In de minor Milieu-natuurwetenschappen maak je kennis met de natuurwetenschappelijke analyse van milieuproblemen. Je ziet hoe zo’n analyse kan leiden tot innovatieve oplossingsrichtingen. De dynamische interactie tussen milieu, aarde, klimaat en maatschappij speelt in deze studierichting steeds een rol. Het centrale uitgangspunt is: behoud en verbetering van de kwaliteit van onze leefomgeving.

Multidisciplinair

In de milieu-natuurwetenschappen integreer je de kennis uit verschillende natuurwetenschappen, in het bijzonder de aardwetenschappen (inclusief de fysische geografie), de chemie, de hydrologie, de biologie, de toxicologie, de wiskunde en de natuurkunde. De nadruk ligt op de ecologische, geografische en chemische aspecten.

Keuze

In deze minor krijg je in kort bestek een overzicht van het vakgebied. Je maakt kennis met de milieuproblematiek, het milieubeleid en het modelleren van natuurlijke systemen.

Deze minor kent geen ingangseisen, voor verschillende keuzecursussen zijn die er wel.

De minor heeft een minimale omvang van 30 studiepunten (vier cursussen van 7.5 studiepunt). Je kunt de minor uitbreiden tot 45 studiepunten.

Deze minor kun je in het studiejaar 2016-2017 voor het laatst volgen. Daarna gaat Milieu-natuurwetenschappen over in de minor Water, Climate & Ecosystems. Heb je problemen met het tijdig afronden van de minor Milieu-natuurwetenschappen, bespreek dan met studieadviseur Pieter Louwman (p.a.louwman@uu.nl) op welke manier je de benodigde studiepunten alsnog kunt halen.

Verplicht

Keuze 3 uit 8

Check bij de cursusbeschrijvingen in Osiris de aanbevolen voorkennis en de harde toegangseisen. Je kunt het beste beginnen met de verplichte cursus en eerst een of twee cursussen op niveau 2 volgen, voordat je aan een cursus op niveau 3 begint. Het is niet mogelijk om deze minor in één semester te volgen.

Inschrijven

Als je studeert aan de Universiteit Utrecht dan schrijf je je in via OSIRIS. Je moet je zowel voor de minor als voor elke cursus afzonderlijk inschrijven.

Deze minor is ook beschikbaar voor studenten die studeren aan een hogeschool of aan een andere universiteit. Als je studeert aan een andere hogere onderwijsinstelling, schrijf je dan in via Osiris Online application. 

Let op! Deze minor is niet af te ronden binnen één semester.

Inschrijfperiodes

Schrijf je je tijdens deze inschrijfperiodes in, dan is er vrijwel altijd plaats in de cursus van je eerste keus. 

 • Periode 1 (Start onderwijs: maandag 2 september 2019)
  Inschrijving: maandag 3 juni t/m zondag 30 juni 2019
 • Periode 2 (Start onderwijs: maandag 11 november 2019)
  Inschrijving: maandag 16 september t/m zondag 29 september 2019
 • Periode 3 (Start onderwijs: maandag 3 februari 2020)
  Inschrijving: maandag 28 oktober t/m zondag 24 november 2019
 • Periode 4 (Start onderwijs: maandag 20 april 2020)
  Inschrijving: maandag 27 januari t/m zondag 23 februari 2020

Na-inschrijvingsdagen

Wil je achteraf toch liever naar een andere cursus, of ben je vergeten gebruik te maken van de inschrijfperiode, dan heb je nog een tweede kans op de na-inschrijvingsdagen. Je kunt dan alleen nog terecht bij de cursussen waar nog plaats is, dus je keuze is veel beperkter!

 • Periode 1 Na-inschrijving: maandag 19 en dinsdag 20 augustus 2019
 • Periode 2 Na-inschrijving: maandag 21 en dinsdag 22 oktober 2019
 • Periode 3 Na-inschrijving: maandag 20 en dinsdag 21 januari 2020
 • Periode 4 Na-inschrijving: maandag 30 en dinsdag 31 maart 2020

Meer informatie

Studieadviseur Pieter Louwman kan je meer vertellen over deze minor. Je bereikt hem op telefoonnummer (030) 253 2349 of per e-mail (p.a.louwman@uu.nl).