomstige werkveld. Deze training is ondergebracht in de leerlijn Onderzoeksvaardigheden, waarin de zogeheten onderzoekscyclus centraal staat. Gedurende je opleiding ontvang je vanuit de leerlijn allerlei achtergrondinformatie over de verschillende fasen van deze onderzoekscyclus en organiseren we allerlei activiteiten waarin je actief met deze informatie aan de slag gaat. De kennis en ervaring die je hierbij opdoet breng je vervolgens direct in de praktijk bij het uitvoeren van de opdracht(en) voor de (keuze)cursus die je op dat moment volgt.
Data science
In de leerlijn Data Science leer je over wetenschappelijke methoden om biomedische onderzoeksdata te organiseren en te analyseren. In de leerlijn komen alle aspecten van de onderzoeks- en datacyclus aan bod. Je leert hoe je een goede onderzoeksvraag en onderzoeksontwerp opzet, hoe je data kunt verzamelen en verwerken, en hoe je aan de hand van statistische analyses betekenisvolle conclusies kunt trekken. Met behulp van statistiek- en programmeersoftware zoals R en Python leer je (grote) datasets te organiseren en analyseren. Je gaat daarbij bijvoorbeeld aan de slag met genomics- en transcriptomics-data en machine learning.
Daarnaast leer je methodologische en statistische aspecten van wetenschappelijke artikelen te lezen en te analyseren. Ook maak je kennis met de principes van goede wetenschap omtrent data science. Zo zullen bijvoorbeeld de internationale FAIR-principes aan bod komen, die stellen dat wetenschappelijke data Findable, Accessible, Interoperable en Reusable moeten zijn.
Oog voor impact
Als student Biomedische wetenschappen is het belangrijk dat je je bewust wordt van de impact van biomedisch onderzoek op de maatschappij, en wat jouw rol als toekomstig onderzoeker daarin is. Hoe kijken anderen, bijvoorbeeld patiënten of politici, naar biomedische innovaties? Welke ethische vragen spelen er bij het ontwikkelen van nieuwe biomedische technologieën? Hoe zit het met de wet- en regelgeving, bijvoorbeeld bij gebruik van patiëntendata of proefdieren? Kortom, hoe zorg je dat je op een integere en transparante manier onderzoek doet en hoe communiceer je daarover met de maatschappij?