In de minor Milieu-maatschappijwetenschappen houd je je bezig met de maatschappelijke analyse van milieuvraagstukken en het ontwerp van nieuwe oplossingen. Hoe komen we in een samenleving met uiteenlopende en vaak tegenstrijdige visies en belangen toch tot een succesvol milieubeleid? Hoe kan de ontwikkeling van milieuvriendelijke innovaties versterkt worden? Dat zijn de kernvragen in deze minor. Alles draait om de dynamische interactie tussen milieu, mens en maatschappij, met als uitgangspunt: behoud en verbetering van de kwaliteit van onze leefomgeving, nu en in de toekomst.

Multidisciplinair

Je analyseert hoe veranderingsprocessen vormkrijgen en vervolgens verlopen. In het bijzonder kijk je naar de rol van innovaties, projectmanagement en kennismanagement. Je integreert daarbij kennis uit de sociale geografie, de planologie, de beleidswetenschappen, de sociologie, de economie en het recht.

Keuze

In deze minor krijg je in kort bestek een overzicht van het vakgebied. Dit betekent dat je kennis kunt maken met de milieuproblematiek, het milieubeleid en verschillende disciplinaire invalshoeken.

Deze minor kent geen specifieke ingangseisen, voor enkele keuzecursussen zijn die er wel.

De minor heeft een minimale omvang van 30 studiepunten. Je kunt de minor uitbreiden tot een omvang van 45 studiepunten.

Deze minor kun je in het studiejaar 2016-2017 voor het laatst volgen. Daarna gaat Milieu-maatschappijwetenschappen over in de minor Governance for Sustainable Development. Heb je problemen met het tijdig afronden van de minor Milieu-maatschappijwetenschappen, bespreek dan met studieadviseur Pieter Louwman (p.a.louwman@uu.nl) op welke manier je de benodigde studiepunten alsnog kunt halen.

Tussen haakjes: niveau, periode/timeslot

Verplicht

Keuze 1 uit 5

Keuze 2 uit 7

Check bij de cursusbeschrijvingen in Osiris de aanbevolen voorkennis en de harde toegangseisen. Je kunt de vakken op niveau 3 beter niet als eerst doen. Je kunt deze minor niet in één semester volgen.

Inschrijven

Als je studeert aan de Universiteit Utrecht dan schrijf je je in via OSIRIS. Je moet je zowel voor de minor als voor elke cursus afzonderlijk inschrijven.

Deze minor is ook beschikbaar voor studenten die studeren aan een hogeschool of aan een andere universiteit. Als je studeert aan een andere hogere onderwijsinstelling, schrijf je dan in via Osiris Online application. 

Let op! Deze minor is niet af te ronden binnen één semester.

Inschrijfperiodes

Schrijf je je tijdens deze inschrijfperiodes in, dan is er vrijwel altijd plaats in de cursus van je eerste keus. 

 • Periode 1 (Start onderwijs: maandag 2 september 2019)
  Inschrijving: maandag 3 juni t/m zondag 30 juni 2019
 • Periode 2 (Start onderwijs: maandag 11 november 2019)
  Inschrijving: maandag 16 september t/m zondag 29 september 2019
 • Periode 3 (Start onderwijs: maandag 3 februari 2020)
  Inschrijving: maandag 28 oktober t/m zondag 24 november 2019
 • Periode 4 (Start onderwijs: maandag 20 april 2020)
  Inschrijving: maandag 27 januari t/m zondag 23 februari 2020

Na-inschrijvingsdagen

Wil je achteraf toch liever naar een andere cursus, of ben je vergeten gebruik te maken van de inschrijfperiode, dan heb je nog een tweede kans op de na-inschrijvingsdagen. Je kunt dan alleen nog terecht bij de cursussen waar nog plaats is, dus je keuze is veel beperkter!

 • Periode 1 Na-inschrijving: maandag 19 en dinsdag 20 augustus 2019
 • Periode 2 Na-inschrijving: maandag 21 en dinsdag 22 oktober 2019
 • Periode 3 Na-inschrijving: maandag 20 en dinsdag 21 januari 2020
 • Periode 4 Na-inschrijving: maandag 30 en dinsdag 31 maart 2020

Meer informatie

Studieadviseur Pieter Louwman kan je meer vertellen over deze minor. Je bereikt hem op telefoonnummer (030) 253 2349 of per e-mail (p.a.louwman@uu.nl).