BMW Academie
Gedurende de drie bachelorjaren volg je het programma van de BMW Academie. Het doel van de BMW Academie is om jou te ondersteunen bij het krijgen van inzicht in je academische en professionele ontwikkeling. Vaardigheden die hierbij aan bod komen zijn bijvoorbeeld academisch studeren, presenteren, schrijven, timemanagement en samenwerken. In de BMW Academie kijk je samen met medestudenten en je tutor hoe je je eigen ontwikkeling positief kan beïnvloeden en welke mogelijkheden daarvoor binnen en buiten de opleiding zijn.
Bekijk ook de informatie over toekomstoriëntatie.
Contact
Je eerste aanspreekpunt is je tutor. Voor algemene vragen over de BMW Academie kun je terecht bij Monique Quaedackers en Marjet van den Hoek, het coördinatieteam van de BMW Academie, via BMWAcademie@umcutrecht.nl.
Het belangrijkste onderdeel van de BMW Academie zijn de bijeenkomsten met je tutorgroep en tutor. In het eerste jaar van je bachelor heb je acht bijeenkomsten, in het tweede jaar vijf bijeenkomsten en in het derde jaar drie bijeenkomsten. De bijeenkomsten zijn verplicht en staan in het rooster op MyTimetable. Bij elk van deze bijeenkomsten staat steeds een vaardigheid centraal. Hieronder zie je welke thema's er per jaar aan bod komen.
Jaar 1
- Kennismaking met de opleiding en elkaar: begin september
- Academisch leren: midden oktober
- Timemanagement: midden november
- Presenteren, niveau 1: begin januari
- Reflecteren: eind februari
- Mentale gezondheid: eind maart
- Samenwerken, niveau 1: begin mei
- Terug- en vooruitblik studie: juni
Jaar 2
- Onderzoekscyclus: midden september
- Presenteren, niveau 2: begin november
- Veerkracht: omgaan met stress: begin februari
- Samenwerken, niveau 2: half maart
- Terug- en vooruitblik studie: mei
Jaar 3
- Intervisie + thema 'keuzes maken': november
- Intervisie + thema af te stemmen met groep: maart
- Intervisie + thema 'researchproject': mei
Gedurende de hele bacheloropleiding heb je een eerste aanspreekpunt: je tutor. Bij de tutor kun je terecht met vragen over je studie en studievoortgang. In het eerste jaar heb je in ieder geval twee gesprekken met elkaar. Daarnaast kun je altijd een afspraak maken wanneer je dat wilt.
Een gesprek met je tutor gaan over:
- introductie (kennismaking met tutor, tutorgroep en de opleiding in brede zin);
- studievoortgang en studieadvies;
- reflectie op feedback;
- zelfontwikkeling, leerstijlen, leerdoelen, studieaanpak;
- evaluatie van het eerste jaar (BSA);
- oriëntatie op de keuzemogelijkheden binnen de major en in de profileringsruimte;
- oriëntatie op je vervolg in de bachelor;
- oriëntatie op masteropleidingen en andere vervolgmogelijkheden.
Indien nodig kan de tutor jou doorverwijzen naar andere gekwalificeerde medewerkers binnen de opleiding BMW, zoals een studieadviseur, career officer of coach.
De BMW Academie heeft op Blackboard een community waaraan jij bent toegevoegd. In deze community vind je informatie over alle bijeenkomsten: de voorbereiding die van je wordt verwacht, het materiaal voor tijdens de bijeenkomsten en aanvullende informatie voor daarna. Ook kun je hier allerlei materiaal vinden over de verschillende vaardigheden, zodat je daar gedurende je hele bachelor gebruik van kan maken. Dit is tevens de plaats waar jij je online dossier bijhoudt. Elke groepsbijeenkomst sluit je af met het uploaden van één of meer actiepunten .
Om je bachelordiploma te kunnen ontvangen moeten alle onderdelen met een voldoende zijn beoordeeld. De verantwoordelijkheid voor het compleet maken van het online dossier ligt bij jouzelf.
Gedurende je bachelor zijn er diverse mogelijkheden om trainingen, workshops en voorlichtingen te volgen op het gebied van (academische) vaardigheden en voorbereiding op je carrière. Op Blackboard vind je onder 'vaardigheden' tips en mogelijkheden om een bepaalde vaardigheid verder te ontwikkelen. Ook in het overzicht toekomstoriëntatie (zie 'toekomstoriëntatie' hierboven) vind je allerlei opties.
Zowel de opleiding, als de faculteit als de universiteit bieden mogelijkheden voor begeleiding en persoonlijke ontwikkeling, op zowel academisch als persoonlijk gebied. Veel cursussen zijn gratis of voor een klein bedrag te volgen. Meer informatie vind je op de desbetreffende pagina's.
- Binnen de faculteit Geneeskunde worden er geregeld trainingen en workshops gegeven op het gebied van carrière-oriëntatie of persoonlijk leiderschap, door bijvoorbeeld coaches of studieadviseurs. Daarnaast organiseert studievereniging Mebiose ook allerlei activiteiten rondom loopbaan en carrière, zoals de Watch, Meet & Be Your Future (WMB) workshops. Houd de evenementenagenda en de BMW-nieuwsbrief in de gaten voor aankondigingen.
- Bekijk hier het gehele aanbod van de faculteit Geneeskunde op het gebied van studentenwelzijn.
- Tip: de workshop 'Persoonlijk leiderschap: keuzes maken', wordt meerdere malen per jaar aangeboden, gegeven door de coaches van de faculteit Geneeskunde.
- Career Services is er om studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op hun werkzame bestaan. Ook kunnen zij je helpen met inzicht krijgen in je drijfveren, talenten en interesses. Naast dat ze diverse trainingen geven kun je er ook terecht voor een check van je cv, het oefenen van een sollicitatiegesprek of het bespreken van carrièrevragen.
- Het Skills Lab van de Universiteit Utrecht biedt een overzicht van trainingen, workshops en begeleiding op het gebied van schrijven, studeren en andere academische vaardigheden. Je kunt er ook terecht voor gratis schrijf- en studeercoaching. Tip: meld je aan voor de nieuwsbrief van het Skills Lab om informatie over cursussen en handige tips te ontvangen.
- De Universiteit Utrecht organiseert diverse activiteiten, workshops en studiegroepen in het kader van studentenwelzijn. Ook wordt er tweemaal per jaar een Wellbeing Week georganiseerd.
Heb je een idee/wens voor een training die je met een groep medestudenten zou willen doen? Laat het je tutor of het coördinatieteam van de BMW Academie weten via BMWAcademie@umcutrecht.nl.