Ben je bachelorstudent Biomedische Wetenschappen of Geneeskunde, en kan je niet wachten om praktisch aan de slag te gaan? Of wil je er juist achter komen of onderzoek doen bij je past? In de Bachelor Research Hub kan je al vroeg in de opleiding praktische onderzoekservaring opdoen. Van fundamenteel tot translationeel onderzoek en van diagnostiek tot patiëntencasus. Diverse soorten onderzoek zijn mogelijk in de Hub.

 

Wat ik vanuit de praktijk heb geleerd is hoe je een onderzoek op moet zetten, uitvoeren, de resultaten ervan moet interpreteren en erover schrijft. Die vaardigheden kan ik bij stages in mijn vervolgopleiding goed gebruiken.
Janneke Keijer, BSc, Deelnemer labcursus (2018-2019) in de Bachelor Research Hub

Je kunt zowel binnen als buiten je reguliere curriculum terecht in de Bachelor Research Hub.

Niet alleen (langdurige) onderzoeksprojecten, maar ook de reguliere practica van diverse bachelorcursussen kunnen in de Bachelor Research Hub worden gegeven.

Heb je via een practicum kennisgemaakt met de Hub en smaakt dat naar meer? Kijk dan bij de andere mogelijkheden op deze pagina op welke manieren je uitgebreidere onderzoekservaring op kunt doen.

Als je deelneemt aan de cursus Biomedical Research Lab (BMW; 15 ECTS) of Experimental Translational Medicine (BMW & GNK; 15 ECTS), dan werk je 10 weken fulltime aan een relevante onderzoeksvraag of patiëntencasus komend uit het UMC Utrecht. De eerste twee weken verdiep je je, onder begeleiding van artsen en onderzoekers, in het onderwerp en bedenk je de onderzoeksstrategie. Daarna voer je 6 weken lang experimenten uit om deze vraag te beantwoorden. In de laatste twee weken analyseer en presenteer je de data, en schrijf je er een wetenschappelijk artikel of rapport over.

De cursus Biomedical Research Lab wordt momenteel twee keer per collegejaar gegeven, in periode 2 en 3 van jaar 3 (timeslot ABCD). Experimental Translational Medicine is een interdisciplinaire cursus waarin BMW- en GNK-studenten samenwerken aan een patiëntencasus. Deze cursus wordt gegeven in periode 4 van jaar 2. Ook deze cursus beslaat timeslots ABCD. Inschrijven voor deze cursussen kan via Osiris, wanneer de inschrijving voor die periode is geopend.

Als afsluiting van de bachelor Biomedische Wetenschappen voer je het Researchproject uit, onder begeleiding van een onderzoeksgroep. Tijdens dit 10-weekse project schrijf je een scriptie en voer je twee weken praktisch werk uit. Dit laatste onderdeel kan je ook doen in de Bachelor Research Hub, in overleg met je begeleider.

Wil je graag langere tijd aan een onderwerp werken, of aan een onderzoeksvraag of casus die niet aansluit bij een cursus? Ook extra-curriculair is het mogelijk om onderzoek te doen in de Hub. Dit kan tussen de geroosterde contacturen van de bachelor, of bijvoorbeeld in de zomervakantie. Dergelijke projecten doe je bij voorkeur samen met een aantal medestudenten. Samen kunnen jullie dan de continuïteit waarborgen.

Bij de door onderzoekers aangeboden opdrachten in KonJoin kan je kijken of er een onderwerp tussen zit dat je interessant vindt. Weet je of weten jullie zelf een onderwerp of onderzoeksvraag waar je je op wilt richten? Neem dan zelf contact op met onderzoeksgroepen die aan dit onderwerp werken. Bij de speerpunten van het UMC Utrecht vind je de onderzoeksgebieden waar het UMC zich op focust.

Wil je graag langere tijd aaneengesloten aan een onderwerp werken? Ook tijdens de zomerperiode is het mogelijk om onderzoek te doen in de Hub.  

Vanaf de zomervakantie in 2020 organiseert de Hub tevens een internationale Summer School waarin diverse onderzoekstechnieken worden behandeld en gebruikt. Wereldwijd kunnen studenten zich inschrijven voor deze Summer School. De cursus wordt in het Engels onderwezen en er zullen naar verwachting veel buitenlandse studenten zijn. Ook als student in Nederland kan je je opgeven voor Summer Schools.

Ben je tijdens een bachelorcursus een casus tegengekomen waar je graag dieper op in zou gaan? Dan kun je deze verder uitdiepen met een onderzoek in de Bachelor Research Hub. Je zoekt zelf een docent of onderzoeker die je in dit project kan begeleiden. Laat vervolgens je onderzoeksvoorstel goedkeuren door de betreffende cursuscoördinator, en neem daarna contact op met de Bachelor Research Hub.

Met deze opdracht kunnen BMW-studenten honoursstudiepunten verdienen, ook als je niet deelneemt aan het honoursprogramma. Hiervoor moet de opdracht voldoen aan de honourseisen. Deze vind je in de OER.

Ik vond het erg leuk om samen te werken met mensen, samen de stof in te duiken, oplossingen te zoeken. Het is fijn om nu de bevestiging te hebben dat onderzoek doen ook echt is wat ik wil.
Ruben Strien, BSc, Deelnemer labcursus (2017-2018) in de Bachelor Research Hub