Toekomstoriëntatie
De opleiding heeft een overzicht gemaakt met activiteiten ten behoeve van je professionele ontwikkeling en arbeidsmarktoriëntatie. In dit overzicht vind je de mogelijkheden die de opleiding jou aanbiedt, maar ook wat je op eigen initiatief kunt ondernemen. Het is zeker de moeite waard om af en toe dit overzicht te raadplegen en voor jezelf uit te zoeken welke stappen je (nog) wilt zetten.
Overzicht toekomstoriëntatie BMWWelke kanten kun je allemaal op met BMW? Welke verschillende banen zijn er mogelijk en wat doe je precies binnen die functies? Dat zijn vragen die jou kunnen bezighouden en waar de opleiding je graag over informeert. Dit gebeurt deels via de BMW Academie in de vorm van tutorbegeleiding, opdrachten en workshops. In aanvulling daarop heeft de opleiding samen met studievereniging Mebiose het WMB Your Future programma opgezet, wat bestaat uit WMB-workshops, WMBlogs en een WMB-XL.
WMB Your Future staat voor Watch, Meet & Be Your Future. Als opleiding vinden we het belangrijk dat je niet alleen in de collegezaal ziet wat je loopbaanmogelijkheden zijn (Watch), maar ook dat je de kans krijgt om in contact te komen met experts (Meet) en bijbehorende competenties kunt ontwikkelen (Be). Globaal gezien zijn er vier uitstroommogelijkheden die aan bod komen binnen WMB Your Future:
- Onderzoek
- Business & Management
- Communicatie & Educatie
- Beleid & Bevolking
Meer informatie over het WMB-programma kun je vinden op de website van Mebiose. Ideeën voor een bepaalde carrière-activiteit kun je mailen naar mebiose-vicefiscus@umcutrecht.nl of beleidsmedewerkersBMW@umcutrecht.nl.
WMB-workshops
Vier keer per jaar vinden er WMB-workshops plaats. Dit zijn workshops waarbij er diverse BMW-alumni over hun loopbaan en functie komen vertellen. Soms wordt er een casus besproken, om iets meer zich te geven op wat het werk inhoudt. De workshops geven jou de gelegenheid om te ontdekken welke carrièrerichting jou aanspreekt én welke dat niet doet. De workshops worden aangekondigd in de agenda, BMW-nieuwsbrief en via de informatiekanalen van Mebiose.
WMBlogs
Regelmatig verschijnt er in de BMW-nieuwsbrief een korte blog, geschreven door een BMW-alumnus. Je leest over hun huidige baan, hoe ze daar zijn gekomen, welke eigenschappen handig zijn voor die functie en welke tips ze voor je hebben.
WMB-XL
Een of tweemaal per jaar kun je 'speeddaten' met masterstudenten. In groepjes ga je in gesprek met één of twee masterstudenten over de master die ze volgen en kun je alle vragen stellen die je maar hebt.
Na de bachelor moet je als student opnieuw kiezen: wil je doorgaan met een specialistische/beroepsvoorbereidende masteropleiding of juist uitstromen naar het beroepenveld, al dan niet tijdelijk? Hieronder wordt een aantal mogelijkheden voor wat betreft het volgen van een masterprogramma genoemd:
Graduate School of Life Sciences (GSLS): De Utrecht Graduate School of Life Sciences organiseert een groot aantal tweejarige masterprogramma’s die direct in het verlengde liggen van de bacheloropleiding.
Universiteit Utrecht: Voor alle masters van de Universiteit Utrecht. Let er goed op of je vooropleiding aansluit bij de toelatingseisen. Tweemaal per jaar organiseert de universiteit een Master's Open Day.
Buiten Utrecht: Je kunt natuurlijk ook op zoek naar masters buiten de Universiteit Utrecht. Op de website van het Biomedisch Studentenoverleg is een mastermenukaart te vinden. Hierop staan alle biomedische masters in Nederland die je kan volgen met een bachelordiploma Biomedische wetenschappen.
Je kunt de BMWplanner gebruiken om de cursussen in je studieprogramma te plannen die je voorbereiden op een bepaalde master.
In de afgelopen drie jaar is onderzoek gedaan naar de loopbaan van alle afstudeerders van de bachelor Biomedische wetenschappen sinds het afstudeerjaar 2011-2012. Van de afstudeerders van de studiejaren 2011-12 tot en met 2018-19 die een baan hebben (n = 471), leggen we uit in welke richting ze een baan hebben.
Werken na de bachelor
Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer drie procent van de afstudeerders direct na de afronding van hun bachelor zijn gaan werken. Zij startten deels een eigen bedrijf (bijvoorbeeld als bijlesdocent, webdesigner of hondentrainer) of ze gingen de ICT in.
Vervolgopleiding
De resterende 97% ging eerst een vervolgopleiding doen. Dit was in bijna alle gevallen een masteropleiding. Uit het onderzoek onder de afstudeerders van een masteropleiding blijkt dat 97% een baan heeft, waarvan 50% binnen het onderzoek. Ruim 75% daarvan kiest in eerste instantie voor een baan als PhD-student, waarvan 15% in het buitenland.
Diverse functies
De diversiteit aan andere functies waarin alumni van de BMW-opleiding zijn terechtgekomen is groot. Voorbeelden zijn: clinical research associate, data-analist, beleidsmedewerker, business consultant, docent Biologie, tandarts, arts-assistent, wetenschapsredacteur, programmamedewerker “Uitbreiding Neonatale Hielprik Screening” of studieadviseur. Een kanttekening hierbij is dat de meeste afstudeerders nog maar recent zijn afgestudeerd en dat doorstroom vanuit een PhD-functie naar een andere baan nog niet veel is waargenomen.
Wil je al tijdens de bachelor ervaren hoe het is om onderzoek te doen, bijvoorbeeld als extra ervaring, of juist omdat je twijfelt of onderzoek bij je past? De Bachelor Research Hub biedt je die kans. In dit speciaal voor bachelorstudenten ingerichte lab werk je samen met onderzoekers en artsen aan echte casussen uit de praktijk. De cursussen Biomedical Research Lab en Experimental Translational Medicine worden georganiseerd in de Bachelor Research Hub. Daarnaast is het mogelijk om je Researchproject hier uit te voeren. Ook als je extracurriculair aan een onderzoeksproject wilt werken, zijn hier (beperkt) mogelijkheden voor. Kijk voor alle informatie op de website van de Bachelor Research Hub of stel je vragen per e-mail.
Daarnaast zijn er diverse andere BMW-cursussen waar je praktische én theoretische onderzoekservaring opdoet.