Welkom bij de bacheloropleiding Sociale geografie en planologie!

Tijdens de introductie maak je kennis met je medestudenten, toekomstige docenten en de opleiding zelf. Het is een ontzettend leuke en leerzame week, waarmee je de beste start maakt om je eerste jaar succesvol door te komen. 

Het programma voor de introductie is op hoofdlijnen nu bekend. Door COVID-19 hebben wij een programma dat zowel on campus als online wordt aangeboden.
De introductie start op maandag 31 augustus 2020 met een digitale speurtocht IT om kennis te maken met Osiris, Blackboard, Studentensite etc.. In de avond heeft onze studievereniging V.U.G.S. een online programma samengesteld, zodat je alvast je medestudenten en de vereniging kan leren kennen.

Op dinsdag 1 of woensdag 2 september a.s. hopen wij je te mogen verwelkomen op het Utrecht Science Park en maak je nader kennis met de opleiding. In de middag neemt de V.U.G.S. het weer over met een programma dat buiten zal plaatsvinden.
De colleges van de twee cursussen, die je in de eerste periode gaat volgen, zullen op donderdag of vrijdag online plaatsvinden en op vrijdag maak je ook kennis met je werkgroep docent Inleiding Sociale Geografie en je tutor. Kijk voor meer informatie onder programma.

Definitief programma en groepsindeling:
In de tweede helft van augustus zal meer informatie over het definitieve programma van de introductie en de groepsindeling bekend zijn. Deze informatie zal terug te vinden zijn op deze site en op de site van de V.U.G.S.
Tevens ontvang je een week voorafgaand van de introductie een e-mail met de laatste informatie over in welke groep je ingedeeld bent en wanneer je precies verwacht wordt voor de on campus activiteiten.

Tot ziens bij de introductie!

Voorlopig programma introductie 31 augustus 2020 t/m 4 september 2020

Maandag 31 augustus 2020 – Online activiteiten VUGS introductiecommissie

Middag Digitale speurtocht IT – kennismaking met Osiris, Blackboard, Studentensite etc
19.30 – 20.00 uur  Welkomstpraatje IC/themabekendmakingsfilmpje
20.00 – 20.30 uur  Kennismaking groepje
20.30 – 23.00 uur   Online escaperoom

dinsdag 1 september 2020 (groep 1)*

12.00 – 13.00 uur    Q&A bijeenkomst BYOD – IT problemen – voor studenten die in sessie 2 zijn ingedeeld
(Marinus Ruppertgebouw, zaal Rood)
11.00 – 12.45 uur Sessie 1: Nadere kennismaking met de opleiding SGPL (Educatorium, zaal Theatron) door Bouke van Gorp, bachelorcoördinator SGPL en Dea van Lierop, studieloopbaancoördinator SGPL
14.00 – 15.00 uur 

Q&A bijeenkomst BYOD – IT problemen – voor studenten die in sessie 1 zijn ingedeeld
(Marinus Ruppertgebouw, zaal Rood)

13.15 – 15.00 uur

Sessie 2: Nadere kennismaking met de opleiding SGPL (Marinus Ruppertgebouw, zaal Blauw) door Bouke van Gorp, bachelorcoördinator SGPL en Dea van Lierop, studieloopbaancoördinator SGPL

15.00 – 18.00 uur  Utrecht Science Park en medestudenten leren kennen – programma door studievereniging V.U.G.S.
18.00 – 19.00 uur Eten
19.30. 22.30 uur Avondprogramma V.U.G.S. – Poolen

*Voor studenten die in groep 2 zijn ingedeeld, heeft de V.U.G.S. een programma samengesteld: Radiouitzendingen V.U.G.S.-ronica/crazy

woensdag 2 september 2020  (groep 2)*

12.00 – 13.00 uur  Q&A bijeenkomst BYOD – IT problemen – voor studenten die in sessie 2 A&B zijn ingedeeld
(Marinus Ruppertgebouw, zaal A)
11.00 – 12.45 uur Sessie 1A: Nadere kennismaking met de opleiding SGPL (Marinus Ruppertgebouw, zaal 040) door Bouke van Gorp, bachelorcoördinator SGPL
11.00 – 12.45 uur  Sessie 1B: Nadere kennismaking met de opleiding SGPL (Marinus Ruppertgebouw, zaal 042) door Dea van  Lierop Studieloopbaancoördinator SGPL
13.15 – 15.00 uur

Sessie 2A: Nadere kennismaking met de opleiding SGPL (Marinus Ruppertgebouw, zaal 040) door Bouke van Gorp, bachelorcoördinator SGPL

13.15 – 15.00 uur

Sessie 2B: Nadere kennismaking met de opleiding SGPL (Marinus Ruppertgebouw, zaal 042) door Dea van Lierop, Studieloopbaancoördinator SGPL

14.00 – 15.00 uur 

Q&A bijeenkomst BYOD – IT problemen – voor studenten die in sessie 1 A&B zijn ingedeeld
(Marinus Ruppertgebouw, zaal A)

15.00 – 18.00 uur Utrecht Science Park en medestudenten leren kennen – programma door studievereniging V.U.G.S.
18.00 – 19.00 uur Eten
19.30. 22.30 uur Avondprogramma V.U.G.S. – Poolen

*Voor studenten die in groep 1 zijn ingedeeld, heeft de V.U.G.S. een programma samengesteld: Radiouitzendingen V.U.G.S.-ronica/crazy

Donderdag 3 september 2020 Online bijeenkomsten

Tijd nog niet bekend College inleiding Planologie door prof.dr Tejo Spit
15.00 – 17.00 uur Commissiemarkt V.U.G.S.
19.00 – 22.00 uur Online pubquiz V.U.G.S.

