Inspraak en medezeggenschap
Studenten zijn onmisbaar voor de ontwikkeling van onze opleiding. Ook jij kunt bijdragen aan de opleiding via verschillende commissies en vertegenwoordigingen.
Jouw mening telt
Jouw mening is belangrijk! Je kunt op verschillende manieren je mening geven over het onderwijs, de onderwijsvoorzieningen en studiegerelateerde zaken:
- Via cursusevaluaties kun je verbetersuggesties geven voor specifieke cursussen.
- De jaarlijkse Nationale Studenten Enquête (NSE) geeft je de gelegenheid je mening geven over alle aspecten van het onderwijs en de voorzieningen van de Universiteit Utrecht.
- Ga naar een van de studentleden in de medezeggenschapsorganen en leg je suggestie voor verbetering voor.
- Via de exitenquête aan het einde van je bachelor kun je laten weten wat je van de opleiding in zijn geheel vond.
De studentassessor is de studentvertegenwoordiger op het gebied van onderwijs in de faculteit Geneeskunde. Hieronder vallen de opleidingen Biomedische Wetenschappen, Biomedical Sciences, Geneeskunde, SUMMA, Klinische Gezondheidswetenschappen en Medical Humanities. De studentassessor adviseert de opleidingsdirecteur en opleidingscoördinator over alle zaken die de opleiding aangaan, maar met name over onderwijs- en studentzaken.
Studentassessor studiejaar 2024-2025
Sebastian Bok
E-mail: studentassessorDOO@umcutrecht.nl
Solliciteren
Jaarlijks in april kun je solliciteren op de functie van studentassessor. Dit is jouw kans om een jaar lang veel ervaring op te doen in besturen, adviseren en invloed uitoefenen. Heb jij een kritische blik op onderwijs? Wil jij leren hoe een organisatie wordt aangestuurd? Wil jij leren vergaderen en invloed uitoefenen op het hoogste niveau van de UU? Dan is de functie van studentassessor misschien wel iets voor jou!
Je leert meedenken en meepraten met diverse mensen binnen de faculteit. Tegenover je werkzaamheden, waar je ongeveer 36 uur per week mee bezig bent, stelt de faculteit een beurs beschikbaar. Verder vertegenwoordig je de ruim 3500 studenten van de faculteit Geneeskunde in het Managementteam van het Onderwijscentrum: het bestuur van de faculteit! Wil je meer informatie over deze functie? Mail dan naar studentassessorDOO@umcutrecht.nl
De Jaarvertegenwoordigingen (JVT's) zetten zich in voor het verbeteren van de cursussen binnen BMW en zijn de schakel tussen de studenten en de opleiding. De feedback van studenten kan zo op een overzichtelijke manier aan de cursuscoördinatoren doorgegeven worden. Ook gaat de JVT in gesprek met de coördinator, om samen te bespreken welke onderdelen in het vak al erg goed zijn en waar nog verbetering mogelijk is. Op deze manier wordt het onderwijs zowel tijdens als na het geven van de cursussen verbeterd.
Er zijn drie jaarvertegenwoordigingen; voor ieder bachelorjaar één genaamd JVT1, JVT2 en JVT3. Kijk voor de huidige samenstelling van de Jaarvertegenwoordigingen op de website van studievereniging Mebiose. Ieder jaar zijn er in juni/juli sollicitaties voor de JVT2 en JVT3 en aan het begin van het nieuwe studiejaar sollicitaties voor de JVT1.
Contact
- JVT1: jvt1@mebiose.nl
- JVT2: jvt2@mebiose.nl
- JVT3: jvt3@mebiose.nl
De opleidingscommissie bachelor BMW (OC-B) bewaakt de kwaliteit van het onderwijs binnen de opleiding Biomedische wetenschappen. Dit doet ze o.a. door cursus- en exit-evaluaties te beoordelen en problemen te signaleren via de studentvertegenwoordigers. De opleidingscommissie adviseert de opleidingsdirecteur over de ontwikkeling en uitvoering van onderwijsbeleid en over het opstellen van de onderwijs- en examenregeling (OER).
