Auto’s die rijden op waterstof, een nieuw biotech medicijn en de magneettrein. Alle drie wetenschappelijke hoogstandjes, maar hoe zorg je nu voor de daadwerkelijke maatschappelijke invoering? In deze minor Innovatiewetenschap leer je hoe je van een veelbelovende natuurwetenschappelijke of technologische uitvinding een succesvolle toepassing, een geslaagde innovatie kunt maken.

De aandacht ligt in deze minor op twee terreinen: Energie & Transport en Life Sciences. Je bestudeert de oorzaken en gevolgen van innovatie en de daarmee samenhangende veranderingsprocessen. Ook verdiep je je in wetenschap- en technologiebeleid, innovatiebeleid en innovatiemanagement. Het uitgangspunt is steeds: hoe kunnen we het innovatieve vermogen van onze samenleving verhogen?

Inzicht en toepassing

Het leerdoel van deze minor is dat je inzicht krijgt in het verloop van innovatieprocessen in het bedrijfsleven en in bestuurlijke processen bij de overheid en maatschappelijke organisaties. Ook leer je strategieën te ontwikkelen voor het management van onzekerheden in de dynamiek van deze processen.

Er zijn geen ingangseisen voor deze minor, voor enkele keuzecursussen zijn die er wel. Daarom moet je de cursussen op volgorde van niveau volgen: eerst niveau 1, dan niveau 2, dan niveau 3.

Deze minor is niet beschikbaar voor studenten Natuurwetenschap & Innovatiemanagement en niet voor studenten Global Sustainability Science, track Business & Innovation.

Het starten van de minor kan alleen in periode 1. De minimale lengte is drie periodes, maar langer mag.

De voertaal is Nederlands (parts are in English, but completly in English is not possible).

Deze minor heeft een omvang 30 EC (vier cursussen van 7,5 EC).

Tussen haakjes: periode & timeslot

Verplicht

Keuze 1 uit 2

 • GEO3-2221 Innovation Strategies of Firms & Entr (1D)
 • GEO3-2225 Innovation Policy (3A)

Keuze 1 uit 2

Keuze 1 uit 6

Let op! 

 • Begin de minor met de cursus Introductie Technologie & Innovatie. Je moet de keuzecursus op niveau 2 behaald hebben voordat je je kunt inschrijven voor de keuzecursus op niveau 3. De kortste route om de minor af te ronden is om in periode 1 te beginnen met Introductie Technologie & Innovatie en Organisation Theories, periode 3 af te sluiten met Innovation Policy en in periode 2 of 3 nog een andere cursus te kiezen.
 • Dubbelgenoemde cursussen mogen maar één keer gevolgd worden.

Inschrijven

Als je studeert aan de Universiteit Utrecht dan schrijf je je in via OSIRIS. Je moet je zowel voor de minor als voor elke cursus afzonderlijk inschrijven.

Deze minor is ook beschikbaar voor studenten die studeren aan een hogeschool of aan een andere universiteit. Als je studeert aan een andere hogere onderwijsinstelling, schrijf je dan in via Osiris Online application.

Inschrijfperiodes

Schrijf je je tijdens deze inschrijfperiodes in, dan is er vrijwel altijd plaats in de cursus van je eerste keus. 

 • Periode 1 (Start onderwijs: maandag 31 augustus 2020)
  Inschrijving: Tuesday 2 juni t/m zondag 28 juni 2020
 • Periode 2 (Start onderwijs: maandag 19 november 2020)
  Inschrijving: maandag 14 september t/m zondag 27 september 2020
 • Periode 3 (Start onderwijs: maandag 8 februari 2021)
  Inschrijving: maandag 2 november t/m zondag 29 november 2020
 • Periode 4 (Start onderwijs: maandag 26 april 2021)
  Inschrijving: maandag 1 feburari t/m zondag 28 februari 2021

Na-inschrijvingsdagen

Wil je achteraf toch liever naar een andere cursus, of ben je vergeten gebruik te maken van de inschrijfperiode, dan heb je nog een tweede kans op de na-inschrijvingsdagen. Je kunt dan alleen nog terecht bij de cursussen waar nog plaats is, dus je keuze is veel beperkter!

 • Periode 1 Na-inschrijving: maandag 17 en dinsdag 18 augustus 2020
 • Periode 2 Na-inschrijving: maandag 26 en dinsdag 27 oktober 2020
 • Periode 3 Na-inschrijving: maandag 25 en dinsdag 26 januari 2021
 • Periode 4 Na-inschrijving: dinsdag 6 en woensdag 7 april 2021

Meer informatie

Studieadviseur Pieter Louwman kan je meer vertellen over deze minor. Je bereikt hem op telefoonnummer (030) 253 2349 of per e-mail (p.a.louwman@uu.nl).