Vrijdag 4 september 2020 Online bijeenkomsten

10.00 – 12.00 uur College Inleiding Sociale Geografie door dr. Ben de Pater
3.00 – 17.00 uur Werkcollege Inleiding Sociale Geografie - kennismaking werkcollege docent en tutor
Dit zal een bijeenkomst van een uur zijn, zodra groepsindeling bekend is, zal de juiste tijden en groepsindeling bekend gemaakt worden.

Studie-informatie

 • Op deze studentensite van Sociale geografie en planologie vind je informatie over het programma die je nodig hebt tijdens het studeren in Utrecht. TIP: bookmark deze! 
 • Bekijk het studieprogramma om te zien welke programma-onderdelen verplicht en optioneel zijn. 
 • Je wordt automatisch ingeschreven voor de cursussen van de eerste onderwijsperiode. Hierna moet je zelf je cursusinschrijving regelen.
 • Uiterlijk twee weken voor aanvang van de onderwijsperiode is je cursusrooster beschikbaar. Hier zie je hoe laat je waar moet zijn voor je cursussen. Zie ook de academische jaarkalender.
 • De studiewijzer bevat alle informatie over een cursus, zoals inhoud, leerdoelen en studiematerialen. De studiewijzer is ongeveer twee weken van te voren verkrijgbaar via de docent of op Blackboard.
 • Studieboeken voor de eerste periode kun je met korting kopen bij studievereniging V.U.G.S. Readers koop je online. Lees meer over studiemateriaal.
 • Je moet een eigen laptop gebruiken bij computerpractica. Deze kun je verder goed gebruiken tijdens colleges en je studie. Er zijn een aantal specificaties waaraan je laptop moet voldoen.
 • Je gebruikt je Solis-id en -wachtwoord voor de meeste universitaire IT-voorzieningen (Blackboard, OSIRIS, WiFi en printen). Inloggegevens ontvang je enige tijd voor de start van het studiejaar per email.
 • Er zijn mensen bij wie je tijdens je studie terecht kunt voor begeleiding en advies (tutoren, studieadviseur, career officer, studentendecanen en -psychologen). Ook is er ondersteuning bij studeren met een handicap of chronische ziekte.

Tijdens de introductie krijg je een uitleg over alle praktische zaken die je studie vergemakkelijken.

Studieboeken onderwijsperiode 1

In onderwijsperiode 1 (zie roosters) volg je twee verplichte cursussen: Inleiding sociale geografie en Inleiding planologie. Voor deze cursussen moet je twee studieboeken aanschaffen:

 • 'An Introduction to Human Geography' (± € 60,-) voor Inleiding sociale geografie
 • ‘Planologie, een wetenschappelijke introductie in de ruimtelijke ordening van Nederland’ (± € 55,-) voor Inleiding planologie

Vanaf 12 juli kun deze bestellen via de webshop van studievereniging V.U.G.S. Als lid ontvang je korting. Lees meer over studieboeken bestellen op de website van V.U.G.S. 

Tijdens de eerste dag van de introductie zul je ook belangrijke informatie krijgen zoals het handboek ‘Academische Vaardigheden’, de studiegids bachelor Sociale Geografie en Planologie en de studiewijzer van de cursus Inleiding Sociale Geografie.

V.U.G.S.

Als lid van V.U.G.S. ontvang je niet alleen korting op je studieboeken, maar kun je ook deelnemen aan lezingen, excursies, reizen, sportactiviteiten, feesten en de vele andere activiteiten. Of plaatsnemen in één van de vele commissies die de studievereniging kent. Lidmaatschap kost slechts € 15,- per jaar. Door de korting verdien je dit al snel terug. Bovendien leer je veel andere leden kennen en is V.U.G.S. de schakel tussen je studie en de arbeidsmarktwerk, dus je werkt ook nog eens aan je cv. Meld je aan!

Wil je ter voorbereiding op je studie alvast kennismaken met de sociale geografie en de planologie? De docenten van de opleiding bieden je deze vier artikelen aan.

In de onderwijsperiode 1 ga je twee verplichte cursussen volgen en hiervoor moet je twee studieboeken aanschaffen.

Inleiding Sociale Geografie (GEO1-3002)
Studieboek: Peter Daniëls e.a., red. (2016) An introduction to Human Geography. 5th edition. Pearson Education Limited, (± €50,00)
Let op: de eerste t/m vierde edities zijn niet bruikbaar.

Inleiding Planologie (GEO1-3001)
Studieboek: Spit, T. en Zoete P. (2016) Planologie, een wetenschappelijke introductie in de ruimtelijke ordening van Nederland’  Groningen: INPlanning (± €55,00)

Boeken bestellen bij de V.U.G.S.
Bij de V.U.G.S. kan je studieboeken bestellen met maximale korting als je lid bent van de V.U.G.S. Op internationale boeken ontvang je tot 13% korting. Op Nederlandse boeken ontvang je gedurende de collectieve bestelperiodes een korting van 10% en daarbuiten de maximaal toegestane korting van 5%*. De collectieve bestelperiode voor periode 1 op Nederlandse boeken loopt van 26-06-2020 tot 14-09-2020.

Zorg dat je bovenstaande boeken voor 31 augustus 2020 in huis hebt. Deze boeken heb je vanaf de start van het collegejaar nodig. Ga direct naar de V.U.G.S. bestelportal.

De boeken zijn ook in de boekhandel te verkrijgen.