De opleidingscommissie is samengesteld uit vijf vertegenwoordigers van de drie faculteiten (Geneeskunde, Diergeneeskunde en Bètawetenschappen) en een evenredig aantal studenten. De leden van de opleidingscommissie worden benoemd door de decaan. De docentleden worden voorgedragen door de opleidingsdirecteur en de studentleden worden voorgedragen door studievereniging M.B.V. Mebiose. De opleidingscoördinator en studieadviseur zijn bij de vergadering van de opleidingscommissie aanwezig.
De OC-B vergadert elke eerste dinsdag van de maand. Heb je een vraag/opmerking/klacht voor de opleidingscommissie mail dan naar de ambtelijk secretaris via opleidingscommissieBMW@umcutrecht.nl en draag bij aan een goede, gedegen opleiding!
Solliciteren
Jaarlijks kun je in april/mei solliciteren op de functie van studentlid in de Opleidingscommissie voor het nieuwe studiejaar. De OC vergadert maandelijks over de cursusevaluaties en de kwaliteit van het onderwijs van onze opleiding. Naast docentleden zitten er ook studentleden in de OC.
- Ben jij geïnteresseerd in onderwijs?
- Wil je meer weten over hoe medezeggenschap in elkaar zit?
- Wil je met docenten over onderwijs discussiëren?
- Wil jij graag bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs?
Solliciteer dan naar een plek in de OC! De OC vergadert elke eerste dinsdag van de maand. Het kost je gemiddeld 4-8 uur aan werk in de maand en hier krijg je een vergoeding voor.
Alle studenten ontvangen in april een e-mail met meer informatie over de sollicitatieprocedure. Mocht je meer willen weten over de opleidingscommissie? Mail dan naar mebiose-vicepraeses@umcutrecht.nl.
De Onderwijs & Onderzoeksraad (O&O-raad) is hét orgaan voor medezeggenschap op het gebied van het universitaire Onderwijs en Onderzoek in het UMC Utrecht. De O&O-raad bestaat uit studenten en personeel van het UMC Utrecht. Samen kijken zij naar het beleid van het UMC Utrecht op het gebied van Onderwijs en Onderzoek. De O&O-raad overlegt minimaal vijf keer per jaar met de decaan en vicedecaan van de faculteit Geneeskunde over O&O-onderwerpen.
De O&O-raad bestaat uit:
- 9 studenten. De studenten zijn georganiseerd in een Studentenraad Geneeskunde UMC Utrecht die jaarlijks wordt verkozen.
- 9 personeelsleden. Het personeel van de O&O-raad wordt via de Ondernemingsraad afgevaardigd en bestaat uit vijf OR-leden en vier aanvullende leden met een achtergrond op het gebied van het universitair academisch onderwijs en onderzoek. De aanvullende leden worden apart verkozen, tegelijk met de leden van de Ondernemingsraad. Alle personeelsleden en studentleden hebben stemrecht in de O&O-raad.
Opleidingen vertegenwoordigd in de O&O-raad:
- bachelor en master Geneeskunde en SUMMA
- master Klinische Gezondheidswetenschappen (KGW)
- bachelor Biomedische Wetenschappen (BMW)
- masteropleidingen Biomedical Sciences (BMS)/ Graduate School of Life Sciences
Studentenraad 2024-2025
In dit academisch jaar zullen de volgende acht studenten in de Studentenraad Geneeskunde plaatsnemen. Helaas is er geen afgevaardigde voor KGW:
- Annabelle Bakhuizen
- Gosse Berg, adviserend lid
- Valérie Blom
- Jasmijn van Drunen
- Julia Lamers
- Silja Lokerse
- Jada Russu
- Sjoukje Tasma
- Kevin Vlot
"Dit jaar willen wij de belangen van alle studenten behartigen, dus benader ons vooral laagdrempelig! We hopen dat alle studenten een fijn collegejaar hebben!”
