Auto’s die rijden op waterstof, een nieuw biotech medicijn en de magneettrein. Alle drie wetenschappelijke hoogstandjes, maar hoe zorg je nu voor de daadwerkelijke maatschappelijke invoering? In deze minor Innovatiewetenschap leer je hoe je van een veelbelovende natuurwetenschappelijke of technologische uitvinding een succesvolle toepassing, een geslaagde innovatie kunt maken.

De aandacht ligt in deze minor op twee terreinen: Energie & Transport en Life Sciences. Je bestudeert de oorzaken en gevolgen van innovatie en de daarmee samenhangende veranderingsprocessen. Ook verdiep je je in wetenschap- en technologiebeleid, innovatiebeleid en innovatiemanagement. Het uitgangspunt is steeds: hoe kunnen we het innovatieve vermogen van onze samenleving verhogen?

Inzicht en toepassing

Het leerdoel van deze minor is dat je inzicht krijgt in het verloop van innovatieprocessen in het bedrijfsleven en in bestuurlijke processen bij de overheid en maatschappelijke organisaties. Ook leer je strategieën te ontwikkelen voor het management van onzekerheden in de dynamiek van deze processen.

Er zijn geen ingangseisen voor deze minor, voor enkele keuzecursussen zijn die er wel. Daarom moet je de cursussen op volgorde van niveau volgen: eerst niveau 1, dan niveau 2, dan niveau 3.

Deze minor is niet beschikbaar voor NW&I (Natuurwetenschap en Innovatiemanagement) studenten.

Het starten van de minor kan alleen in periode 1. De minimale lengte is drie periodes, maar langer mag.

De voertaal is Nederlands (parts are in English, but completly in English is not possible).

Deze minor heeft een omvang 30 EC (vier cursussen van 7,5 EC).

Tussen haakjes: periode & timeslot

Verplicht

Keuze 1 uit 2

Keuze 1 uit 2

Keuze 1 uit 6

Let op! 

 • Begin de minor met de cursus Introductie Technologie & Innovatie. Je moet de keuzecursus op niveau 2 behaald hebben voordat je je kunt inschrijven voor de keuzecursus op niveau 3. De kortste route om de minor af te ronden is om in periode 1 te beginnen met Introductie Technologie & Innovatie en Organisation Theories, periode 3 af te sluiten met Innovation Policy en in periode 2 of 3 nog een andere cursus te kiezen.
 • Dubbelgenoemde cursussen mogen maar één keer gevolgd worden.
 • Ben je voor september 2017 met deze minor begonnen? Dan zijn de keuzeopties net even iets anders. Neem contact op met studieadviseur Pieter Louwman (p.a.louwman@uu.nl) om te bespreken hoe je de minor kunt afronden.

Inschrijven

Als je studeert aan de Universiteit Utrecht dan schrijf je je in via OSIRIS. Je moet je zowel voor de minor als voor elke cursus afzonderlijk inschrijven.

Deze minor is ook beschikbaar voor studenten die studeren aan een hogeschool of aan een andere universiteit. Als je studeert aan een andere hogere onderwijsinstelling, schrijf je dan in via het keuzevakformulier.

Let op! Deze minor is niet af te ronden binnen één semester.

Inschrijfperiodes

Schrijf je je tijdens deze inschrijfperiodes in, dan is er vrijwel altijd plaats in de cursus van je eerste keus. 

 • Periode 1 (Start onderwijs: maandag 3 september 2018)
  Inschrijving: maandag 28 mei t/m zondag 24 juni 2018
 • Periode 2 (Start onderwijs: maandag 12 november 2018)
  Inschrijving: maandag 17 september t/m zondag 30 september 2018
 • Periode 3 (Start onderwijs: maandag 4 februari 2019)
  Inschrijving: maandag 29 oktober t/m zondag 25 november 2018
 • Periode 4 (Start onderwijs: maandag 22 april 2019)
  Inschrijving: maandag 28 januari t/m zondag 24 februari 2019

Na-inschrijvingsdagen

Wil je achteraf toch liever naar een andere cursus, of ben je vergeten gebruik te maken van de inschrijfperiode, dan heb je nog een tweede kans op de na-inschrijvingsdagen. Je kunt dan alleen nog terecht bij de cursussen waar nog plaats is, dus je keuze is veel beperkter!

 • Periode 1 Na-inschrijving: maandag 20 en dinsdag 21 augustus 2018
 • Periode 2 Na-inschrijving: maandag 22 en dinsdag 23 oktober 2018
 • Periode 3 Na-inschrijving: maandag 21 en dinsdag 22 januari 2019
 • Periode 4 Na-inschrijving: maandag 1 en dinsdag 2 april 2019

Meer informatie

Studieadviseur Pieter Louwman kan je meer vertellen over deze minor. Je bereikt hem op telefoonnummer (030) 253 2349 of per e-mail (p.a.louwman@uu.nl).