Stage
Met een stage (7,5 EC) krijg je een indruk hoe je de kennis en vaardigheden uit je studie in de praktijk kunt gebruiken. Bovendien heeft het voordelen als je na je studie gaat solliciteren. Voor veel werkgevers is het een pre als je ervaring hebt met werken in een organisatie. Je kunt een stage volgen als onderdeel van de profileringsruimte, dit is niet verplicht.
Voorwaarden
Je werkzaamheden moeten passen binnen het beroepenveld van de opleiding. Op het moment dat je bij de examencommissie een aanvraag indient om stage te lopen, moet je minstens 60 EC hebben behaald van de cursussen uit de major.
Stage zoeken
Je moet je stageplek zelf regelen. Daarvoor kun je beginnen bij de stagebank van studieverenging V.U.G.S. (kijk ook op de Facebookpagina van deze vereniging). Of je neemt zelf contact op met geschikte organisaties. Je kunt ook kijken of er interessante stages staan in het stageoverzicht van Career Services. Bedrijven en organisaties plaatsen hierin hun stages en afstudeeropdrachten die geschikt zijn voor studenten van diverse opleidingen.
Als je een stageplaats hebt gevonden, benader je de docent die jij als stagebegeleider wilt. Laat hem of haar meedenken over de opzet, inhoud en begeleiding van je stage. Overleg met de studieadviseur om te kijken of je deze stage ook binnen je bacheloropleiding (curriculum) kunt doen.
Goedkeuring
Voorafgaand aan de stage verzoek je de examencommissie je stage goed te keuren. Bij dit verzoek geef je de volgende punten aan:
- Wat is je motivatie om deze stage te volgen?
- Wat is het maatschappelijke vraagstuk in de te onderzoeken probleemstelling?
- Wat zijn jouw werkzaamheden (zie ook de leerdoelen, die in de studiewijzer staan bij punt 2)?
- Hoeveel tijd ga je eraan besteden? Daarbij maak je een onderverdeling naar de verschillende werkzaamheden. Je besteedt minimaal 200 uur aan je stage.
- Wat is de verwachte output (rapporten, verslagen e.d.)?
Gebruik voor je aanvraag bij de examencommissie het formulier 'Omschrijving stage'.
Waardering
Met een stage verdien je 7,5 EC. Ter afronding van je stage lever je een schriftelijke beoordeling in, ondertekend door de stagebegeleider van de instelling. Daarnaast lever je een stageverslag in. Het verslag is een reflectie op je stageactiviteiten. In bijlagen geef je aan hoeveel tijd je aan verschillende activiteiten hebt besteed. Daarnaast geef je een overzicht van eventuele rapporten en/of verslagen waaraan je hebt (mee)gewerkt. Je docentbegeleider toetst het stageverslag en de beoordeling van de stagebegeleider.
Meer informatie
In de Studiewijzer Stage vind je meer informatie over de voorwaarden en de waardering van een stage, plus de formulieren die je moet invullen om stage te kunnen lopen. Kijk ook voor nuttige tips voor het volgen van een stage op de algemene studentensite, zoals over verzekering en aansprakelijkheid bijvoorbeeld.
De bachelor cursus Stage, niveau 2 (GEO2-7026), is een goede voorbereiding op een loopbaan als geograaf en/of planoloog: de student doet relevante werkervaring op en krijgt inzicht in het werkveld. De werkzaamheden tijdens de stage zijn een afspiegeling van het werkveld. Daarbij leert de student de kennis en vaardigheden die tijdens de Bachelor zijn opgedaan toe te passen in praktijksituaties. Tijdens de stage voert de student, onder begeleiding van een stagebegeleider, een stageopdracht uit. Daarnaast houdt de student zich bezig met andere werkzaamheden die horen bij de desbetreffende stageorganisatie. Een stagedocent vanuit de opleiding begeleidt mede en is verantwoordelijk voor de toetsing en beoordeling.
Een deel van de cursus Stage is het volgen van een training ‘Hoe haalt de stage het beste uit jou?’. Tijdens een stage doe je immers veel verschillende werkzaamheden waar je veel van kunt leren, ook over wat je met de opleiding Sociale Geografie en Planologie kunt in de praktijk. Om de student daarvan bewust te maken, dient er tijd gestoken te worden in het actief observeren en reflecteren op de eigen ervaringen, handelingen en uitdagingen in een onbekende leeromgeving. Door middel van intervisiebijeenkomsten op de terugkomdagen wordt de student hierin getraind.
Keuzecursus (profileringsruimte)
De cursus Stage is een keuzecursus die binnen de Ba-SGPL aangeboden wordt voor 15 EC (420 uren). De cursus wordt opgenomen in je profileringsruimte.
De voorbereidingen voor de stage vinden plaats in periode 3 en 4 van het studiejaar ervoor. De stage zelf vindt plaats in periode 1 (voltijd, 10 weken) of in periode 1 en 2 (deeltijd, 20 weken – dit wordt aangeraden) van het volgend studiejaar. Als je de stage in deeltijd volgt, volg je daarnaast nog een andere keuzecursus.
Ingangseisen
- De student moet minimaal 60 EC aan verplichte cursussen major hebben behaald vóór aanvang van de stage.
- De cursus Mixed Methods Onderzoeksproject (GEO2-7017) moet behaald zijn.
- Schrijven van een motivatiebrief waarin teruggegrepen wordt op het ontwikkelverslag van het Tutoraat (GEO0-7000 – jaar 1).
Beleiding en beoordeling
Een stagedocent vanuit de opleiding begeleidt mede en is verantwoordelijk voor de toetsing en beoordeling. Bij de stage organisatie krijg je een (dagelijkse) stagebegeleider.
Voorbereiding stage: Aanmelding en Stagemogelijkheden
Let op: Je kan je niet zelf inschrijven voor de cursus Stage via Osiris. Aanmelding voor de cursus Stage kan enkel tijdens de voorbereidingsbijeenkomst in maart. Aanmelden voor de cursus betekent echter niet direct dat je de cursus ook daadwerkelijk kan gaan volgen, daarvoor dien je eerst met succes de sollicitatieprocedure te doorlopen: opstellen van CV, schrijven van een motivatiebrief en een sollicitatiegesprek.
Toelating tot de cursus geschiedt op basis van
- Voldoen aan de bovengenoemde ingangseisen;
- Het hebben gevolgd van de voorbereidingsbijeenkomst(en);
- Succesvol gesolliciteerd op een van de aangeboden stagemogelijkheden van dat jaar.
Coördinator Stage
Dr. Gijs van Campenhout
Email: g.vancampenhout@uu.nl