De Studentenraad (SR) is het hoogste medezeggenschapsorgaan van onze faculteit. De SR bestaat uit negen studenten vanuit alle verschillende opleidingen binnen onze faculteit (Geneeskunde, Biomedische Wetenschappen, BMS, SUMMA, KGW en Medical Humanities). Helaas is er dit jaar geen afgevaardigde voor KGW.
De SR adviseert het bestuur van de faculteit en van het UMC Utrecht (gevraagd én ongevraagd) over alles wat met onderwijs te maken heeft. Belangrijke bestuurders voor onderwijs zijn de decaan (Arno Hoes) en de vicedecaan (Berent Prakken). De SR geeft advies vanuit een studentenperspectief, zodat de stem van de student overal in de faculteit gehoord wordt. De SR zit, samen met personeelsleden, in de Onderwijs en Onderzoeksraad (O&O-raad). Op andere faculteiten heet dat de Faculteitsraad. De onderwerpen van de O&O-raad vormen een groot deel van de bezigheden van de Studentenraad.
De SR heeft instemmingsrecht op een aantal belangrijke onderwerpen, zoals de Onderwijs- en Examenregelingen (OERen) van alle opleidingen en de selectiereglementen van GNK en BMW. Natuurlijk kan de SR ook zelf agendapunten aandragen of een eigen initiatief ondernemen, zoals meer aandacht voor academische vorming en het oprichten van een werkgroep voor het implementeren van interdisciplinair onderwijs in het curriculum. Naast deze vaste onderwerpen houdt de SR zich dit jaar ook actief bezig met de waarborging van de Kwaliteitsafspraken.
Als SR-lid ga je vaak naar bijeenkomsten met studenten van andere faculteiten of steden. Dit zijn congressen, weekenden en overleggen. Zo leer je veel over organisaties en hoe mensen daarin samenwerken. Een voorbeeld is het FaculteitsRadenOverleg (FaRaO), waarbij alle faculteiten in Utrecht elkaar maandelijks op de hoogte houden van de dingen die spelen in hun faculteit. Ook zijn er overleggen tussen alle medische of biomedische studies, waar je veel van elkaar kunt leren.
De SR praat en denkt mee over alles wat te maken heeft met onderwijs en onderzoek. Onderwerpen waarover de SR volgens de wet mag adviseren zijn bijvoorbeeld:
- Onderwijs- en Examenregelingen (instemmingsrecht)
- Facultaire begroting (instemmingsrecht)
- Begroting UMC Utrecht (adviesrecht)
- Plannen voor onderwijsevaluatie (instemmingsrecht)
- Beleid en strategie van het UMC Utrecht op het gebied van onderwijs en onderzoek
Daarnaast mag de SR natuurlijk ook eigen onderwerpen op de agenda te zetten (initiatiefrecht). Onderwerpen die de SR in de afgelopen jaren zelf heeft aangedragen zijn bijvoorbeeld:
- Welzijn
- Aanwezigheid examinator bij tentamen/toets
- Opnemen hoorcolleges
De huidige Studentenraad heeft voor het academisch jaar 2024-2025 de volgende speerpunten:
- Studentenwelzijn
- Duurzaamheid
- Zichtbaarheid medezeggenschap vergroten
- Eerlijke toelatingsprocedure
De Studentenraad vertegenwoordigt alle opleidingen van de faculteit Geneeskunde:
- Bachelor en master Geneeskunde (CRU en SUMMA) en master Medical Humanities: 5 zetels
- Bachelor Biomedische Wetenschappen en masters Biomedical Sciences: 3 zetels
- Masters Klinische Gezondheidswetenschappen (Fysiotherapiewetenschap, Gezondheidswetenschappen voor Zorgprofessionals en Verplegingswetenschap): 1 zetel
De leden van de Studentenraad worden jaarlijks vastgesteld. Als er meer aanmeldingen zijn dan plaatsen, vinden er verkiezingen plaats. Dan kunnen alle studenten van onze faculteit hun stem uitbrengen tijdens een hopelijk vurige campagne die veel studenten bereikt. Voor studenten die lid willen worden zijn een aantal praktische zaken van belang.
