Bijvakken

Je kunt één of meerdere bachelor- of mastercursussen aan de faculteit Geowetenschappen volgen als bijvakstudent.

We maken onderscheid tussen studenten die vanuit een andere faculteit een vak bij de faculteit Geowetenschappen willen volgen en studenten die vanuit een andere universiteit (dan de Universiteit Utrecht) of hogeschool een vak bij Geowetenschappen willen volgen. In beide gevallen noemen we je een bijvakker.

Studenten van Geowetenschappen worden binnen de eigen faculteit niet als bijvakker beschouwd. Je bent dus geen bijvakker als je bijvoorbeeld de bachelor Sociale Geografie en Planologie volgt en graag vakken binnen de bachelor Global Sustainability Science wilt volgen.

Cursusaanbod en Ingangseisen

In de Cursusplanner kun je zien welke cursussen open staan voor bijvakkers. Kies in de Cursusplanner onder het kopje ‘Faculteit Geowetenschappen’ voor ‘Keuzecursussen’. Vervolgens kies je ‘Keuzecursussen Bachelor GEO’ of ‘Keuzecursussen Master GEO’. Dan zie je per periode welke cursussen open staan voor bijvakstudenten.

Als je op de cursus klikt, zie je alle informatie over de cursus. Onder het kopje ‘Ingangseisen en voorkennis’ zie je of er eventuele ingangseisen zijn.

E-modules

Een aantal cursussen kun je volgen als e-module. Deze cursussen zijn in de eerste plaats bedoeld voor studenten die zich voorbereiden op een (master)opleiding tot leraar aardrijkskunde. Een e-module bestaat voor een belangrijk deel uit zelfstudie, waarbij een elektronische leeromgeving en een aantal contactmomenten op het Utrecht Science Park (USP) je ondersteunen. Het aantal plaatsen is beperkt. 

Inschrijven

Je moet je inschrijven voor elke cursus die je wilt volgen. Voor een e-module schrijf je je in met Osiris Online Application (kies bij ‘Aanvraag voor’ voor de optie ‘GEO – Aanmelden bijvakonderwijs, contractonderwijs en e-modules). Voor alle andere cursussen is er een verschil in inschrijfprocedure voor studenten van de Universiteit Utrecht en studenten aan onderwijsinstellingen. Kijk daarvoor in de uitklapvensters hieronder. Let er op dat niet alle cursussen toegankelijk zijn voor bijvakkers en dat je voor sommige cursussen aan bepaalde ingangseisen moet voldoen. In de Cursusplanner vind je bij elke cursus de voorwaarden. De opleiding toetst of je daaraan voldoet.

Inschrijven minor

Als je je bijvakken volgt in het kader van een minor, laat je dan leiden door de informatie bij die minor. Je schrijft je dan in én voor je minor én voor elke cursus afzonderlijk. Vaak kun je zelf keuzes maken voor cursussen binnen de minor. Controleer daarom goed of je je aanmeldt voor cursussen die horen bij de betreffende minor.

Praktische zaken

Veel informatie, bijvoorbeeld over de gebouwen van de Universiteit Utrecht en de IT-voorzieningen, vind je op pagina’s Praktische zaken.

Ga naar je opleiding