Begeleiding vanuit je studie

Studeren hoef je niet alleen te doen. Je kunt terugvallen op verschillende mensen voor advies en begeleiding. Er zijn een aantal vaste contactmomenten. Deze vind je terug op de pagina’s over Studieloopbaanbegeleiding van je studie op Blackboard. Er is een basispagina voor eerstejaars en een verdiepende pagina voor hogerejaars met onder meer jaaroverzichten, achtergronddocumenten, contactgegevens en informatie over bijvoorbeeld arbeidsmarktoriëntatie en je thesis. Daarnaast kun je individueel afspreken met begeleiders en adviseurs.

Heb je hulp nodig bij het maken van keuzes binnen je studieprogramma? Loop je studievertraging op of ben je juist toe aan meer uitdaging? Dan kun je bij je tutor terecht, een docent die je daarvoor in het eerste jaar krijgt toegewezen. De tutor bespreekt een paar keer per jaar de studievoortgang met je. Je bent verplicht om deel te nemen aan deze vorm van studieloopbaanbegeleiding. Ook in je tweede en derde jaar kun je een beroep blijven doen op je tutor en zijn er een paar bijeenkomsten van je tutorgroep. 

Zeker in het begin van het eerste jaar kan je moeite hebben om je weg te vinden in de universiteit. Een studentmentor zal je daarom op weg helpen. De rest van het jaar kun je op deze ouderejaarsstudent terugvallen voor vragen en advies. Er zijn dan ook bijeenkomsten met je tutorgroep en de studentmentor.

Je kunt bij de studieadviseur terecht voor vragen en advies over bijvoorbeeld het onderwijsprogramma, studieregelingen (bindend studieadvies), exameneisen of extra mogelijkheden, zoals een tweede studie, honours programma, vrijstelling en goedkeuring voor vakken, etc. Raadpleeg de studieadviseur ook bij persoonlijke problemen, ziektes, beperkingen of handicaps, die invloed hebben op je studie. Als je ziet aankomen dat je studievertraging oploopt - om welke reden dan ook - neem dan zo snel mogelijk contact op.

Bij Student Affairs Geosciences kun je terecht met vragen over onderwijs, roosters, studievoortgangsoverzicht, tentamens, vrijstellingen, studeren in het buitenland en het aanvragen van je diploma. Check altijd eerst of het antwoord op je vraag op deze site staat.

Bij International Office Geowetenschappen kun je terecht met vragen over studeren in het buitenland, waarvan je het antwoord niet op deze site vindt.

Opleidingsoverstijgend

De universiteit heeft ook begeleiders voor opleidingsoverstijgende vragen. Bijvoorbeeld als je door bijzondere omstandigheden studievertraging oploopt en dit niet meer kunt oplossen door een aanpassing in het studieprogramma, of als je door psychische problemen niet goed kunt studeren. In het overzicht hieronder staan de begeleiders die je kunt benaderen.

Zie ook de studeertips en tools en trainingen die je verder kunnen helpen.

Bij Studentenservice kun je terecht voor informatie over studeren en het studentenleven, zoals informatie over aanmelding en inschrijving, collegegeld, studiefinanciering, bestuursbeurzen, arbeidsmarktoriëntatie, studentenorganisaties en studeren in het buitenland.

Een studentendecaan begeleidt en adviseert studenten die door overmacht studievertraging oplopen of dreigen op te lopen. Bijvoorbeeld door een handicap, (chronische) ziekte, bestuurswerk, topsport of bijzondere familieomstandigheden. Je kunt bij de studentendecaan terecht voor financiële of juridische vragen over wettelijke of universitaire regelingen. Via Studentenservice kun je telefonisch (of in persoon) een afspraak maken.

Studentenpsychologen helpen je bij het oplossen van persoonlijke en studiegerelateerde problemen die je studievoortgang in de weg staan. Lees de tips en tools die je alvast verder kunnen helpen of maak een afspraak bij een studentenpsycholoog.

Het Skills Lab brengt zo helder mogelijk in kaart wat er allemaal te vinden is aan:

  • trainingen
  • workshops
  • cursussen
  • individuele begeleiding
  • tools

Op het gebied van academische vaardigheden (beter en effectiever te studeren, onderzoeken of communiceren)

De career officers van Career Services helpen je bij het oriënteren op de arbeidsmarkt. Je kunt hier onder meer terecht voor loopbaantrainingen, een review van je sollicitatiebrief of CV of een individueel adviesgesprek.

Twijfel je over de gekozen bacheloropleiding? De studieloopbaanadviseur geeft workshops herorientatie studiekeuze. Heb je moeite met het kiezen van een master, dan is er de workshop Kiezen voor master en loopbaan.