De kandidaatstellingsperiode is de periode waarin studenten aan kunnen geven dat zij SR-lid willen worden. Voor de Studentenraad van het collegejaar 2025-2026 is deze periode 7 maart 2025 t/m 10 april 2025. Je kunt jezelf kandidaatstellen door het kandidaatstellingsformulier in te vullen. Deze kun je hier [komt nog beschikbaar] downloaden.
Ingevulde formulieren voor je kandidaatstelling dienen uiterlijk 10 april 2025, 17:00 uur te worden ingeleverd bij het secretariaat Ondernemingsraad/kiescommissie Studentenraad. Dit kan online door te e-mailen naar OOraad@umcutrecht.nl.
Ga van tevoren na op welke manier jij jezelf kandidaat wil stellen. Dit kan namelijk door je aan te sluiten bij een bestaande lijst, of door zelf een nieuwe lijst op te zetten.
Jezelf aansluiten bij een bestaande lijst
Bestaande lijsten zijn Lijst Commodis en Lijst Omnium. Bij het kopje ‘kieslijsten en kandidaten’ zie je welke kandidaten vorig jaar op deze lijst stonden en waar de lijsten in het algemeen voor staan. De kandidaten voor 2025-2026 zullen na de kandidaatstellingsperiode bekend gemaakt worden.
Wil jij weten:
- Wat de voor- en nadelen zijn van het aansluiten bij een bestaande lijst?
- Welke kandidaten (tot nu toe) op Lijst Commodis en/of Lijst Omnium staan voor het jaar 2025-2026?
- Wat dit jaar de speerpunten zijn van Lijst Commodis en/of Lijst Omnium?
- Hoe je je aansluit bij een bestaande lijst?
Wij brengen je graag op de hoogte! Het enige wat je hoeft te doen is een mailtje sturen naar studentenraad@umcutrecht.nl, dan beantwoordt de Studentenraad je vragen of zorgt de Studentenraad dat je in contact komt met de kandidaten op deze lijst(en). Verder zijn de voorzitters van de Studentenraad, Julia Lamers en Annabelle Bakhuizen, persoonlijk via email te bereiken via: j.lamers@students.uu.nl (Julia Lamers) en a.m.p.j.bakhuizen@students.uu.nl (Annabelle Bakhuizen).
Wanneer je je aansluit bij een bestaande lijst vul je samen met de kandidaten van deze lijst het kandidaatstellingsformulier in.
Zelf een lijst opzetten
Wil jij zelf een eenmanslijst of lijst met meerdere kandidaten opzetten? Dat kan ook! Aan het opzetten van een lijst zijn wel een aantal praktische afspraken verbonden. Lees hiervoor het kandidaatstellingsformulier (komt nog beschikbaar) goed door. Heb je vragen of wil je tips over het opzetten van een nieuwe lijst? Stuur dan een mailtje naar studentenraad@umcutrecht.nl.
Verkiezingen
De verkiezingen (officiële stemming) vinden plaats van maandag 12 mei tot en met woensdag 14 mei 2025. Wanneer je jezelf kandidaat hebt gesteld zal je hier meer informatie over krijgen. Op vrijdag 16 mei 2025 wordt de uitslag bekendgemaakt.
Afgelopen jaar waren de partijen Omnium en Commodis verkiesbaar. Hieronder zie je hun standpunten.
