Bij wie kan ik terecht
Loop je tijdens je studie tegen een probleem aan of zoek je persoonlijk advies? Studeren hoef je niet alleen te doen. Er zijn verschillende mensen die advies kunnen geven en kunnen begeleiden. Bij de opleiding vind je begeleiders bij wie je terecht kunt voor vragen die te maken hebben met je studie. Voor andere vragen heeft de Universiteit Utrecht nog meer begeleiders die je kunt benaderen. De universiteit heeft een overzicht gemaakt van alle beschikbare hulplijnen, die hieronder ook worden toegelicht.
Begeleidingscirkel Universiteit UtrechtTijdens de introductieweek word je begeleid door een ouderejaarsstudent Biomedische wetenschappen. Deze student kent de opleiding goed en kan je ook helpen met vragen over het studentenleven. Je kunt gedurende het hele eerste studiejaar bij je mentor terecht.
Aan het begin van je studie maak je kennis met je tutor. Dit is een docent of medewerker van de universiteit of het UMC Utrecht en verbonden aan de opleiding. In het eerste jaar heb je tweemaal een tutorgesprek en acht bijeenkomsten van de BMW Academie die door de tutor worden begeleid. Ook in het tweede en derde jaar van de bachelor heb je diverse bijeenkomsten met je tutor. Daarnaast kan je tutor je ondersteunen bij het (leren) studeren, keuzes maken en voorbereiden op de toekomst.
Bij de studieadviseurs kun je terecht met allerlei vragen, bijvoorbeeld over het onderwijsprogramma, planning van je keuzevakken, het bindend studieadvies (BSA), studievertraging, studiemotivatie, exameneisen, studiefinanciering, afstudeersteun, studeren in het buitenland en meer. Als je door persoonlijke problemen of ziekte onderwijs of toetsen dreigt te gaan missen, raden wij je aan contact met ons op te nemen. Wanneer je een functiebeperking (bijv. dyslexie, AD(H)D, ASS) hebt, kun je via ons eventueel voorzieningen aanvragen. Je bent bij ons ook van harte welkom met vragen waarvan je niet weet aan wie je die moet stellen.
Wijziging contactmogelijkheden per januari 2023
Vanaf het nieuwe jaar is er geen inloopspreekuur meer op woensdag en geen online spreekuur via MS Teams op dinsdag en donderdag. Bekijk alle actuele contactmogelijkheden hieronder.
Studeren met een functiebeperking
De Universiteit Utrecht wil graag dat iedereen zich welkom voelt en de nodige hulp krijgt om het beste uit zichzelf en de studie te halen. Als je een functiebeperking (bijv. dyslexie, AD(H)D, ASS) hebt, kun je speciale voorzieningen en begeleiding via de studieadviseurs aanvragen.
Meer informatie over studeren met een functiebeperkingTeam studieadviseurs

De faculteit Geneeskunde heeft vijf studieadviseurs. Iedere werkdag zijn er studieadviseurs aanwezig in het UMC Utrecht. De studieadviseurs van de opleiding Biomedische wetenschappen zijn: Annemoon Bregt, Jaco de Fockert-Koefoed en Juliëtte Schouten.
Bereikbaarheid
Je kunt ons bereiken via adviseurs@umcutrecht.nl. We proberen binnen 5 werkdagen een reactie te geven. Geef altijd aan van welke opleiding je bent en wat je studentnummer is. Indien je een urgente vraag hebt, geef dit aan in het onderwerp van het bericht.
Als het gaat om onderwijsonderdelen vermeld dan ook de volgende gegevens:
- Cursus
- Onderdeel (naam van de les)
- Datum en tijdstip
- Werkgroepnummer
- Emailadres coördinator
Als je vervolgmails stuurt over hetzelfde onderwerp (bijv. het achteraf opsturen van een bewijs van overmacht), dan willen we je vragen het voorgaande mailcontact mee te sturen, zodat we kunnen zien waar het over gaat.
