Auto’s die rijden op waterstof, een nieuw biotech medicijn en de magneettrein. Alle drie wetenschappelijke hoogstandjes, maar hoe zorg je nu voor de daadwerkelijke maatschappelijke invoering? In deze minor Innovatiewetenschap leer je hoe je van een veelbelovende natuurwetenschappelijke of technologische uitvinding een succesvolle toepassing, een geslaagde innovatie kunt maken.

De aandacht ligt in deze minor op twee terreinen: Energie & Transport en Life Sciences. Je bestudeert de oorzaken en gevolgen van innovatie en de daarmee samenhangende veranderingsprocessen. Ook verdiep je je in wetenschap- en technologiebeleid, innovatiebeleid en innovatiemanagement. Het uitgangspunt is steeds: hoe kunnen we het innovatieve vermogen van onze samenleving verhogen?

Inzicht en toepassing

Het leerdoel van deze minor is dat je inzicht krijgt in het verloop van innovatieprocessen in het bedrijfsleven en in bestuurlijke processen bij de overheid en maatschappelijke organisaties. Ook leer je strategieën te ontwikkelen voor het management van onzekerheden in de dynamiek van deze processen.

Ingangseisen en planning

Er zijn geen ingangseisen voor deze minor, voor enkele keuzecursussen zijn die er wel. Daarom moet je de cursussen op volgorde van niveau volgen: eerst niveau 1, dan niveau 2, dan niveau 3.

Deze minor is niet beschikbaar voor NW&I (Natuurwetenschap en Innovatiemanagement) studenten.

Het starten van de minor kan alleen in periode 1. De minimale lengte is drie periodes, maar langer mag.

De voertaal is Nederlands (parts are in English, but completly in English is not possible).

Omvang

Deze minor heeft een omvang van vier cursussen. Dit komt neer op 30 studiepunten.

Programma

Tussen haakjes: niveau, timeslot

Verplicht

Keuze 1 uit 2

Keuze 1 uit 2

Keuze 1 uit 6

NB 1:

De minor moet begonnen worden met de cursus Introductie Technologie & Innovatie (niveau 1, periode 1A+D). Daarnaast moet de keuzecursus op niveau 2 behaald zijn voordat ingeschreven kan worden voor de keuzecursus op niveau 3.  De kortste route om de minor af te ronden om in periode 1 te beginnen met Introductie Technologie & Innovatie (1A+D) en Organisation Theories (1C), in periode 3 af te sluiten met Innovation Policy (3A) en in periode 2 of 3 nog een minorcursus te kiezen.

NB 2:

Dubbelgenoemde cursussen mogen maar één keer gevolgd worden.

NB 3:

Studenten die voor september 2017 met deze minor begonnen zijn hebben iets andere keuzeopties. Zij kunnen contact opnemen met de studieadviseur Pieter Louwman (p.a.louwman@uu.nl) om te bespreken hoe zij hun minor af kunnen ronden.

Innovatiemanagement vs. Innovatiewetenschap

Tot september 2016 had deze minor de naam Innovatiemanagement en waren de keuzeopties iets anders. Als je bent begonnen aan de minor Innovatiemanagement bespreek dan met studieadviseur Pieter Louwman (p.a.louwman@uu.nl) hoe je jouw minor kunt afronden.

Inschrijven

Je studeert aan de Universiteit Utrecht

Als je studeert aan de Universiteit Utrecht dan schrijf je je in via Osiris. Je moet je zowel voor de minor inschrijven als voor elke cursus afzonderlijk.

Je studeert aan een andere hogere onderwijsinstelling

Deze minor is ook beschikbaar voor studenten die studeren aan een hogeschool of aan een andere universiteit.

Let op: deze minor is niet af te ronden binnen één semester.

Als je van buiten de Universiteit Utrecht komt dan schrijf je je in met het keuzevakformulier.

Inschrijfperioden 2017-2018

Periode 1 (start onderwijs 04-09-2017)
Inschrijving: maandag 29 mei - zondag 25 juni 2017

Periode 2 (start onderwijs 13-11-2017)
Inschrijving: maandag 18 september - zondag 1 oktober 2017

Periode 3 (start onderwijs 05-02-2018)
Inschrijving: maandag 30 oktober - zondag 26 november 2017

Periode 4 (start onderwijs 23-04-2018)
Inschrijving: maandag 29 januari - dinsdag 27 februari 2018

Schrijf je je tijdens deze inschrijfperioden in dan is er vrijwel altijd plaats in de cursus van je eerste keus. Wil je achteraf toch liever naar een andere cursus, of ben je vergeten gebruik te maken van de inschrijfperiode, dan heb je nog een tweede kans op de na-inschrijvingsdagen. Je kunt dan alleen nog terecht bij de cursussen waar nog plaats is. In de praktijk is je keuze veel beperkter.

Na-inschrijvingsdagen:

  • Periode 1: maandag 21 en dinsdag 22 augustus 2017
  • Periode 2: maandag 23 en dinsdag 24 oktober 2017
  • Periode 3: maandag 22 en dinsdag 23 januari 2018
  • Periode 4: dinsdag 3 en woensdag 4 april 2018

Meer informatie

Studieadviseur Pieter Louwman kan je meer vertellen over deze minor. Je bereikt hem op telefoonnummer (030) 253 2349 of per e-mail (p.a.louwman@uu.nl).