Kunnen we onze toekomstige ruimtelijke omgeving beïnvloeden en zo ja, hoe werkt dat dan? Dat is de centrale vraag waarop deze minor je een antwoord probeert te geven. Je leert hierbij de planologie kennen als het studieterrein dat zich richt op de sociaal-wetenschappelijke analyse van complexe veranderingsprocessen in de ruimtelijke ordening. Ruimtelijke ordening gaat over bestemming, inrichting en beheer van grond, met alles wat zich daarop bevindt. Per definitie heeft ruimtelijke ordening te maken met de toekomst. Die toekomst is niet voorspelbaar, zeker niet op langere termijn. Daardoor is planologie onlosmakelijk verbonden met het omgaan met onzekerheden.

In deze minor krijg je inzicht hoe de ruimtelijke ordening de inrichting van ruimte heeft beïnvloed, in het bijzonder in Nederland. Daarnaast krijg je grip op hoe de toekomstige ruimtelijke inrichting van Nederland kan worden beïnvloed. Je kijkt bijvoorbeeld naar de rollen van overheden, marktpartijen, instellingen en burgers.

  Als je hbo-student bent, heb je gemiddeld minimaal een 7 op je cijferlijst staan. Ook als je een universitaire opleiding volgt, kan de toelatingscommissie een gemiddeld cijfer laten meewegen.

   

  Je verdient in deze minor 30 studiepunten (vier cursussen van elk 7.5 punt).

  Hieronder is tussen haakjes de periode (1/2/3/4) en het timeslot (A/B/C/D) aangegeven per cursus. Meer informatie vind je bij de cursusbeschrijving in de Onderwijscatalogus. 

  Verplicht:

  GEO3-3110 - Planologie III, atelier 2 (3D)
  GEO2-3118 - Planningmethoden (2A)
  GEO2-3117 - Planning Theory (1A)

  Je kiest één van de twee volgende cursussen:

  GEO1-3001 - Inleiding planologie (1C)
  GEO1-3102 - Planningstelselvraagstukken (3C)

  ​GEO1 = inleidend niveau 1 | GEO2 = verdiepend niveau 2 | GEO3 = gevorderd niveau 3

  Inschrijven

  Als je studeert aan de Universiteit Utrecht dan schrijf je je in via OSIRIS. Je moet je zowel voor de minor als voor elke cursus afzonderlijk inschrijven.

  Deze minor is ook beschikbaar voor studenten die studeren aan een hogeschool of aan een andere universiteit. Als je studeert aan een andere hogere onderwijsinstelling, schrijf je dan in via Osiris Online application.

  Inschrijfperiodes

  Schrijf je je tijdens deze inschrijfperiodes in, dan is er vrijwel altijd plaats in de cursus van je eerste keus. 

  • Periode 1 (Start onderwijs: maandag 31 augustus 2020)
   Inschrijving: Tuesday 2 juni t/m zondag 28 juni 2020
  • Periode 2 (Start onderwijs: maandag 19 november 2020)
   Inschrijving: maandag 14 september t/m zondag 27 september 2020
  • Periode 3 (Start onderwijs: maandag 8 februari 2021)
   Inschrijving: maandag 2 november t/m zondag 29 november 2020
  • Periode 4 (Start onderwijs: maandag 26 april 2021)
   Inschrijving: maandag 1 feburari t/m zondag 28 februari 2021

  Na-inschrijvingsdagen

  Wil je achteraf toch liever naar een andere cursus, of ben je vergeten gebruik te maken van de inschrijfperiode, dan heb je nog een tweede kans op de na-inschrijvingsdagen. Je kunt dan alleen nog terecht bij de cursussen waar nog plaats is, dus je keuze is veel beperkter!

  • Periode 1 Na-inschrijving: maandag 17 en dinsdag 18 augustus 2020
  • Periode 2 Na-inschrijving: maandag 26 en dinsdag 27 oktober 2020
  • Periode 3 Na-inschrijving: maandag 25 en dinsdag 26 januari 2021
  • Periode 4 Na-inschrijving: dinsdag 6 en woensdag 7 april 2021

  Meer informatie

  De studieadviseur van Sociale Geografie en Planologie kan je meer vertellen over deze minor. Neem hiervoor contact op per email (studieadviseur.sgpl@uu.nl).