Het is mogelijk om een afspraak op locatie, een online afspraak of een telefonische afspraak te maken met één van de studieadviseurs. Je kunt in het online planningssysteem kiezen voor het type afspraak van je voorkeur. Tip: wanneer je kiest voor een afspraak via MS Teams of een telefonische afspraak is er een kans dat je eerder aan de beurt bent.
Plan online een afspraak in met een van de studieadviseurs via Planzelf.
Het is ook mogelijk om met (korte) vragen binnen te lopen bij ons inloopspreekuur. Het spreekuur is op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 12.30 - 13.30 uur, in het UMC Utrecht C.01.3.22/23/24. Je kunt vanaf het Stratenum de bordjes 'studieadviseurs' volgen.
Naast het inloopspreekuur houden we driemaal per week een telefonisch spreekuur. Je kunt ons op maandag van 16.00 - 17.00 uur en op woensdag en vrijdag van 15.00 - 16.00 uur bereiken via 06-15198800. Je wordt dan in een digitale wachtrij geplaatst.
Locatie UMC Utrecht
We zitten in de C-vleugel van het UMC Utrecht, op de kamers C.01.3.22/23/24. Je kunt vanaf het Stratenum de bordjes 'studieadviseurs' volgen.

De coaches zijn er voor de wat minder concrete maar zeker niet minder belangrijke ‘klachten’, of vragen. Stress, gespannenheid, hoofdpijn, slecht slapen, prikkelbaar, futloos, geen energie. Het zijn allemaal kenmerken van disbalans die niet vanzelf overgaan. Ook niet als je denkt dat dit er gewoon een beetje bij hoort. Want dat is niet zo!
De druk die op jou als student ligt is best groot. Prestatiedruk, BSA halen, goede cijfers want je wil die ene master, wat nou als je geen idee hebt wat je wil dan lig je al direct achter op je medestudenten, financieel wil je alles op een rij hebben, geen uitloop en dan heb je ook nog tijd nodig voor je vrienden, studievereniging, stage…
Kun je als student ook een burn-out krijgen? Ja zeker! Het komt steeds vaker voor zelfs. Met gerichte begeleiding zet je stappen naar herstel om je weer energiek en beter in je vel te voelen. Bij de opleiding Biomedische wetenschappen hebben we twee coaches die je kunt raadplegen als je daar behoefte aan hebt.
Je kunt een afspraak maken bij een van de coaches via Planzelf:
Nynke Okma
Loop je vast in de interactie met anderen? Leg je de lat te hoog en vind je het moeilijk om los te laten en grenzen te stellen? Heb je last van frustratie, stress of onzekerheid? Vind je het lastig om keuzes te maken die bij jou passen? Heb je het verlangen om meer voldoening, vertrouwen en plezier te ervaren bij de dingen die je doet? Of ervaar je andere persoonlijke uitdagingen die van invloed zijn op jouw studieloopbaan?
Als coach kijk en denk ik graag met je mee! Samen verhelderen we wat belangrijk voor jou is en wat je momenteel belemmert. Vervolgens onderzoeken we hoe je hier enerzijds invloed op kunt uitoefenen en anderzijds beter kunt omgaan met de zaken waarbij dat niet het geval is. Zodat je vrijer wordt om je studie en leven vorm te geven op een manier die bij jou past en wat jij in de wereld wil brengen.
Je kunt een afspraak inplannen via PlanZelf. Wees ook welkom als je alleen maar even wil sparren, je hart wil luchten, geen heldere vraag hebt en nog twijfelt of coaching passend is. Je kunt me ook mailen via C.R.Okma@umcutrecht.nl.
Simone Schut
Ik ben Simone Schut en ik ben trainer en coach bij Biomedische wetenschappen. Ik spreek studenten in alle fases van hun studie. Stress, spanning of weinig vertrouwen in de toekomst komen hierbij vaak aan bod. Wij sterke beta's zijn zo goed in ons hoofd dat we soms niet zien dat datzelfde hoofd soms in de weg zit.