Lijst Omnium
“Omnium” betekent “van iedereen”: voor alle studenten van onze faculteit. Wij willen graag de schakel vormen tussen de studenten en de faculteit. Lijst Omnium legt de focus op de vijf B’s: Burn-out preventie, Begeleiding, Buitenland, Betrokkenheid en Bestendigheid voor de toekomst. De kandidaten van onze lijst zien graag dat elke student op onze faculteit zijn of haar studie met succes én plezier weet te doorlopen. Wij willen ons graag inzetten voor een duurzame opleiding en voor betere begeleiding zowel in het curriculum als in persoonlijke situaties. Daarnaast willen we meer betrokkenheid van studenten en meer mogelijkheden om in het buitenland te studeren.
Lijst Commodis
Lijst Commodis zet zich in voor het best mogelijke onderwijs in een prettig en veilig leerklimaat voor alle studenten op de faculteit. De aspecten ‘Academische Vorming’, ‘Interdisciplinair Onderwijs’, ‘Diversiteit en Inclusiviteit’ en ‘Veilige Leeromgeving’ vormen hierbij vier belangrijke punten van aandacht. Wij vinden academische vorming en interdisciplinaire samenwerking essentiële elementen in de ontwikkeling van toekomstige professionals en streven naar optimale implementatie van deze onderdelen in de onderwijscurricula. Eveneens zetten we ons in voor diversiteit en inclusiviteit op de faculteit en in de onderwijscurricula. Door samen de rijke diversiteit op de faculteit te waarderen en wederzijds respect, gelijkwaardigheidsbesef en gelijke kansen te stimuleren maken we de faculteit een warme plek van en voor iédereen. Daarnaast maken we ons hard voor een veilige leeromgeving, waaronder constructieve begeleiding op de werkvloer, onderhoud van goed contact tussen medezeggenschapsorganen en studenten en gefaciliteerde incidentmelding.
De regels rondom de verkiezingen kun je lezen in het kiesreglement.
Heb je vragen? Of heb je ideeën voor de faculteit? Mail dan laagdrempelig naar studentenraad@umcutrecht.nl. Julia Lamers en Annabelle Bakhuizen, voorzitter en vicevoorzitter van de huidige SR, zullen je dan te woord staan. Ook kun je altijd een van de leden aanspreken!
De universiteitsraad (U-raad) behartigt de belangen van alle medewerkers en studenten richting het College van Bestuur van de UU. De raad levert een belangrijke bijdrage aan de koers van de universiteit en de gang van zaken binnen de universiteit. De U-raad volgt het College van Bestuur kritisch, voorziet het (on)gevraagd van advies en beslist mee over belangrijke onderwerpen. De U-raad bestaat uit 12 personeelsleden en 12 studentleden, afkomstig van alle faculteiten en diensten.
Meer weten?
- Mail: studentenuraad@uu.nl
- LinkedIn: universiteitsraaduu
- Twitter: UniversiteitsraadUU
- Instagram: universiteitsraad
- Of kom langs in kamer 4.46 in het Bestuursgebouw
Nuttige links
- Agenda's, nota's, verslagen en bijbehorende stukken staan op de algemene medezeggenschapsteamsite (inloggen met @uu.nl- of @students.uu.nl-adres en vervolgens opnieuw met dit mailadres en Solis-wachtwoord)
- Vragen over de raadsstukken? Lees de reglementen of neem contact op met één van de secretarissen van de universiteitsraad Anne-Marie Partridge of Sabine Bosveld.
Verkiezingen
Elk jaar organiseert het Centraal Stembureau verkiezingen voor de studentenzetels van de universiteitsraad. En iedere twee jaar voor de medewerkerszetels. Lees meer over de verkiezingen en hoe je je kandidaat stelt.
Lees voor meer informatie over de verkiezingen de reglementen of neem contact op met de secretaris van het Centraal Stembureau, Anne Marie Partridge.
Beurs voor studentbestuurders
Wil je actief worden in een universitair bestuurs- of medezeggenschapsorgaan? Dan heb je misschien recht op financiële steun van de Universiteit Utrecht in de vorm van een bestuursbeurs.