Samen met jou wil ik kijken naar jouw verwachtingen, van je toekomst, van jezelf. We gaan bespreken welke controle jij zou willen en welke controle je mag verwachten. En dan komt het lastigste deel: hoe ga jij leren omgaan met de onzekerheden op dit pad, of met de dichte deuren? Ik ga je daarbij op weg helpen door naast je te gaan staan, samen te kijken en jou uit te dagen in je overtuigingen.
Neem gerust contact op via S.H.A.Schut-Voortman@umcutrecht.nl of plan direct een coachingsgesprek via PlanZelf.
Onze opleiding beschikt over schrijfcoaches, dit zijn Romi Brouwhuis, Floor Kropman en Judith Zandstra. Zij staan voor je klaar als je vastloopt in een schrijfopdracht bij een cursus of het Researchproject. Ze kunnen je helpen in iedere fase van het schrijfproces.
Enkele voorbeelden van vragen waar de schrijfcoaches je specifiek bij kunnen helpen zijn:
- Hoe kan ik efficiënt schrijven?
- Hoe kan ik de opbouw van mijn tekst verbeteren?
- Hoe kan ik mijn tekst bondiger formuleren?
- Is de samenhang tussen mijn alinea’s duidelijk?
- Is mijn abstract goed gestructureerd en compleet?
Je kunt de schrijfcoaches bereiken via schrijfcoachesbmw@umcutrecht.nl. Op deze manier kun je je vraag stellen en je tekst eventueel als bijlage meesturen. Hoe specifieker de vraag, hoe specifieker het antwoord dat je zal ontvangen. De vraag ‘Is deze tekst goed?’ is te breed. De schrijfcoaches zullen niet een tekst van A tot Z doorlezen en geen feedback geven zonder te weten wat de precieze schrijfopdracht was en wat jouw vraag/probleem is. Het is daarbij belangrijk om te weten dat de schrijfcoaches geen feedback zullen geven op de inhoud van de tekst - dat is de taak van je docent/begeleider. In plaats daarvan zullen schrijfcoaches de focus leggen op het schrijfproces en de structuur van de tekst.
De Universiteit Utrecht vindt een veilig sociaal klimaat voor alle studenten en medewerkers belangrijk. We behandelen elkaar met respect. Toch kan het gebeuren dat studenten of medewerkers op een voor hen ongewenste manier worden benaderd. Onder ongewenste omgangsvormen wordt verstaan: ‘Alles in de omgang en communicatie wat als ongewenst/kwetsend wordt ervaren en tot gevolg heeft dat je je niet langer veilig voelt in de opleiding.’ Je kunt hierbij denken aan (seksuele) intimidatie, agressie, geweld, pesten of discriminatie. Je kunt bij verschillende mensen terecht voor advies of ondersteuning. Al deze mensen gaan vertrouwelijk met jouw ervaring/klacht om en delen het niet met derden zonder jouw expliciete toestemming.
Studieadviseur
Je kunt de situatie voorleggen aan de studieadviseurs via adviseurs@umcutrecht.nl. Bij hen kun je behalve voor een gesprek ook terecht voor advies welke vertrouwenspersoon het meest geschikt is om jouw klachten mee te bespreken.
Klachtencoördinator Biomedische wetenschappen
Als je het niet eens bent met de manier waarop een medewerker of dienst van de opleiding, faculteit of universiteit zich tegenover jou heeft gedragen, dan kun je dit bespreken met de klachtencoördinator. De klachtencoördinator treedt in eerste instantie op als bemiddelaar. Levert bemiddeling niets op, dan legt de klachtencoördinator de klacht voor aan de klachtencommissie van de opleiding welke de klacht beoordeelt t.a.v. de gedraging (onheuse bejegening). Je wordt op de hoogte gebracht van de uitkomst hiervan.
De klachtencoördinator van BMW is mevrouw Elly Holthuizen, te bereiken via klachtencoordinatorBMW@umcutrecht.nl.
Vertrouwenspersonen ongewenst gedrag Universiteit Utrecht
De Universiteit Utrecht heeft twee vertrouwenspersonen ongewenst gedrag die je kunt raadplegen voor advies of ondersteuning. Ook kun je met de vertrouwenspersoon bespreken of je een bepaalde omgangsvorm wel of niet ‘normaal’ hoeft te vinden. Je kunt ook een melding doen bij een onafhankelijke commissie. Op de UU-website Ongewenst gedrag vind je hierover meer informatie. De vertrouwenspersonen zijn te bereiken via vertrouwenspersonen-ongewenstgedrag@uu.nl.
Vertrouwenscontactpersonen Mebiose
Mebiose kent twee contactpersonen, namelijk Soumaya en Bastiaan. Zit je ergens mee, weet je niet waar je terecht kunt voor hulp of wil je gewoon je hart even luchten? Stuur dan een mailtje en maak een afspraak met een van hen. Alles wat er besproken wordt zal tussen jullie blijven. Ze zijn te bereiken via soumaya.vcp@gmail.com en bastiaan.vcp@gmail.com. Meer informatie vind je op de website van Mebiose.
Voor loopbaanadvies, banenoriëntatie, het bespreken van je curriculum vitae en sollicitatiebrief of het oefenen van een sollicitatiegesprek.
Afspraken: via het online afsprakensysteem op https://students.uu.nl/careerservices
Wie: Marte Otter en Michelle Ritman
Waar: C.01.2.31
E-mail: careerofficer@umcutrecht.nl
Tel: 06-55234462 (Marte) en 06-31118729 (Michelle)
Opleidingsoverstijgend
De universiteit heeft ook begeleiders voor opleidingsoverstijgende vragen. Bijvoorbeeld als je door bijzondere omstandigheden studievertraging oploopt en dit niet meer kunt oplossen door een aanpassing in het studieprogramma, of als je door psychische problemen niet goed kunt studeren. In het overzicht hieronder staan de begeleiders die je kunt benaderen.
Zie ook de studeertips en tools en trainingen die je verder kunnen helpen.
Bij Studentenservice kun je terecht voor informatie over studeren en het studentenleven, zoals informatie over aanmelding en inschrijving, collegegeld, studiefinanciering, bestuursbeurzen, arbeidsmarktoriëntatie, studentenorganisaties en studeren in het buitenland.
In verband met de maatregelen rond het coronavirus: Afspraken worden, voor zover mogelijk, telefonisch of via beeldbellen (Microsoft Teams) gedaan. Je kunt je voorkeur aangeven bij het maken van een afspraak. Je kunt gebeld worden zonder nummerherkenning, of vanaf een mobiel nummer. |
Een studentendecaan begeleidt en adviseert studenten die door overmacht studievertraging oplopen of dreigen op te lopen. Bijvoorbeeld door een functiebeperking (handicap, (chronische) ziekte), bestuurswerk, topsport of bijzondere familieomstandigheden. Je kunt bij de studentendecaan terecht voor financiële of juridische vragen over wettelijke of universitaire regelingen. Via Studentenservice kun je telefonisch of aan de balie een afspraak maken.
Studentenpsychologen helpen je bij het oplossen van persoonlijke en studiegerelateerde problemen die je studievoortgang in de weg staan. Lees de tips en tools die je alvast verder kunnen helpen of maak een afspraak bij een studentenpsycholoog.
Het Skills Lab brengt zo helder mogelijk in kaart wat er allemaal te vinden is aan:
- trainingen
- workshops
- cursussen
- individuele begeleiding
- tools
Op het gebied van academische vaardigheden (beter en effectiever te studeren, onderzoeken of communiceren)
Twijfel je over de gekozen bacheloropleiding? Kijk op www.students.uu.nl/studiekeuze
De studieloopbaanadviseur geeft workshops heroriëntatie studiekeuze. Heb je moeite met het kiezen van een master, dan is er de workshop kiezen voor master en loopbaan.
Kijk in de agenda op de studentensite voor een overzicht van alle workshops binnen en buiten de faculteit. Op de pagina Trainingen & workshops welzijn & ontwikkeling vind je al het aanbod van de faculteit Geneeskunde.